Emma’s Everest – del 4

Udstyret til vandreturen: En nørdet og lækker snak

Tekst: Emma Østergaard
Foto: Emma Østergaard og Jakob Urth

If you look good, you already go fast.
Er du nybegynder i outdoorverden? Er du til nørderi? Eller har du brug for inspiration til udstyr og teste lidt af? Jeg har udvalgt mine bedste lag til vandreturen. De lag, som jeg trofast bruger, når jeg svinger rygsækken på, snører støvlerne og lyner jakken og drager afsted.

Jeg elsker udstyr. Jeg elsker at nørde i de små detaljer, afprøve hvad der fungerer og opleve, hvor afgørende udstyr kan være for oplevelsen. Og det jo gældende, hvad end oplevelsen er bjergbestigning, badminton eller mountainbike.

Her får du mine udvalgte og mest elskværdige lag, som jeg trofast bruger på tur. Jeg tager dig med igennem udvalgte lag til lag-på-lag princippet og fortæller om, hvilken oplevelse mine tøjlag giver mig, og hvordan jeg bruger det. Og for at din læsning ikke varer hele natten, så forholder vi os kun til beklædning og ikke gear, såsom rygsæk, støvler og vandrestave. Det tager vi en anden dag.

Og bare rolig – vi holder denne udstyrssnak til vandretøj, der kan bruges til de fleste hikes og vandreture i både Danmark og udlandet. Gearet, jeg bruger på de snedækkede giganter i ekstreme højder, kan du læse om i et senere blogindlæg. Og dertil er du garanteret nørdet gearsnak.

Og lad os så få gang i tøj-snakken. Vi starter med det inderste.

Baselayer: Uld fra Ulvang – Fyldt med huller og alligevel holder du dig varm

Det er en videnskab og en jungle. Baselayer-verden er nørdet, og du kan i den grad afprøve muligheder, teste og gøre dine egne erfaringer. Derfor har jeg udvalgt et baselayersæt i merinould, som jeg først var skeptisk overfor og nu drønelsker.

Sættet hedder Merino Net Netting Baselayer Yop Women og Merino Net 3/4 Pants Women fra Ulvang. Og som du læser ud fra titlen, har vi at gøre med merinould i net. Ja, jeg var skeptisk i starten. For hvordan fungerer net-uld?

Det fungerer helt fantastisk. Du kan læse den tekniske beskrivelse hos Ulvang, men hvis jeg skal beskrive det helt basic: Nettet er først og fremmest en fantastisk mulighed for at ånde, og en unik mulighed for at ”pushe” kropsvarmen og fugt videre, når du drøner afsted med høj puls. Samtidig besidder merinould den bedste evne til at isolere for kulden, og selv når ulden er gjort våd af sved eller regn, så holder det dig varm. Og denne uld-baselayer i net er ingen undtagelse.

Når jeg vandrer med sved på panden eller i minusgrader med kolde fingre, hjælper nettet mig til at regulere min kropstemperatur. Som mit inderste lag kan jeg ånde igennem nettet, og jeg undgår at bruge unødvendig energi på at svede. Og på de kolde dage tillader nettet at ”pushe” kropsvarmen ud igennem de bittesmå huller, således min kropsvarme ’fanges’ mellem nettet og mit næste tøjlag. Den varme luft mellem de to lag fungerer da næsten som en radiator, hvor den varme luft fordeles rundt på kroppen ved bevægelse. Helt genialt. Både toppen og bukserne består primært af net. Og for ekstra beskyttelse og varme er brystet, øverste del på ryg og skridtet lavet i helt fintstrikket merinould.

De hurtige facts er også, at merinould er lugtfri, og sættet er letvægtsproduceret, hvilket har stor betydning, når du begynder at have en del udstyr med i rygsækken eller på som beklædning. Jeg bruger også sports-bh, trusser samt strømper fra Ulvang. Her bruger jeg First Seamless Merino Top og briefs, samt deres liners og tykke strømper. Elsker god uld.

Baselayer: Skal den være svedtransporterende og hvad ellers? Mulighederne er gode.

Nu har vi nørdet lidt i merinould som baselayer. Men du kan naturligvis også bruge andet som baselayer, altså dit inderste lag på huden. Igen findes der enormt mange muligheder, alt efter hvilket eventyr du skal på. Pyh. Så jeg vil kort nævne, hvilke jeg bruger.

