Spotlight fra 3. udgave af Outdoor365 magasinet 

Bjergtagende cykeltur i De Fynske Alper

Tekst: Isabell Benn Morgenstern
Foto: Mick Foldager og Daniel Villadsen

Vinden blæser med pelikanstyrke og regnen siler ned fra morgen til sen eftermiddag. Umiddelbart er oplevelsen langt fra salgsteksten på hjemmesiden. Her skriver Bike Tours Fyn: ”Er du til duften af gule raps- og hvedemarker, udsigten til grønne bølgende bakker, blå himmel og det friske pust af havvand?”

Vi er to fra redaktionen, der i efterårsferien har pakket cyklerne til tre dages oplevelse på Fyn. Et godt stykke uden for sæsonen har vi valgt at teste en dansk cykelferie. Den ene har været på en enkelt cykelferie i Spanien, mens den anden har mange års cykelerfaring og gennemført mange cykelklassikere. Og vi er her, fordi vi begge elsker at sidde på cyklen. For at nå så meget som muligt på denne testtur har vi lagt flere af ruterne sammen, der ellers normalt er sammensat med mellem 30 til 60 kilometer om dagen.

Inden vi hopper på cyklerne, besøger vi stifterne af Bike Tours Fyn, ægteparret Line og Mick Foldager Hartwig, i deres hjem i Odense. De to klæder os på til turen med gode historier og fortællingen bag Bike Tours Fyn. Der går ikke lang tid, før det står klart, at Bike Tours Fyn er en kæmpe passion for dem.

”Vi har altid cyklet og rejst og overnattet på Fyn. Vi kender Fyn. Nu giver vi vores mange personlige oplevelser videre til andre, der er glade for den friske luft, naturen, havet, god mad og dejlige hoteller,” siger Mick Foldager Hartwig.

En færdigpakket oplevelse

Hverken Line eller Mick Foldager Hartwig har en baggrund i oplevelsesbranchen, men oplevelser – det kan de skabe. Lige fra rutematerialet, der pakkes unikt til hver tur, til de lokale specialiteter i poserne, der sammen med gæsternes bagage fragtes til hotellerne og ligger klar ved ankomsten.

Oplevelserne er nøje udvalgte, og ruterne smukt placeret. Der er taget hånd om at guide cyklisterne ud i landskabet og ind i udsøgte måltider og skønne drikkevarer.

Vi er lidt yngre end deres normale målgruppe, men cykelruterne kan anbefales til alle og kan både gennemføres på el-cykler i moderat tempo og af seriøse cykelryttere, der vil køre hurtigt og træne til en tur i udlandet. Oplevelsen af at suse gennem landskabet er unik for alle, der kører ruterne – uanset alder og tempo.

Undervejs er der indlagt stop hos udvalgte lokale producenter, der laver alt fra vin og chokolade, og maven kan let fyldes med specialiteter på ruten. Når du er på cykelferie, er det nødvendigt, at hotellerne er med på, at det er aktive gæster med ofte dyre cykler.

Der skal være plads til dig og dit våde, beskidte cykeltøj, og ikke mindst skal der være et lille værksted og et aflåst sted til din cykel. Den del var der ikke helt styr på undervejs på ruten.

Strabadsernes dag

Med godt og vel 70 kilometer – distancen fra Odense til Svendborg – i benene og et fantastisk ophold på Hotel Christiansminde ved stranden, er vi tanket op, og benene klar til dag nummer to i sadlen.

Men denne dag viser Fyn tænder. Regnen løber ned i sokkerne, og en stiv kuling skærer os i ansigtet. Vi har selv valgt en lang distance, som på ingen måde er i programmet hos Bike Tours Fyn. Det viser sig, at næsten 100 kilometer i de fynske bakker i sådan et vejr er lidt en mundfuld, som den fynske venlighed dog bløder gevaldigt op. I musikerparret Lasse og Mathildes hjemby får vi hos Lunderskov Købmandsgård skøn service af de frivillige, der driver den gamle købmandsbutik med fynsk lune. Koppen med caffe latte varmer de kolde hænder, og romkuglen fra Nørre Åby tanker sukkerdepoterne op.

Dagens endestation er hos Gl. Brydegaard i Helnæs, hvor vores dryppende tøj mødes af en sød receptionist, der foreslår, at vi hurtigt får tørret det på værelset. Kort efter banker det på døren, og dér står hun med friskbagte chokoladesnegle og varm kakao. Sikke en velkomst.

Selv ikke vejret kan tage en fantastisk oplevelse fra os, og da vi næste dag triller mod Odense og Hotel Odeon er vi helt enige om, at cykelturen kræver en gentagelse – når det er sommer.

Mere inspiration

Emma Østergaard skriver Danmarkshistorie – Yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg

Hun er nemlig den yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg: Mount Everest.

CYKELDRENGENE EVAKUERET FRA INDLANDSISEN

De manglede blot 150 af de 500 kilometer, da Cykeldrengene, Emil og Nicklas måtte evakueres med helikopter.

Heidi vandrer 2.000 kilometer for en god sag

I 2015 ændres Heidi Stephansens liv. Hun får en blodprop i hjernen, og det viser sig, at det er svært at finde hjælp. Det vil hun gøre (gå) noget ved.

Hvorfor en elcykel? Vi afliver myter

Vi afliver de mest almindelige myter. Flere har nemlig den opfattelse, at elcyklen er et mindre udbyttende transportmiddel.

BRIGHT BIRD – RO i SINDET FOR ALLE PÅ EVENTYR

Bright Bird er ny partner hos Outdoor365 og Danmarks Outdoor Festival. I samarbejdet er ønsket, at endnu flere kommer ud og får oplevelser, hvor de er trænet og klædt på med sikkerhed, hvis det går galt.

Hardtail eller Full Suspension? Sådan vælger du den rigtige eMTB

Det at køre på mountainbike er blevet en mere udbredt disciplin. I løbet af de seneste år har flere kommuner prioriteret at etablere dertil indrettede spor for at imødekommende den stigende interesse. Ikke nok med at flere og flere hopper i mountainbike-tøjet, kan flere i højere grad se idéen i en elektrisk model (alment kendt under betegnelsen eMTB).

All-Out – At vandre med eller uden stave

At vandre med stave øger generelt sikkerheden og aflaster dine led en hel del, men det er meget individuelt, hvad folk har af behov og hvordan de vandre bedst muligt.

All-Out – Fornuftigt udstyr på tur

Hvad skal du have med, når du skal ud på tur? Her kommer Mette Mortensen fra All-Out med tips og tricks til alt hvad du skal have med – alt fra kompas til proviant.

All-Out – Læ, ly og sikkerhed

Hvis du er på længere ture og skulle være så uheldig at blive fanget i et uvejr, skal du altid være forberedt på, hvordan du søger læ og ly for vejr og vind.

STORE PERSONLIGHEDER TIL DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

De inspirerer andre med deres personlige veje i udelivet. Flere af dem søger ud for at komme ind. Andre går ud, fordi de elsker livet – derude på kanten. Fællestrækket er, at de i vildskab inspirerer andre til at komme endnu mere ud.