Spar 25% på alle partoutarmbånd til
Danmarks Outdoor Festival 2024

Naturen som terapi-rum

Tekst: Zenia Maltha

Naturen følger sit eget tempo. Vi kan ikke forhindre solen i at gå ned, bladene i at falde af træerne eller regnen i at falde. Når vi er ude i naturen, kan vi kun slippe kontrollen og følge med. Vi behøver ikke ty til drastiske ændringer for at mærke de fordele, som naturen giver os. Og vi kan stadig have vores moderne liv med mobiltelefon og computer.

Mere og mere forskning peger på, at selv en lille dosis natur har en positiv effekt på vores velvære og tilstand. Vi har blot brug for den rette guide derhen.
Du har hørt om terapi. Og du har hørt om naturen. Men har du hørt om naturterapi? Anja Larsen står bag hjemmesiden Stærk af Natur, hvor hun udbyder forskellige kurser inden for naturterapi. Både individuelle kurser og i grupper. Disse kurser bliver afholdt i Jylland, i blandt andet byerne Hørning, Højbjerg og Bjerringbro.

 

Få balance i din mentale sundhed

Cirka 20 % af den danske befolkning oplever i løbet af et år at have problemer med mental sundhed. Samtidig oplever cirka 12 % af befolkningen dagligt en følelse af stress. Disse tal er tankevækkende. Balance i vores mentale sundhed og trivsel er afgørende for at få en travl hverdag til at hænge sammen. Mennesker har altid været vant til at benytte naturen til overlevelse. I takt med, at vi er blevet mere afhængige af teknologi, arbejde og forpligtelser, er menneskets forbindelse til naturen dog ikke længere så naturlig. Men naturen er over alt. Vi har dog en tendens til at tage den for givet.

stand-up-paddle

Vi kender alle det at gå en tur i skoven med vores ægtefælle eller gode venner. Snakken går, og vi glemmer alt om at få aktiveret vores sanser. Vi kan sågar have tendens til at glemme os selv. Naturterapi handler om netop denne følelse: At skabe en stærk forbindelse mellem naturen, kroppen, psyke og fællesskabet. Naturterapi dækker over en bred vifte af aktiviteter og tilgange, men fællesnævneren er, at Anja Larsen tager udgangspunkt i naturterapeutiske tilgange. Naturterapeutiske tilgange hjælper os med at håndtere stress, angst og depressioner i dagligdagen. Som mennesker har vi brug for redskaber til at bygge os selv op, genvinde troen på os selv og til at skabe et fællesskab, der kan give større livsmod og gøre os handlekraftige.

Hvert kursus tilfredsstiller forskellige behov. Turene udbydes som forløb på hold, enkelt ture eller for private grupper, som ønsker en fælles oplevelse med naturterapi. Anja Larsen har fået øjnene op for, at naturen ingen krav stiller. Til gengæld påvirker naturen vores hjerne positivt og naturen minimerer stresshormonet kortisol i blodet. Samtidig skaber de naturterapeutiske forløb forbindelser, fællesskab og fokus på anderledes måde, når de bliver afholdt udenfor frem for indenfor. Anja Larsen hjælper sine kursister med at udnytte naturens kræfter.

Det gør hun gennem en kombination af kropsbevidsthed, åndedrætsøvelser, stimuli af balance og sanser. Kort fortalt, mener Anja Larsen, at vi skal være bedre til at koble outdoor-livet sammen med mindfulness, og at dette skal være en integreret del i de naturlige omgivelser.

 

Naturterapi som uddannelse

Der findes flere forskellig udbyder og indgangsvinkler til at arbejde terapeutisk med naturen som kernemiddel. Anja har valgt uddannelsen ved Vinatur, som tiltalte hende med den tydlige sundhedsfaglige vinkel, med fokus på inddragelse af både kroppen, psyken og fællesskabet. Ligeledes giver uddannelsen rigtig god kombination af teori og praktiskundervisning. “Som uddannet ergoterapeut har det givet mig et rigtig godt fundament til at bruge naturen i mit terapeutiske arbejde og interessefelt med at fremme det bæredygtige liv med øget sundhed og livskvalitet.” Vinatur udbyder både grunduddannelse og en 1 årig uddannelse inden for Naturterapi.

Man kan også tage en Master i landskab og planlægning og vælge retningen – Naturbaseret terapi og sundhedsfremme. Dette er selvsagt en større uddannelse, hvor vægten er lagt på det teoretiske og mindre praktisk erfaring. Desuden er der forskellige uddannelser som har en mere spirituel indgangsvinkel til at bruge naturen terapeutisk og der er uddannelser hvor fokusset i højre grad er på det psykologiske terapeutiske arbejde.

Er du interesseret i uddannelse inden for Naturterapi, råder Anja dig til at gøre dig det klart, hvad det er du ønsker at få ud at en uddannelse inden for naturterapi og sætte dig rigtig godt ind i hvad uddannelsen indeholder, før end du tager et valg.

Mere inspiration

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

På eventyr med autocamperen i naturen inden længeJeg vil begynde med at sige tusind tak for den varme velkomst både her på bloggen og på sociale medier. Jeg ser virkelig frem til at dele mine kommende eventyr med jer.Lidt bagom mig Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43...

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

En outdoor hovedstad i bevægelse  Lokale partnere står sammen om at skabe Danmarks Outdoor Festival Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere. 36.000...

Anja Robanke – livet i en autocamper

VELKOMMEN TIL NY BLOGGER HOS OUTDOOR365, Anja Robanke.Du kan møde Anja til Danmarks Outdoor Festival, den sidste weekend i august i Silkeborg. Frem mod festivalen blogger Anja fra hendes rejse i autocamper igennem Norge, Finland og Sverige.  Anja solgte alt og...

Kom ud i naturen – det er ren magi for både krop og sjæl

Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse,
hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik
atmosfære.

Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!