oplevelser i Silkeborg og Søhøjlandet

Denne aktivitet er en del af “det sker også” som viser nogle de mange andre ting du også kan opleve i Silkeborg og Søhøjlandet – men som ikke er en del af festivalen.

Gå på oplevelse i Silkeborgs natur

De fleste jyder kender Silkeborg. Byen har uomtvisteligt fået et ry for at være en smuk og dejlig by, og det har vi for alvor hos Danmarks Outdoor Festival fået øjnene op for, da vi skiftede lokation fra Ry til Silkeborg. Til trods for dens størrelse byder byen på den ene naturoplevelse efter den anden, og byen har gjort naturen til et af dens varemærker.

Siden vi flyttede til Silkeborg er vi selv gået på opdagelse i byen for at se, hvad den udover vores smukke plads har at byde på. Og det kom egentlig ikke som en overraskelse, at der var mere at opleve end lige præcis området omkring festivalpladsen. Byen summer af natur, og med vand og skov, der omkranser hele byen, står oplevelserne også i kø. Mulighederne er mange, og vi har udvalgt nogle stykker til jer.

Silkeruten er en vandrers naturmekka

Nyder du en god tur i det fri, så få pakket en taske med lidt godter til turen, og forbered dig på 12 kilometers vandretur i varierende natur med grønne og blå nuancer.

Silkeruten, som den er blevet døbt, løber fra Odden mod Nord, langs søfronten og forbi havnen. Fra havnen fortsætter den til de nyanlagte søbade i syd og videre ind i Vesterskoven.

De 12 kilometer kan sagtens klares hurtigt, hvis du er i godt vandrehumør, men i stedet for kun at nyde naturen og dens pragtfuldheder kan man indlægge et par stop i løbet af ruten. Den er nemlig designet til, at du kan besøge et af byens andre kulturtilbud på turen, som eksempelvis Museum Jorn, AQUA Akvarium & Dyrepark eller Museum Silkeborg. Hvis vejret er rigtig godt, kan du også overveje at pakke badetøj og håndklæde og besøge et af byens to søbad.

Cykeltur rundt i Silkeborg

Hvis du er en af dem, der hellere vil transporteres på to hjul, kontra dine egne ben, så er der også mulighed for at komme rundt i naturen på cykel. Museum Jorn og AQUA Akvarium & Dyrepark har udarbejdet tre cykelruter rundt omkring i Silkeborg, som byder på store naturoplevelser. Konceptet hedder “Ud i kunsten og ud i naturen” og består af i alt 3 ruter plus en børnerute.

Rute 1: Jornruten
Længde: 12 km
Varighed: ca. 3-4 timer
Terræn: Relativt fladt terræn og på asfalteret vej og skovstier

Rute 2: Guldalderruten
Længde: 23 km
Varighed: ca. 4-5 timer
Terræn: Jævnt og på brede skovstier

Rute 3: Silkeborgruten
Længde: Ca. 10 km
Varighed: Ca. 2-6 timer
Terræn: Fladt terræn på veje, cykelstier og skovstier

Børneruten: Logbogen
Længde: 12 km
Varighed: ca. 3-4 timer
Terræn: Relativt fladt terræn og på asfalteret vej og skovstier.

Himmelbjerget

Det er svært at beskrive udsigten fra en af Danmarks højeste steder. Med udsigt over søer og skove i Søhøjlandet er det næsten ubeskriveligt. Vi har ikke mange steder i Danmark, hvor vi for alvor får samme følelse, og selvom vinden ofte kan være hård på toppen, så kan du finde læ bagved tårnet på toppen. Der er lige en lille køretur fra Silkeborg, men det er hele turen værd. Frisk luft, gode højdemeter og så en forbandet god udsigt. Hvis man ikke har pakket en madpakke til turen, er der flere muligheder for at få mad i området omkring ”bjerget”.

Fiskene står i kø til at bide på krogen

Hvor der er vand er der oftest også fisk. Derfor er der rig mulighed for at pakke dit fiskegrej og tage på lystfiskeri i og omkring Silkeborg. Der er selvfølgelig folk, som nyder at fiske hele året, men hvis du er en af dem, der er lidt kuldesky, så er det også ved at være den tid på året, hvor solen for alvor begynder at vinde kampen om det danske vejr.

Silkeborgsøerne ligger som perler på en snor ned gennem Gudenåen, og søerne og åen byder på meget varierende fiskevand. Der er derfor rig mulighed for at fange forskellige fiskearter. Du kan finde et kort over fiskearterne her.

Søhøjlandet byder generelt på rigtig mange muligheder for lystfiskeri, så hvis du ikke har haft held med at få noget på krogen, så er der ikke langt hen til en anden mulighed.

En tur på vandet

De fleste har hørt om en kanotur langs hele Gudenåen. Mindre kan dog også gøre det, så hvis du har en dag eller to i overskud, så er der gode muligheder for at komme ud i kano i vandområderne i og omkring Silkeborg. Byen byder på flere udlejningssteder, så du skal ikke være bekymret for, at der ikke er en kano til dig og hvem end, du gerne vil have med en tur på vandet.

Du kan samtidig krydre din dagstur med en overnatning på en af Gudenåens mange campingpladser, og omkring Silkeborg er der også flere muligheder.

Trolden – overskudstræ lavet til kunst

Du er nok stødt på dem på en eller anden måde. Om det så er i virkeligheden, på facebook eller i medierne. De enormt store trolde, der står mange forskellige steder i Danmark, er lavet af genbrugstræ. Og én af dem har fundet vej til Silkeborg, hvor den har gemt sig ved Ørnsø, syd for Silkeborg Bad.

I sommeren 2020 rejste Thomas Dambo landet tyndt og gemte 10 trolde rundt omkring, og en af stederne var altså Silkeborg. Her var en del af skoven blevet ryddet, hvilket betød, at de resterende træer i området var i fare for at vælte for vinden. Derfor blev trolden Stærke Storm bygget til at passe på de resterende træer.

Turen er som skabt for en familietur med de mindste. Trolden gemmer sig lidt, men når man først finder frem til ham, så hænger underkæben formentlig hos de yngste. De vil formentlig også gerne have et par billeder sammen med deres nye, store ven.

Minigolf i smukke omgivelser

Hvis man helst vil have en stille og rolig dag, uden de helt store fysiske udskejelser kan man overveje at tage til Minigolf ved naturområdet Indelukket. Det er en af de oplevelser, hvor man sagtens kan nyde en is, imens man snor sig igennem banens 18 huller. Det er i øvrigt landets ældste minigolfbane, som selvfølgelig er blevet vedligeholdt siden dens start i 1950.

De fleste der har spillet golf og minigolf ved, at det er vigtigt at være fokuseret, når jernet fra din golfkølle får kontakt med golfbolden. Det kan være lidt svært på minigolfbanen i Silkeborg, da den ligger lige op af Gudenåen og har grønne områder omkring sig. Det er derfor også en naturskøn oplevelse at spille minigolf ved Indelukket.