Spar 25% på alle partoutarmbånd til
Danmarks Outdoor Festival 2024

Tørring af tøj

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste, når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.

Der er ganske meget, du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det, som vi kommer til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde, da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

Det er næsten umuligt ikke at få vådt eller i bedste fald fugtigt tøj på når du er på vandretur. Enten på grund af sved eller på grund af meget nedbør over længere tid.

Når du efter en lang og god dag ankommer til lejeren er det en hensigtsmæssigt af afsætte både tid og ressourcer af til, at få dit tøj tørret op og klart til næste dag. At få dit tøj så tørt som muligt er en opgave du bør forholde dig til på lige vilkår som at slå lejr eller lave mad.

Generelt tørre tøj langt hurtigere på kroppen end hvis du tager det af og hænger det op til tørre. Men at tørre tøjet på kroppen må ikke være på bekostning af, at du bliver kold og nedkølet fordi du skal bruge for mange af dine egne energi-ressourcer på at tørre det igen. Er tøjet for vådt til at du, inden for relativ kort tid, selv kan tørre det på kroppen eller foran bålet, så må du i stedet hurtigt få det skiftet ud med et tørt sæt tøj og få varmen i kroppen. Derefter skal du hurtigst muligt have dit eget tøj hængt op. Spænd enten en snor eller gren ud mellem et par træer eller brug dine vandrestave til formålet. Få dit tøj hængt op så det hænger frit og ventileret, så vinden kan lufte det så godt som muligt. Generelt er der langt mere tørring i vinden på en overskyet dag end i solen på en vindstille dag (med mindre det selvfølgelig er midt på dagen og solen står højt på en skyfri himmel). Især hvis vinden er tør og det blæser lidt, går tørringsprocessen meget hurtigt – jo mere vind og tør luft, jo hurtigere tørring.

Er det regnvejr må du finde ly ved at tage tøjet med ind i teltet og etablere en tørresnor eller et tørrenet inde i teltet. Du kan også spænde dit tarp (presenning) op og lave en tørreplads derunder. Teltets barduner kan også være gode steder til at tørre mindre ting som sokker, såler, hue, handsker og så videre på.

Hvis det er sidst på dagen, hvor duggen et tæt på at falde – eller måske allerede er faldet, er det meget svært at tørre dit tøj ude. Det vil kun tørre ganske langsomt eller slet ikke. Luften kan ganske enkelt ikke aftage fugtet fra tøjet da den allerede er mættet med fugt.

En anden mulighed for at få tørring til dit tøj er ved at hælde kogende vand i din vandflaske (sørg selvfølgelig for at flasken kan tåle dette), og så pak dit tøj i et tyndt lag omkring flasken eller træk dine våde sokker ned over flasken. Du vil hurtigt se hvordan vandet damper fra dit tøj over dette lille varmeapparat. Ulempen er desværre at vandet i flasken køler relativt hurtigt ned og skal varmes op igen. Denne metode giver derfor kun mening hvis du har adgang til at varme vand over bålet, da du ellers vil forbruge alt for meget af dit medbragte brændstof til dette formål.

At holde sig varm og tør på tur, vil på sigt være afgørende for om du kan klare dig over flere dage i naturen. Hvis du først bliver kold og våd, vil dit overskud falde markant og dine kræfter vil aftage. Du vil få sværere ved at tænke konstruktivt og træffe gode og fornuftige valg i kritiske situationer – hvilket i værste fald kan have fatale konsekvenser.

Tips: Har du ikke alt for sure sokker er det også en mulighed at tage næste dags vandresokker og sålerne fra dine støvler med ned i soveposen. På denne måde vil du have varme og gode sokker at tage på næste dag og dine støvler er knap så kolde og ubehagelige at træde ned i, når sålen er varm og tør.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg all-out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

På eventyr med autocamperen i naturen inden længeJeg vil begynde med at sige tusind tak for den varme velkomst både her på bloggen og på sociale medier. Jeg ser virkelig frem til at dele mine kommende eventyr med jer.Lidt bagom mig Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43...

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

En outdoor hovedstad i bevægelse  Lokale partnere står sammen om at skabe Danmarks Outdoor Festival Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere. 36.000...

Anja Robanke – livet i en autocamper

VELKOMMEN TIL NY BLOGGER HOS OUTDOOR365, Anja Robanke.Du kan møde Anja til Danmarks Outdoor Festival, den sidste weekend i august i Silkeborg. Frem mod festivalen blogger Anja fra hendes rejse i autocamper igennem Norge, Finland og Sverige.  Anja solgte alt og...

Kom ud i naturen – det er ren magi for både krop og sjæl

Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse, hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik atmosfære.

Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!