Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Indeholder reklame for et samarbejde med Autocamp.dk.

Nybegyndere som digitale nomader

Tekst: Isabel Benn Morgenstern
Fotos: www.michael-krogh.com

Cyklerne er monteret på campervanen, Fiat, Hymer Free600. Udstyr til ski, vandring og cykling er pakket ud af syv fyldte plastikkasser. Foto-, video og computere lagt i aflåst sikkerhedsboks. Isfuglen er klar til det først lange eventyr ned gennem Europa.

Bloggen bringer dig fra Silkeborg i den kolde vintertid 2022 til Møn, Rostock, Bad Gastein, Saalbach/Hinterglemm, Zell am See, Kitsteinhorn, Lichtenstein, Lugano Søen og Iberia (Italiens cykel rivera).

Se koordinater til et udvalg af parrets camp-områder diverse links nederst i bloggen. 

Følg Isfuglen-paa-tur på Facebook og Instagram.

Mens januar-vejret viser tænder i Danmark, tager vi fra Silkeborg for at teste livet som digitale nomader med Isfuglen på tur I et outdoor vanlife. I vores campervan fra Autocamp i Låsby er der pakket hverdagstøj, ski-, vandre-, cykel- og træningsudstyr. Vi skal rejse fra minus ti grader til mere end + tyve grader. Til kulden er der indsat ekstra isolering i sovekabinen og i tagkabinen.

Plejer er død

Vi opdager hurtigt, hvor megen fritid vi får, når fjernsynet slukkes og erstattes af oplevelserne, der folder sig ud, når vi åbner døren. Vi vænner os til det minimalistiske liv, og det er meget simpelt. 15 minutter, så er hele vognen gjort ren – inde og ude. Der kan gå dage med trucker-vask og helt uden makeup, og det er en befrielse. Vi lever meget tæt, og er enormt gode til at finde en vej i det.

Livet i en campervan er økonomisk frihed, fordi vi på turen primært fri-camper (bor gratis). Vi søger gratis outdoor-oplevelser, mens lejligheden derhjemme ofte er lejet ud. I begyndelsen bruger vi en del af juleferien på ski (se selvstændig blog på Outdoor365), og selv der finder vi fri-camper-områder. Nogle gange tager vi chancen og parkerer midt i byen, og vi har ikke haft en eneste dårlig oplevelse.

App’en camp4night bruges til at finde fri-camper-pladser. Vi søger pladser i nærheden cirka en time før stop for natten. Når vi holder på almindelige parkeringspladser, kører vi væk, før byen vågner op.

Arbejdet som digitale nomader

Vi har en stærk fornemmelse af, at vores ”plejer” er død for altid. Det har været et stort skridt for os at trække stikket fra hverdagen. Vi er vant til at arbejde mange timer, og dette var muligheden for at gøre det med en twist af frihed. Isabel arbejder med Danmarks Outdoor Festival og Outdoor365.dk. Holder online-møder, skriver blogs, udvikler på eksisterende koncepter, holder sociale medier vedlige og er i fritiden ved at gennemskrive et manuskript til en bog, hun begyndte på for 10 år siden. Michael både filmer og redigerer videoer, der er hans store passion som selvstændig i www.michael-krogh.com. Vi arbejder på caféer og ofte hver for sig. Vi opdager også, at det nærmest er umuligt at arbejde på bumlede veje, som betonvejen, der fører os fra Rostock ad den gamle vej i det tidligere Østtyskland til Rosenheim.

Note to self: Det er næsten umuligt at arbejde under kørsel, medmindre det er motorvej.

En dag, mange lande…

Efter flere dage på ski i Bad Gastein og Saalbach/Hinterglemm har vi fundet ud af, at Michael som nybegynder kan stå på ski, og at vi også der kan få en dejlig, fælles outdoor-oplevelse. Vi holder juleaften med familie, der er landet på deres skiferie.

Målet var Sicilien, men undervejs beslutter vi os for at lade tilfældet råde og rafler om udfaldet. En 1’er er Sicilien og en 6’er Portugal. Det bliver en 6’er, og vi griner af denne rejseform, der er fuldstændig uforudsigelig og fuld af eventyr.

Zell am See med søen omgivet af alper, gletsjeren Kitzteinhorn i 3026 i meters højde og Lugano-søen tager os med storm. De mange timer i Isfuglen på tur – outdoor vanlife kræver noget træning, både fordi vi ønsker at komme i bedre form på turen, og fordi vi har nogle større outdoor-udfordringer foran os. Vi har morgentræning (medbragte vægte og elastikker) med udsigt til Lichtensteins fyrstepalads.

