Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Emma Østergaard skriver Danmarkshistorie – Yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg

Tekst: Anne Smedegaard Thomsen
Foto: Emma Østergaard, Jakob Urth og Anne Smedegaard Thomsen

Navnet Emma Østergaard kommer snart til at vække genklang rundt i det danske land. Hun har nemlig gjort det, de fleste tænker for værende umuligt: Hun har besteget verdens højeste bjerg Mount Everest – endda som yngste kvinde i Danmarkshistorien.

“Jeg har det fantastisk. Og er skide træt. Kroppen og benene kommer sig hurtigt, men akkurat efter bestigningen var det en anden historie. Jeg havde det, som om jeg havde fået tæsk”, griner Emma Østergaard på et skrattende FaceTime-opkald med Outdoor365 fra det nepalesiske højland.

Emma og ekspeditionsholdet med guiden og læremesteren Jakob Urth i spidsen er atter sikkert tilbage i sherpaernes hovedstad Namche Bazaar (3440 m.o.h.) efter tre dages intens trekking fra Everest Base Camp efter topforsøget.

Her venter restitution, et velfortjent varmt bad og en solid optankning på kaloriefronten, inden de bevæger sig længere ned i højderne i de storslåede nepalesiske bjerge.

En bjergbedrift uden sidestykke

“Det er så fantastisk at kunne trække vejret ordentligt igen. Det er tydeligt at mærke på min krop, at vi bevæger os ned i højderne og er ankommet til Namche. Jeg skal dog stadig lige forstå, hvad jeg har udrettet. At jeg faktisk har besteget Mount Everest,” siger Emma med stor eufori i stemmen over det spektakulære topforsøg, hun nu kan skrive på sit imponerende bjerg-CV.

Alt imens fejrer ekspeditionsholdet deres enestående bjergbedrift og forsøger at komme sig ovenpå den rejse mod toppen, der de seneste tre år har trukket både mentale og fysiske tænder ud.

Denne bjergrejse kulminerede den 23. maj, hvor Emma kunne skrive sig ind i Danmarkshistorien som yngste danske kvinde på toppen af verdens tag 8848 meter over havets overflade.

“Vi vågnede i Camp 4 lige inden toppen til 35-40 centimeters sne. Det hele var dækket til. Det var så vildt! Vejret har virkelig været omskifteligt, og vores starttider er også af flere omgange blevet udskudt grundet vejret. Jeg kan huske, at jeg tænkte: Kan vi komme igennem al den sne,” fortæller Emma malende og livligt om de intense timer, før hun endelig kunne sætte sine ben på toppen.

Supporttrek og fejring i Everest Base Camp

Jeg har fulgt denne modige, stædige og stærke kvinde under hele processen og glædes helt ind i hjertet over at overvære, at hun nu har fulgt projektet til dørs og udlevet sin drøm.

Det er ikke mere end en måned siden, jeg var så heldig at kunne ønske Emma og Jakob held og lykke med ekspeditionen og det længeventede topforsøg. Jeg har været udsendt som turleder på et supporttrek for ekspeditionen af Urth Adventures og Emmas Everest og trekkede med en dansk gruppe til Everest Base Camp. Her fik vi en grundig indføring i det strabadserende topforsøg, så begyndelsen på den stejle klatrevej gennem Khumbu-isfaldet mod Camp 1 og overnattede under de funklende stjerner i -18 graders kulde.

Det var en helt særlig oplevelse at møde ekspeditionsholdet, se det midlertidigt etablerede bjerghjem i Everest Base Camp og derved få en snært forståelse af, hvad det vil sige at være bjergbestiger i så råt og krævende terræn.

Emma kan heller ikke begribe, at det blot er en måned siden, vi krammede farvel i Everest Base Camp, og jeg ønskede hende en god videre færd mod toppen. Og at der er gået hele tre år, siden fusionssamarbejdet mellem Emmas Everest og Urth Adventures så dagens lys.

“Det har været en så lang proces. Det er vanvittigt, at det er tre år siden startskuddet. Nu kulminerer det, og drømmen er blevet til virkelighed”, beretter Emma.

Hun medgiver, at det nok først går helt op for hende, hvad hun har præsteret, når hun sætter sine ben på dansk jord og bliver omringet af familie og venner med danske flag og lykønskninger.

