Emma’s Everest – del 1

Et girlpowerprojekt

Tekst: Emma Østergaard
Foto: Emma Østergaard og Jakob Urth

Emma’s Everest er mit Girlpowerprojekt, og her kan du få et indblik i de vilde oplevelser, stunder, op- og nedture og meget mere, som projektet fører med sig. Som du måske har gættet, så er mit mål at bestige Mount Everest, og når jeg står på toppen, gør jeg det som den yngste kvinde i Danmarkshistorien.

Jeg vil gerne dele beretninger, tanker, træningstimer, udfordringer, initiativer og meget mere med dig. Og netop dette gør jeg her på bloggen hos Outdoor365. Hold øje med kategorien Emma’s Everest, hvor jeg hver tredje uge deler ud.

Du kan også følge med på min Instagram emma_oestergaard, samt min hjemmeside emmaseverest.dk med bl.a. egen blog og ekspeditionsbeskrivelser, hvor jeg tager dig med i hverdagens gøren og på mine ture samt ekspeditioner. For med sådan et projekt, så byder hverdagen og rejserne på lidt af hvert.

Lad os sammen dykke ned i detaljen og mærke den energi og passion, der driver mig og mit projekt. Jeg hedder Emma Østergaard og i 2021 lød startskuddet på mit 3-årige Girlpowerprojekt, Emma’s Everest. I 2021 var jeg 23 år gammel og forsøgte at drømme stort, samtidig med at jeg læste min bachelor på universitet, havde to jobs, og kun havde min enorme viljestyrke for at forfølge min drøm samt minimum bjergerfaring, som forudsætninger for at bestige Mount Everest.

Emma’s Everest

Emma’s Everest et mit 3-årige Girlpowerprojekt, hvor jeg vil inspirere, jeg vil motivere, og jeg vil vise, hvor stærke vi kvinder er – også i bjergene. I foråret 2023 når jeg toppen af Mount Everest, og jeg gør det som Danmarks yngste kvinde.

Jeg er en aarhusiansk kvinde, der i skrivende stund er 25 år gammel, har sat min kandidatuddannelse på pause, og er gået all-in på mit projekt. Projektet har dermed været undervejs i over to år. Det betyder, at mit endelige mål om at bestige verdens højeste bjerg er lige rundt om hjørnet. Sådan føles det i hvert fald for mig, når jeg i slut marts 2023 drager til Nepals snedækkede giganter og går efter verdens tag.

Lad os skrue tiden tilbage

Og før jeg tager dig med til endemålet for de tre år, så lad os skrue tiden tilbage. Tilbage til starten, hvor det slog klik for mig (læs: jeg følger min passion), og jeg valgte at gå all-in på at forfølge min drøm.

For hvordan lader det sig gøre, at en ung kvinde i start 20’erne, der ingen tidligere seriøst bjergbestigererfaring har, når verdens tag? En ung kvinde, der hverken har tilnærmelsesvis den økonomi, et så stort projekt kræver, eller er opvokset i en familie af outdoor entusiaster.

Jo, nu skal du bare høre. Efter nogle år, hvor jeg backpackede, dyrkede vandring i Danmark, byttede badeferierne ud med trekking ferier og bestig Kilimanjaro, begyndte en tanke at ulme hos mig. En tanke, der byggede på min passion om at udfordre mig selv i bjergene. En tanke, der involverede bjergbestigning. Og bjergbestigning, der ville udfordre mig.

Tankestrømmen formede sig, og målet begyndte at tage form. Et mål der handlede om at bestige Mount Everest. Men det var så vild en tanke for mig, og jeg forstod ret hurtigt, at jeg var på dybt vand. Min drøm var så stor og så vidt omfavnende. Derfor startede jeg i det små og forsøgte at gøre en opstart håndgribelig.

Det var enormt spændende og nervepirrende, men jeg var drevet af min passion. Og måske du selv kender følelsen. En passion kan være så stærk, at det bliver livets brændstof. Noget, man simpelthen må forfølge. Jeg fandt min passion: en passion om at udfordre mig selv i bjergene, og for hvert bjerg lærer jeg noget nyt om mig selv.

