Spotlight fra 4. udgave af Outdoor365 magasinet 

AYO – HOME IS WHERE I PARK:

Kom tættere på naturen med vanlife

Tekst: Ayo Hansen
Foto: Ayo Hansen og Ken Hansen

Når du scroller gennem #vanlife på instagram, ser du masser af billeder med smuk natur og hyggelige vans. Vanlife og natur går nemlig ofte hånd i hånd – her er min fortælling. Artiklen er fra 4. udgave af Outdoor365 magasinet. Du kan i øvrigt købe magasinet i alle Eventyrsports butikker og på deres webshop.
Køb online-version af Magasinet - KUN 29 kr.

Sådan gør du:

  • Overfør 29 kr. til MobilePay nr: 65 80 50
  • HUSK Indtast din email i kommentarfeltet, dette gør at vi kan sende link til online-version til dig.
  • Vi sender linket til dig indenfor 1-2 hverdage.

 

Forestil dig at du hver dag vågner op til en ny, smuk udsigt. Storslåede skovområder, bjerge der strækker sig op i skyerne og strande så lange og hvide, at det ligner noget fra en bountyø i Sydhavet. Forestil dig friheden i en campervan!

Naturnørd i en campervan – kan man dét?

Efter at jeg havde boet knap to år i et bomuldstelt ude i en midtjysk skov, var det tid at prøve kræfter med noget andet, så jeg flyttede ind i en campervan i stedet for. Men hvad så med naturen, spurgte mine venner? Blev det mindre, mere eller måske bare noget andet med den?
Mit første vanlife-eventyr foregik i Danmark, lige før Covid-19 ramte os alle, som en hammer rammer søm. I et års tid kørte jeg rundt i Danmark, mens jeg planlagde store eventyr ude i verden – eventyr til de mest naturskønne steder, jeg kunne komme i tanke om. Slovenien, Tyrkiet, Moldova og Mongoliet, blot for at nævne nogle få. Og i samme øjeblik Covid-19 tillod det, var jeg afsted på eventyr til Polens urskove, Tjernobyls forladte områder og Rumæniens smukke bjerge. Men lad mig blot afsløre med det samme, at Danmark bestemt også byder på megen smuk og varieret natur – og her kommer en lille passage om, hvorfor vanlife bringer dig meget tættere på naturen, end de fleste tror er muligt, uanset om det er i Danmark eller i udlandet.

Vanlife bringer dig tættere på naturen

For mig er der tre hovedårsager til, at vanlife bringer mig mere i et med naturen:

1. Lange aftener og tidlige morgener
Nogle af de bedste naturoplevelser, jeg har haft, er foregået lige efter, at solen er stået op eller gået ned. I morgengryet kommer dyrene frem, bjørnene står i skovkanten i Rumæniens bjerge, og
egernet finder nødder og frø. Du oplever kronvildtets brølen, der gjalder gennem skovene, og elgene kommer frem fra nattens skjul. De øjeblikke er meget tættere på, når man parkerer sin seng lige dér, hvor det hele sker. Med respekt for naturen, naturligvis.

 

2. Kom længere ind i naturen
Muligheden for at være off-grid, i sit eget rullende hjem, har utroligt mange fordele. Den fred og ro, som naturen giver, er fantastisk. Og det, at du ikke er afhængig af campsites og hoteller, giver mulighed for at bevæge sig meget længere ud i naturen – for der er ingen bagkant på, hvornår man skal være retur, og du har alt nødvendigt med dig.

3. Kør ud i naturen, sæt din camp op, snør vandrestøvlerne og tag på eventyr
Du har din helt egen personlige basecamp med dig. Parkér, tag på et hike, og tilbage i campen venter din van på dig med et varmt bad, kolde drikkevarer fra køleskabet og en behagelig seng at sove i, sådan at du er klar til endnu flere eventyr dagen derpå.

Uanset om du er til weekender på farten eller er fuldtids-vanlifer, som jeg selv er, kan du altid gøre brug af din egen natur-camper til at drage på eventyr fra. Jeg har altid holdt utroligt meget af naturen, så for mig var det aldrig svært at beslutte at køre efter præcis dét; de store, uforglemmelige naturoplevelser, som verden er så fuld af – uanset årstiden. I januar måned var jeg for eksempel i Lapland med minus 30 grader og islagte veje. Nordlyset var smukt, og naturen knitrende i sin kulde, men hver gang fingrene frøs lidt for meget, kunne jeg trække ind i min lune campervan for at planlægge næste eventyr med en kop dampende varm te i hænderne.
Da vinteren var gået på hæld, kørte jeg i det spirende forår ned gennem Tyskland og krydsede ind i Holland, hvorfra jeg sejlede til Newcastle i England og kørte på tværs af landet. Her havde jeg smukke dage langs Englands vestkyst, før jeg sejlede videre til Irland, hvor jeg blev beriget med nogle helt spektakulære naturoplevelser rundt langs den barske kyststrækning. På den måde har mit liv i en campervan ført mig rundt i øst, vest, nord og syd gennem de seneste knap tre år, og det føles som om, at rejsen blot lige er begyndt. Der er natur alle steder, noget for enhver smag og pengepung.

