Læ, ly og sikkerhed
Tekst: Mette Mortensen
Foto: All-Out
Sikkerhed på tur
Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.
Der er ganske meget du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det som vi kommet til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

At være forberedt
Hvis du er på længere ture og skulle være så uheldig at blive fanget i et uvejr, skal du altid være forberedt på, hvordan du søger læ og ly for vejr og vind.
Undersøg på forhånd, om der er nødhytter eller andre hytter eller læsteder i det område, hvor du forventer at være.
Hvis der ikke er mulighed for at søge ly i hytter eller lignende, kan det være en god ide at medbringe et telt, et tarp (presenning, regnslag eller lignende) eller en vindsæk, hvis du bliver tvunget til at ligge vejrfast. Afhængig af årstiden bør du desuden sørge for at have beklædning eller sovepose med, der kan holde dig varm, hvis du bliver nødt til at stå lejr.
Desuden er det en god ide at have telefon eller satellitsender med. Undersøg på forhånd, om der er mobildækning i området du tænker at vandre i, og hvis der ikke er dækning, kan du alternativt medbringe en satellitsender eller satellittelefon. Det er de færreste, der har deres eget satellitudstyr, men der er mulighed for at leje udstyr forskellige steder i Danmark. Medbring en liste med de lokale numre til alarmcentral og politi samt pårørende på alle dem, der er med på turen.


Hvis uheldet er ude
Hvis uheldet alligevel skulle være ude, er det vigtigt, at du bevarer roen og overblikket, så du altid kan tackle situationen på den bedst mulige måde. Her gælder førstehjælpens fire hovedpunkter, som nogle måske også kender hjemmefra:
- Skab sikkerhed, så situationen ikke udvikler sig
- Vurdér personen eller personerne, der er impliceret i ulykken
- Tilkald hjælp ved behov
- Giv nødvendig førstehjælp
At tage på fjeldet med oppakning over flere dage kræver forberedelse, og ikke mindst at du har styr på dine vandreteknikker. Gode vandreteknikker sikrer, at du hele tiden har mest muligt overskud.




Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?
Følg med her på bloggen, eller besøg all-out på:
Hjemmeside