Denne blog indeholder reklame fra Helly Hansen

Arctic Circle Trail….. på cykel!

Tekst: Britta Lindstrøm Trabolt / Connect communication
Foto: Helly Hansen

Nicklas og Emil, alias Cykeldrengene, er netop vendt hjem fra Grønland, hvor de har cyklet Arctic Circle Trail som første forberedelse til deres store eventyr – 800 km på cykel over indlandsisen! Men hvordan kommer man overhovedet på den vanvittige ide at cykle over isen på Grønland? Vi har sat drengene stævne til en omgang kaffemik og snak om deres nye iskolde eventyr.

Tanken om 800 kilometer ud i Grønlands barske terræn startede for ca. 4 mdr. siden. Idéen opstod ret tilfældigt – venner, bekendte og mennesker vi mødte, som henvendte sig med sjove, umulige og overraskende idéer. Skal I ikke cykle tværs over Grønland? Vores første tanke var ”det kan man ikke!” Men inderst inde var vi allerede blevet totalt vilde med ideen, for vi elsker umulige eventyr. Så ved fælles konsultation og sparring med de rette mennesker, nåede vi frem til et rungende JA, vi gør det sku’.

Fra umulig idé til det vildeste eventyr

Men ingen indlandsis uden forudgående træning, indsigt og ikke mindst det rette udstyr. Vi kontaktede vores netværk og hurtigt fandt vi holdet, som ville hjælpe. Helly Hansen klædte os på fra top til tå, og sikrede tøj, som kunne klare de svingende arktiske temperaturer. Eventyrsport stod klar med gear i form af bl.a. soveposer, telt, liggeunderlag og andet uundværligt grej, Summit to Eat/European Freeze Dry sikrede mad til turen og PurePower energibarer samt elektrolytter.  

Sidst men ikke mindst sikrede Cykelservice Fredericia, at vores cykler blev ombygget og klargjort til helt nye udfordringer. Samtidig var efterspørgslen omkring vores foredrag på Grønland stor, så en kombineret rejse med træning og foredrag lå lige til højrebenet. Og sådan blev en umulig ide til virkelighed og starten på det vildeste eventyr.

Træningsturen gennemførte vi fra den 6 til 19 april, i alt 13 cykeldage. Vi cyklede Arctic Circle Trail fra Sisimiut til Kangerlussuaq (i alt 207 km), og ud over vores egen vægt samt cykler, havde vi hver en pulk med 70 kg oppakning. Det var tungt, og vi har heldigvis også erfaret, at vi kan klare os med en lettere oppakning når vi skal krydse indlandsisen. Pulke fungerer fint, men de var pakket for tungt og for højt, så næste gang regner vi med at have to pulke pr. cykel; fastmonteret med stænger i stedet for reb. På den måde kan vi få et lavere tyngdepunkt og dermed mere trækkraft og stabilitet.

En anden vigtig læring var vores fysiske form; eller måske rettere, mangel på samme. På trods af en god grundform, blev vi overrasket over hvor krævende det er at cykle i sne/på is, og samtidig have pulke med. Det betyder, at frem mod turen næste år, skal vi træne meget mere cardio og crossfit, så vi er 100% i topform. Andre vigtige erfaringer vi tager med os er bl.a. mængden af drikkevand og petroleum. Hver dag brugte vi timer på at smelte is til vores termoflasker, men vi havde kun 2 liter pr. mand og det var alt for lidt. Så vi skal både beregne mere petroleum og dobbelt så meget vand pr. person.

Johan, Minna og Malik

Overalt blev vi mødt med stor gæstfrihed og hjælpsomhed fra de lokale, men især tre personer gjorde et særligt indtryk på os. En dag, tidligt på ruten, mødte vi Johan Davidsen, den tidligere politimester fra Sisimiut. Han var på vej til sin jagthytte og vi fik en god snak, men til sidst måtte vi videre. Da vi en god uges tid senere var på vej tilbage, mødte vi igen Johan, som hurtigt inviterede sig selv på kaffemik i lejren. Efter en halv time sad vi fordybet i en berigende samtale med Johan og hans kone Minna. Næste morgen blev vi vækket af Johan som insisterede på, at vi skulle spise morgenmad i hans jagthytte, og da vi til sidst cyklede afsted, var det med nyfanget rensdyr, som vi senere tilberedte på vores brænder. En anden dag møder vi Malik, en smilende mand som gerne ville have en selfie med os. Det viser sig, at Malik er borgmester i Sisimiut, og han tilbringer weekenden i sin jagthytte. Senere, da vi har slået lejr, kommer Malik med både sodavand og chips til os, og han stråler af venlighed og godhed. Vi opdager da vi er tilbage til civilisationen, at Malik har lavet et Facebook opslag, som fortæller vi er på ruten og meget rosende ord om os. Nu forstår vi bedre hvorfor folk hujede og heppede den sidste halvdel af vejen, når de kørte forbi. Et par ældre kvinder spurgte sågar om autograf på ballen med et glimt i øjet, da de mødte os over ”morderbakken”.

