Denne blog indeholder reklame fra Helly Hansen

Styr på udstyr – 10 must-haves til skuldersæsonen

Tekst: Britta Lindstrøm Trabolt / Connect communication
Foto: Helly Hansen

Et dilemma for de fleste backpackere, er vægt versus valg af det rigtige udstyr. Man vil gerne medbringe alt relevant og være velforberedt til at overnatte I det fri, men vil samtidig begrænse vægten, så man kan rejse så let og ubesværet som muligt.  

 Vi har talt med Lis Furmanski fra Wild Outdoors, og her er hendes 10 essentials som kan hjælpe med, med at få bedre oplevelser i skuldersæsonen, især hvis du drømmer om at vandre og overnatte i bjergrige og mere udfordrende omgivelser.  

 Skuldersæsonen defineres oftest som marts til juni samt september og oktober. Vejret er mere koldt, vådt og ustabilt, men til gengæld er mængden af mennesker begrænset, og derfor kan det være en stor oplevelse, at tage på tur uden for højsæsonen. I løbet af foråret løfter snegrænsen sig, adgangsveje bliver mere tilgængelige og lavlandet blomstrer. Om efteråret kan du opleve de smukkeste farvelandskaber og nogle gange, årets første snefald.

Hvad skal du medbringe til forårs- og efterårsture i bjergene?

1. Telt

Når du overnatter i koldt vejr, isolerer et dobbeltvægget telt mere effektivt. Vælg et 4-sæsoners telt med god ventilation så fugt og kondens nemmere kommer ud og du kan holde dig tør og varm hele natten. Husk at vind på alpine niveauer øger kulden, så et godt robust telt, er afgørende for en god og rolig nattesøvn. HUSK ….temperaturen på toppen af et bjerg altid er væsentlig køligere end i dalen, så tænk generelt på det når du planlægger og pakker til turen. 

2. Sovepose

Soveposer er typisk opdelt i 3 sæsoner, henholdsvis sommer, vinter og forår/efterår. Den sidste kategori dækker over temperaturudsving fra +3 til -4 grader og bør derfor være passende når du vandrer i skuldersæsonen. Men er du en frossenpind (som mange andre kvinder), kan det være en god ide at vælge en vintersovepose, der kan gå helt ned til -35 grader. Ud over, at soveposen skal holde dig varm hele natten, er den faktisk også perfekt til opbevaring af visse former for gear. Har du en smartphone ved du, at kulde tapper batteriet, derfor er det smart at opbevare telefonen i soveposen. Det gælder også, hvis du medbringer andre former for elektronik.

3. Liggeunderlag

De senere år er der heldigvis kommet mere fokus på liggeunderlag og især hvor vigtige de er for, at man kan sove uden at fryse. En godt liggeunderlag giver dig den komfort du har brug for efter en lang dag på farten, men liggeunderlaget har også den yderst kritiske rolle, at isolere dig fra jordens kuldeudstråling så du holder dig varm. Liggeunderlagets R-værdi beskriver hvor godt det isolerer. R-værdier mellem 2 og 4 er fint til de fleste 3-sæson formål og en R-værdi mellem 4 og 6 giver fremragende isolering selv når vinterkulden sætter ind. Men ligesom med soveposer skal du først og fremmest tage udgangspunkt i dine behov – nogle mennesker kan slippe afsted med et sommerunderlag selv på koldere ture, mens andre har behov for et varmere underlag.

4. Isoleret og komfortable støvler

Når du vandrer i bjergene, sætter du stor pris på et par robuste isolerede støvler der er  kompatible med din trækkraft, fx Switchback Trail Helly Tech. De skal have et godt grib, holde dig varm hvis temperaturen falder, og være vandtætte men stadig åndbare. Satser du på teknisk krævende stigninger kan en stivere støvle være det rette valg, og er det mere de lange distancer, kan du med fordel vælge en blødere og lettere model. HUSK….dine fødder hæver når du vandrer, så sørg for, at der er plads nok. Hvis dine sko eller støvler trykker på tæerne, kan du få langvarige skader og begrænset plads hæmmer cirkulationen så du får kolde fødder.

