Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Naturen som terapi-rum

Tekst: Zenia Maltha

Naturen følger sit eget tempo. Vi kan ikke forhindre solen i at gå ned, bladene i at falde af træerne eller regnen i at falde. Når vi er ude i naturen, kan vi kun slippe kontrollen og følge med. Vi behøver ikke ty til drastiske ændringer for at mærke de fordele, som naturen giver os. Og vi kan stadig have vores moderne liv med mobiltelefon og computer.

Mere og mere forskning peger på, at selv en lille dosis natur har en positiv effekt på vores velvære og tilstand. Vi har blot brug for den rette guide derhen.
Du har hørt om terapi. Og du har hørt om naturen. Men har du hørt om naturterapi? Anja Larsen står bag hjemmesiden Stærk af Natur, hvor hun udbyder forskellige kurser inden for naturterapi. Både individuelle kurser og i grupper. Disse kurser bliver afholdt i Jylland, i blandt andet byerne Hørning, Højbjerg og Bjerringbro.

 

Få balance i din mentale sundhed

Cirka 20 % af den danske befolkning oplever i løbet af et år at have problemer med mental sundhed. Samtidig oplever cirka 12 % af befolkningen dagligt en følelse af stress. Disse tal er tankevækkende. Balance i vores mentale sundhed og trivsel er afgørende for at få en travl hverdag til at hænge sammen. Mennesker har altid været vant til at benytte naturen til overlevelse. I takt med, at vi er blevet mere afhængige af teknologi, arbejde og forpligtelser, er menneskets forbindelse til naturen dog ikke længere så naturlig. Men naturen er over alt. Vi har dog en tendens til at tage den for givet.

stand-up-paddle

Vi kender alle det at gå en tur i skoven med vores ægtefælle eller gode venner. Snakken går, og vi glemmer alt om at få aktiveret vores sanser. Vi kan sågar have tendens til at glemme os selv. Naturterapi handler om netop denne følelse: At skabe en stærk forbindelse mellem naturen, kroppen, psyke og fællesskabet. Naturterapi dækker over en bred vifte af aktiviteter og tilgange, men fællesnævneren er, at Anja Larsen tager udgangspunkt i naturterapeutiske tilgange. Naturterapeutiske tilgange hjælper os med at håndtere stress, angst og depressioner i dagligdagen. Som mennesker har vi brug for redskaber til at bygge os selv op, genvinde troen på os selv og til at skabe et fællesskab, der kan give større livsmod og gøre os handlekraftige.

Hvert kursus tilfredsstiller forskellige behov. Turene udbydes som forløb på hold, enkelt ture eller for private grupper, som ønsker en fælles oplevelse med naturterapi. Anja Larsen har fået øjnene op for, at naturen ingen krav stiller. Til gengæld påvirker naturen vores hjerne positivt og naturen minimerer stresshormonet kortisol i blodet. Samtidig skaber de naturterapeutiske forløb forbindelser, fællesskab og fokus på anderledes måde, når de bliver afholdt udenfor frem for indenfor. Anja Larsen hjælper sine kursister med at udnytte naturens kræfter.

Det gør hun gennem en kombination af kropsbevidsthed, åndedrætsøvelser, stimuli af balance og sanser. Kort fortalt, mener Anja Larsen, at vi skal være bedre til at koble outdoor-livet sammen med mindfulness, og at dette skal være en integreret del i de naturlige omgivelser.

 

Naturterapi som uddannelse

Der findes flere forskellig udbyder og indgangsvinkler til at arbejde terapeutisk med naturen som kernemiddel. Anja har valgt uddannelsen ved Vinatur, som tiltalte hende med den tydlige sundhedsfaglige vinkel, med fokus på inddragelse af både kroppen, psyken og fællesskabet. Ligeledes giver uddannelsen rigtig god kombination af teori og praktiskundervisning. “Som uddannet ergoterapeut har det givet mig et rigtig godt fundament til at bruge naturen i mit terapeutiske arbejde og interessefelt med at fremme det bæredygtige liv med øget sundhed og livskvalitet.” Vinatur udbyder både grunduddannelse og en 1 årig uddannelse inden for Naturterapi.

