Friheden i baghaven

Spotlight fra magasinet – 2. udgave

Danskerne søger mikroeventyret og oplevelserne hjemme i baghaven. Mange indretter deres uderum med eget bålsted. Flere har også indrettet sig med vildmarksbad og sauna. For slet ikke at nævne én af de helt store trends i baghaven, shelteret, der kan bruges til overnatning i det fri året rundt.

Tekst og foto: Henrik Kastenskov

De har travlt i Kjellerup. Rigtig travlt. “Vi bliver blæst omkuld”, som Jes Kristensen, den ene halvdel af makkerparret bag Shelterbyg, siger det. Og for ligesom at sætte en streg under tilføjer han. “Det er stukket helt af”.

SPÆD OPSTART

De to tømrere, Jes Kristensen og Christian Svendsen, spottede en begyndende interesse for at overnatte udendørs i shelters så langt tilbage som sidst i 90’erne. Shelters var noget danskerne Kristensen. Ukendte fra ferieture til Sverige og Norge, og nu var der en stille, men støt stigende, efterspørgsel fra institutioner og udelivsentusiaster, der begyndte at vise sig.

“På det tidspunkt var der ikke ret I virkeligheden er det, der mange, der tilbød at bygge shelters. Og de løsninger, der fandtes på markedet, var ret dyre standard-shelters opført i rundtømmer. Vi satte os ned og tænkte, at det måtte kunne gøres bedre og billigere”, husker Jes Kristensen. Herfra var der ikke langt til at realisere ideerne om at lave flere designs i forskellige størrelser og lave dem som gør-det-selv byggesæt med grundige vejledninger, skruer og bolte.

BYGGERIET TAGER FART

Vi spoler hurtigt frem til 2016, hvor shelterbyggeriet tager fart i takt med, at danskerne for alvor får øjnene op for glæden ved det udeliv, der ligger og venter lige uden for døren. Byggesættene ryger over disken fra værkstedet i Kjellerup, som var det varme hveder dagen før Store bededag, og kommuner og institutioner bygger bålhytter og shelters for at imødekomme efterspørgslen.

Deltag i konkurrencen om et shelter

ALLE der følger Outdoor365 nyhedsbrev er med i konkurrencen. Vinderen får direkte besked på mail.

Tilmeld dig Outdoor365’s nyhedsbrev via dette link, så du er med, når vi trækker den heldige vinder den 1. marts 2022.

Shelteret er fra Shelterbyg og har en størrelse til 2-5 pers. Den er udført i en let og elegant konstruktion, som passer til både haven og sommerhusgrunden.

UDELIV GÅR AMOK

Corona-pandemien sendte os hjem til tælling og ud i vores egne uderum. “Derfra begyndte det at gå amok”, husker Jes Kristensen. Udsigten til at holde sommerferie hjemme i Danmark fik mange til spendere en del af feriebudgettet på et shelter til baghaven. “For mange har corona-krisen udløst en latent idé, som de nu giver sig i kast med at føre ud i livet. Vi ser unge som gamle, erfarne som helt uerfarne brugere bygge et shelter. Folk, der aldrig har haft en skruemaskine i hånden, og som sandsynligvis lever størsteparten af deres liv foran en skærm, vil bare gerne ud og overnatte i fri luft. I virkeligheden er det, der imponerer mig mest, at overnatning i shelters appellerer til alle”. Selvom Shelterbyg også gerne monterer shelters for kunderne, så opmuntrer Jes Kristensen og Kristian Svendsen til, at man gør det selv. Og mange tager gerne udfordringen op, og gør bygningen af familiens nye uderum til et projekt med børnene eller gode venner henover en weekend.

NYE TENDENSER

I sommeren 2021 ændrer tendensen sig lidt igen. Skoler og institutioner har i forbindelse med nedlukningen allerede investeret i bålhytter og shelters til brug i undervisningen.

Mange har, i det forgangne år, haft mulighed for at prøve at overnatte i shelter på en af de mange offentlige shelterpladser i Danmark. Nu er folk klar til at bruge flere penge på shelters til deres egne haver. “Vi laver stadig mange af de klassiske byggesæt, men vi ser en stigende ten- dens, hvor folk gerne vil bruge 40.000- 50.000 kroner på at bygge fuldtømrede shelters.

Danskerne har for alvor fået øjnene op for udelivet og er nu klar til at investere langsigtet i kvalitetsshelters. Og hvis bare fem-ti procent af alle parcel- og sommerhusejere ønsker et shelter, som et ekstra uderum til boligen, så er vi meget, meget langt fra at have dækket behovet”, slutter Jes Kristensen.

Vidste du at...

1. Shelterbyg leverer komplette gør- det-selv byggesæt til dit eget shelter for mellem 14.000-65.000 kroner afhængigt af dine behov.

2. Et shelter kan typisk bygges i løbet af en weekend.

3. Der findes i øjeblikket omkring 2000 registrerede shelterpladser i Danmark.

4. Du kan booke overnatning i udvalgte offentlige shelters. Læs mere på Naturstyrelsens hjemmeside.

Find din næste naturoplevelse her

Flere blogs at udforske

Ingen gider våde handsker eller sokker

Når først dine hænder eller fødder er kolde, så er det svært at få varmen i dem igen. Det kan dog alt sammen undgås med produkter af høj kvalitet.

Varme i al slags vejr

Vejret vil altid udfordre os, når vi bevæger os ud af døren. Haglöfs står heldigvis altid klar til at hjælpe dig med udfordringen.

Scroll til toppen