Oplevelsesrige SUP eventyr rundt i Danmark

Tekst og foto: Sara Kjems, forfatter til den nye bog “Danmark rundt i vandkanten – oplevelsesrige Stand Up paddle ture og unikke overnatninger”

Sommeren og de lange, lyse nætter er over os, og hvad er mere optimalt end at tage på SUP-eventyr. Mulighederne er mange, for vand og smuk natur findes her heldigvis rigtig meget af. Danmark er omgivet af vand, fjorde og vige. Her er søer og åer, og aldrig langt til vandet. Det giver uanede muligheder for gode oplevelser rundt i vandkanten og for at udforske naturen og alle de herligheder den rummer.

Danmark har så meget mere at byde på til lands og til vands, end de fleste af os går og tror. Selv om Danmark er et lille land, rummer selv den mindste plet på danmarkskortet ofte store SUP-oplevelser. SUP er en optimal måde at komme ud i den danske natur og til at opleve landet fra et andet perspektiv end den vante – nemlig fra vandsiden.

Så hvorfor ikke kombinere din passion for SUP med alle de enestående naturoplevelser, der bare venter på at blive udforsket. Sæt kurs mod horisonten og nyd sommeren på vandet og i vandkanten.

Enestående oplevelser på vandet

Stand Up Paddle er de sidste år blevet mere og mere populært, da det er en fantastisk og lettilgængelig måde at opleve vandet og kysten på. De fleste kan være med, og det kan foregå stort set alle vegne, hvor der er vand. I havnebassiner, kanaler, på søer, åer, og fjorde, og langs strand og kyst.

Fra dit SUP-board kan du opleve bakkede istidslandskaber, idylliske småøer, storslåede kridtklinter og klippegrotter til historiske seværdigheder, kystbyer, vandkantscafeér og et spændende dyreliv. Måske du er heldig at møde en sæl eller et marsvin, der bryder den blanke havoverflade. Eller delfinen Delle, der boltrer sig i Svendborg Sund og gerne laver luftakrobatik.

SUP-ture kan være kortere meditative solnedgangs-ture til lyden af blide bølgeskvulp eller morgenkaffe-ture i den friske havluft. Men SUP kan også være lange eventyrs-ture på dit board med kulturelle oplevelser, historie og byliv, eller ud på åbent vand hvor der kun er natur så langt øjet rækker, og hvor man bliver en del af naturen og mærker dens kræfter på egen krop. Der er en stor frihed i SUP og det er kun fantasien, der sætter grænser.

Fra en passion for oplevelser på vandet til en bog om Stand Up Paddle og fantastiske SUP-ture

Jeg brænder for at være på vandet og for alle de enestående oplevelser SUP kan give. Det sidste 1 1/2 år har jeg rejst Danmark rundt i min lille grønne camper og padlet på al slags vand, søer, åer og rigtig mange kilometer langs de danske kyster. Det har jeg skrevet en bog om. Danmark rundt i vandkanten handler om SUP og SUP-ture rundt i hele Danmark – fra Lønstrup Klint i Nordjylland til helligdomsklipperne på Bornholm. Langs kysten, og på søer og åer – året rundt. Bogen guider dig således til de allerbedste oplevelser med dit SUP-board og klæder dig på til SUP-ture i forhold til sikkerhed, regler for SUP og færdsel på vandet. Turene i bogen er mellem 5 og 20 kilometer lange og alle mere eller mindre kystnære.

På min tur rundt i Danmark har jeg også besøgt en masse skønne overnatningsteder, alle med hver deres helt egen fortælling og stemning, og som på hver deres måde adskiller sig fra normen i både udtryk og beliggenhed; et fyrtårn, en husbåd, et trætophus, en ombygget industrivogn, et flydende træhus midt i den travle havn og et kanvastelt på toppen af en bornholmsk sprækkedal. Alle de skønne overnatningsteder, som gør overnatningen i sig selv til en uforglemmelig oplevelse og ikke bare en seng at sove i, kan du også læse mere om i bogen.

