Tørring af tøj

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste, når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.

Der er ganske meget, du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det, som vi kommer til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde, da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

Det er næsten umuligt ikke at få vådt eller i bedste fald fugtigt tøj på når du er på vandretur. Enten på grund af sved eller på grund af meget nedbør over længere tid.

Når du efter en lang og god dag ankommer til lejeren er det en hensigtsmæssigt af afsætte både tid og ressourcer af til, at få dit tøj tørret op og klart til næste dag. At få dit tøj så tørt som muligt er en opgave du bør forholde dig til på lige vilkår som at slå lejr eller lave mad.

Generelt tørre tøj langt hurtigere på kroppen end hvis du tager det af og hænger det op til tørre. Men at tørre tøjet på kroppen må ikke være på bekostning af, at du bliver kold og nedkølet fordi du skal bruge for mange af dine egne energi-ressourcer på at tørre det igen. Er tøjet for vådt til at du, inden for relativ kort tid, selv kan tørre det på kroppen eller foran bålet, så må du i stedet hurtigt få det skiftet ud med et tørt sæt tøj og få varmen i kroppen. Derefter skal du hurtigst muligt have dit eget tøj hængt op. Spænd enten en snor eller gren ud mellem et par træer eller brug dine vandrestave til formålet. Få dit tøj hængt op så det hænger frit og ventileret, så vinden kan lufte det så godt som muligt. Generelt er der langt mere tørring i vinden på en overskyet dag end i solen på en vindstille dag (med mindre det selvfølgelig er midt på dagen og solen står højt på en skyfri himmel). Især hvis vinden er tør og det blæser lidt, går tørringsprocessen meget hurtigt – jo mere vind og tør luft, jo hurtigere tørring.

Er det regnvejr må du finde ly ved at tage tøjet med ind i teltet og etablere en tørresnor eller et tørrenet inde i teltet. Du kan også spænde dit tarp (presenning) op og lave en tørreplads derunder. Teltets barduner kan også være gode steder til at tørre mindre ting som sokker, såler, hue, handsker og så videre på.

Hvis det er sidst på dagen, hvor duggen et tæt på at falde – eller måske allerede er faldet, er det meget svært at tørre dit tøj ude. Det vil kun tørre ganske langsomt eller slet ikke. Luften kan ganske enkelt ikke aftage fugtet fra tøjet da den allerede er mættet med fugt.

En anden mulighed for at få tørring til dit tøj er ved at hælde kogende vand i din vandflaske (sørg selvfølgelig for at flasken kan tåle dette), og så pak dit tøj i et tyndt lag omkring flasken eller træk dine våde sokker ned over flasken. Du vil hurtigt se hvordan vandet damper fra dit tøj over dette lille varmeapparat. Ulempen er desværre at vandet i flasken køler relativt hurtigt ned og skal varmes op igen. Denne metode giver derfor kun mening hvis du har adgang til at varme vand over bålet, da du ellers vil forbruge alt for meget af dit medbragte brændstof til dette formål.

At holde sig varm og tør på tur, vil på sigt være afgørende for om du kan klare dig over flere dage i naturen. Hvis du først bliver kold og våd, vil dit overskud falde markant og dine kræfter vil aftage. Du vil få sværere ved at tænke konstruktivt og træffe gode og fornuftige valg i kritiske situationer – hvilket i værste fald kan have fatale konsekvenser.

Tips: Har du ikke alt for sure sokker er det også en mulighed at tage næste dags vandresokker og sålerne fra dine støvler med ned i soveposen. På denne måde vil du have varme og gode sokker at tage på næste dag og dine støvler er knap så kolde og ubehagelige at træde ned i, når sålen er varm og tør.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg all-out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.