Spar 25% på alle partoutarmbånd til
Danmarks Outdoor Festival 2024

Kom ud i naturen – Det er ren magi for både krop og sjæl!

Tekst: Maria Fersner 

Foto: Per Bille

I samarbejde med: Helly Hansen

Da Covid 19 ramte Danmark, der blev vi alle mere eller mindre ”tvunget” ud i det fri. Skoler afholdt undervisning udendørs, og erhvervslivet begyndte af afholde møder, som ”walk and talk” ude i naturen. Nu er verden mere normaliseret, og vi har trukket os mere indenfor igen. Derfor er min klare opfordring – husk hvad naturen gjorde ved os alle under den tid. Naturen er magisk – hele året – og den er god for krop og sjæl. Den skaber fællesskab, hvad enten det er som familie, venner, kollegaer eller til netværk. 

Jeg var så heldig, at blive inviteret af Connect Communication/Britta Lindstrøm & Helly Hansen til ”Open Mountain Month”, hvor vi skulle på toppen af Yding Skovhøj, Ejer Bavnehøj/Møllehøj og Himmelbjerget. Turen blev tilbagelagt i den smukkeste og skønneste natur i knitrende sne og isbelagte skovstier.

Vi blev guidet dagen igennem af Jacob Klaris-Jensen, der ikke er ”Hr. hvem som helst”. Han har besteget adskillige bjerge i hele verden, og er et fantastisk og inspirerende menneske, som delte ud af råd og gode fif. Jeg vil her prøve, at beskrive de indtryk, som jeg fik på turen, godt hjulpet af den super dygtige fotograf Per Bille, som ligeledes deltog og tog nogle fantastiske billeder. Derudover vil jeg komme med lidt faktuel info om de tre skønne steder.

Yding Skovhøj – en sneklædt perle i det smukkeste vinterlandskab.

I hjertet af Danmark finder du en sand perle, der i vintermånederne får en særlig magi. Yding Skovhøj er beliggende nær Skanderborg, der stiger majestætisk op i vinterlandskab. Yding Skovhøj er ikke kun Danmarks højeste naturlige punkt, men det er også et sted, der forvandler sig til et eventyrligt vinterparadis. Når sneen dækker landskabet, og træerne er klædt i et hvidt tæppe, så bliver skovhøjen forvandlet til et malerisk syn. Fra toppen af Yding Skovhøj åbner der sig et panorama, og det sneklædte landskab strækker sig så langt øjet rækker. De omkringliggende bakker og dale tager en ny form, og naturen skaber det smukkeste syn. Solen, der glimter i snekrystallerne, tilføjer en ekstra dimension og kaster et varmt skær over den kolde årstid.
Yding Skovhøj skaber en ideel ramme for vinteraktiviteter. Vandrestier, der normalt er grønne og frodige om sommeren, forvandles til stier af uberørt sne. En vandretur gennem det sneklædte terræn giver mulighed for at opleve naturen på en helt ny måde, mens lyden af knirkende sne under støvlerne skaber en særlig atmosfære. Den gamle gravhøj, der markerer toppen af Yding Skovhøj, står majestætisk stolt i det vinterlige landskab. Gravhøjen – der har en historie, der går tusinder af år tilbage – får en ekstra dimension af mystik i vinterkulden. Yding Skovhøj er ikke kun et sted for naturelskere og vandreentusiaster, men også for dig, der søger ro og fordybelse. Den stille vinterkulisse giver mulighed for at koble af fra hverdagens travlhed og plads til eftertænksomhed. Det er et meget naturskønt og fascinerende sted, der i den grad forvandles til et eventyrlandskab.