11 timers tur bringer os fra Østrig gennem Schweiz, Lichtenstein, Italien og vi kunne have nået det femte land. Meeeeen vi valgte at campe en time udenfor Monaco. Og hvad var det for en køredag?

Alperne
Turen gennem Alperne er op i de vildeste højder, hårnålesving, stejle nedkørsler og kilometerlange tunneller. Vi oplever bjergtagende vildskab og ydmyghed over naturens storslåethed, der slår alt menneskeskabt. Vi kører forbi mange kendte skisportssteder, og det er sørgeligt at se de grønne og golde, forårslignende Alper i december uden sne, men det var heldigt for sikkerheden i forhold til kørslen i op til flere kilometers højde.

Tid er penge

Vi starter med at slå betalingsveje fra – det giver yderligere fem timers kørsel. Vi vælger at slå det til igen, og de timer vi vinder, vælger vi at bruge i fordybelse, hvor vi kommer frem. Det koster os 200 kr. på betalingsmotorveje, og sparer os de mange timers kørsel. Det giver os tid til at fordybe os i det sted, vi når frem til.

På campen ved Iberia, opdager vi, at vi er landet ved den italienske cykel riviera. På bilen har vi monteret cykelstativ med vores landevejscykler og på blot et døgn skifter vi skitøjet ud med en 60 km cykelrute langs havet. Vi er mere og mere i nuet og lader dagen vise, hvad der så skal ske… Tid er guld værd.

Cykling ved den italienske riveriera

Spørgsmål parret har fået på de sociale medier.

Hvordan er hverdagen som par?
Der er en tilvænningsperiode. Derhjemme har vi masser af plads, og vi kan lukke en dør til vores eget rum. Her skal vi lære at acceptere, at der hele tiden er et andet menneske til stede. Det kræver at slippe eventuel irritation og finde noget ro i mig selv.

Hvordan spiser I?
Vi kan godt lide den minimalistiske måde at leve på. Køleskabet er så lille, at der er til 3-5 dage, der er kun lige det, vi skal bruge. Vi har to små gasblus og indretter os efter det. Det er simple living. Vores fokus på sundhed er bragt ind, og vi spiser langt sundere (for der er ikke snacks), hvilket er medvirkende til, at vi på under 20 dage har tabt os cirka 4 kilo hver.

Madlavning over gasblus

Vi spiser mindre og vores oplevelse er, at det skyldes mindre stress i kroppen. Isabel fortæller: ”Min overgangsalder har betydet en del ekstra kilo, og jeg kan allerede nu se, at mine nye vaner påvirker min krop og balance positivt.” Vi elsker at købe lokale råvarer, der jo skifter fra land til land. Vandet i bjergene er fantastisk, mens det andre steder smager af klor. Vi nyder det sunde liv og spiser mere regelmæssigt og mindre, end vi plejer. At spise frugter der lige er plukket og smage oliven direkte fra olivenlunden, det smager bare bedre.

Hvordan sover I?
Vi sover mere end vi har gjort i mange år. Michael siger: ”Jeg havde derhjemme udviklet et usundt søvnmønster. Min overbevisning var, at jeg kunne nøjes med 7 timer. Jeg ved jo godt, at kroppen regenererer om natten, men det er først nu, jeg på min egen krop mærker det. Alle de her faktorer har en seriøs indvirkning på min krop og psyke, og den måde jeg er i verden på, også overfor Isabel.” Vi sover i gennemsnit 10 timer hver nat. Det påvirker vores psyke enormt. Og vi trives med at sove i bilen, der med gas er sat til 10 grader. Det er trygt som en livmoder med luft-gennemstrømning.

Hvordan er parforholdet på så få kvadratmeter?
Der er en tilvænningsperiode. Derhjemme har vi masser af plads, og jeg kan lukke en dør til mit eget rum. Her skal vi lære at acceptere, at der hele tiden er et andet menneske til stede. Det kræver at slippe eventuel irritation og finde noget ro i mig selv. Vi har hjemmefra haft nogle klare aftaler. Vi spørger hver dag ind til “hvordan har du det, på en skala fra 1-10” – hvilket vi også gør derhjemme. Det giver et godt indtryk af vores trivsel. Er der brug for stilhed? Alenetid? Eller massage? Med så megen tid uden fjernsyn og samtaler med andre, er der enorm megen tid til at vende fokus indad. Det giver tid til indre refleksion.