Akut signalsvigt i 10 timer

Nu kan Emma langt om længe puste ud og fejre, hvad hun har brugt de seneste tre lærerige, udfordrende og overvældende år på at udrette frem mod topforsøget. Det er dog et topforsøg, som bragte flere skræmmende og nervepirrende oplevelser med videre i bjergbagagen.

“Da vi kom ned i højderne efter ekspeditionen, fandt vi ud af, at GPS’en havde været frosset i 10 timer, hvor vores familie og venner ikke kunne tracke vores placering. Vi havde først dækning på toppen igen. Der var mange, der udtrykte, at det havde været nervepirrende”, fortæller Emma med en stor portion ydmyghed i stemmen og uddyber, at hun, Jakob og resten af ekspeditionsholdet heldigvis ikke var velvidende om det manglende signal. Det havde blot stresset og skræmt Emma mere, hvis hun vidste, at hendes kære derhjemme var unødigt bekymrede for hendes tilstand på det barske bjerg.

Da Emma langt om længe satte sine ben på toppen af Mount Everest, tikkede der heldigvis en GPS-opdatering ind hjemme hos familien, der kunne meddele, at Emma havde skrevet Danmarkshistorie.

“Jeg tænkte bare: Fuck hvor er det fuldstændig vanvittigt, at jeg står her nu. Surrealistisk, skræmmende og alting. Og så gik det selvfølgelig op for mig, at jeg kun var halvvejs og stadig manglende turen ned,” fortæller Emma indlevende om at stå på toppen af verdens højeste bjerg.

“Jeg stod og halvtudede lidt på toppen, men det kunne jeg næsten heller ikke, fordi jeg hev efter vejret og havde svært ved at få luft, fordi iltmætningen er så lav,” siger Emma.

 

Når iltflasken stopper med at virke i 8000 meters højde

Og apropos ilt oplevede ekspeditionsholdet også på egen krop, hvad det vil sige at mangle nødvendig ilt i de barske højder. “Vi holdt pause ved South Summit for at skifte iltflaske. Og så går det pludselig op for mig, at min nye iltflaske ikke virker. Og jeg tænker bare: Shit! Jeg var længe uden ilt og endte med at få ilt af en af sherpaerne, inden der til slut kom gang i iltflasken,” fortæller Emma om den faretruende oplevelse nær målstregen. Uden ilttilførsel i så høje og ekstreme luftlag er du mildest talt dødsens, og Emma fremhæver også lynhurtigt netop ilt som største udfordring undervejs. Du er afhængig af, at det fungerer – og der er ikke noget alternativ. Selv i lavere terræn i det nepalesiske højland kan det blive nødvendigt at evakuere trekkere, hvis iltmætningen er for lav, og selv på supportrekket mod Everest Base Camp havde flere af deltagerne massive udfordringer med den svindende ilt. Det er en del af de risici, der forbindes med at færdes i de både storslåede og majestætiske men også faretruende og barske Himalaya-bjerge.

Udsigt til vilde fremtidsprojekter

Når man som bjergbestiger er lykkedes med at bestige verdens højeste bjerg kan det måske for nogen forekomme som som en kompliceret affære at sætte sig nye mål for fremtiden. Men sådan er det ikke for eventyrsøgende Emma! “Jeg har masser af mål og personlige projekter. Jeg vil gerne bestige flere 8000 meter bjerge, men i første omgang handler det om pengene – jeg har stadig gæld fra denne ekspedition. Jeg drømmer om at skabe en masse gode muligheder for mig selv,” fortæller Emma. Næste projekt er at guide 18 håbefulde danske deltagere til toppen af Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro i august. Jakob Urth skal her agere læremester for Emma, så hun i fremtiden også kan skrive turleder på sit CV og selv guide deltagere rundt i verdens storslåede bjerge. Emma har også en stor foredragsrække i vente, og TV2 Østjylland er i fuld gang med en dokumentar om hendes bjergbedrifter og hele rejsen mod toppen af Mount Everest. Emma buldrer fremad med tonsvis af spændende projekter, så det kan næsten være en kunst at følge med fra sidelinjen.

