Læ, ly og sikkerhed

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.

Der er ganske meget du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det som vi kommet til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

At være forberedt

Hvis du er på længere ture og skulle være så uheldig at blive fanget i et uvejr, skal du altid være forberedt på, hvordan du søger læ og ly for vejr og vind.
Undersøg på forhånd, om der er nødhytter eller andre hytter eller læsteder i det område, hvor du forventer at være.

Hvis der ikke er mulighed for at søge ly i hytter eller lignende, kan det være en god ide at medbringe et telt, et tarp (presenning, regnslag eller lignende) eller en vindsæk, hvis du bliver tvunget til at ligge vejrfast. Afhængig af årstiden bør du desuden sørge for at have beklædning eller sovepose med, der kan holde dig varm, hvis du bliver nødt til at stå lejr.

Desuden er det en god ide at have telefon eller satellitsender med. Undersøg på forhånd, om der er mobildækning i området du tænker at vandre i, og hvis der ikke er dækning, kan du alternativt medbringe en satellitsender eller satellittelefon. Det er de færreste, der har deres eget satellitudstyr, men der er mulighed for at leje udstyr forskellige steder i Danmark. Medbring en liste med de lokale numre til alarmcentral og politi samt pårørende på alle dem, der er med på turen.

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet alligevel skulle være ude, er det vigtigt, at du bevarer roen og overblikket, så du altid kan tackle situationen på den bedst mulige måde. Her gælder førstehjælpens fire hovedpunkter, som nogle måske også kender hjemmefra:

  1. Skab sikkerhed, så situationen ikke udvikler sig
  2. Vurdér personen eller personerne, der er impliceret i ulykken
  3. Tilkald hjælp ved behov
  4. Giv nødvendig førstehjælp

At tage på fjeldet med oppakning over flere dage kræver forberedelse, og ikke mindst at du har styr på dine vandreteknikker. Gode vandreteknikker sikrer, at du hele tiden har mest muligt overskud.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg all-out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

Emma Østergaard skriver Danmarkshistorie – Yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg

Hun er nemlig den yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg: Mount Everest.

CYKELDRENGENE EVAKUERET FRA INDLANDSISEN

De manglede blot 150 af de 500 kilometer, da Cykeldrengene, Emil og Nicklas måtte evakueres med helikopter.

Heidi vandrer 2.000 kilometer for en god sag

I 2015 ændres Heidi Stephansens liv. Hun får en blodprop i hjernen, og det viser sig, at det er svært at finde hjælp. Det vil hun gøre (gå) noget ved.

Hvorfor en elcykel? Vi afliver myter

Vi afliver de mest almindelige myter. Flere har nemlig den opfattelse, at elcyklen er et mindre udbyttende transportmiddel.

BRIGHT BIRD – RO i SINDET FOR ALLE PÅ EVENTYR

Bright Bird er ny partner hos Outdoor365 og Danmarks Outdoor Festival. I samarbejdet er ønsket, at endnu flere kommer ud og får oplevelser, hvor de er trænet og klædt på med sikkerhed, hvis det går galt.

Hardtail eller Full Suspension? Sådan vælger du den rigtige eMTB

Det at køre på mountainbike er blevet en mere udbredt disciplin. I løbet af de seneste år har flere kommuner prioriteret at etablere dertil indrettede spor for at imødekommende den stigende interesse. Ikke nok med at flere og flere hopper i mountainbike-tøjet, kan flere i højere grad se idéen i en elektrisk model (alment kendt under betegnelsen eMTB).

All-Out – At vandre med eller uden stave

At vandre med stave øger generelt sikkerheden og aflaster dine led en hel del, men det er meget individuelt, hvad folk har af behov og hvordan de vandre bedst muligt.

All-Out – Fornuftigt udstyr på tur

Hvad skal du have med, når du skal ud på tur? Her kommer Mette Mortensen fra All-Out med tips og tricks til alt hvad du skal have med – alt fra kompas til proviant.

STORE PERSONLIGHEDER TIL DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

De inspirerer andre med deres personlige veje i udelivet. Flere af dem søger ud for at komme ind. Andre går ud, fordi de elsker livet – derude på kanten. Fællestrækket er, at de i vildskab inspirerer andre til at komme endnu mere ud.

KUNSTEN AT FINDE TROLDE

Rundt omkring i landet – på hemmelige, smukke steder – kan du tage på troldejagt og finde imponerende og søde troldeskulpturer i genbrugstræ. Troldejagt er en sjov og anderledes måde at udforske den danske natur på.