Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Indholdet er en fortsættelse af artiklen med samme navn i 4. udgave af Outdoor365 magasinet 

Det er lykken at vinterbade

Tekst:  Isabel Benn Morgenstern Foto: Bent Nielsen, Bentfoto, fra bogen ”Himmel, hav & horisont”.

Det kolde gys kan på et sekund sende de kolde måneder og et tungt sind ud i vandet. Du kan ankomme frysende fra en stresset hverdag og gå afsted efter din vinterbadetur med et varmt smil i hele kroppen og ro i sindet. Recepten er den helt specielle lykkefølelse, som vinterbadning giver. Her er vores guide til, hvordan du kommer i gang.  

Læs mere om vinterbadning, i 4. udgave af Outdoor365 magasinet (nov. 22)

 

Bogen ”Himmel, hav & horisont” er en vinterbaders fotografiske og filosofiske vidnesbyrd om samspillet mellem natur og erkendelse. Hver måned i vinterbadesæsonens syv måneder er illustreret med syv fotografier af udsigten fra en sauna med kig til havet. Billederne er ledsaget af betragtninger, anekdoter og citater, og de er opfanget under samtaler i varmen.

Bent Nielsen fortæller om sin passion for vinterbadning: ”Som vinterbader påvirkes man af nærkontakt med elementerne, kroppen af luft og vand, sindet af det åbne kig til høj himmel. Det er i starten en udfordring, men prøver man det, viser det sig, at man overlever. Afhængighed opstår let, for den ekstreme vekselvirkning mellem koldt havvand og varm sauna er noget, der frigiver endorfiner. I saunaen kan man slappe af, og især når der ikke er så meget at se på havet, kan man glide over i en meditativ tilstand. Har man gået og tumlet med at løse problemer, kan det ske, at det blik, man sender ud mod havet, bliver reflekteret tilbage til én. Pludselig kommer man til sig selv igen, med ro i sindet – og med en løsning på det problem, man ellers ikke kunne finde ud af, mens dagsbevidstheden kørte.”

Køb bogen her.

6 gode råd til at komme i gang med vinterbadning 

Hvis du ikke har prøvet vinterbadning før, kan det måske være svært lige at tage springet i det kolde vand. Heldigvis så har friluftsrådet lavet 6 gode råd til hvordan du kan komme i gang med vinterbadning.

1. Kom hurtigt i
Hvis du er begynder, er det en god idé at tage de første dyp, mens vandet stadig er relativt lunt. Der er dog intet til hinder for, at du vinterbader for første gang i vinterbadesæsonen, dvs. efter 1. oktober.

2. Bad fra en bro
Du kan sagtens gå i vandet fra en strand, men hvis det er muligt for dig, så bad fra en bro. På den måde er du hurtigere i (med hele kroppen) fremfor at skulle vade ud i lavt vand, som er både virkelig koldt for fødder og lægmuskler og kan være ubehageligt for kroppen med eventuel kold vind.

  3. Find en bademakker
  Udover det sociale aspekt i at have en at dele oplevelsen med – før, under og efter – er det sikkerhedsmæssigt en rigtig god idé at vinterbade sammen med nogen. 

  4. Bliv under i ti sekunder
  Når du har sænket din krop ned i det kolde vand, vil den automatisk skrige på at komme op. Lad være med det. Bliv under længe nok til, at du mærker suset, når du forlader vandet – men samtidig ikke så længe, at du mister følelsen i hænder og fødder. Som tommelfingerregel skal du være under (ikke med hovedet) i den tid, det tager at tælle langsomt til ti. 

  5. Husk at trække vejret
  Kroppens instinktive reaktion på kuldechokket er panik og dermed en hurtig overfladisk vejrtrækning, altså en form for hyperventilation, som kan føre til, at du kommer til at sluge vand. Undgå det ved at være bevidst om at trække vejret langsomt og roligt.

  6. Genvind varmen hurtigt igen
  Et dyp i iskoldt vand får blodet til at rulle hurtigere, og når du kommer op, vil du ikke nødvendigvis fryse men mærke en opkvikkende fornemmelse. Har du adgang til en sauna, er det selvfølgelig dejligt, men ikke nødvendigt – din krop kan sagtens regulere temperaturen, blot du forholdsvis hurtigt trækker det eventuelt våde badetøj af (mange bader nøgne for at slippe for vådt tøj på kroppen) og svøber dig i et håndklæde eller lignende.

