Naturen som terapi-rum

Tekst: Zenia Maltha

Naturen følger sit eget tempo. Vi kan ikke forhindre solen i at gå ned, bladene i at falde af træerne eller regnen i at falde. Når vi er ude i naturen, kan vi kun slippe kontrollen og følge med. Vi behøver ikke ty til drastiske ændringer for at mærke de fordele, som naturen giver os. Og vi kan stadig have vores moderne liv med mobiltelefon og computer.

Mere og mere forskning peger på, at selv en lille dosis natur har en positiv effekt på vores velvære og tilstand. Vi har blot brug for den rette guide derhen.
Du har hørt om terapi. Og du har hørt om naturen. Men har du hørt om naturterapi? Anja Larsen står bag hjemmesiden Stærk af Natur, hvor hun udbyder forskellige kurser inden for naturterapi. Både individuelle kurser og i grupper. Disse kurser bliver afholdt i Jylland, i blandt andet byerne Hørning, Højbjerg og Bjerringbro.

 

Få balance i din mentale sundhed

Cirka 20 % af den danske befolkning oplever i løbet af et år at have problemer med mental sundhed. Samtidig oplever cirka 12 % af befolkningen dagligt en følelse af stress. Disse tal er tankevækkende. Balance i vores mentale sundhed og trivsel er afgørende for at få en travl hverdag til at hænge sammen. Mennesker har altid været vant til at benytte naturen til overlevelse. I takt med, at vi er blevet mere afhængige af teknologi, arbejde og forpligtelser, er menneskets forbindelse til naturen dog ikke længere så naturlig. Men naturen er over alt. Vi har dog en tendens til at tage den for givet.

stand-up-paddle

Vi kender alle det at gå en tur i skoven med vores ægtefælle eller gode venner. Snakken går, og vi glemmer alt om at få aktiveret vores sanser. Vi kan sågar have tendens til at glemme os selv. Naturterapi handler om netop denne følelse: At skabe en stærk forbindelse mellem naturen, kroppen, psyke og fællesskabet. Naturterapi dækker over en bred vifte af aktiviteter og tilgange, men fællesnævneren er, at Anja Larsen tager udgangspunkt i naturterapeutiske tilgange. Naturterapeutiske tilgange hjælper os med at håndtere stress, angst og depressioner i dagligdagen. Som mennesker har vi brug for redskaber til at bygge os selv op, genvinde troen på os selv og til at skabe et fællesskab, der kan give større livsmod og gøre os handlekraftige.

Hvert kursus tilfredsstiller forskellige behov. Turene udbydes som forløb på hold, enkelt ture eller for private grupper, som ønsker en fælles oplevelse med naturterapi. Anja Larsen har fået øjnene op for, at naturen ingen krav stiller. Til gengæld påvirker naturen vores hjerne positivt og naturen minimerer stresshormonet kortisol i blodet. Samtidig skaber de naturterapeutiske forløb forbindelser, fællesskab og fokus på anderledes måde, når de bliver afholdt udenfor frem for indenfor. Anja Larsen hjælper sine kursister med at udnytte naturens kræfter.

Det gør hun gennem en kombination af kropsbevidsthed, åndedrætsøvelser, stimuli af balance og sanser. Kort fortalt, mener Anja Larsen, at vi skal være bedre til at koble outdoor-livet sammen med mindfulness, og at dette skal være en integreret del i de naturlige omgivelser.

 

Naturterapi som uddannelse

Der findes flere forskellig udbyder og indgangsvinkler til at arbejde terapeutisk med naturen som kernemiddel. Anja har valgt uddannelsen ved Vinatur, som tiltalte hende med den tydlige sundhedsfaglige vinkel, med fokus på inddragelse af både kroppen, psyken og fællesskabet. Ligeledes giver uddannelsen rigtig god kombination af teori og praktiskundervisning. “Som uddannet ergoterapeut har det givet mig et rigtig godt fundament til at bruge naturen i mit terapeutiske arbejde og interessefelt med at fremme det bæredygtige liv med øget sundhed og livskvalitet.” Vinatur udbyder både grunduddannelse og en 1 årig uddannelse inden for Naturterapi.

Man kan også tage en Master i landskab og planlægning og vælge retningen – Naturbaseret terapi og sundhedsfremme. Dette er selvsagt en større uddannelse, hvor vægten er lagt på det teoretiske og mindre praktisk erfaring. Desuden er der forskellige uddannelser som har en mere spirituel indgangsvinkel til at bruge naturen terapeutisk og der er uddannelser hvor fokusset i højre grad er på det psykologiske terapeutiske arbejde.

Er du interesseret i uddannelse inden for Naturterapi, råder Anja dig til at gøre dig det klart, hvad det er du ønsker at få ud at en uddannelse inden for naturterapi og sætte dig rigtig godt ind i hvad uddannelsen indeholder, før end du tager et valg.

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.