Jeg har to favoritter fra Montane, jeg også bruger som inderste lag. Og på de kolde dage kan jeg godt finde på at trække det uden på mit lag af merinould. Og hvorfor det? Jo, simpelthen fordi ulden holder mig varm, selvom jeg har gennemsvedt det, hvorimod et syntetisk lag giver mig rig mulighed for at svede og ånde, men vil ikke holde mig varm, så snart det er vådt.

På de varme dage bruger jeg en ultra letvægts t-shirt fra Montane, der hedder Women’s Blade T-Shirt. Den kommer også med lange ærmer og er fantastisk effektiv til at transportere fugt og tørre hurtigt. For mig er den kvindelige pasform helt kanon i denne model. Det har stor betydning for, at jeg føler mig tilpas på vandreturen, kan yde og nyde oplevelsen.

Et alternativ, og en af mine to-go lag, er Montane Women’s Dart Zip Neck. Du kan finde den med lange ærmer, t-shirt og med lille hals med lynlås til brystet. Og netop sidstnævnte er min to-go bluse, når en lille, kold vind blæser, og hvor jeg samtidig skal ånde. For ærligt, så sveder jeg nemt (og meget), og i denne bluse kan jeg give den gas.

Midlayer: Hvor tyk, hvor åndbar og hvilket materiale? Montane leverer.

Vi er kommet til næste lag i lag-på-lag princippet. Og jeg må nok skuffe dig, hvis du forventer, at det her er mere ligetil. Tværtimod er der kommet flere træer i junglen. Eller sagt med andre ord, mulighederne er utrolige. Heldigvis er der sindssygt mange fede muligheder, så værsgo at give den gas med erfaringerne og nørderiet.

Jeg har udvalgt en af mine midlayers; min fleece fra Montane, der hedder Women’s Protium Jacket, som også kommer i flere udgaver. Jeg plejer at beskrive denne fleece som min aktive fleece, da jeg normalt ikke er til tykke lag, hvor især en tykkere fleece kan være sværere at ånde og bevæge sig i. Til gengæld har jeg ofte en tykkere fleece med i tasken, så jeg kan tage den på under pausen, hvor jeg gerne vil holde på min varme.

Alrigth, tilbage på sporet. Min aktive fleece er guld værd som midterste lag, når jeg bevæger mig i et koldere miljø. Det kan være i blæst, regn eller sne, og når jeg stadig må yde på vandresporet eller op ad bjergsiden. Jeg er fan af, hvor tynd og komfortabel den er at have på. Samtidig er den smidig og sidder tæt på kroppen, hvilket jeg vægter højt, når jeg er aktiv.

Jeg kalder den min aktive fleece, da dens features netop rækker udover den normale tykke fleece, som vi kender. På indersiden har den THERMO GRID fleece, og det lyder nørdet. Men, funktionen gør, at fleecen både regulerer min kropsvarme og fugt. Og det er vigtigt for mig, når jeg har let til varme ved bevægelse. I varmere vejr bruger jeg også fleecen som mit yderste lag.

Kort sagt, så ændrede jeg mit syn og brugen af fleece, efter jeg fik testet denne på tur, ekspedition og klatring. For udover at den fungerer drøngodt til høj aktivitet, så har det betydning for mig, at ærmelængden og kropslængden på fleecen er lang nok. Jeg er selv en høj kvinde, og jeg har ikke lyst til at fryse skindet, når jeg rækker højt op, eller fordi tøjet smyger sig op og blotter huden.
PS. Fleecen kommer også med hætte, der er lavet til at gå udover en klatrehjelm.

Jakken: Waterproof. Windproof. Lightweight.

Fedest. Vi er kommet til det yderste lag i lag-på-lag princippet. Og ligesom med dine jakker hjemme i skabet, bruger du dem ud fra, hvordan vejret er, hvordan den sidder på dig og formentlig også, hvordan den går til dit outfit.

På helt samme vis starter jagten på den rigtige outdoorjakke, hvor sidstnævnte måske kan diskuteres, samt flere detaljer kommer i spil. Men helt ærligt; hvorfor ikke booste selvtilliden (og hermed ydeevnen), ved at se hammer flot ud i outdoortøjet: If you look good, you already go fast.