Det har været fantastiske at opleve Danmark fra vandsiden og udforske vandkantens skjulte hemmeligheder på mit SUP-board og jeg kan kun anbefale dig at tage dit board med dig, når du tager på ferie rundt i Danmark. Jeg håber bogen vil bogen lokke dig ud på SUP-eventyr og måske endda ud på ukendt vand og nye oplevelser i vandkanten.

Læs mere om bogen på www.danishsuptrail.dk

6 GODE SUP OPLEVELSER TIL DIN SOMMERFERIE

Opleve Møns klint i al dens pragt fra vandsiden

En SUP-tur på det østlige Møn byder på enestående natur. De hvide klinter og det turkisgrønne hav er virkelig en helt speciel SUP-oplevelse som du ikke kan få andre steder i Danmark.

Når du padler langs den store klint er det nemt at føle sig som en ganske lille brik i naturens store spil og klinten er, hvis muligt, endnu smukkere set fra vandsiden. Den gigantiske stejle hvide klint er imponerende, og så fortæller den en helt unik og spændende histore om skabelsen af Danmark. En historie der går millioner af år tilbage, og både indeholder kridt dannet af resterne fra millioner af mikroskopiske alger og andre havdyrs skeletter og store ismasser med ernorme kræfter. Måske du også er heldig at spotte vandrefalken – verdens hurtigeste dyr – som lever og yngler på klinten.

I bogen finder du inspiration til 6 SUP-ture på den østlige del af Sydsjælland og Møn, inklusiv de to ikoniske klinter, Stevns Klint og Møns Klint.

SUP og ø-liv

Kombinere din SUP ferie i Danmark med ø-livet. Vi har et utal af idylliske småøer i Danmark som emmer af feriestemning og byder på fantastiske SUP-oplevelser.

Det Sydfynske Øhav er navnet på det lavvandede farvand syd for Fyn. Her finder du ikke mindre end 55 øer, småøer og holme, så området byder på næsten uendelige muligheder for SUP og ø-ferie. Søfartsøen Ærø er en af dem og det er ikke uden grund at øens motto er “Alt er vand ved siden af Ærø”. Der er nemlig masser af vand og skønne SUP-ture. Både langs øen smukke kyststrækning og til de mindre øer, Halmø, Lilleø, Dejrø og Langholm ud for Ærøs kyst. På dine SUP-ture kan du opleve betagende landskaber, smukke badehuse, hyggelige havne og indsnuse øen søfartshistorie og det hyggelige ø-liv. I bogen kan du få inspiration til 3 SUP-ture på Ærø, den ene med en overnatning i shelter i vandkanten.
I bogen finder du inspiration til 6 SUP-ture på den østlige del af Sydsjælland og Møn, inklusiv de to ikoniske klinter, Stevns Klint og Møns Klint.

Klippeøen i Østersøen

Den ligger der helt mod øst, langt fra det øvrige Danmark. Øen med den karakteristiske klippekyst og de mange solskinstimer. Bornholm er nok den del af Danmark der adskiller sig mest fra resten af landet. Landskabet, naturen, dyre- og plantelivet er anderledes.

Med 140 km varieret kryststrækning har Bornholm en masse at byde på når det kommer til SUP- ture. Fra de flade områder med de bølgende bakker, de lange sandstrande og de grønne marker i den sydlige ende af Bornholm til det rå klippelandskab med de dramatiske klippeformationer, grotter og sprækkedale i den nordlige ende.

En SUP-tur ved Helligdomsklipperne byder på spektakulær natur og i klippehulen den Våde Ovn kan man på sit board komme helt ind i den 70 meter dybe og ganske smalle grotte. Læs mere i bogen om klipper og grotter på Bornholm og få en guide til to helt særlige SUP-ture.

