Hvad er der i det med at sove i telt året rundt?

Tekst: Skrevet af mor Camilla og far Martin på vegne af Magnus

Fotos: Camilla og Martin Schabert

Dejlig frisk luft, gode lyde og dufte, man sover bare bedre…
Da jeg startede med at sove i telt, var det bare for sjov. Lige et par nætter i en weekend, så en taekwondo sommerlejr. Og bedst som vi var hjemme igen og teltet igen stod i haven, kom min storesøster Freja og spurgte: ”Nå, skal du tage Snorky-mærket?”. ”Hvad er Snorky-mærket?”, spurgte jeg. Det er at sove i telt 365 ud af 400 nætter. Ja, dét skal jeg! Far og mor kiggede på hinanden og tænkte, om ikke Freja kunne have spurgt dem først. Men en nat blev til mange, efteråret kom, og i 2019 regnede det fra august til februar. Min far har fortalt, at han flyttede pløkker næsten to gange om ugen i den periode, og købte nye pløkker. Men jeg nød bare nattelivet i teltet, i den friske luft, med de gode lyde. Natuglen kom på besøg og sad næsten i træet ved siden af mit telt. Uhh, det er en god lyd! Så føler jeg mig tryg og godt tilpas.
I sommeren 2020 havde jeg nået mit mål om Snorky-mærket. Det fik jeg af min spejderleder Helle, midt i Coronatiden, så vi kunne kun mødes hos mig. Så tog jeg lige en kort pause, hvor jeg testede min gamle seng på mit værelse. Men det var ikke noget hit, så jeg flyttede i teltet igen. Og inspireret af eventyret om Scheherazade og 1001 nats eventyr, så tænkte jeg, at det skulle være min nye målsætning.

Det kan godt være, at det regnede meget i min første vinter i telt, men den næste vinter kom der endelig nogle nætter med hård frost. I februar 2021 var der en nat med minus 18 grader i mit telt. Det gav lidt kolde tæer og lidt småbekymrede forældre, men det var så det. Hvem har dog ikke drømt om at sove i en temperatur som i en dybfryser?!

I sensommeren 2021 stiftede jeg for alvor bekendtskab med tordenvejr. En morgen ved 4-5-tiden slog et lyn ned så tæt på mit telt, at tordenskraldet vækkede mig. Jeg blev ikke bange, men jeg gik ind i huset, hvor jeg mødte min far, og ham fortalte jeg, at det var fandme for meget med så højt et tordenskrald lige ved siden af mit telt! Min far gav mig en krammer, og så havde jeg også prøvet at sove i telt i tordenvejr, der stod rundt om ørerne på mig! Fedt!

I starten af 2022 udfordrede stormen Malik mig og mit telt. Det var en fed, men også tryg oplevelse at sove i teltet under stormen, fordi mine forældre havde sikret sig, at der ikke var nogen væsentlig risiko ved at sove i teltet. Dagen efter var TV2 Fyn på besøg og lavede et godt indslag, mens jeg satte et nyt telt op – nylontelt og glasfiberstænger er IKKE godt i rigtigt stormvejr!

Mediernes interesse i mig og mit teltprojekt hjalp mig med at overbevise mine forældre om, at jeg kunne starte en YouTube-kanal om mit teltprojekt. Den har jeg selvfølgelig kaldt TeltDreng. Jeg har aftalt med mine forældre, at de hjælper mig, og at YouTube-kanalen Teltdreng omhandler friluftsaktiviteter og udeliv. Kom ind og vær med!

Et par uger efter Malik blev jeg kontaktet af Tivoli, hvilket endte ud i, at jeg fik tilbuddet om at overnatte på Plænen i Tivoli i København på nat nr. 1000. Det blev til en megafed oplevelse, at jeg bare lige havde mit eget telt med, som jeg slog op på Plænen. TV2 var forbi igen, og jeg var live i aftennyhederne. Min far sov i nærheden på en stol, og midt om natten gik han en tur i Tivoli, hvor han lavede en video om, hvor skøn Tivoli er ”After Dark”. Den ligger selvfølgelig på min YouTube-kanal.

På nat nr. 1001 – mit mål – havde mine forældre booket en shelter, og jeg havde slået mit telt op ved siden af. Endnu engang fik jeg besøg af TV2 Fyn, og til deres spørgsmål om hvad er dit nye mål, blev svaret 2002 nætter – eller måske mere…

Min næste store oplevelse var deltagelse i Spejdernes Lejr 2022. Min lillebror var også med, og det var fedt at kunne vise ham, at det var cool at sove i telt i et område, hvor der lå over 35.000 andre spejdere og sov i telt.