“Min familie er verdens største støtte”

Nu glæder Emma sig til atter til at blive genforenet med sin familie og venner i Danmark, som hun kun har haft sporadisk kontant med under sit ophold i de afsidesliggende bjerge i Nepal. “Uden dem kunne jeg ikke gå nogen steder. De har fulgt med på GPS-trackeren hele vejen op og simpelthen været en uvurderlig støtte på hele denne rejse. Jeg glæder mig så meget til at komme hjem og give dem et kram,” siger Emma afslutningsvist. Nu venter trekkingturen retur til Lukla og et par hviledage i Kathmandu, før Emma melder sin ankomst hjemme i Danmark. Hele Outdoor365-teamet ønsker Emma kæmpe stort tillykke med den imponerende præstation og en god tur hjem til Danmark. Vi ser frem til et godt videre samarbejde i fremtiden – nu ikke blot med en bjergbestiger men med yngste danske kvindelige bjergbestiger på toppen af Mt. Everest.

Mere inspiration

DANMARKS STØRSTE OUTDOOR FESTIVAL ER KLAR TIL UDELIV FOR ALLE

16. juli, 2024 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRDET ER INSPIRATIONEN TIL AT KOMME MERE UD, DER OVER TRE DAGE TRÆKKER 40.000 GENNEM DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL I...

Følelsen af frihed

En søndag uden plan drog jeg på tur på Djursland i en Nissan Qashqai med Groenberg-tagtelt. Jeg nød morgenmad ved Kalø Slotsruin, fandt ro i naturen ved Aarhusbugten og spiste aftensmad med udsigt til Ebeltoft. Turen sluttede med overnatning ved Naturhotellet, hvor solnedgangen fra tagteltet var en perfekt afslutning. Outdoorbilen gav frihed til at udforske Djurslands smukke landskaber og finde ro i naturen.

Abisko vandretur og Icehotel – God start i Sverige

Abisko vandretur og Icehotel – God start i SverigeEfter en smuk køretur over bjørnefjellet og ind i Sverige, tilbragte Núna og jeg en nat lige over grænsen, kort før Abisko. Vi stod tidligt op næste dag for at få mest muligt ud af dagen.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg...

Cykelpigerne indtager Afrika 

Vi er to 22-årige veninder fra Give ved navn Julie Hölck og Ida Engstad, der efter at have afsluttet gymnasiet var fyldt med den vildeste eventyrlyst.

Magiske Runde og livet på vejen mod Narvik

Oplev magien på den charmerende ø Runde, Norges fugleparadis, og følg med på vores rejse op ad E6 med alle dens små eventyr, vejafgifter og vejrmæssige udfordringer

Tag grillen med på farten

Tag grillen med på farten

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Ferien var fantastisk og derefter den våde tid

Jeg tror temaet for denne blog må være regn. Det har regnet ufattelig meget, og når det ikke regner meget, så drypper det konstant.

Sommeren kom bragende her i Norge

Sikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB BILLET

Kom til adrenaline rush på Fort Østerlund!

Fort Østerlund tilbyder i år et hav af oplevelser som ekstern arrangør. Køb en billet og kom ud til Fort Ø for at få opfyldt dit adrenalinbehov! Der vil være kæmpegynge, totorvsbro og vippe.
Så du er garanteret et smil på læben og en masse gode oplevelser - ved Fort Østerlund.

OBS. Gælder kun ved gyldigt festivalarmbånd.

Sikkerhed

Alle aktiviteter med højde eller risiko er sikkerhedsgodkendte af Force og Politiet. ​ Ved alle vores aktiviteter skal man have lukkede sko på. Fx kondisko. Det er ikke tilladt at deltage med sandaler, træsko og klipklappere. Denne regel gælder også ved de udfordringer, hvor man kan falde i vandet. ​ Husk at det altid er muligt at få et bad, når I har været ude og prøve kræfter med vores aktiviteter. Medbring selv håndklæde, sæbe og evt. poser til våde sko og vådt tøj. Der følger en af vores instruktører med jeres gruppe rundt til de forskellige øvelser og udfordringer. Instruktøren vejleder, holder styr på sikkerheden og noterer i pointscorelisten. ​ Det er ikke tilladt for berusede personer at benytte aktiviteterne. Narkotika af en hver form er forbudt. ​ Du deltager på eget ansvar og bør tjekke dine personlige forsikringer.

Minimumsalder

Vi har en generel minimumsalder på vores aktiviteter på 18 år. Dog kan 14-årige også prøve, hvis man er sammen med værge og der underskrives en ansvarserklæring.
KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

  • Der kan parkeres én bil på hver plads.
  • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
  • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

  • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
  • For den luksuriøse campingoplevelse
  • Inklusive indretning med møbler etc.
  • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
  • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16