Indholdet er en fortsættelse af artiklen med samme navn i 4. udgave af Outdoor365 magasinet 

Det er lykken at vinterbade

Tekst:  Isabel Benn Morgenstern Foto: Bent Nielsen, Bentfoto, fra bogen ”Himmel, hav & horisont”.

Det kolde gys kan på et sekund sende de kolde måneder og et tungt sind ud i vandet. Du kan ankomme frysende fra en stresset hverdag og gå afsted efter din vinterbadetur med et varmt smil i hele kroppen og ro i sindet. Recepten er den helt specielle lykkefølelse, som vinterbadning giver. Her er vores guide til, hvordan du kommer i gang.  

Læs mere om vinterbadning, i 4. udgave af Outdoor365 magasinet (nov. 22)

 

Bogen ”Himmel, hav & horisont” er en vinterbaders fotografiske og filosofiske vidnesbyrd om samspillet mellem natur og erkendelse. Hver måned i vinterbadesæsonens syv måneder er illustreret med syv fotografier af udsigten fra en sauna med kig til havet. Billederne er ledsaget af betragtninger, anekdoter og citater, og de er opfanget under samtaler i varmen.

Bent Nielsen fortæller om sin passion for vinterbadning: ”Som vinterbader påvirkes man af nærkontakt med elementerne, kroppen af luft og vand, sindet af det åbne kig til høj himmel. Det er i starten en udfordring, men prøver man det, viser det sig, at man overlever. Afhængighed opstår let, for den ekstreme vekselvirkning mellem koldt havvand og varm sauna er noget, der frigiver endorfiner. I saunaen kan man slappe af, og især når der ikke er så meget at se på havet, kan man glide over i en meditativ tilstand. Har man gået og tumlet med at løse problemer, kan det ske, at det blik, man sender ud mod havet, bliver reflekteret tilbage til én. Pludselig kommer man til sig selv igen, med ro i sindet – og med en løsning på det problem, man ellers ikke kunne finde ud af, mens dagsbevidstheden kørte.”

Køb bogen her.

6 gode råd til at komme i gang med vinterbadning 

Hvis du ikke har prøvet vinterbadning før, kan det måske være svært lige at tage springet i det kolde vand. Heldigvis så har friluftsrådet lavet 6 gode råd til hvordan du kan komme i gang med vinterbadning.

1. Kom hurtigt i
Hvis du er begynder, er det en god idé at tage de første dyp, mens vandet stadig er relativt lunt. Der er dog intet til hinder for, at du vinterbader for første gang i vinterbadesæsonen, dvs. efter 1. oktober.

2. Bad fra en bro
Du kan sagtens gå i vandet fra en strand, men hvis det er muligt for dig, så bad fra en bro. På den måde er du hurtigere i (med hele kroppen) fremfor at skulle vade ud i lavt vand, som er både virkelig koldt for fødder og lægmuskler og kan være ubehageligt for kroppen med eventuel kold vind.

  3. Find en bademakker
  Udover det sociale aspekt i at have en at dele oplevelsen med – før, under og efter – er det sikkerhedsmæssigt en rigtig god idé at vinterbade sammen med nogen. 

  4. Bliv under i ti sekunder
  Når du har sænket din krop ned i det kolde vand, vil den automatisk skrige på at komme op. Lad være med det. Bliv under længe nok til, at du mærker suset, når du forlader vandet – men samtidig ikke så længe, at du mister følelsen i hænder og fødder. Som tommelfingerregel skal du være under (ikke med hovedet) i den tid, det tager at tælle langsomt til ti. 

  5. Husk at trække vejret
  Kroppens instinktive reaktion på kuldechokket er panik og dermed en hurtig overfladisk vejrtrækning, altså en form for hyperventilation, som kan føre til, at du kommer til at sluge vand. Undgå det ved at være bevidst om at trække vejret langsomt og roligt.

  6. Genvind varmen hurtigt igen
  Et dyp i iskoldt vand får blodet til at rulle hurtigere, og når du kommer op, vil du ikke nødvendigvis fryse men mærke en opkvikkende fornemmelse. Har du adgang til en sauna, er det selvfølgelig dejligt, men ikke nødvendigt – din krop kan sagtens regulere temperaturen, blot du forholdsvis hurtigt trækker det eventuelt våde badetøj af (mange bader nøgne for at slippe for vådt tøj på kroppen) og svøber dig i et håndklæde eller lignende.

  Mere inspiration

  Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

  Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

  Chok for kroppen giver ro i sindet

  Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

  1o tips til en efterårsferie i naturen

  Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

  Nyd naturen langsomt og genvind balancen

  Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
  Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

  Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

  Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

  Haglöfs – Fit for the Outside

  Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

  Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

  Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

  Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

  Naturen kommunikerer både i og omkring dig

  Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

  Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

  16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

  Sådan pakker du til dit eventyr

  Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.