  Ejer Bavnehøj og Møllehøj – en skønhed i Danmarks Højland

  ”En dag tilbragt i det smukkeste vinterlandskab sammen med nogle dejlige mennesker – God snak og ikke mindst grin. Ja så er batterierne ladet helt op igen, og energien er høj”

  I det flotte danske vinterlandskab troner Ejer Bavnehøj og Møllehøj, som stolte symboler på Danmarks topografiske højdepunkter. Disse to naturskønne steder, beliggende i det østlige Jylland, byder dig på en fantastisk oplevelse i vinterens indhyllede pragt. Ejer Bavnehøj, der står som Danmarks højeste naturlige punkt, når man ser bort fra menneskeskabte konstruktioner, stiger op til imponerende 171 meter over havets overflade. Toppens navn refererer til det gamle ord “bavne,” som betyder bål, og det henviser til områdets historiske anvendelse som signalpost for kommunikation. Selvom bålene ikke længere flammer, stråler Ejer Bavnehøj i vinterens kolde lys og byder på en enestående udsigt over det omkringliggende landskab. Møllehøj, beliggende i nærheden af Ejer Bavnehøj, er kun få meter lavere og rangerer som Danmarks næsthøjeste punkt.
   Toppen prydes af en lille stenformation, der markerer det præcise sted, hvor Møllehøj rejser sig 170,86 meter over havets overflade. Sammen danner disse to steder et enestående panorama, der lokker mange eventyrlystne sjæle til. Om vinteren klæder sneen Ejer Bavnehøj og Møllehøj i et hvidt tæppe, der skaber et malerisk syn. Træerne omkring bakkerne står nøgne, og de sarte konturer af landskabet forstærkes af den kølige vinterluft. Solens stråler, der kaster et gyldent skær over den dæmpede sne, giver et eventyrligt skær til omgivelserne. For dig, der ønsker at nyde vinterlandskabet ved Ejer Bavnehøj og Møllehøj, så er der adskillige vandrestier og stier, der fører gennem det bakkede terræn. Området giver også muligheder for langrendsski, som ligeledes er en unik måde at kunne udforske det frosthvide landskab på.
   Uanset om du er til vandring, skiløb eller blot ønsker at nyde naturen, ja så byder Ejer Bavnehøj og Møllehøj på vinterlige oplevelser i denne tid. Disse to højdepunkter forener historie, natur og vinterskønhed på en unik måde.. En “Vinterdrøm” ved Himmelbjerget Himmelbjerget er beliggende i hjertet af noget det skønneste vinterlandskab.
   Det står som et imponerende vartegn for naturens storslåede skønhed. Når vinteren indhyller området i et tæppe af sne, forvandler Himmelbjerget sig til et fortryllende vinterparadis, der tiltrækker mange naturelskere og eventyrlystne sjæle. Det højeste punkt i det bjergrige terræn prydes med et eventyrligt lag af sne, der gnistrer i solens stråler. Træerne langs stierne er tungt belagt med sne, der daler ned som små krystaller og skaber en magisk atmosfære. En tavshed hviler over landskabet, kun brudt af den knitrende lyd af friskt sne under fodspor. Og er du heldig, som vi var, så er det muligt at se vildsvin i dette område.

   De velkendte stier, der om sommeren er populære blandt vandrere og naturelskere, bliver nu et vinterlandskab, der inviterer til eventyr og refleksion. Himmelbjergets udsigtspunkt, der om sommeren giver en spektakulær panoramaudsigt over det omkringliggende landskab, får nu en ekstra dimension i vintermånederne. Naturens egen lyddæmpning pga. sneen og den skarpe vinterluft skaber en følelse af ro og fred, der er sjælden at opleve.
   En gåtur langs stierne på Himmelbjerget i vinterkulden er som en rejse til en eventyrlig verden – det er et rent “Hobbit-landskab” med de sneklædte træer og tilfrosne søer. For dem, der søger mere end blot en visuel oplevelse, der er Himmelbjerget også et ideelt sted for vintersportsentusiaster. Langrendsløjper og snevandrestier giver mulighed for at udforske det omgivende vinterlandskab på en mere aktiv måde. Himmelbjerget i “vinterdragt” er ikke blot en destination – det er en invitation til fordybelse i naturens stille skønhed og finde ro i vinterens enkle magi.
   Mit besøg her, var som at træde ind i en eventyrlig vinterverden, hvor tid og tanker forsvandt, og hvor alle sanser var i brug. Håber at denne beskrivelse af ”Open mountain Month” til toppen af Danmarks 3 højeste punkter vil kunne inspirere og motivere dig til, selv at tage ud og lade dig betage af den smukke vinternatur, som Danmark har at byde på. Tak endnu engang for denne oplevelse Helly Hansen og tak til AB Camping, som havde sørget for vores frokost.
   Vi ses derude – rigtig god tur!