I september 2022 rykkede jeg ind på Danmarks Outdoor Festival, hvor jeg sammen med Cykeldrengene, Lars Roed og Outdoor Production lavede god stemning i et lille hjørne af Lunden. Gode venskaber og fedt at kunne inspirere og repræsentere friluftslivet. Forud for festivalen havde mine forældre besluttet sig til, at det var tid til, at jeg skulle prøve kræfter med et bomuldstelt. Da de så de gode tilbud fra Wulff Nature, slog de til og købte mig et 4 m Bell Tent.
Wow, hvor er jeg glad for det telt!!! Det er det bedste telt, jeg nogensinde har sovet i! Der er en helt anden luft og velbehag. Det er sådan ligesom om, at teltet bare ånder. Mit næste telt bliver helt sikkert også et bomuldstelt. Jeg håber dog, at der går lang tid, inden jeg bliver nødt til at udskifte det. Og hvis du vil kalde det glamping, så kom forbi næste gang, det bliver ordentligt frostvejr (eller blæst, kraftig regn, hagl, torden, …).
I november 2022 rundede jeg at have sovet i telt i over 25 % af alle nætterne i mit liv. Nyheden om dette førte til en invitation til at komme i TV2 Go’Morgen Danmark. Endnu engang gik turen mod Tivoli, hvor jeg fik et lille hjørne ved siden af TV2s studie til at opslå mit telt. Min far sov i teltet sammen med mig, selvom det var minus 7 grader, og han frøs (han kunne bare have taget ordentligt tøj på). Jeg lå varmt og godt som sædvanligt. Om morgenen blev vi vækket af Michele og Steen, som havde varm kakao med. Det var rigtig fedt. Michele var især overrasket over, at da jeg kom ud af teltet, havde jeg kun shorts på benene. Så kunne jeg lige fortælle hende, at det havde jeg haft i over et år. Jeg vil nemlig gerne have isbjørn-mærket, hvor man skal gå i shorts hver dag i 5 år.
DR Ultra havde spurgt mig, om jeg havde lyst til at lave noget Vlog hen over julen. Det blev en fed oplevelse, hvor jeg kunne fortælle om lidt julehygge og julestemning i teltet, samt hvordan det er at sove i telt juleaften. Jeg sover ikke i teltet nytårsaften. Det må jeg ikke for mine forældre.
Min storesøster Freja besøgte mig en dag, og vi lavede lidt bål i bålfadet og en video bl.a. om det at sove i telt, at være spejder, at tage spejdermærker, og at gå med solsikkesnor, fordi jeg har ADHD. Det var trygt og godt at sidde ved bålet sammen med Freja og fortælle til kameraet, at jeg ofte kæmper meget med min ADHD, men hvordan udelivet og teltlivet hjælper mig. Det er lidt sjovt, at Freja er spejder i et andet spejderkorps, end jeg er, men vores syn på udelivet er helt det samme.

Vinteren 2023 var ikke noget specielt. Jooh, der har været lidt frost og sne af og til, men det er jo bare ren luksus at sove i det her bomuldstelt. Jo, det bliver da koldt, men det lægger jeg ikke rigtig mærke til, når jeg ligger i min varme sovepose.

Foråret gik også sin gang, og jeg havde lige en periode, hvor jeg havde svært ved at lave videoer. Store Bededag fik min lillebror Valdemar lov til at sove i teltet, som han har gjort af og til, men 1, 2, 3 havde vi aftalt, at han skulle sove der i 365 nætter, så han også kan få Snorkymærket. Han sover selvfølgelig stadig i teltet sammen med mig, og vi har det, som brødre har det med glæder og uenigheder. Men jeg ønsker virkelig at give ham muligheden for også at kunne sove i telt.
I starten af juni 2023 rundede jeg at have sovet i telt mere end 30 % af alle nætter i mit liv. Midt i juni var det 4 år siden, jeg startede mit telteventyr.
I sommerferien har min familie og jeg været på ferie i Sydfrankrig. Det har givet oplevelser med blæsevejr – ikke ret meget – lyn og torden, megaregnvejr (det havde min far sagt, man kunne komme ud for) og varme nætter. Den ene dag, mens min far og jeg satte mit lille telt op midt i solen, var det 40 grader i skyggen. Heldigvis var der en swimmingpool på campingpladsen, hvor vi kunne køle os ned bagefter. Fed oplevelse, at det ikke kun handler om, hvor koldt, det er, men at varme også kan være en udfordring. Jeg har fået optaget en masse fede videoer af vores vandreture og naturoplevelser i Frankrig, som selvfølgelig kommer på min YouTube-kanal, så snart, min mor og jeg får redigeret dem. Men det er lidt svært at finde tid til det, da vi hele tiden skal forholde os til ADHD-udfordringer og nye fede naturoplevelser.
Ja for resten, jeg har helt glemt at fortælle, at jeg er startet som biavler! Min mor er biavler og har været det i mange år, og hun har hjulpet mig med at lave en bifamilie, som jeg har passet siden sommeren 2022. I starten af juni 2023 kunne jeg ENDELIG høste min første honning, hvilket gav en ny høstrekord i familiens biavl. Jeg kan godt lide at være ved bierne. Når man behandler dem pænt, er de rolige og venlige. Min mor har fortalt mig, at det er meget vigtigt at passe på bierne og de andre insekter, og at bierne er enormt vigtige for bestøvning af blomster, frugttræer og afgrøder. Jeg har sørget for at så en masse bivenlige blomster, der hvor mine gamle telte har stået, så både vores honningbier og de vilde bier har noget at leve af.
Lige om lidt skal vi på Danmarks Outdoor Festival igen, og jeg glæder mig HELT VILDT til at gense Cykeldrengene, Wulff Nature, og alle de andre gode mennesker, vi mødte sidste år!

Mere inspiration

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.

Når dit udeliv er lig med arbejdsliv, er Polaris din hjælper

Hos Polaris ATV tilbyder de solide og stærke maskiner som kan være din trofaste hjælper når dit udeliv er lig med arbejdsliv

Haglöfs fejrer 30 år med TIGHT™ Adventures!

Haglöfs fejrer 30 år med TIGHT™. Den ikoniske rygsæk, som i dag stadig er en af deres mest solgte rygsække blandt deres sortiment.

Filantropisk pilgrimsfærd fra Danmark til Tanzania

Charlie er nu to måneder inde i den anden etape af sin filantropiske pilgrimsfærd fra Danmark til Tanzania.

Højskoleophold med friluftsliv

På Idrætshøjskolen Bosei kan du i fagtemaet Friluftsliv fordybe dig i en lang række af spændende friluftsaktiviteter.