Spar 25% på alle partoutarmbånd til
Danmarks Outdoor Festival 2024

At holde varmen om natten

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste, når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.

Der er ganske meget, du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det, som vi kommer til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde, da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

Der er mange metoder til at holde dig varm om natten, og det er vigtigt at du finder frem til hvad der virker for dig. At være kold om natten giver en dårlig nattesøvn. Det kan du for så vidt sagtens klare for en nat eller to, men hvis du er på tur over mange dage, vil det få betydning for dit fysiske overskud, din koncentrationsevne og din evne til at træffe gode og sikre valg.

Her er samlet 12 forskellige råd til en varmere nat for dig.

1. Gå i seng varm, mæt og tør

Hvis temperaturen omkring dig kræver ekstra arbejde fra din side for at holde dig varm, betyder det et ekstra højt energiforbrug for dig.
Det er derfor vigtigt at du ikke er sulten, men har depoterne fyldt godt op inden du går til ro. Hvis du er kold inden du går i seng, så sørg for at få varmen ved at lave lidt sprællemandshop, skyggeboksning, løb eller andet, så du ikke fryser når du lægger dig ned i soveposen.

2. Brug et liggeunderlag der isolerer 100 procent for kulden nedefra

Uanset hvor god en sovepose du har, så vil den under din kropsvægt blive trykket flad og miste det meste af isoleringsevnen. Et liggeunderlag med den rette isolering vil derfor være afgørende for om du kan holde varmen om natten. Hvis du ikke føler at dit liggeunderlag isolerer godt nok, kan du eventuelt prøve ligge et almindeligt skumunderlag nederst

3. Vælg en sovepose hvor der passet til årstiden

Sørg for at din soveposes komforttemperatur passer til den temperatur og årstid du skal bruge den i. Generelt er kvinder lidt mere kuldeskær end mænd og du vil derfor ind i mellem se, at der er forskel på komforttemperaturen for en specifik sovepose, afhængig af om den henvender sig til mænd eller kvinder. Når du skal vurdere hvilke temperaturer din sovepose er brugbar til, er det altid på komforttemperaturen du skal kigge og ikke på ekstrem- eller limit-temperatur.

4. Vælg en sovepose i den rette størrelse

Sørg for at din sovepose passer til din længde. Er posen for lille til dig, giver problemet vist sig selv. Men er den omvendt for stor vil der være for meget plads, og dermed for meget luft omkring dig, som du så vil have svært ved at varme op med din egen kropsvarme. Der er nemlig sådan at det er luften omkring dig der skaber den bedste isolering mod kulden – såfremt det er i den rette mængde som du kan varme op med din egen kropsvarme.

5. Luk altid godt af med indsnøringen ved dit hoved

Træk indsnøringssnorene i hovedåbningen godt til inden du skal sove. Hvis der er for åbent omkring dit hoved, vil der slippe meget varm luft ud og trække meget kold luft ind, hver gang du bevæger dig i soveposen. Har du en ekstra indvendig indsnøringsmulighed omkring halsen er du endnu bedre stillet hvis du også benytter denne. Sørg for at du altid ved hvor snoren er så det er let at komme ud igen.

6. Brug inder-/lagenpose inde i soveposen

Inder-/lagenpose kan du bruge dels for at skåne soveposen og dels for at øge isoleringsevnen (og som bonus, så behøver du ofte kun at vaske lagenposen efter tur).
Bomuld/polyesterpose vil give 2 til 4 grader ekstra, en silkepose 4 til 6 grader mere og fleecepose 5 til 8 grader mere – alt efter tykkelsen selvfølgelig.

7. Sov gerne med uldundertøj og sokker på

Tilpas mængden af nattøj så du bevarer varmen – også hvis du hopper i posen mens du har svedt en lille smule. Hvis du får det for varmt om natten har du mulighed for at tage noget af det af (det er ofte lettere end at skulle til at finde ekstra tøj frem). Hvis det er meget koldt, kan du eventuelt tage en ekstra trøje på, blot du sørger for at du ikke har så meget tøj på at der ikke er noget luft omkring dig, eller så varmen fra din torso ikke kan komme ud og varme luften omkring dig op.

8. Hold hovedet varmt

Hvis det er koldt, så sov med en god hue eller halsrør og eventuelt et halstørklæde, da op til 80 procent af vores varmetab sker fra hovedet.

9. Brug varmeelementer i soveposen

Hvis du har svært ved selv at holde lufttemperaturen i soveposen varm med din egen kropsvarme, så tag en til to vandflasker med ca. 60 til 70 grader varmt vand i, med ned i soveposen inden du skal sove (eventuelt isolerer dem med uldsokker hvis den er for varm). De fungerer som små varmelementer og vil hjælpe dig med at holde varmen i soveposen til langt hen på natten. Sørg selvfølgelig for at flaskerne kan lukke helt tæt inden du tager dem med i din sovepose.

10. Minimer tørring af tøj i soveposen

Det er et kendt fif at tørre i sit tøj ved at tage det med i soveposen om natten, men du bør klart minimere denne metode. Tør kun sokker eller andet småt nede i soveposen. Hvis der er for meget der skal tørres i soveposen skal du bruge for meget unødig energi og du får ikke sovet optimalt. Læg i stedet det fugtige tøj mellem sovepose og underlag, eller under underlaget om natten.

11. Hvis du skal tisse om natten, så gør det med det samme

Sørg for ikke at drikke alt for meget lige inden du skal i seng og tis godt af inden du går til køjs. Hvis du alligevel skal op og tisse om natten, så gør det med det samme. Tænk på hvor meget energi det kræver af dig at holde to til fire deciliter urin 37 grader varmt og det går alligevel ikke over. Se om ikke du kan mobilisere nok overskud til at komme op og få tisset af i en fart.

12. Hav altid et par ørepropper med på tur

Hvis der er generende støj, af den ene eller anden art, så brug ørepropper til at falde i søvn med.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg All-Out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

På eventyr med autocamperen i naturen inden længeJeg vil begynde med at sige tusind tak for den varme velkomst både her på bloggen og på sociale medier. Jeg ser virkelig frem til at dele mine kommende eventyr med jer.Lidt bagom mig Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43...

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

En outdoor hovedstad i bevægelse  Lokale partnere står sammen om at skabe Danmarks Outdoor Festival Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere. 36.000...

Anja Robanke – livet i en autocamper

VELKOMMEN TIL NY BLOGGER HOS OUTDOOR365, Anja Robanke.Du kan møde Anja til Danmarks Outdoor Festival, den sidste weekend i august i Silkeborg. Frem mod festivalen blogger Anja fra hendes rejse i autocamper igennem Norge, Finland og Sverige.  Anja solgte alt og...

Kom ud i naturen – det er ren magi for både krop og sjæl

Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse, hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik atmosfære.

Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!