Indeholder reklame for et samarbejde med Autocamp.dk, Helly Hansen og Eventyrsport

Et skimekka åbner sig i Østrig

Tekst: Isabel Benn Morgenstern
Fotos: www.michael-krogh.com

Bad Gastein, Saalbach/Hinterglemm eller Kaprun/Kitzsteinhorn? Øvet eller nybegynder? Mulighederne er mange, når du bevæger dig mod skiområderne i det østrigske alpeland. Om du er til kør-selv, campervan eller flyrejse, er der skønne ski-områder. Research er kodeordet og Google en god ven.

Gletsjeren Kitzsteinhorn
Gletsjeren Kitzsteinhorn i 3029 meters højde ved skisportsbyen Kaprun er en af oplevelserne på campervan-kør-selv-turen til de østrigste alper.

I frosten i Danmark og op til juleferien kørte Isfuglen fra Silkeborg. I bilen er Michael Krogh, fotograf og videomand og Isabel Benn Morgenstern, der er direktør for Outdoor365 ApS. De er på vej gennem Europa for sammen med Autocamp.dk i Låsby at teste – både det at arbejde som digitale nomader, fri-campere og at være afsted på outdoor-eventyr. Denne blog tager dig med på ski med en nybegynder og en skiløber med 30 skirejser i benene.

Vi kører først fra Silkeborg til Møn og får her en vandreoplevelse ved Møns Klint, før turen går til overfarten på nogle timer fra Gedser til Rostock. Derved har vi en overskuelig transporttid på cirka 12 timer til Bad Gastein. Vores erfaring er, at det på trods af den bumlede beton-motorvej i det gamle Østtyskland er lettere kørsel, pga. mindre trafik og færre vejarbejder (= mindre kø).

Bad Gastein

Vi testede selve skiområdet ved Bad Gastein. Det er et godt område for øvede, mens en 100 % nybegynder vil blive udfordret. Gasteinertal er 40 kilometer lang og har fem selvstændige skiområder med i alt 201 kilometer pister. Bad Gastein er en del af Ski Amadé og liftkortet giver adgang til spændende skiområder i regionen og hele 760 pistekilometer. Eksempelvis kan du tage et smut til St. Johann im Pongau. Herfra er det muligt at stå på ski hele vejen til Wagrain og derfra videre med G-link liften tværs over dalen med en tur ned i Flachau. På den måde vil du opleve flere af Ski Amadés bedste skiområder på en dag. Der er cirka 35 kilometer fra Bad Gastein til St. Johann i bil.

Gasteinertal
Skiområdet: 835-2686 m.o.h.
Byen: 1100 m.o.h.

201 pister i alt
60 km blå
117 km rød
24 km sort

Lifter: 47 stk. / 71.261 pers/time
Slæbelifter: 15
Tog/baner: 1
Stolelifter: 18
Kabinelifter: 10

Vi fri-camperede i centrum af byen, og var nødt til at køre mod skiliften kl. 8 om morgenen, hvor byen vågnede op.

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

To timers kørsel fra Bad Gastein ligger byerne Saalbach og Hinterglemm i centrum af det store østrigske skiområde “Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn” med 270 kilometer pister.
Saalbach-Hinterglemm har en attraktiv kombination af godt skiløb, heftig afterski og igen er der overskuelig transporttid fra Danmark.
Her er der brede, begyndervenlige blå pister og meget for den øvede – specielt i bjergene omkring Saalbach og Hinterglemm. Det er aldrig ”gratis” at holde skiferie, men priserne på både overnatning, mad og drikke er lidt lavere end på andre populære østrigske skiområder. Næsten al skiløbet foregår “nede” i højder mellem 1.000 og 2.000 meter over havets overflade, men Saalbach-Hinterglemms mere end 70 pistemaskiner og 1.000 snekanoner sikrer et godt snedække fra slutningen af december og i hvert fald tre måneder frem.
Højde: 786 – 2.096 m.o.h.
Saalbach/Hinterglemm by: 1.000 m.o.h.

Antal lifte
Sort – 18 km
Rød – 122 km
Blå – 140 km

Slæbelifter: 20
Stolelifter: 22
Kabinelifter: 29

Gigantisk oplevelse at opleve gletsjeren Kitzsteinhorn

Kaprun er beliggende i i 786 meters højde i Salzburgerland, skimæssigt forbundet til Zell am See og lige for foden af Kitzsteinhorn. Selvom Kaprun er navnet på byen og Kitzsteinhorn er navnet på gletscherområdet på bjerget, der tårner sig op bag byen, så går begge betegnelser, når man skal omtale dette skiområde, da de i dag er så tæt knyttet. Kaprun og Kitzsteinhorn er en del af skiområdet Zell am See-Kaprun. Her er snegaranti. Vi valgte at fordybe os i besøget på Kitzsteinhorn ved gletsjeren, og det i sig selv er en gigantisk oplevelse.

Den nye gratis Zell am See-Kaprun app er din uundværlige app på turen. Den indeholder alle live-informationer omkring skiområderne (plan over pisterne, etc.) og viser vej til de bedste ruter for skitouring, freeride, vintervandring og langrendsløjper. Derudover indeholder den alle relevante oplysninger omkring events, skiudlejning, skiskoler, vejr og værdifulde tips til flere vinteroplevelser. Informationer på zellamsee-kaprun.com/app

Fakta om Kaprun / Kitzsteinhorn

Skiområdet: 757-3029 m.o.h. 
Byen: 786 m.o.h. 