Dark sky SUP – en magisk stjerneoplevelse

Stjernehimlen er ekstra smuk, når himlen ikke forurenes af en masse kunstigt lys. Der findes flere steder rundt om i Danmark, hvor lysforureningen er minimal, og hvor man kan lægge sig på boardet og studere den uspolerede stjernehimmel. Når det er bælgmørkt bliver Mælkevejen og de tusindvis af stjerner der lyser på nattehimlen helt tydelige og klare, hvilket giver de allerbedste muligheder for en magisk stjerneoplevelse.

I bogen kan du læse mere om Dark sky SUP og også om glimtende lyshav og naturfænomenet morild.

SUP-surfing på Vesterhavets bølger

SUP behøver ikke kun at foregå på fladt vand. Det kan også dyrkes i bølger eller sågar på brusende floder. Lige de brusende floder skal man dog til udlandet for at finde. Men bølger har vi heldigvis også i Danmark. SUP-surfing handler om, at fange bølgerne og ride på dem ind mod kysten som almindelig surf, bare på sit SUP-board.

For de fleste kræver det øvelse og en del timer i bølgerne før man fanger den første bølge. Hvis du aldrig har prøvet SUP-surfing kan det anbefales at tage et kursus, så du lære det grundlæggende og får et godt udgangspunkt at øve videre på. Vil du ud at surfe på bølger er det også vigtigt at have styr på surfetiketten, også kaldet Surfers Code of Conduct, så alle i vandet får en god og sikker oplevelse.

I bogen kan du læse mere om muligheder for SUP-surfing – både ved Løkken på Vestkysten, og hvor på Sjælland der kan SUP-surfes, når vejrforholdene tillader det.

En SUP-tur med overnatning undervejs

Det er oplagt at kombinere sine SUP-ture med overnatninger. Det giver mulighed for længere ture og kobler SUP med backpacking, camping og friluftsliv. SUP-ekspeditioner, SUP-adventure, SUP-camping, eller hvad man vil kalde det, er en sjov og anderledes måde at bruge sit board på. Det giver et ekstra element til oplevelsen, og det er fantastisk at falde i søvn til lyden af vandet.

Man kan overnatte primitivt i shelter eller på stranden (dog ikke i telt – det er nemlig ikke tilladt), men man kan også overnatte mere luksuriøst på overnatningssteder i vandkanten. Mange steder rundt i Danmark findes der kystnære shelters man kan benytte sig af, hvis man gerne vil på de længere SUP-ture med overnatninger undervejs.

Få inspiration til endnu flere SUP-ture og skønne SUP-oplevelse at fylde din sommerferie med i bogen Danmark rundt i vandkanten. Blandt andet på de Københavnske kanaler, den Sydfynske kyst og Øhavet, Gudenåen og Silkeborgsøerne, Vesterhavet og de Vestjyske fjorde, den Nordsjællandske kyst, SUP-surfing i Løkken og mange flere. 

Pas på naturen og vandet

Nyd og brug naturen – samtidig med at du passer på den. Gør det til en vane at samle lidt affald op, hver gang du er på vandet. Affald er desværre langt fra et sjældent syn, når man padler en tur. Affaldsforurening i havet og i vandkanten forringer oplevelsen ved at være i naturen, men allervigtigst så gør den stor skade på miljøet og er i høj grad også til fare for dyrelivet. Ved at samle affald på dine SUP-ture kan du være med til at gøre en forskel og holde naturen ren og fri for affald til glæde for miljøet og dyrelivet.

Husk også at sætte dig ind i reglerne for det område du vil padle i og for det vand du vil padle på. Der er steder hvor du ikke må padle, enten hele året eller tidsbegrænsede perioder på året. Nogle områder er fredet for at beskytte fugle- og dyrelivet og det er vigtigt at respektere. Reglerne for hvad du må og ikke må på dit SUP-board og andre regler, som er vigtige at kende når du er på SUP-ture og bruger vandet og naturen, kan du også læse mere om i bogen.

