Guide: Klæd dig på til mountainbike

Det vigtigste udstyr du skal bruge, når du skal ud på mountainbike er selvfølgelig din MTB-cykel. Cykelhjelmen er også en nødvendighed, men en anden vigtig faktor, er valget af tøj. Dit tøjvalg kan faktisk have en stor betydning for din oplevelse på mountainbike. Så hvis du vil blive klogere på det rigtige tøjvalg, så læs med her, hvor vi klæder dig på til at vælge det helt rigtige tøj til mountainbike.

Sammenligner man med landevejscykling, så er tøj til mountainbike oftest kraftigere og mere slidstærk. Det giver selvfølgelig god mening, da tøjet skal kunne klare kørsel i varieret og barsk terræn, som kan inkludere mudder, vand, grene og krat. Selvom materialerne gerne skal være kraftige, er det vigtigt at tøjet stadig er åndbart og hurtigtørrende, så du kan komme af med varmen og blive tør. Oftest er det en god ide at tænke “lag på lag”. Det giver dig god mulighed for at regulere kulde og varme.

Bukser

En af de første gode investeringer er et par cykelbukser med en god pude. Nogle vælger tights med seler, mens andre foretrækker uden. Mange på mountainbike har et par tights med pude inderst og et par baggies, som er nogle løse shorts, yderst. Grunden til man kører med baggies er, at de beskytter bedre, når du kører rundt i skovene.

Overdel

Overdelen er lidt mere efter eget valg og behov og afhængig af årstiden. Det er smart at tænke i langærmet, hvis du skal cykle i tættere skov, så du ikke bliver ridset af grene og krat. Ofte er det klogt at vælge en tætsiddende undertrøje som inderste lag, da den holder bedre på kropstemperaturen. Er det koldt udenfor, er uld eller merinould som inderste lag et godt valg for at holde varmen. Er temperaturen mild, eller skal du give den gas på cyklen, så er polyester at foretrække, da det er mere svedtransporterende end uld. Regner eller blæser det, vil det være godt med en vindtæt jakke eller en vest udover. Om sommeren kan du oftest nøjes med ét lag afhængig af vejret.

Handsker

Handsker er også en god ting, når du kører på mountainbike. De sikrer et godt greb på styret, og derfor skal de også være tætsiddende. Hvis du vil undgå slag og rifter på fingrene, så vælg handsker som også dækker fingrene, men ønsker du mere luft og bedre føling med styret, så skal du vælge handsker uden fingre. Du skal også tage stilling til, om du vil have handsker med gel eller stødabsorbering, der beskytter mod stød, når du cykler nedad, kører på rødder eller bump. Nogle foretrækker det uden, fordi de føler, at de har bedre føling med styret. Om vinteren er det bedst med en tykkere og vandtæt handske, hvor du om sommeren kan nøjes med en tynd handske, som er åndbar.

“Nice to have udstyr”

Hvis du ønsker at gøre det lidt ekstra lækkert for dig selv på din MTB-tur, så overvej at investere i skoovertræk til dine cykelsko, da det bedre holder dine fødder varme og tørre, og der ikke er noget værre end kolde og våde fødder ude på cyklen. Man ser også mange MTB-ryttere have en rygsæk med sig, da man på den måde kan have ekstra slanger, pumpe, ekstra tøj og væske med sig. Så er du, eller bliver du bidt af at cykle mountainbike og vil give dig i kast med lidt længere ture, så kan det være godt med en god tætsiddende rygsæk.

Vi håber, at du nu føler dig endnu bedre klædt på til at komme afsted på mountainbike.

FÅ STYR PÅ TEKNIKKEN

Er du kvinde, kan du komme med på MTB tur i Ry, hvor du få styr på div. MTB teknikker. Det er søndag den 8. november 2020. Læs mere her.

Mere at udforske

Scroll til toppen