   Her er et par små tips til, hvad du bør iføre dig til en god tur ud i vinterlandskabet

   AF MARIA FERSNER

   Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse, hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik atmosfære. Men for at få mest muligt ud af din vandretur er det dog afgørende, at klæde sig ordentligt på. Her følger et tips til, hvad du bør iføre dig inden du begiver dig afsted på eventyr på denne tid af året. 

   1. Lag-på-lag princip

   En af de vigtigste elementer i vinterbeklædning er lag-på-lag principet. Start med en svedtransporterende baselayer, der holder fugten væk fra kroppen. Tilføj isolerende lag som f.eks. fleece eller dun for at bevare varmen, og afslut med en vindog vandafvisende skaljakke.

   2. Termisk undertøj

   Investér i termisk undertøj af høj kvalitet. Det holder kroppen varm ved at bevare kropsvarmen og samtidig transportere sved væk, hvilket forhindrer overophedning.

   3. Isolerende lag

   Lagene tættest på kroppen skal være isolerende for at bevare varmen. Overvej en letvægts dunjakke eller fleece, der giver god varmeisolering uden at være for tung.

   4. Vind- og vandafvisende ydre lag

   En vind- og vandafvisende skaljakke og bukser er afgørende for at beskytte mod sne, regn og vind. Sørg for at tøjet også tillader god ventilation for at undgå overophedning.

   5. Fodtøj

   Brug vandtætte og isolerede støvler for at holde fødderne varme og tørre. Sørg for, at de har godt greb for at undgå glidning på isede stier. 

   6. Hoved- og håndbeklædning

   Op til 40% af kropsvarmen kan gå tabt gennem hovedet, så brug en varm hue. Hold hænderne varme med isolerede handsker eller vanter, der også er vindog vandafvisende.

   7. Ekstra udstyr

   Medbring ekstra strømper, handsker og et tæppe i din rygsæk. Disse kan være afgørende for, at du kan fuldføre din tur, hvis du skulle blive våd eller løbe ind i uventede situationer. Et par stave er ligeledes anbefalelsesværdige, da de er gode som støtte i svært terræn. Husk at tilpasse påklædningen efter vejrforholdene og vandreturens længde. Med den rette påklædning kan du nyde det smukke vintervejr uden at lade kulden ødelægge oplevelsen.

   8. Snacks & drikkelse

   Medbring en rygsæk med vand og energirige snacks f.eks. peanuts og chokolade (marcipanbrød) – vores guide Jacob anbefalede indpakket chokolade. Tjek altid vejrprognosen inden du begiver dig ud på tur og tilpas din påklædning efter forholdene. Med den rette påklædning kan du trygt udforske vinterlandskabet og nyde de smukke omgivelser, som denne årstid har at byde på.

   Mere inspiration

   På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

   På eventyr med autocamperen i naturen inden længeJeg vil begynde med at sige tusind tak for den varme velkomst både her på bloggen og på sociale medier. Jeg ser virkelig frem til at dele mine kommende eventyr med jer.Lidt bagom mig Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43...

   LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

   En outdoor hovedstad i bevægelse  Lokale partnere står sammen om at skabe Danmarks Outdoor Festival Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere. 36.000...

   Anja Robanke – livet i en autocamper

   VELKOMMEN TIL NY BLOGGER HOS OUTDOOR365, Anja Robanke.Du kan møde Anja til Danmarks Outdoor Festival, den sidste weekend i august i Silkeborg. Frem mod festivalen blogger Anja fra hendes rejse i autocamper igennem Norge, Finland og Sverige.  Anja solgte alt og...

   Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

   Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

   Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

   Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

   Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

   Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

   Chok for kroppen giver ro i sindet

   Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

   1o tips til en efterårsferie i naturen

   Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

   Nyd naturen langsomt og genvind balancen

   Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
   Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

   Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

   Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

   Vil du også prøve det hele i 2024?

   Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!