Spar 25% på alle partoutarmbånd til
Danmarks Outdoor Festival 2024

Indholdet er en fortsættelse af artiklen med samme navn i 4. udgave af Outdoor365 magasinet 

Det er lykken at vinterbade

Tekst:  Isabel Benn Morgenstern Foto: Bent Nielsen, Bentfoto, fra bogen ”Himmel, hav & horisont”.

Det kolde gys kan på et sekund sende de kolde måneder og et tungt sind ud i vandet. Du kan ankomme frysende fra en stresset hverdag og gå afsted efter din vinterbadetur med et varmt smil i hele kroppen og ro i sindet. Recepten er den helt specielle lykkefølelse, som vinterbadning giver. Her er vores guide til, hvordan du kommer i gang.  

Læs mere om vinterbadning, i 4. udgave af Outdoor365 magasinet (nov. 22)

 

Bogen ”Himmel, hav & horisont” er en vinterbaders fotografiske og filosofiske vidnesbyrd om samspillet mellem natur og erkendelse. Hver måned i vinterbadesæsonens syv måneder er illustreret med syv fotografier af udsigten fra en sauna med kig til havet. Billederne er ledsaget af betragtninger, anekdoter og citater, og de er opfanget under samtaler i varmen.

Bent Nielsen fortæller om sin passion for vinterbadning: ”Som vinterbader påvirkes man af nærkontakt med elementerne, kroppen af luft og vand, sindet af det åbne kig til høj himmel. Det er i starten en udfordring, men prøver man det, viser det sig, at man overlever. Afhængighed opstår let, for den ekstreme vekselvirkning mellem koldt havvand og varm sauna er noget, der frigiver endorfiner. I saunaen kan man slappe af, og især når der ikke er så meget at se på havet, kan man glide over i en meditativ tilstand. Har man gået og tumlet med at løse problemer, kan det ske, at det blik, man sender ud mod havet, bliver reflekteret tilbage til én. Pludselig kommer man til sig selv igen, med ro i sindet – og med en løsning på det problem, man ellers ikke kunne finde ud af, mens dagsbevidstheden kørte.”

Køb bogen her.

6 gode råd til at komme i gang med vinterbadning 

Hvis du ikke har prøvet vinterbadning før, kan det måske være svært lige at tage springet i det kolde vand. Heldigvis så har friluftsrådet lavet 6 gode råd til hvordan du kan komme i gang med vinterbadning.

1. Kom hurtigt i
Hvis du er begynder, er det en god idé at tage de første dyp, mens vandet stadig er relativt lunt. Der er dog intet til hinder for, at du vinterbader for første gang i vinterbadesæsonen, dvs. efter 1. oktober.

2. Bad fra en bro
Du kan sagtens gå i vandet fra en strand, men hvis det er muligt for dig, så bad fra en bro. På den måde er du hurtigere i (med hele kroppen) fremfor at skulle vade ud i lavt vand, som er både virkelig koldt for fødder og lægmuskler og kan være ubehageligt for kroppen med eventuel kold vind.

  3. Find en bademakker
  Udover det sociale aspekt i at have en at dele oplevelsen med – før, under og efter – er det sikkerhedsmæssigt en rigtig god idé at vinterbade sammen med nogen. 

  4. Bliv under i ti sekunder
  Når du har sænket din krop ned i det kolde vand, vil den automatisk skrige på at komme op. Lad være med det. Bliv under længe nok til, at du mærker suset, når du forlader vandet – men samtidig ikke så længe, at du mister følelsen i hænder og fødder. Som tommelfingerregel skal du være under (ikke med hovedet) i den tid, det tager at tælle langsomt til ti. 

  5. Husk at trække vejret
  Kroppens instinktive reaktion på kuldechokket er panik og dermed en hurtig overfladisk vejrtrækning, altså en form for hyperventilation, som kan føre til, at du kommer til at sluge vand. Undgå det ved at være bevidst om at trække vejret langsomt og roligt.

  6. Genvind varmen hurtigt igen
  Et dyp i iskoldt vand får blodet til at rulle hurtigere, og når du kommer op, vil du ikke nødvendigvis fryse men mærke en opkvikkende fornemmelse. Har du adgang til en sauna, er det selvfølgelig dejligt, men ikke nødvendigt – din krop kan sagtens regulere temperaturen, blot du forholdsvis hurtigt trækker det eventuelt våde badetøj af (mange bader nøgne for at slippe for vådt tøj på kroppen) og svøber dig i et håndklæde eller lignende.

  Mere inspiration

  På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

  På eventyr med autocamperen i naturen inden længeJeg vil begynde med at sige tusind tak for den varme velkomst både her på bloggen og på sociale medier. Jeg ser virkelig frem til at dele mine kommende eventyr med jer.Lidt bagom mig Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43...

  LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

  En outdoor hovedstad i bevægelse  Lokale partnere står sammen om at skabe Danmarks Outdoor Festival Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere. 36.000...

  Anja Robanke – livet i en autocamper

  VELKOMMEN TIL NY BLOGGER HOS OUTDOOR365, Anja Robanke.Du kan møde Anja til Danmarks Outdoor Festival, den sidste weekend i august i Silkeborg. Frem mod festivalen blogger Anja fra hendes rejse i autocamper igennem Norge, Finland og Sverige.  Anja solgte alt og...

  Kom ud i naturen – det er ren magi for både krop og sjæl

  Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse, hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik atmosfære.

  Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

  Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

  Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

  Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

  Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

  Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

  Chok for kroppen giver ro i sindet

  Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

  1o tips til en efterårsferie i naturen

  Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

  Nyd naturen langsomt og genvind balancen

  Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
  Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

  Vil du også prøve det hele i 2024?

  Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!