Sikkerhed på vandet

Når du tager på SUP-ture, om det er langs kysten eller på søer og åer er det vigtigt ikke at tage let på sikkerheden. Heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at undgå de farlige situationer. Udstyr som vest og leash er obligatorisk sikkerhedsudstyr, men det er også vigtigt at planlægge sin SUP-tur efter vejrudsigten og være opmærksom på vejr, vind og strømforhold der hvor man vil padle. Et SUP-board er meget vindfølsomt, så vær især meget opmærksom på fralandsvind.

Der findes flere forskellige apps, hvor man kan tjekke farvandsudsigter og aflæse vind, bølger og strømforhold et par døgn frem. Eksempelvis Windy, Yr.no og Sejlsikkert. Sidst nævnte er rigtig god til at aflæse strømretning og hastighed.

Det er selvfølgelig også essentielt at kende egne styrker og begrænsninger og bruge sin sunde fornuft, når man tager på SUP-ture. Lær også søfartsreglerne og være opmærksom på at du er én, blandt rigtig mange der bruger vandet. Vis respekt og tag hensyn – både til de andre mennesker og til dyrelivet og naturen.

Mere inspiration

Emma’s Everest – del 5: Månedlig fællestræning. Kom med!  

Hver måned kan du deltage i Emma’s Everest fællestræning. En fællestræning, hvor vi sammen kan inspirere hinanden, motivere og mærke glæden, når pulsen stiger, sveden tørres af overlæben, og kroppen fyldes med glæde.

Ud under åben himmel

Vi er taget på skovtur med Helly Hansen og friluftsekspert Mette Mortensen fra All-Out, og i løbet af få dage, er vi blevet lidt klogere på naturen og har lært et par grundlæggende friluftsfærdigheder, hvis det en dag er os som er alene i vildmarken.

Brandvarm nyhed fra Stanley – din nye følgesvend til efterårets ture

Den nye Blaze Orange kollektion er skabt til dig som gerne skiller sig ud. Uanset om det er for at skabe synlighed og sikkerhed i naturen eller god stil i byen, så kan du være sikker på, at din kaffe er varm.

Emmas Everest – del 4: Udstyret til vandreturen: En nørdet og lækker snak

Er du nybegynder i outdoorverden? Er du til nørderi? Eller har du brug for inspiration til udstyr og teste lidt af? Emma har udvalgt sine bedste lag til vandreturen.

Cykelpigerne – Et venskab der flytter bjerge

Tror I ikke, at I bliver uvenner, når I er sammen 24/7 i 10 måneder? Det er et spørgsmål, vi tit møder, og vi kan svare klart og tydeligt ja! Jo, vi bliver uvenner, vi kommer højest sandsynligt til at vrisse af hinanden, og vi får helt sikkert en gang imellem lyst til at sende hinanden med første fly hjem.

Danmarks Outdoor Festival samler outdoor-branchen

Danmarks Outdoor Festival bliver større og vildere end nogensinde – 250 aktiviteter, 40 foredrag, 40 workshops og 50 boder.

Emmas Everest – del 3: Det er dyrt at gå opad

2021 var et heftigt år. Jeg studerede på sidste år af bacheloren på Aarhus Universitet. Jeg havde to jobs. Jeg startede mit vanvittige girlpowerprojekt op. Og jeg erfarede hurtigere, end du kan nå at stave til Mount Everest, hvor enormt et finansieringsprojekt Emma’s Everest er. Budgettet blev lagt: et budget, der dækkede 3 år, 7 ekspeditioner, og alt derimellem.

Outdoormekka for alle i hjertet af Danmarks Outdoor Hovedstad

Første weekend i september forvandles Lunden i Silkeborg til et paradis for naturelskere med aktiviteter både til lands, til vands og i luften

Emmas Everest – del 2: Bjergbestigning versus hverdagen – Og de betydningsfulde paralleller

Bjergbestigeren Emma Østergaard arbejder målrettet mod at blive yngste danske kvinde på toppen af Mt. Everest. Følg med på rejsen.

Cykelpigerne – to piger med eventyr i blodet

Pigerne Ida og Julie pakker cykeltaskerne og begiver sig ud på deres livs rejse rundt i verdens afkroge. Følg dem på deres eventyrlige færd.