Samtidig har jeg altid været drevet af en enorm beslutsomhed for succes. Jeg kan blive helt nervøs for at påbegynde nye ting, fordi jeg ved, at jeg er forberedt på at gå gennem ild og vand for at nå mit mål. Men med bjergbestigning oplever jeg ro. En enorm glæde og beslutsomhed bredes ud i min krop, når jeg vandrer. Jeg får følelsen af at leve i nuet, og føler mig mere tilpas i min krop, som aldrig før. Min alt-eller-intet-mentalitet gør det umuligt for mig ikke at udfordre det ultimative.

Girlpowerprojektet bliver til

I 2021 besluttede jeg at række jeg ud til Jakob Urth, Danmarks mest erfarne bjergbestiger og guide, der selv havde besteget Mount Everest i 2018. At Jakob valgte at åbne sine arme og byde mit projekt velkommen fra første øjeblik, er jeg yderst taknemmelig for. Jakob forstod hurtigt, at jeg var all-in, og at jeg var klar til at gå hele vejen for min drøm. Samtidig mærkede jeg, hvor stærk en energi og altafgørende erfaring, han havde. Dette var startskuddet på et værdifuldt samarbejde, og projekt Emma’s Everest blev igangsat.

Emma’s Everest er et unikt, professionelt tilrettelagt projekt, der viser, at drømme kan blive til virkelighed. Mit stærke samarbejde med Jakob Urth, der har Urth-Adventures, muliggøre min vildeste drøm. Jakob er den erfarne, der allerede har trådt sneen flad, og jeg er den sprudlende, passioneret power kvinder, der forfølger min drøm.

I løbet af mit 3-årige projekt, skal Jakob og jeg sammen bestige en bred palette af bjerge, der hver især bidrager til at gøre mig klar til Everest. Helt konkret er projektet sat op som et step-by-step projekt, og jeg skal som minimum bestige 7 forskellige bjerge (inkl. Everest), der hver bidrager på deres måde i min forberedelse til Everest.

Projektet har fart på, og jeg er nu kommet til 5. step i projektet, hvor jeg skal bestige Mont Blanc i juli 2022. Og til september tager jeg igen afsted til Nepal, hvilket bliver 6. step. Her skal jeg bestige Manaslu, verdens 8. højeste bjerg med sine 8.163 m., og bliver mit første +8.000 m. bjerg. Manaslu bliver generalprøven inden Everest, og når jeg står på toppen, bliver jeg desuden den første danske kvinde til at bestige verdens 8. højeste bjerg.

Emma’s Everest er mere end bjergbestigning. Der er Girlpowerprojektet, der lige er det ekstra

“Bjergbestigning er for mænd… Jeg er for gammel til at forfølge min drøm… Jeg har ikke den rette erfaring eller plan klar…”. Emma’s Everest gør op med klichéerne, og det er fantastisk at opleve, hvordan projektet motiverer og inspirerer ligegyldig alder eller drøm.

Emma’s Everest er mit projekt, hvor drømme, passion og ambitioner får frit spil. Jeg har sat mig for det ultimative. Jeg presser mig selv som aldrig før, flytter grænser og opnår enorm styrke. Jeg ved, at jeg drømmer (enormt) stort. Med hårdt arbejde, gå-på-mod, passion og det rigtige set-up, viser projektet, at drømme kan blive til virkelighed, og hvordan uendelig hårdt slid og store omkostninger også bliver en del af projektet.

Jeg går forrest og har gjort projektet inkluderende, imens jeg dyrker min passion for bjergbestigning. Det betyder blandt andet, at jeg tilbyder eksklusive Girlpowerture kun for kvinder, samt afholder en fællestræning hver måned, hvor jeg inviterer enhver, der har lyst, til at træne med mig: vandring, trappetræning, løb, mv., og her spiller køn og alder ingen rolle. Alle er glædelig velkommen.

Med projektet viser jeg kvindestyrke. Jeg vil vise, at vi kvinder er stærke og har vilje blandt bjergene og i hverdagens gøremål. For nok startede jeg ikke projektet med en tilrettelagt 3-årig plan til punkt og prikke, men grundlagde det på mit enormt drive og passion.

Følg med i Emma’s Everest

Du er nu blevet taget med tilbage i tiden. Du har læst om, hvordan jeg startede mit vilde Girlpowerprojekt, og jeg håber, du fortsat vil følge mig frem til det store mål: Min bestigning af verdens højeste bjerg på 8.848 m.

