Denne blog indeholder reklame fra Haglöfs

Dun eller fiber? – Sådan vælger du den rigtige isolering

Tekst: Linn Ekerbring
Foto: Haglöfs

Er du en af dem, der ikke ved om du skal vælge dun eller fiber i din jakke, sovepose og andet udendørsudstyr? Så læs med her, hvor du vil klogere på fordele og ulemper, så du kan vælge det der passer til dig.

Find ud af, hvilken isoleringsteknologi der passer til dine behov

Isoleringsteknologien udvikler sig hele tiden – både dunisolering og fiberisolering er blevet meget bedre de seneste år. De klassiske fordele ved dun er det suveræne varme til vægt-forhold samt kvalitetsfølelsen. De store fordele ved fiber er modstandsdygtigheden over for fugt, samt at den er vedligeholdelsesvenlig og fås til en fordelagtig pris. Den stadigt forbedrede progression fører dog til flere lignende karakteristika, og mange af disse forskelle er mindre, end de plejede at være.

Haglöfs H-Down – Ansvarligt certificeret dun

Haglöfs H-Down er en naturlig isolering, hvor hver enkelt fjer er behandlet med en hydrofobisk belægning. H Down Platinum – deres allerfineste dun – er modstandsdygtig i en hel uge under våde forhold. I alle andre aspekter bevarer den de elskede egenskaber ved dun. Den er let, blød og behagelig. Den fremragende isolering giver stadig mulighed for åndbarhed, og den er nem at komprimere og pakke. I forhold til pris er dun et førsteklasses valg. Alt dun der anvendes af Haglöfs, er ansvarligt certificeret efter Responsible Down Standard (RDS).

Haglöfs Mimic – Syntetisk efterligning af dun

Haglöfs Mimic er fiber fyld med mange egenskaber, der ligner dun. I Mimic Gold og Platinum består isoleringen af individuelle letvægtskugler af genanvendt polyamid. Det er naturligt hydrofobisk og vil give varme, selv når det er vådt. Tøjet er nemt at pleje, og isoleringen holder sin form, selv efter mange vaske eller efter komprimering over længere tid. Haglöfs Mimic Platinum indeholder også fintrevet grafen – små carbonflager, der gør, at det syntetiske fyld opvarmer hurtigere og holder varmen længere.

Så hvilken teknologi er bedst for dig?

Det afhænger af to personlige prioriteter:

  • De varmeste jakker er fyldt med dun, og de har det bedste vægt til varme-forhold.
  • Til meget fugtige forhold er fiber ofte et godt valg, da den varmer, selv når det er vådt.
  • Haglöfs H Down er behandlet med en hydrofobisk belægning for at modstå vand.
  • Dun er nemmere at komprimere til en lille volumen, men undgå dog at opbevare det i komprimeret tilstand.
  • Fiber fyld kræver generelt mindre pleje og tåler desuden en hårdere behandling.
  • Dun er dyrere end fiber
  • Haglöfs Mimic er fremstillet af genanvendte materialer.
  • Alle Haglöfs’ isoleringsmaterialer er ansvarligt indkøbt.

Mere inspiration

Tre forslag til julegaver, der inviterer til ude-eventyr

Julen nærmer sig, og måske du mangler lidt inspiration til julegaver. Her får du forslag til produkter, der inviterer på flere ude-eventyr

Cykelpigerne – Styrt i sydamerikansk ørken og usikkerhed om fremtidig færden

Ida og Julie har nu kørt igennem to ørkner i Sydamerika. De har oplevet friheden og stilheden – men på den sidste del styrter Julie og får hjernerystelse, hvilket sætter deres eventyr på pause. Hvad gør man så? Læs om deres seneste oplevelser her i bloggen.

Kom tættere på naturen med vanlife

Når du scroller gennem #vanlife på instagram, ser du masser af billeder med smuk natur og hyggelige vans. Vanlife og natur går nemlig ofte hånd i hånd
Læs Ayo Hansens fortælling om vanlife.

Bål Almanak – opskrift til november suppe

En lækker november suppe med omtale af bogen Bål Almanak, der giver dig inspiration til mad over bål.

12 overvejelser før du køber camper

Du foretager dig en større investering, når du køber en campervan eller autocamper. Her får du 12 spørgsmål, der hjælper dig med at blive klar til mødet med forhandleren, så I i fællesskab kan finde den helt rigtige camper til dig.

Outdoor365 magasin efterår/vinter 2022

I 4. udgave af Outdoor365 magasinet zoomer vi ind på outdoor-fortællinger rundt i Danmark og i de fjernesteafkroge af verden.

Digitale Outdoor-nomader på hjul

Vanlife har oplevet en kæmpe vækst i popularitet i de seneste år, og det er der god grund til. Det er den ultimative følelse af frihed og det primitive liv, der snævrer hjerneaktiviten ind og folder eventyret ud.

Kan du holde varmen?

Den nye Odin Lifa Pro Belay Jacket er designet til at imødekomme behovene hos eftersøgnings- og redningsarbejder, der ofte arbejder under ekstreme udendørs forhold

Cykelpigerne – Betaget af sydamerikansk charme fra start

Cykelpigerne har nu været på tur i lidt over 5 uger – og de har det fedt! Læs om deres seneste oplevelser i Peru og Bolivia.

Emma’s Everest – del 6: Kvinde på bjerget, tisseflaske og øjebliksbilleder

Er du nysgerrig på, om dét at være kvinde i bjergene skiller sig ud? Hvilke rejseoplevelser og erfaring giver det? Og er der overhovedet forskel på at være kvinde eller mand på et bjerg?