Nordisk outdoor masterclass:
10 tips & tricks til at få det bedste ud af din sovepose
Tekst og foto: Nordisk
En god nats søvn gør ganske enkelt gode oplevelser i det fri endnu bedre.
Nordisk har specialiseret sig i dun, varme og natlig komfort siden 1901 og her får du vores bedste råd til at få mest muligt ud af din sovepose og sikre dig mange lune og mindeværdige nætter under stjernerne.
1. Giv soveposen tid til at udvide sig
En almindelig misforståelse er, at det er selve isoleringsmaterialet, der holder dig varm. Men uanset om din sovepose er foret med dun eller syntetiske fibre, så er det faktisk luftlommerne imellem fyldet, der absorberer din kropsvarme, fastholder den og bruger den til at holde dig varm. Når din sovepose er komprimeret I en lille pakpose, er luftlommerne reduceret til næsten ingenting. Så gør det til en vane at klargøre din sovepose, så snart du ankommer til lejren. Pak den ud, ryst den grundigt og lad den “ånde” mindst 30 minutter før sengetid for at øge dens evne til at holde dig varm.
2. Få gang i blodcirkulationen før sengetid
Når kroppen slapper af, falder kropstemperaturen og blodcirkulationen. Så for at give luftlommerne noget varme at starte på, er det en god ide at få blodet til at pumpe lidt inden du lægger dig. Lav nogle få squats, jumping jacks eller armbøjninger for at øge pulsen og generere noget varme. Men ikke så meget at du begynder at svede, da kondens vil gøre soveposen fugtig og dermed kold.
3. Brug kun ét lag tøj inde i soveposen
Det er fristende at klæde sig ekstra varmt på, hvis man fryser lidt før sengetid. Men flere lag tøj forhindrerfaktisk varmen i at vandre mellem din krop og soveposen og du får derfor ikke udbytte af din sovepose. Så vi anbefaler altid at sdove I et enkelt lag tøj, helst af uld, fordi det ånder bedst. Brug I stedet resten af dit tøj til at udfylde tomrum omkring dine fødder eller som pude; så har du også tørt, varmt tøj om morgenen.
4. Luk soveposen helt til for at holde varmen inde
Som natten skrider frem, vil den varme luft i soveposen forsøge at undslippe. Og fordi din krop er I dvale, genererer den ikke “ny“ varme at fylde op med.
Luk derfor alle åbninger ved at lyne soveposen helt op og stramme hætten til omkring dit ansigt. Hvis det bliver for varmt, kan du altid lukke luft ud, men det er svært at genopvarme posen, når du først er faldet i søvn.
5. Undgå for meget tom luft inde i posen
Hvis du ikke fylder soveposen helt ud, er der en masse ekstra luft, der skal opvarmes, før varmen når isoleringen. Derfor er det altid bedst at bruge en sovepose der passer godt til dig. Men hvis din sovepose er for lang, kan du binde en snor rundt om fodenden for at forkorte den, og hvis den er for bred, så fyld op med tøj i siderne. Samme tricks kan selvfølgelig bruges til børn i en voksenpose
6. Pak som en pro
Når soveposen skal pakkes ned igen, kan den rette teknik spare dig meget plads i rygsækken. “Rullepølsen” kan selvfølgelig sagtens fungere, men hvis du gerne vil spare på pladsen, så følg i stedet de her gratis tips.
Er jorden smattet og du ikke kan sidde tørt, så stil dig op med soveposen klemt fast mellem albue og ribben, så du undgår den rører jorden. Start altid med at stoppe fodenden i pakposen og slut med hovedåbningen, så luften kan slippe ud undervejs. Grib godt fat om soveposen ca. 30-40 cm uden for pakposen ad gangen og pres den ind mens du drejer din hånd og på den måde forhindrer at soveposer bare maser sig ud igen. Gentag indtil soveposen er helt pakket. Er din pakpose virkelig lille, kan den sidste del med fordel mases ind med tommelfingrene på skift, mens du holder om remmen på pakposen med de resterende fingre.
7. Øv dig i at pakke soveposen hjemmefra
Det er altid en god idé at øve sig i at pakke sin sovepose (og sit telt), inden man tager af sted. Det er surt at sidde i silende regnvejr og gætte sig frem, fordi man troede at man da sagtens kunne finde ud af det.. Inspicer i samme omgang dit grej for at sikre, at det er i god stand og klar til at beskytte dig mod elementerne.
8. Opbevar ukomprimeret
Når du kommer hjem, skal du tage soveposen ud af kompressionsposen og opbevare den ukomprimeret. Dette lader isoleringsmaterialet ånde og genvinde sin oprindelige styrke. Ellers risikerer du at din sovepose langsomt men sikkert mister sin evne til at holde dig varm. Det er især vigtigt for dunsoveposer, men også syntetsike fibre kan miste deres elasticitet hvis de opbevares længe under pres.
9. Beskyt soveposen mod fugt
Fugt er aldrig godt for tekstiler. Sørg altid for at holde din sovepose tør, både derhjemme og når du er på tur. Du kan med fordel medbringe en vandtæt opbevaringspose at pakke den ind i og husk at hænge den op til tørring, hver gang du har mulighed for det.
10. Plej din sovepose – så holder den længere
Hvis din sovepose bliver beskadiget, kan vi hjælpe med reparationer. Vores Care & Repair center kan reparere alt fra defekte lynlåse til revner i stoffet kan også både vaske den og genfylde posen med nye, bæredygtige dun, hvis de gamle er blevet trætte. Det er meget bedre for miljøet at reparere end at købe nyt.