Man kan også tage en Master i landskab og planlægning og vælge retningen – Naturbaseret terapi og sundhedsfremme. Dette er selvsagt en større uddannelse, hvor vægten er lagt på det teoretiske og mindre praktisk erfaring. Desuden er der forskellige uddannelser som har en mere spirituel indgangsvinkel til at bruge naturen terapeutisk og der er uddannelser hvor fokusset i højre grad er på det psykologiske terapeutiske arbejde.

Er du interesseret i uddannelse inden for Naturterapi, råder Anja dig til at gøre dig det klart, hvad det er du ønsker at få ud at en uddannelse inden for naturterapi og sætte dig rigtig godt ind i hvad uddannelsen indeholder, før end du tager et valg.

Mere inspiration

Følelsen af frihed

En søndag uden plan drog jeg på tur på Djursland i en Nissan Qashqai med Groenberg-tagtelt. Jeg nød morgenmad ved Kalø Slotsruin, fandt ro i naturen ved Aarhusbugten og spiste aftensmad med udsigt til Ebeltoft. Turen sluttede med overnatning ved Naturhotellet, hvor solnedgangen fra tagteltet var en perfekt afslutning. Outdoorbilen gav frihed til at udforske Djurslands smukke landskaber og finde ro i naturen.

Abisko vandretur og Icehotel – God start i Sverige

Abisko vandretur og Icehotel – God start i SverigeEfter en smuk køretur over bjørnefjellet og ind i Sverige, tilbragte Núna og jeg en nat lige over grænsen, kort før Abisko. Vi stod tidligt op næste dag for at få mest muligt ud af dagen.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg...

Cykelpigerne indtager Afrika 

Vi er to 22-årige veninder fra Give ved navn Julie Hölck og Ida Engstad, der efter at have afsluttet gymnasiet var fyldt med den vildeste eventyrlyst.

Magiske Runde og livet på vejen mod Narvik

Oplev magien på den charmerende ø Runde, Norges fugleparadis, og følg med på vores rejse op ad E6 med alle dens små eventyr, vejafgifter og vejrmæssige udfordringer

Tag grillen med på farten

Tag grillen med på farten

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Ferien var fantastisk og derefter den våde tid

Jeg tror temaet for denne blog må være regn. Det har regnet ufattelig meget, og når det ikke regner meget, så drypper det konstant.

Sommeren kom bragende her i Norge

Sikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB BILLET

Kom til adrenaline rush på Fort Østerlund!

Fort Østerlund tilbyder i år et hav af oplevelser som ekstern arrangør. Køb en billet og kom ud til Fort Ø for at få opfyldt dit adrenalinbehov! Der vil være kæmpegynge, totorvsbro og vippe.
Så du er garanteret et smil på læben og en masse gode oplevelser - ved Fort Østerlund.

OBS. Gælder kun ved gyldigt festivalarmbånd.

Sikkerhed

Alle aktiviteter med højde eller risiko er sikkerhedsgodkendte af Force og Politiet. ​ Ved alle vores aktiviteter skal man have lukkede sko på. Fx kondisko. Det er ikke tilladt at deltage med sandaler, træsko og klipklappere. Denne regel gælder også ved de udfordringer, hvor man kan falde i vandet. ​ Husk at det altid er muligt at få et bad, når I har været ude og prøve kræfter med vores aktiviteter. Medbring selv håndklæde, sæbe og evt. poser til våde sko og vådt tøj. Der følger en af vores instruktører med jeres gruppe rundt til de forskellige øvelser og udfordringer. Instruktøren vejleder, holder styr på sikkerheden og noterer i pointscorelisten. ​ Det er ikke tilladt for berusede personer at benytte aktiviteterne. Narkotika af en hver form er forbudt. ​ Du deltager på eget ansvar og bør tjekke dine personlige forsikringer.

Minimumsalder

Vi har en generel minimumsalder på vores aktiviteter på 18 år. Dog kan 14-årige også prøve, hvis man er sammen med værge og der underskrives en ansvarserklæring.
KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

  • Der kan parkeres én bil på hver plads.
  • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
  • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

  • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
  • For den luksuriøse campingoplevelse
  • Inklusive indretning med møbler etc.
  • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
  • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16