Chok for kroppen giver ro i sindet

Tekst:  Amanda Sejersen og Friluftsrådet
Foto: Bent Nielsen, Bentfoto, fra bogen ”Himmel, hav & horisont” samt Amanda Sejersen

Vinterbadning har længe været en tradition i norden, der går ud over blot at tage et friskt dyp i det iskolde vand. Ud over en følelse af opkvikkethed, så er der en række af andre fordele ved det kolde gys, såvel fysiske som mentale, ved at omfavne vinterbadning som en del af din livsstil.

 

Vejret er koldt, og himlen er grå de fleste dage. Dagene bliver mørkere og mørkere, og lysten til at opholde sig udenfor bliver reduceret markant for de fleste. Vintermånederne har dog sin helt egen charme, og man kan sagtens få stor gavn af denne årstids kulde ved at begive sig ud i vinterbadning.

Det chok, kroppen oplever ved at komme i kontakt med det kolde vand, siges nemlig at stimulere produktionen af hvide blodlegemer og styrke kroppens naturlige forsvar mod sygdomme. Den pludselige eksponering for koldt vand får også blodkarrene til at trække sig sammen, hvilket er med til at forbedre ens blodcirkulation. Dette kan have gavnlige virkninger på hjerte-kar-systemet og nedsætte risikoen for visse vaskulære sygdomme.

Det kolde gys har også vist sig at øge produktionen af endorfiner, hvilket kan føre til en øget følelse af velvære og energi. Endorfinerne frigivet under vinterbadningen påvirker ikke kun kroppen, men også sindet. Man kan efterfølgende opleve forbedret humør og øget mental klarhed, hvilket kan være særligt gavnligt i de mørke vintermåneder.

Vinterbadning kan altså være din start på en rejse mod øget sundhed og velvære, såvel fysisk som mentalt. Kast dig ud i denne forbindelse til naturen og fordelene ved at dyppe dig selv i det ukendte.

6 råd til nybegynderen 

Herunder kan du finde alle de tips du som nybegynder har brug for. Friluftsrådet har nemlig samlet 6 gode råd til dig der er ved at gøre dig klar til dit første dyp.

1. Kom hurtigt i
Hvis du er begynder, er det en god idé at tage de første dyp, mens vandet stadig er relativt lunt. Der er dog intet til hinder for, at du vinterbader for første gang i vinterbadesæsonen, dvs. efter 1. oktober.

2. Bad fra en bro
Du kan sagtens gå i vandet fra en strand, men hvis det er muligt for dig, så bad fra en bro. På den måde er du hurtigere i (med hele kroppen) fremfor at skulle vade ud i lavt vand, som er både virkelig koldt for fødder og lægmuskler og kan være ubehageligt for kroppen med eventuel kold vind.

  3. Find en bademakker
  Udover det sociale aspekt i at have en at dele oplevelsen med – før, under og efter – er det sikkerhedsmæssigt en rigtig god idé at vinterbade sammen med nogen. 

  4. Bliv under i ti sekunder
  Når du har sænket din krop ned i det kolde vand, vil den automatisk skrige på at komme op. Lad være med det. Bliv under længe nok til, at du mærker suset, når du forlader vandet – men samtidig ikke så længe, at du mister følelsen i hænder og fødder. Som tommelfingerregel skal du være under (ikke med hovedet) i den tid, det tager at tælle langsomt til ti. 

  5. Husk at trække vejret
  Kroppens instinktive reaktion på kuldechokket er panik og dermed en hurtig overfladisk vejrtrækning, altså en form for hyperventilation, som kan føre til, at du kommer til at sluge vand. Undgå det ved at være bevidst om at trække vejret langsomt og roligt.

  6. Genvind varmen hurtigt igen
  Et dyp i iskoldt vand får blodet til at rulle hurtigere, og når du kommer op, vil du ikke nødvendigvis fryse men mærke en opkvikkende fornemmelse. Har du adgang til en sauna, er det selvfølgelig dejligt, men ikke nødvendigt – din krop kan sagtens regulere temperaturen, blot du forholdsvis hurtigt trækker det eventuelt våde badetøj af (mange bader nøgne for at slippe for vådt tøj på kroppen) og svøber dig i et håndklæde eller lignende.

  Mere inspiration

  Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

  Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

  1o tips til en efterårsferie i naturen

  Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

  Nyd naturen langsomt og genvind balancen

  Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
  Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

  Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

  Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

  Haglöfs – Fit for the Outside

  Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

  Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

  Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

  Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

  Naturen kommunikerer både i og omkring dig

  Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

  Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

  16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

  Sådan pakker du til dit eventyr

  Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.

  Når dit udeliv er lig med arbejdsliv, er Polaris din hjælper

  Hos Polaris ATV tilbyder de solide og stærke maskiner som kan være din trofaste hjælper når dit udeliv er lig med arbejdsliv