FAKTA:

Isabel Benn Morgenstern, 55 år er direktør for Outdoor365 og Danmarks Outdoor Festival, og hun skal med sin kæreste Michael Krogh, 57 år teste livet som digitale nomader, fri-campere og opleve så mange eventyr – som muligt.

Eventyret er gjort muligt i samarbejde med Autocamp.dk og Camperservice i Låsby. Tøj- og udstyr er i samarbejde med Helly Hansen og Eventyrsport.dk

HVEM KØRER ISFUGLEN?

Michael Krogh
Nybegynder i VANLIFE
Brænder for video-, drone- og foto.

Hvad er eventyret for dig?
At rejse er at leve, det fik jeg ind i kroppen på min motorcykel under corona. I vores VANLIFE bliver det interessant at forlade hverdagens trivialiteter og stadig arbejde remote. Som vi fandt ud af under COVID-19, behøver vi ikke tage ud på et arbejde for at være på arbejde. Jeg betragter det som mit livs rejseeventyr, og jeg glæder mig som et lille barn.

Hvad er VANLIFE for dig?
Det er udeliv, livet på fire hjul er frihed. Det er farvel til hverdagens jag og stress. Jeg har i en lang periode haft stressende IT projektlederjobs. Det sagde jeg farvel til for flere år siden, for at komme ud af hamsterhjulet. Jeg har solgt mit hus for at komme i noget der er nemmere og billigere. Altsammen har ledt hen mod det primitive VANLIFE.

Isabel Benn Morgenstern
Nybegynder i VANLIFE
Brænder for journalistik, SoMe, Outdoor365 og Danmarks Outdoor Festival

Hvad er eventyret for dig?
At lytte til min intuition og være tro mod det, der kommer. Selv om det nogle gange giver benspænd i min hjerne og provokerer gamle overbevisninger. Det har gennem mit liv ført mig ud på vanvittigt spændende eventyr, der giver livet vinger. Fra hjertet ønsker jeg at inspirere andre til mere sundhed, fællesskab og udeliv, og jeg håber det sker ved at vise, hvordan jeg selv elsker at være ude på eventyr.

Hvad er VANLIFE for dig?
Det er en vision om at arbejde med udeliv, der kom i 2014. Meget er blevet til virkelighed med en festival og blog-universet Outdoor365. Nu er VANLIFE blevet til i et fantastisk samarbejde med Autocamp i Låsby. Jeg glæder mig vanvittigt til at fortælle om det primitive liv i bilen med privatliv, parforhold, arbejde og fritid samlet og med en åben dør ud til verden. At teste livet som digital nomade kribler i kroppen og giver sommerfugle i maven.

Foto: Solnedgang over Luganosøen, Schwiz.

UDVALG AF CAMPER-OMRÅDER

Fri-camping søen
Rostock, Tyskland
Zur Warnow, 18147

Stellplatz ved færge
Rostock, Tyskland
Parkplatz Yachthafen Mittelmole

Fri-camping ved kirkegården
83022 Rosenheim, Tyskland
Klosterweg 20

P-plads i byrummet hvor vi sov flere nætter
Bad Gastein, Salzburg, Østrig
3 Böcksteiner Bundesstraße

Fri-camping i byen
Hinterglemm, Østrig
Dorfstraße 129, 5754

Camping & Stellplatz
Saalbach Hinterglemm, Østrig
45Euro camperhome.at
Safe-Weg 482, 5753 Saalbach, Østrig

Fri-camping lidt uden for byen
Liechtenstein
Oberwiesen 9, 9485 Nendeln

Camping De Wijnstok (ca 30 euro pr nat)
18100 Imperia IM, Italien
Strada Comunale Poggi, 2

Les Contes Bed and Breakfast
Route de Montsegur, 09300 Fougax-et-Barrineuf, Frankrig

Free camping lidt før Valencia
Carrer Costa Canària, 12590 Casablanca, Castelló

Camping 8 km syd fra Valencia centrum
Carrera del Riu, 552, 46012 Valencia

Camping Alto de Viñuelas
Lille camping i bjergene, vi kom sent og kørte tidligt beliggende lidt før Malaga (22 euro)
Carretera de Beas de Granada, S/N, 18184 Beas de Granada, Granada

Rittos Sportsbar (free camping på gaden)
C. Rondeñas, 2, 29640 Fuengirola, Málaga

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!