Ild, vand og nordlys

Når man tilbringer dage, uger og måneder sammen, lærer man at nyde stilheden uden nødvendigvis at tale. Vi plejer at beskrive to ting som man bare kan stirre på og nyde i flere timer i stilhed, nemlig ild og vand. Der er noget magisk over de elementer, og det giver en ubeskrivelig fysisk og mental ro, som man sjældent oplever andre steder. Nu kan vi også tilføje det smukke nordlys til den liste. Mange aftener lagde det sig som en stor grøn dyne over nattehimlen og vores telt. Et naturfænomen som frembragte utrolige følelser hos os; en glædesrus og sentimental følelse over, hvor heldige og privilegerede vi er at få mulighed for opleve sådan et eventyr.

Arctic Circle har virkelig givet os unikke oplevelser og uvurderlig viden, samt støbt fundamentet for planlægningen af den komplette rejse i 2023. Vi forsætter samarbejdet med de brands og støtter vi allerede har, men skal have skabt et endnu større hold. Ingen har før dokumenteret en cykeltur tværs over indlandsisen, så der er store perspektiver i at se sig selv og sit brand i ekspeditionen, og derfor håber vi selvfølgelig også, at flere vil være med på vores eventyr.

Det farligste og hårdeste bliver turen op til og ned af indlandsisen – i alt ca. 100 km. Det er her spalterne skjuler sig, og derfor kræver det stor opmærksomhed og fokus på sikkerhed. Heldigvis har vi en lokal kusk og hundeslædefører med som ekspeditionsleder, det kræver de Grønlandske myndigheder. For os er det kun en fordel fordi det giver sikkerhed og ro til at fokusere på selve oplevelsen – en fantastisk og udfordrende 800 km lang rejse, langt væk fra al civilisation. Efter planen rejser vi i marts/april 2023, og vi forventer at bruge 30-40 cykeldage i alt; dog afhængig af vejret og uforudsete hændelser.

Poetiske tanker fik Emil og Nicklas også tid til på træningsturen,
og det er der kommet dette digt ud af:

En rigtig eventyrer har sin pligt
Hvor man om sit eventyr skriver et digt!

Grønland i det høje nord
I vores eventyrs-hjerter bor.

Her en varm velkomst vi fik
Fyldt med kærlighed og kaffemik.

Vi mærkede den almægtige natur
Som gav os tid til fordybelse uden ur!

Vi så det grønne lys over os vandre
Og mærkede følelsen af at der var andre.

De spirituelle myter og sagn
Er for de indfødte til stor gavn.

De fortalte om åndemanere så gudgivet
At de en død hundehvalp fik genoplivet.

Vi slugte fortællingerne råt
Og fandt mening i stort og småt.

Impulsive og spontane
Fandt vi hos grønlænderne normale.

Cyklerne bragte os over fjelde og søer
Af et kammeratskab, som aldrig dør.

Gennem kulde og frost
Var vores telt et must.

Et rensdyr som kost, en isblok som vand
Er grobund for en lykkelig mand.

Med ro i natur og sind
Vandt rejsen ind.

En strøm af tåre der triller
Ned af taknemmelighedens kinder.

Vi flere drømme har
I håbet om – det ingen ende tar’.

Livet tikker, tiden går
Vi cykler over indlandsisen næste år.

En træningstur er slut og absolut’
Et minde så flot
Hold kæft, vi har det godt!

Mere inspiration

Danmarks Outdoor Festival sætter fokus på inklusion og tilgængelighed for personer med usynlige handicap

Personer med usynlige handicap, der tager på Danmarks Outdoor Festival, kan fra
den 2. – 4. september 2022 bære Solsikkesnoren, hvis de ønsker at signalere til medarbejdere og øvrige gæster, at de kan have behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp.

Bjergtagende cykeltur i De Fynske Alper

I en blæst, der kunne slå de fleste omkuld og regn i urimelige mængder, tog vores redaktion på cykelrejse på smukke Fyn.

Styr på udstyr – 10 must-haves til skuldersæsonen

Står du også med dilemmaet vægt VS. valg af det rigtige udstyr. Her får du 10 bud som kan hjælpe med at få bedre oplevelser i skuldersæsonen.

Europas længste vandrerute er kommet på danske plader

Caminoen er kommet til Danmark. Der er syv forskellige godt fordelt rundt i Danmark, men hvordan opstod den første egentlig?

Naturen som terapi

Naturterapi er blevet voldsomt populært de seneste år, og Martin Høegmark er en af dem, der har succes med videregive dets glæder.

Interview: Anne og Anders

De har lavet TV sammen i 10 år, og kemien imellem dem kan mærkes helt hjem i stuerne. Kom ind under huden på TV-parret i vores interview med dem.

Nyt magasin ude – få et lille smugkig her!

Så er det her endelig. Vores magasin står nu klar til at inspirere og fortælle historier ude fra den smukke natur.

Få vitaminer til hovedet – Ud i kulturen

Søger du inspiration til at komme ud og nyde naturen med nogle spændende oplevelser i påsken, så kig med her!

At holde middag i det fri er faktisk ikke så svært

At holde middag i det fri er faktisk ikke så sværtDenne blog indeholder reklame fra Petramax, Adventure Food & Muurikka.Tekst: Thomas Kjær PedersenVi indtager mad morgen, middag og aften. De fleste af os bruger en del timer i køkkenet dagligt, og når vejret bliver...

Fremtiden kalder på bæredygtigt tøj

Denne blog indeholder reklame for SuperstainableFremtiden kalder på bæredygtigt tøj Tekst: Thomas Kjær Pedersen / Outdoor365Danskerne får mere og mere øjnene op for vores skønne natur, og selvom corona bærer en del af grunden til, at vi kom meget mere ud, så viser det...