Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Tørring af tøj

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste, når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.

Der er ganske meget, du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det, som vi kommer til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde, da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

Det er næsten umuligt ikke at få vådt eller i bedste fald fugtigt tøj på når du er på vandretur. Enten på grund af sved eller på grund af meget nedbør over længere tid.

Når du efter en lang og god dag ankommer til lejeren er det en hensigtsmæssigt af afsætte både tid og ressourcer af til, at få dit tøj tørret op og klart til næste dag. At få dit tøj så tørt som muligt er en opgave du bør forholde dig til på lige vilkår som at slå lejr eller lave mad.

Generelt tørre tøj langt hurtigere på kroppen end hvis du tager det af og hænger det op til tørre. Men at tørre tøjet på kroppen må ikke være på bekostning af, at du bliver kold og nedkølet fordi du skal bruge for mange af dine egne energi-ressourcer på at tørre det igen. Er tøjet for vådt til at du, inden for relativ kort tid, selv kan tørre det på kroppen eller foran bålet, så må du i stedet hurtigt få det skiftet ud med et tørt sæt tøj og få varmen i kroppen. Derefter skal du hurtigst muligt have dit eget tøj hængt op. Spænd enten en snor eller gren ud mellem et par træer eller brug dine vandrestave til formålet. Få dit tøj hængt op så det hænger frit og ventileret, så vinden kan lufte det så godt som muligt. Generelt er der langt mere tørring i vinden på en overskyet dag end i solen på en vindstille dag (med mindre det selvfølgelig er midt på dagen og solen står højt på en skyfri himmel). Især hvis vinden er tør og det blæser lidt, går tørringsprocessen meget hurtigt – jo mere vind og tør luft, jo hurtigere tørring.

Er det regnvejr må du finde ly ved at tage tøjet med ind i teltet og etablere en tørresnor eller et tørrenet inde i teltet. Du kan også spænde dit tarp (presenning) op og lave en tørreplads derunder. Teltets barduner kan også være gode steder til at tørre mindre ting som sokker, såler, hue, handsker og så videre på.

Hvis det er sidst på dagen, hvor duggen et tæt på at falde – eller måske allerede er faldet, er det meget svært at tørre dit tøj ude. Det vil kun tørre ganske langsomt eller slet ikke. Luften kan ganske enkelt ikke aftage fugtet fra tøjet da den allerede er mættet med fugt.

En anden mulighed for at få tørring til dit tøj er ved at hælde kogende vand i din vandflaske (sørg selvfølgelig for at flasken kan tåle dette), og så pak dit tøj i et tyndt lag omkring flasken eller træk dine våde sokker ned over flasken. Du vil hurtigt se hvordan vandet damper fra dit tøj over dette lille varmeapparat. Ulempen er desværre at vandet i flasken køler relativt hurtigt ned og skal varmes op igen. Denne metode giver derfor kun mening hvis du har adgang til at varme vand over bålet, da du ellers vil forbruge alt for meget af dit medbragte brændstof til dette formål.

At holde sig varm og tør på tur, vil på sigt være afgørende for om du kan klare dig over flere dage i naturen. Hvis du først bliver kold og våd, vil dit overskud falde markant og dine kræfter vil aftage. Du vil få sværere ved at tænke konstruktivt og træffe gode og fornuftige valg i kritiske situationer – hvilket i værste fald kan have fatale konsekvenser.

Tips: Har du ikke alt for sure sokker er det også en mulighed at tage næste dags vandresokker og sålerne fra dine støvler med ned i soveposen. På denne måde vil du have varme og gode sokker at tage på næste dag og dine støvler er knap så kolde og ubehagelige at træde ned i, når sålen er varm og tør.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg all-out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

Følelsen af frihed

En søndag uden plan drog jeg på tur på Djursland i en Nissan Qashqai med Groenberg-tagtelt. Jeg nød morgenmad ved Kalø Slotsruin, fandt ro i naturen ved Aarhusbugten og spiste aftensmad med udsigt til Ebeltoft. Turen sluttede med overnatning ved Naturhotellet, hvor solnedgangen fra tagteltet var en perfekt afslutning. Outdoorbilen gav frihed til at udforske Djurslands smukke landskaber og finde ro i naturen.

Abisko vandretur og Icehotel – God start i Sverige

Abisko vandretur og Icehotel – God start i SverigeEfter en smuk køretur over bjørnefjellet og ind i Sverige, tilbragte Núna og jeg en nat lige over grænsen, kort før Abisko. Vi stod tidligt op næste dag for at få mest muligt ud af dagen.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg...

Cykelpigerne indtager Afrika 

Vi er to 22-årige veninder fra Give ved navn Julie Hölck og Ida Engstad, der efter at have afsluttet gymnasiet var fyldt med den vildeste eventyrlyst.

Magiske Runde og livet på vejen mod Narvik

Oplev magien på den charmerende ø Runde, Norges fugleparadis, og følg med på vores rejse op ad E6 med alle dens små eventyr, vejafgifter og vejrmæssige udfordringer

Tag grillen med på farten

Tag grillen med på farten

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Ferien var fantastisk og derefter den våde tid

Jeg tror temaet for denne blog må være regn. Det har regnet ufattelig meget, og når det ikke regner meget, så drypper det konstant.

Sommeren kom bragende her i Norge

Sikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB BILLET

Kom til adrenaline rush på Fort Østerlund!

Fort Østerlund tilbyder i år et hav af oplevelser som ekstern arrangør. Køb en billet og kom ud til Fort Ø for at få opfyldt dit adrenalinbehov! Der vil være kæmpegynge, totorvsbro og vippe.
Så du er garanteret et smil på læben og en masse gode oplevelser - ved Fort Østerlund.

OBS. Gælder kun ved gyldigt festivalarmbånd.

Sikkerhed

Alle aktiviteter med højde eller risiko er sikkerhedsgodkendte af Force og Politiet. ​ Ved alle vores aktiviteter skal man have lukkede sko på. Fx kondisko. Det er ikke tilladt at deltage med sandaler, træsko og klipklappere. Denne regel gælder også ved de udfordringer, hvor man kan falde i vandet. ​ Husk at det altid er muligt at få et bad, når I har været ude og prøve kræfter med vores aktiviteter. Medbring selv håndklæde, sæbe og evt. poser til våde sko og vådt tøj. Der følger en af vores instruktører med jeres gruppe rundt til de forskellige øvelser og udfordringer. Instruktøren vejleder, holder styr på sikkerheden og noterer i pointscorelisten. ​ Det er ikke tilladt for berusede personer at benytte aktiviteterne. Narkotika af en hver form er forbudt. ​ Du deltager på eget ansvar og bør tjekke dine personlige forsikringer.

Minimumsalder

Vi har en generel minimumsalder på vores aktiviteter på 18 år. Dog kan 14-årige også prøve, hvis man er sammen med værge og der underskrives en ansvarserklæring.
KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

  • Der kan parkeres én bil på hver plads.
  • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
  • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

  • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
  • For den luksuriøse campingoplevelse
  • Inklusive indretning med møbler etc.
  • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
  • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16