130 pister i alt
56 km blå
49 km rød
25 km sort


Lifter: 55 stk. / 72.000 pers/time 
Slæbelifter: 29
Tog/baner: 1
Stolelifter: 15
Kabinelifter: 11

Isabel har testet skitøj

På ski har jeg i år jakke og buks fra Helly Hansen, og det er tydeligt, at tøjet er udviklet af professionelle. Der er alle de finesser, der gør skioplevelsen endnu bedre. Alt lever 100 % op til funktionalitet som fx vandtæthed, kulderesistens og åndbarhed. Vidde og lynlås så buksen let kommer ud over skistøvlen samt inderstykke med elastik til at trække ud over støvlen. Det er en all-time klassiker fra HH og mange kvinder kan godt lide modellen, fordi den har en flot slimfit form med materiale i 2-vejs stretch (JA tak!) der samtidig giver god bevægelighed og komfort. Med tanke på, at mange kvinder også er mere kuldskære end mænd, er det også værd at fremhæve, at bukserne er 100% vindtætte.

PowderQueen 3.0

Jakken er med høj lukning til hagen, hætte til snestormen og hoftelukning. Håndledslukning med hul til tommeltot og ekstra lukning ved håndleddet. En alsidig, fuldt udstyret skijakke til kvinder – skabt til alpint skiløb og freeride:

  • HELLY TECH® Performance 2-lags konstruktion, hvilket sikrer, at den er vandtæt, åndbar og vindtæt.
  • 60g PrimaLoft Black Eco isolering i kroppen, og 40g PrimaLoft Black Eco isolering i ærmer og hætte. PrimaLoft® Black Eco er let og varm isolering lavet af 100% genbrugsmaterialer.
  • Jakkens design med en længere og mere afslappet pasform gør den perfekt til freeride og back country skiing, og den høje krave beskytter mod vind og sne hvis man fx kører i dyb pulver.
  • Jakken har desuden sneskørt, en hætte der er hjelmkompatibel samt lynlåse til ventilation.
  • En af de ekstra smarte features er LifePocket – en lomme med Aerogel der er designet til at beskytte telefonen mod kulde så batteriet ikke aflades.

PowderQueen 3.0

Inderst har jeg skiundertøj. Lifa Merino Midweight er et godt bud på vinterens varmeste, smarteste og mest behagelige tekniske undertøj. Inderst mod huden er de svedtransporterende LIFA fibre og yderst de flotte gratiske mønstre. LIFA fibre flytter sved og fugt væk fra huden, så jeg uanset hårde anstrengelser på pisten er tør. Det yderste lag består af 100% merinould, som efterlader en blød og varm følelse. Merinould er temperaturregulerende, varmer selv i våd tilstand, og optager ikke svedlugt.

Mere inspiration

Æbleø

Hiver man Danmarkskortet frem og zoomer ind på Nordfyn, titter en lille, spektakulær ø frem. Det er den ubeboede ø Æbleø – et naturreservat på toppen af Fyn.

Ud i naturen med Tordenskjold

Er du én af de mange danskere, der har fået øjnene op for den danske natur? Der ligger masser af skønne oplevelser og venter – og tager du hele familien med, så vil det være oplagt at finde et af de mange bålsteder, der ligger klar til brug derude. I kan hygge med snobrød, lave kaffe eller pandekager over bål, eller bare nyde varmen.
Sådan tænder du op med respekt for naturen.

Nybegyndere som digitale nomader

Cyklerne er monteret på campervanen, Fiat, Hymer Free600. Udstyr til ski, vandring og cykling er pakket ud af syv fyldte plastikkasser. Foto-, video og computere lagt i aflåst sikkerhedsboks. Køleskabet fyldt op med råvarer. Isfuglen er klar til det først lange eventyr ned gennem Europa.

Frivillighed ved Danmarks Outdoor Festival

Vil du være frivillig ved Danmarks Outdoor Festival?
Læge og forfatter, Bente Klarlund, der er kendt for bogen: “Yngre med årene”, skriver at personer, der yder en frivillig indsats, er mere tilfredse med livet, føler sig lykkeligere og har større selvtillid end personer, der ikke yder en frivillig indsats.
Hos Danmarks Outdoor Festival fortæller de frivillige, at de er med for fællesskabet, for at gøre noget “andet” end det, de plejer og for at være en del af oplevelsen.

Cykelpigerne – Imødekommende Argentina 

Argentina, dig kan vi lide!! Sommer og sol, flade veje, kulturmøde med alt det indebærer, møder med hjælpsomme og imødekommende sjæle samt ikke mindst at engelsk begynder at være et sprog, folk kan snakke bare en smule af (Hvilket vores ikke-eksisterende spanskevner er lykkelige over).

Uret tikker, Mount Everest venter

Én tankestrøm. Mange magiske oplevelser. Utallige følelser. Dét er, hvad jeg tager dig med igennem i denne fortælling.

Varm nyhed til pisterne

I denne sæson lancerer Helly Hansen to jakker der begge er udviklet i samarbejde med det norske alpine landshold, så de er lavet til at holde dig tør og varm, i skiftende aktivitetsniveau.

På toppen af Mt. Everest – et livsværk og en økonomisk hovedpine på én og samme tid

Emmas drøm er at nå toppen af Mt. Everest i foråret 2023. Men hvordan finansierer man et så omfattende og kosteligt projekt her i slutspurtsfasen, hvor det hele spidser til?

Tre forslag til julegaver, der inviterer til ude-eventyr

Julen nærmer sig, og måske du mangler lidt inspiration til julegaver. Her får du forslag til produkter, der inviterer på flere ude-eventyr

Cykelpigerne – Styrt i sydamerikansk ørken og usikkerhed om fremtidig færden

Ida og Julie har nu kørt igennem to ørkner i Sydamerika. De har oplevet friheden og stilheden – men på den sidste del styrter Julie og får hjernerystelse, hvilket sætter deres eventyr på pause. Hvad gør man så? Læs om deres seneste oplevelser her i bloggen.