  Mere inspiration

  Følelsen af frihed

  En søndag uden plan drog jeg på tur på Djursland i en Nissan Qashqai med Groenberg-tagtelt. Jeg nød morgenmad ved Kalø Slotsruin, fandt ro i naturen ved Aarhusbugten og spiste aftensmad med udsigt til Ebeltoft. Turen sluttede med overnatning ved Naturhotellet, hvor solnedgangen fra tagteltet var en perfekt afslutning. Outdoorbilen gav frihed til at udforske Djurslands smukke landskaber og finde ro i naturen.

  Abisko vandretur og Icehotel – God start i Sverige

  Abisko vandretur og Icehotel – God start i SverigeEfter en smuk køretur over bjørnefjellet og ind i Sverige, tilbragte Núna og jeg en nat lige over grænsen, kort før Abisko. Vi stod tidligt op næste dag for at få mest muligt ud af dagen.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg...

  Cykelpigerne indtager Afrika 

  Vi er to 22-årige veninder fra Give ved navn Julie Hölck og Ida Engstad, der efter at have afsluttet gymnasiet var fyldt med den vildeste eventyrlyst.

  Magiske Runde og livet på vejen mod Narvik

  Oplev magien på den charmerende ø Runde, Norges fugleparadis, og følg med på vores rejse op ad E6 med alle dens små eventyr, vejafgifter og vejrmæssige udfordringer

  Tag grillen med på farten

  Tag grillen med på farten

  Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

  Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

  Ferien var fantastisk og derefter den våde tid

  Jeg tror temaet for denne blog må være regn. Det har regnet ufattelig meget, og når det ikke regner meget, så drypper det konstant.

  Sommeren kom bragende her i Norge

  Sikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.

  Gitte holtze – vandring er en gave

  Gitte holtze – vandring er en gave

  Turen op ad i Norge med store kontraster

  Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

  Vil du også prøve det hele i 2024?

  Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

  KØB BILLET

  Kom til adrenaline rush på Fort Østerlund!

  Fort Østerlund tilbyder i år et hav af oplevelser som ekstern arrangør. Køb en billet og kom ud til Fort Ø for at få opfyldt dit adrenalinbehov! Der vil være kæmpegynge, totorvsbro og vippe.
  Så du er garanteret et smil på læben og en masse gode oplevelser - ved Fort Østerlund.

  OBS. Gælder kun ved gyldigt festivalarmbånd.

  Sikkerhed

  Alle aktiviteter med højde eller risiko er sikkerhedsgodkendte af Force og Politiet. ​ Ved alle vores aktiviteter skal man have lukkede sko på. Fx kondisko. Det er ikke tilladt at deltage med sandaler, træsko og klipklappere. Denne regel gælder også ved de udfordringer, hvor man kan falde i vandet. ​ Husk at det altid er muligt at få et bad, når I har været ude og prøve kræfter med vores aktiviteter. Medbring selv håndklæde, sæbe og evt. poser til våde sko og vådt tøj. Der følger en af vores instruktører med jeres gruppe rundt til de forskellige øvelser og udfordringer. Instruktøren vejleder, holder styr på sikkerheden og noterer i pointscorelisten. ​ Det er ikke tilladt for berusede personer at benytte aktiviteterne. Narkotika af en hver form er forbudt. ​ Du deltager på eget ansvar og bør tjekke dine personlige forsikringer.

  Minimumsalder

  Vi har en generel minimumsalder på vores aktiviteter på 18 år. Dog kan 14-årige også prøve, hvis man er sammen med værge og der underskrives en ansvarserklæring.
  KØB

  Ly campingvogn 1050 kr

  Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
  Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

  Info:

  • Der kan parkeres én bil på hver plads.
  • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
  • Prisen er inklusiv strøm
  KØB

  Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

  Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

  Info:

  • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
  • For den luksuriøse campingoplevelse
  • Inklusive indretning med møbler etc.
  • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
  • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16