Denne blog indeholder reklame for Polaris

Når dit udeliv er lig med arbejdsliv, er Polaris din trofaste hjælper

Tekst: Polaris

Foto: Polaris

Selvom ATV’erne ofte associeres med leg og off-road kørsel, sælges de fleste af Polaris’ maskiner til specifikke arbejdsopgaver, som de løser i samarbejde med de rette redskaber. Til Danmarks Outdoor Festival, har Polaris valgt at medbringe 2 redskaber, som kan hjælpe dig med at vedligeholde faunastriber, vildtstriber, vådområder og engarealer.

Chapman slagleklipper: Vildt skal stadig vedligeholdes

Vild Med Vilje har efterhånden vundet godt frem i Danmark som en anerkendt måde at hjælpe til med at øge biodiversiteten, men hvad mange har misforstået er, at det ikke handler om at droppe græsslåningen. I stedet handler det om at slå bevidst, for at sikre et rigt blomsterflor til insekterne eller næringsrige nye græs- og kløverskud til harer, råvildt og hønsefugle. Har man græssende dyr på området, klarer de opgaven, og har man ikke, kan slagleklipperen fra Chapman sikre, at man ikke ender med en tung dyne af dødt plantemateriale, som forhindrer nye spirer i at vinde frem.

Chapmans slagleklipper fås i to størrelser med hhv. 1,2 og 1,5 meters klippebredde. Maskinen er bygget til hårdt arbejde med en kraftig konstruktion og en stærk 23-hestes Honda motor med indsprøjtning, så den slår uden problemer både siv, ukrudt og endda mindre buske ned. Hjulene er placeret i siden af maskinen for at give optimal balance i ujævnt terræn, men kan flyttes bag ved maskinen, så du kan komme helt tæt på f.eks. hegn. Og så er det nemt at justere klippehøjen der går fra 25-185mm. Den er kort sagt ideel til vedligehold af vildtstriber, vådområder og engarealer.

Præcist hvordan og hvor ofte du bør slå dit areal, afhænger af jordbund og sammensætningen af hvad der vokser på arealet, men som hovedregel kan du gå efter følgende råd:

 

1. Variér klippehøjden

Start med at klippe i bund i det tidligste forår inden der for alvor kommer gang i væksten, for at give lys til plantespirerne. Herefter anbefales det at du i løbet af vækstsæsonen varierer klippehøjden fra gang til gang, så du både tilgodeser blomster der trives med hyppig klipning og dem der skal have lidt længere tid til blomstringen. Og vær endelig ikke bange for at klippe helt i bund så jorden blottes nogle enkelte steder – det efterligner dyr der har trampet og rodet i jorden og giver spirebede til planternes frø.

 

2. Vurdér antal af slåninger ud fra jordens beskaffenhed

Fugtige arealer bør som hovedregel blive klippet hyppigere end de tørre arealer, da de er mere næringsrige og dermed vækster hurtigere. På disse arealer er det desværre ofte en udfordring, at store maskiner kommer til at sidde fast og dermed gør mere skade end gavn – og du står med det ekstra arbejde det kræver at få trukket maskinen fri og rengjort efterfølgende. Her er det en stor fordel at kunne slå arealet med en let maskine som Polaris’ ATV spændt foran slagleklipperen fra Chapman.

 

3. Efterlad skjul til smådyr i vinterperioden

Slut gerne sæsonen af med at klippe i bund igen, for at undgå vintergræsning, men efterlad nogle steder med vegetation, så edderkopper og andre overvintrende smådyr har nogle gode gemmesteder at ty til.

Faunamaster såmaskine: Etablér mere biodiversitet

I 2014 startede et frivilligt initiativ til etablering af faunastriber på de danske marker i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Biavlerne, De Stående Jagthundeklubber og rådgivningsselskabet SAGRO. I dag har over 500 landmænd sået mere end 1.000 kilometer faunastriber til gavn for insekter, fugle og pattedyr*.

Med såmaskinen fra danske Faunamaster, er det muligt at skabe faunastriber hvor de store landbrugsmaskiner må give op. Den kompakte størrelse og lave vægt betyder, at du har mulighed for at så både på lavområder og i blødt lerjord, hvor en traktor er for tung. Går du med drømme om at øge biodiversiteten i byområder, er størrelsen igen en faktor, der gør maskinen brugbar i allerede etablerede haveanlæg og parker, fordi en Faunamaster Seeder kombineret med en ATV, efterlader minimale spor.

Såmaskinen er designet med brugervenligheden i fokus – den leveres med en såtabel, så du nemt og hurtigt kan få indstillet maskinen til det ønskede brug, og såningen kan foregå i dybder fra 0-80mm med frø i stort set alle størrelser; fra små kløverfrø til store frø som majs – og så kan den udlægge gødning i samme arbejdsgang.

* Etableringen af faunastriber på ejendommens omdriftsarealer, kan indgå i opfyldelsen GLM-8-kravet om 4 pct. udlægning af ikke-produktive elementer og nogle kommuner donerer endda frøene til etableringen af faunastriber. Du kan læse mere på www.faunastriber.dk

Vælg en maskine der er skånsom, men stærk

Både slagleklipperen fra Chapman og såmaskinen fra Faunamaster er designet til at arbejde bag en ATV eller UTV og køretøjet vælges naturligvis på baggrund af arbejdsopgaven. Alligevel vil der på Danmarks Outdoor Festival blive fremhævet især en ATV til disse to redskaber: Polaris Sportsman 570 X2.

Funktionen der gør, at netop denne ATV fremhæves er dens differentiale i bagtøjet, hvilket betyder at de to baghjul kan køre uafhængigt af hinanden og maskinen er dermed ekstra skånsom mod underlaget. Skulle du være ved at sidde fast i f.eks. et vådområde, kan funktionen dog hurtigt slås fra, så maskinen bruger begge hjul til at trække sig fri. Derudover betyder netop denne funktion, at maskinen har en usædvanlig lille venderadius på kun 2,03 meter, så du kan komme helt ud i hjørnerne.

På en Sportsman 570 X2 finder du et komfortabelt passagersæde, som sammen med den uafhængige affjedring med over 200 mm. vandring, sikrer en behagelig tur for både dig og din passager. Takket være ægte 4-hjulstræk, motorbremsesystem og en frihøjde på hele 279 mm. er der næsten ingen begrænsninger for hvor denne tur kan gå hen.

Til slut bør nævnes at denne ATV har en total lasteevne på hele 180 kg., så den kan også hjælpe dig med at køre foder ud til vildtet – eller den kan hjælpe dig med at bære stole og brænde, når der skal stilles op til hygge efter en lang arbejdsdag i det fri.

Mere inspiration

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs fejrer 30 år med TIGHT™ Adventures!

Haglöfs fejrer 30 år med TIGHT™. Den ikoniske rygsæk, som i dag stadig er en af deres mest solgte rygsække blandt deres sortiment.

Teltdreng – Hvad er der i det med at sove i telt året rundt?

Magnus elsker at sove i telt udenfor, og gør det så meget som han kan komme til. Han har ligefrem opnået det såkaldte “Snorky-mærke”

Filantropisk pilgrimsfærd fra Danmark til Tanzania

Charlie er nu to måneder inde i den anden etape af sin filantropiske pilgrimsfærd fra Danmark til Tanzania.

Højskoleophold med friluftsliv

På Idrætshøjskolen Bosei kan du i fagtemaet Friluftsliv fordybe dig i en lang række af spændende friluftsaktiviteter.