Kan mit projekt starte en ild i dig? Kan mit setup give dig mod på at tage næste skridt, for at du forfølger dine egne mål? Det håber jeg. Jeg tror på mulighederne, og hvis mit Girlpower projekt kan inspirere dig til at række ud efter de muligheder, du skaber for dig selv, er det fantastisk.

Følg med her på bloggen hos Outdoor365, hvor jeg hver 3. uge deler ud af mine oplevelser med projektet, hvor stort et arbejde finansieringen kræver, hvilken træning jeg må følge, de initiativer jeg har igangsat, udstyr til vandring og ekstreme højder, samt mere til.

Hop ind på
,hvor du kan læse mere om min historie, projektet, mine ekspeditioner, samt mine ture på min egen blog. Følg med på Instagram emma_oestergaard, hvor jeg blandt andet deler min dagligdag, træning, oplevelser, og ikke mindst tager dig med i de helt specielle, ærlige og mindeværdige øjeblikke, når jeg er på tur og ekspedition

Mere inspiration

Emma’s Everest – del 5: Månedlig fællestræning. Kom med!  

Hver måned kan du deltage i Emma’s Everest fællestræning. En fællestræning, hvor vi sammen kan inspirere hinanden, motivere og mærke glæden, når pulsen stiger, sveden tørres af overlæben, og kroppen fyldes med glæde.

Ud under åben himmel

Vi er taget på skovtur med Helly Hansen og friluftsekspert Mette Mortensen fra All-Out, og i løbet af få dage, er vi blevet lidt klogere på naturen og har lært et par grundlæggende friluftsfærdigheder, hvis det en dag er os som er alene i vildmarken.

Brandvarm nyhed fra Stanley – din nye følgesvend til efterårets ture

Den nye Blaze Orange kollektion er skabt til dig som gerne skiller sig ud. Uanset om det er for at skabe synlighed og sikkerhed i naturen eller god stil i byen, så kan du være sikker på, at din kaffe er varm.

Emmas Everest – del 4: Udstyret til vandreturen: En nørdet og lækker snak

Er du nybegynder i outdoorverden? Er du til nørderi? Eller har du brug for inspiration til udstyr og teste lidt af? Emma har udvalgt sine bedste lag til vandreturen.

Cykelpigerne – Et venskab der flytter bjerge

Tror I ikke, at I bliver uvenner, når I er sammen 24/7 i 10 måneder? Det er et spørgsmål, vi tit møder, og vi kan svare klart og tydeligt ja! Jo, vi bliver uvenner, vi kommer højest sandsynligt til at vrisse af hinanden, og vi får helt sikkert en gang imellem lyst til at sende hinanden med første fly hjem.

Danmarks Outdoor Festival samler outdoor-branchen

Danmarks Outdoor Festival bliver større og vildere end nogensinde – 250 aktiviteter, 40 foredrag, 40 workshops og 50 boder.

Emmas Everest – del 3: Det er dyrt at gå opad

2021 var et heftigt år. Jeg studerede på sidste år af bacheloren på Aarhus Universitet. Jeg havde to jobs. Jeg startede mit vanvittige girlpowerprojekt op. Og jeg erfarede hurtigere, end du kan nå at stave til Mount Everest, hvor enormt et finansieringsprojekt Emma’s Everest er. Budgettet blev lagt: et budget, der dækkede 3 år, 7 ekspeditioner, og alt derimellem.

Outdoormekka for alle i hjertet af Danmarks Outdoor Hovedstad

Første weekend i september forvandles Lunden i Silkeborg til et paradis for naturelskere med aktiviteter både til lands, til vands og i luften

Emmas Everest – del 2: Bjergbestigning versus hverdagen – Og de betydningsfulde paralleller

Bjergbestigeren Emma Østergaard arbejder målrettet mod at blive yngste danske kvinde på toppen af Mt. Everest. Følg med på rejsen.

Cykelpigerne – to piger med eventyr i blodet

Pigerne Ida og Julie pakker cykeltaskerne og begiver sig ud på deres livs rejse rundt i verdens afkroge. Følg dem på deres eventyrlige færd.