Er vanlife for alle? Og hvad med økonomien?

Hver dag møder jeg nye mennesker, der drømmer om et liv med mere frihed, for hvem vanlife er den store, ultimative drøm. Og sandheden er, at der ikke findes nogen rigtig eller forkert måde at komme i gang på. Det er din motivation og lyst til det, som skal sørge for, at du også får modet til at leve det liv, du drømmer om og længes efter. Det er ikke mængden af penge, du bruger på ombygningen af din van eller camperen, der betyder noget: Det er indholdet, der er vigtigt. Start med en ældre bil, køb en gammel berlingo og byg en seng bagi, hvis du ikke har råd til en nyere campervan. Spar op, flyt i noget billigere, spis havregrød og sæt forbruget ned, hvor du kan og køb senere din drømme-camper. Brug naturen mere og nyd din nyvundne frihed ved at rejse med et hjem på hjul.

Hvordan planlægger du et vanlife-budget for en længere rejse?

Det er ét af de spørgsmål, jeg bliver stillet oftest: Hvad med budgettet? Jeg har intet let svar på det, men her får du en forkortet version af det lange skriv, som du kan finde på min hjemmeside homeiswhereipark.dk. Der er mange ting at tage højde for. Måske foretrækker du at spise ude, hvor jeg foretrækker at lave min mad selv? Måske er du mere til dyre naturaktiviteter end den rå natur? Det afhænger også af hvilke lande, du besøger, når du planlægger dit vanlife-budget, da der er stor forskel på leveomkostningerne i de forskellige lande og regioner. Kører du ind på en campingplads hver dag, eller foretrækker du, som jeg, at fricampe, fordi camperen er perfekt til offgrid-eventyr. Det afhænger også af, om du er til mange og dyre attraktioner, eller om du hellere vil bruge pengene på diesel til bilen og is i vandkanten – og på den måde holde dit vanlife-budget nede. For mig er det altid væsentligt at have en idé om, hvad jeg kan forvente prismæssigt. Jeg har oftest et ret stramt budget, og skal der være råd til både at spise godt, jagte gode oplevelser og at rejse meget, er det med at holde tungen lige i munden og pungen solidt plantet i lommen, mens jeg nyder alle de vidunderlige oplevelser, naturen har at byde på.

Har du aldrig rejst, har du aldrig levet helt

Det handler ikke om, hvorvidt du helliger dig vanlife-tilværelsen hele tiden, eller om du lejer en campervan i ferien. Det handler om at gøre det, som giver dig følelsen af frihed, glæde og oplevelser i naturen. Mange af os er vokset op i troen om, at ferie er noget, man afholder et par gange om året, og at man skal arbejde i 45 år, før vi endelig har fortjent at opleve verden – i livets efterår. Men du behøver ikke vente så længe. Ingen af os er sikre på, at der kommer et livets efterår. Livet er nu, og friheden venter. Også på dig. Du kan læse mere om mine rejseeventyr på instagram @ayohansen.dk eller ved at søge på mit navn, Ayo Hansen. Her kan du også finde inspiration til selv at komme i gang med at rejse på hjul.

Tak fordi du tog dig tid til at læse med!
Hilsen Ayo

Mere inspiration

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.

Når dit udeliv er lig med arbejdsliv, er Polaris din hjælper

Hos Polaris ATV tilbyder de solide og stærke maskiner som kan være din trofaste hjælper når dit udeliv er lig med arbejdsliv

Haglöfs fejrer 30 år med TIGHT™ Adventures!

Haglöfs fejrer 30 år med TIGHT™. Den ikoniske rygsæk, som i dag stadig er en af deres mest solgte rygsække blandt deres sortiment.

Teltdreng – Hvad er der i det med at sove i telt året rundt?

Magnus elsker at sove i telt udenfor, og gør det så meget som han kan komme til. Han har ligefrem opnået det såkaldte “Snorky-mærke”

Filantropisk pilgrimsfærd fra Danmark til Tanzania

Charlie er nu to måneder inde i den anden etape af sin filantropiske pilgrimsfærd fra Danmark til Tanzania.