Lad os gå lidt i detaljer med to af mine jakker, der er blevet et absolut must i min outdoorgarderobe. Vi skal snakke skaljakke og softshell. Snakken om down jackets aka dunjakker samt packable jackets gemmer vi til senere blogindlæg. Men, har du brug for et kick-fix, så er Montane Women’s Featherlite Down Jacket og Montane Women’s Resolute Down Jacket to fantastiske gode dunjakker, der også er packable.

Min skaljakke er et must i rygsækken, hvis ikke jeg har den på. Den er genial, som det yderste lag, der beskytter mod vind og vand, og derfor har jeg den altid med mig. En skaljakke kommer i enormt mange tykkelser, forskellige features og pasform, og du må overveje, hvilket formål din skaljakke er til. Du kan sammenligne din skaljakke med en regnjakke. Altså, den er (oftest) et ikke-varmende lag. Naturligvis er skaljakken langt bedre udviklet end regnjakken.

Jeg bruger Montane Women’s Alpine Resolve Jacket, hvilket er en skaljakke med tekniske features til bjergene, og hvor skallen er den mest kraftige, Montane tilbyder. Da den er kraftig, føles den også mere stiv at have på, og er bedst uden på andre tøjlag. Jeg bruger denne kraftig skal, da den er hårdfør og bl.a. beskytter mig mod skarpe kanter på sten, samt den er designet til brug i ’vinter-forhold’ og har features hertil. Oftest vil jeg undgå at gå i skaljakke, da jeg knuselsker at bevæge mig i min softshell, samt jeg ånder bedre i en softshell frem for en skaljakke. Skaljakken hiver jeg altså på, når jeg beskytter mig mod vind og vand.

Det hermed sagt, så er min skaljakke en kæmpe favorit og must-have, og jeg når jeg skal på vandretur i Danmark, vælger jeg skaljakken, der er blødere og har flere lækre features. Så når tiden er inde til at vælge en skaljakke, så søg til din gode outdoorbutik, hvor du kan få lov til at prøve forskellige modeller, mærker og få ekspedienternes stærke erfaringer og råd med på vejen.
Og så til min all-time favorit jakke, nemlig Montane Women’s Krypton Softshell Hoodie, jeg til enhver tid vil bruge i de vejrforhold, der tillader det. Softshelljakken er egentlig min nyeste jakke, da jeg længe havde overvejet, om jeg skulle forsøge mig med det. Om det virkelig kunne svare sig. Og ja, det kunne det.

Nu drønelsker jeg softshelljakkens funktion, dens utrolige strækbarhed og smidighed. Og til den nørdede, er netop denne model lavet af unikke GRANITE High-Loft. Det betyder, at materialet lader dig ånde igennem det strækbare softshell materiale. Samtidig fanger den din varme og håndterer effektivt din kropsfugt. Kan du se? Det er derfor, du får det meget komfortabelt i en softshell, når du vandrer opad og tørrer sveden af overlæben, og når skyerne trækker sig sammen og danner køligere vejrforhold. Nok er softshelljakken ikke vandtæt, som skaljakken er, men den ”kaster” en let regn af sig.
PS. Til dig, der bruger klatrehjelm, så er denne softshells hætte også lavet til at tage udover hjelmen.

Bukserne: Tights – løse eller hårdføre?

Vi slutter af med min udvalgte favoritbuks, og vi bliver i softshellhimlen lidt endnu.
Mine trekking bukser, Terra Ridge Pants, er faktisk en 3-sæson multiaktivitetsbuks for bjergbrug. Pyh. Jeg forstår dig, hvis du tænker ”jamen, jeg skal bare bruge behagelige vandrebukser til de danske stier”. Og her er denne model stadig min favorit. Det er den, da den ligeledes er en softshellbuks. Læste du ovenstående, så ved du hvorfor, jeg knuselsker mit softshelltøj.

Bukserne er en semi-løs model, der passer mine kvindelige former, og hvor jeg kan spænde dem ind i livet med et mikrofiber bælte. Ret vigtigt, de damer. Og da materialet netop er strækbart og letvægt, gør det, at jeg får en super bevægelighed.

Jeg er kæmpe fan af lette materialer. Det giver mig følelsen af, at jeg kan hoppe og springe rundt. Og letvægtsmateriale er netop en af Montanes specialiteter. Så tag ikke fejl af det lange, mere tekniske buksenavn. Softshellbuksen er helt kanon til vandreturen i Danmark og fede, udfordrende hikes i udlandet.