5. Pålidelig beklædning

Passende påklædning, hvad er det? Ganske enkelt 3-lags princippet. Lag på lag hjælper dig nemlig til at klæde dig på efter vejr og temperatur, og det er nemt at regulere i løbet af dagen. Inderst skal du have et godt baselayer, min personlige favorit er Lifa Merino fordi det både er let og svedtransporterende, men stadig har et yder lag af merinould, som varmer.

Som midlayer skal du vælge en jakke der er varm, let og giver dig god åndbarhed når pulsen er høj. Personligt er jeg ret begejstret for midlayers og jakker med 4-vejs stretch, fordi komforten og bevægeligheden bare er så meget bedre! Den nye Odin Stretch Insulator har alt det jeg foretrækker i en midlayer jakke, og så vejer den kun 460 gram.

Sidst men ikke mindst – en rigtig god skaljakke. Vælg en skaljakke hvor du har plads til flere lag under og tænk samtidig på, at det er det yderste lag som for alvor skal beskytte dig, hvis det regner og blæser. Helly Hansens Odin 9 Worlds er ret perfekt, fordi den har en utrolig holdbar konstruktion og overlegen vandtæthed. Faktisk scorer den 6 ud af 6 på vindtæthed, vandtæthed, åndbarhed og holdbarhed. Med en vægt på 525 gram, er det heller ikke jakken som tynger dig unødigt.

6. Vandtætte sokker

I min optik er vandtætte sokker alt for undervurderet. Sokker i fx merinould uld er både varme og behagelige, men vandrer man en hel dag, kan sved og fugt betyde, at sokkerne bliver våde og fødderne føles lidt svampede. Derfor kombinerer jeg ofte mine uldsokker inderst med et par vandtætte sokker yderst. Man kan naturligvis også nøjes med en vandtæt sok, hvor de fleste efterhånden er svedtransporterende og hurtigtørrende. Uanset, så husk endelig at have ekstra sokker, så du altid har tørre sokker når du når slår lejr.

7. Rygsæk

Alt på den her liste er selvsagt vigtigt, men uden en god rygsæk kommer du ikke langt. Størrelsen og kapaciteten kommer helt an på, om det er en enkelt overnatning, eller du påtænker at være afsted i flere dage. Uanset, så vær altid obs på at begrænse vægten mest muligt; i sidste instans vil det simpelthen bidrage til, at din oplevelse bliver bedre. En tommelfingerregel siger, at en pakket rygsæk ikke skal veje mere end 1/3 af din vægt, og med udvalget af letvægtsudstyr vil jeg endda sige, at du sagtens kan komme længere ned. Et justerbart hoftebælte og justerbare stropper er afgørende, men andre funktioner som fx sidelommer, hoftebæltelommer og ydre meshlommer, bidrager alt sammen til nemmere opbevaring og adgang. Sørg også for, at din rygsæk har stropper til fx vandrestave, snesko og isøkse. Et regnslag er ofte integreret men hvis ikke, skal du også have det med – det er meget nyttigt hvis du sætter din rygsæk på fugtig jord og sne.

8. Skovl

Måske ikke det første man tænker på, når rygsækken skal pakkes, men en skov er uundværlig til mange ting. Når du skal på toilettet kan du grave et hul og dække det til bagefter. Så undgår du også at bære rundt på en pose med dine efterladenskaber (men husk toiletpapiret!). Vandrer du i bjerge med risiko for lavine, er det afgørende at medbringe en skovl; i tilfælde af et sneskred kan du grave dig fri. Hvis du vælger at campere hvor der er sne, kan du ved hjælp af skovlen bygge en snemur omkring teltet, og dermed skabe ekstra beskyttelse mod vinden. 

9. God mad

Uden mad og drikke, dur helten ikke. Det gælder i høj grad også når du vandrer. Maden giver energi og overskud til de krævende dage, og da du samtidig forbrænder mere, er det vigtigt at du holder dit energiindtag stabilt. Efterhånden er der kommet virkelig mange lette, smarte og gode løsninger til at lave mad. Personligt er jeg fan af Jetboil – det er let gasdrevet kogegrej med masser af smarte teknologiske løsninger. Kombineret med færdiglavet trailmad, kan du både holde vægten nede og få lækre ernæringsrigtige måltider.