Du kender jo helt sikkert også Fjällräven, der er kendt for deres hårdføre G-1000 bukser. Disse har jeg også benyttet mig af, hvor man kan lyne buksebenene af. Fjällräven og en hulens masse andre mærker har super gode og funktionelle bukser. Og måske jeg kun fanger en ud af fire, men er du til vandretights, så får Ineo Pants fra Montane min varmeste anbefaling. De sidder ’som smurt’ til benene med den skønneste stræk, så du stadig kan kaste benene over hovedet, hvis du nu også kan det. Jeg bruger dem på varme dage, når jeg bare skal føle mig fri, let og super tilpas på en vandretur.

Følg med i Emma’s Everest

Det blev hurtigt en længere tøjsnak, selvom vi kun er dykket ned i udvalgte tøjlag. Jeg håber, du kunne bruge det som inspiration, og måske det giver dig mod på at nørde videre.

Husk fortsat at følge med her på bloggen hos Outdoor365, hvor jeg hver 3. uge deler ud af Emma’s Everest. Følg også med på Instagram, hvor jeg deler ud af hverdagens gøren, træning, oplevelser, og ikke mindst tager dig med i de helt specielle, ærlige og mindeværdige øjeblikke, når jeg er på tur og ekspedition. Du kan også læse mere på www.emmaseverest.dk.

Mere inspiration

Emma’s Everest – del 5: Månedlig fællestræning. Kom med!  

Hver måned kan du deltage i Emma’s Everest fællestræning. En fællestræning, hvor vi sammen kan inspirere hinanden, motivere og mærke glæden, når pulsen stiger, sveden tørres af overlæben, og kroppen fyldes med glæde.

Ud under åben himmel

Vi er taget på skovtur med Helly Hansen og friluftsekspert Mette Mortensen fra All-Out, og i løbet af få dage, er vi blevet lidt klogere på naturen og har lært et par grundlæggende friluftsfærdigheder, hvis det en dag er os som er alene i vildmarken.

Brandvarm nyhed fra Stanley – din nye følgesvend til efterårets ture

Den nye Blaze Orange kollektion er skabt til dig som gerne skiller sig ud. Uanset om det er for at skabe synlighed og sikkerhed i naturen eller god stil i byen, så kan du være sikker på, at din kaffe er varm.

Cykelpigerne – Et venskab der flytter bjerge

Tror I ikke, at I bliver uvenner, når I er sammen 24/7 i 10 måneder? Det er et spørgsmål, vi tit møder, og vi kan svare klart og tydeligt ja! Jo, vi bliver uvenner, vi kommer højest sandsynligt til at vrisse af hinanden, og vi får helt sikkert en gang imellem lyst til at sende hinanden med første fly hjem.

Danmarks Outdoor Festival samler outdoor-branchen

Danmarks Outdoor Festival bliver større og vildere end nogensinde – 250 aktiviteter, 40 foredrag, 40 workshops og 50 boder.

Emmas Everest – del 3: Det er dyrt at gå opad

2021 var et heftigt år. Jeg studerede på sidste år af bacheloren på Aarhus Universitet. Jeg havde to jobs. Jeg startede mit vanvittige girlpowerprojekt op. Og jeg erfarede hurtigere, end du kan nå at stave til Mount Everest, hvor enormt et finansieringsprojekt Emma’s Everest er. Budgettet blev lagt: et budget, der dækkede 3 år, 7 ekspeditioner, og alt derimellem.

Outdoormekka for alle i hjertet af Danmarks Outdoor Hovedstad

Første weekend i september forvandles Lunden i Silkeborg til et paradis for naturelskere med aktiviteter både til lands, til vands og i luften

Emmas Everest – del 2: Bjergbestigning versus hverdagen – Og de betydningsfulde paralleller

Bjergbestigeren Emma Østergaard arbejder målrettet mod at blive yngste danske kvinde på toppen af Mt. Everest. Følg med på rejsen.

Cykelpigerne – to piger med eventyr i blodet

Pigerne Ida og Julie pakker cykeltaskerne og begiver sig ud på deres livs rejse rundt i verdens afkroge. Følg dem på deres eventyrlige færd.

Emmas Everest – del 1: Et girlpowerprojekt

Emma’s Everest er et Girlpowerprojekt, og her kan du få et indblik i de vilde oplevelser, stunder, op- og nedture og meget mere, som projektet fører med sig.