Tip: fyld din vandflaske med varmt vand inden du skal sove, så har du en varmedunk til soveposen (og husk endelig at sikre, at den kan holde til varmt vand og låget er skruet ordentligt på!) Hvis der evt. er nattefrost, har det også den fordel, at du har vand klar til morgenkaffe og mad.

10. Udstyr til sne

Hvis du planlægger at vandre over trægrænsen, er det klogt at medbringe udstyr som stegjern eller mikropigge. De giver stabilitet og trækkræft i sne, og det øger samtidig sikkerheden, fordi du står bedre fast. Hvis du forventer, at der er sne/is hvor du vil vandre, anbefaler jeg også at medbringe en isøkse – det skader aldrig at tilføje lidt ekstra beskyttelse. Samtidig kan du bruge øksen, når du skal sætte telt op.

Mere inspiration

Emma’s Everest – del 5: Månedlig fællestræning. Kom med!  

Hver måned kan du deltage i Emma’s Everest fællestræning. En fællestræning, hvor vi sammen kan inspirere hinanden, motivere og mærke glæden, når pulsen stiger, sveden tørres af overlæben, og kroppen fyldes med glæde.

Ud under åben himmel

Vi er taget på skovtur med Helly Hansen og friluftsekspert Mette Mortensen fra All-Out, og i løbet af få dage, er vi blevet lidt klogere på naturen og har lært et par grundlæggende friluftsfærdigheder, hvis det en dag er os som er alene i vildmarken.

Brandvarm nyhed fra Stanley – din nye følgesvend til efterårets ture

Den nye Blaze Orange kollektion er skabt til dig som gerne skiller sig ud. Uanset om det er for at skabe synlighed og sikkerhed i naturen eller god stil i byen, så kan du være sikker på, at din kaffe er varm.

Emmas Everest – del 4: Udstyret til vandreturen: En nørdet og lækker snak

Er du nybegynder i outdoorverden? Er du til nørderi? Eller har du brug for inspiration til udstyr og teste lidt af? Emma har udvalgt sine bedste lag til vandreturen.

Cykelpigerne – Et venskab der flytter bjerge

Tror I ikke, at I bliver uvenner, når I er sammen 24/7 i 10 måneder? Det er et spørgsmål, vi tit møder, og vi kan svare klart og tydeligt ja! Jo, vi bliver uvenner, vi kommer højest sandsynligt til at vrisse af hinanden, og vi får helt sikkert en gang imellem lyst til at sende hinanden med første fly hjem.

Danmarks Outdoor Festival samler outdoor-branchen

Danmarks Outdoor Festival bliver større og vildere end nogensinde – 250 aktiviteter, 40 foredrag, 40 workshops og 50 boder.

Emmas Everest – del 3: Det er dyrt at gå opad

2021 var et heftigt år. Jeg studerede på sidste år af bacheloren på Aarhus Universitet. Jeg havde to jobs. Jeg startede mit vanvittige girlpowerprojekt op. Og jeg erfarede hurtigere, end du kan nå at stave til Mount Everest, hvor enormt et finansieringsprojekt Emma’s Everest er. Budgettet blev lagt: et budget, der dækkede 3 år, 7 ekspeditioner, og alt derimellem.

Outdoormekka for alle i hjertet af Danmarks Outdoor Hovedstad

Første weekend i september forvandles Lunden i Silkeborg til et paradis for naturelskere med aktiviteter både til lands, til vands og i luften

Emmas Everest – del 2: Bjergbestigning versus hverdagen – Og de betydningsfulde paralleller

Bjergbestigeren Emma Østergaard arbejder målrettet mod at blive yngste danske kvinde på toppen af Mt. Everest. Følg med på rejsen.

Cykelpigerne – to piger med eventyr i blodet

Pigerne Ida og Julie pakker cykeltaskerne og begiver sig ud på deres livs rejse rundt i verdens afkroge. Følg dem på deres eventyrlige færd.