Ture i det fri som småbørnsfamilie

Tekst: Zenia Maltha
Foto: Zenia Maltha

Hvad kan man lave som småbørnsfamilie, i det fri i vinterferien? Jeg vil her komme med nogle forslag på ting vi herhjemme selv skal ud og lave. Måske kan det inspirere jer til at komme afsted selv. Mulighederne er nemlig uendelige, og jeg har erfaret at det kan betale sig at planlægge hvilke aktiviteter man vil ud på. Det kan nemlig godt være uoverskueligt at være spontane når der er små børn involveret.

Mit navn er Zenia Maltha og sammen med Rasmus har vi vores datter Ellen-Sofie på 9 mdr. Vi er begge to store friluftsnørder, og elsker alt ved naturen. Vi er et af de der irriterende par der altid siger til hinanden hvis vejret er dårligt, ”der findes ikke dårligt vejr, men dårlig påklædning”. En regnbyge skal ikke sætte en stopper for vores friluftsplaner. Vi kan dog begge to godt mærke at godt tøj ikke altid er nok når der er kommet en ny lille friluftsmakker til. Hvis du ikke er en af de familier der er rejst på skiferie, så findes der altså stadig fede oplevelser i naturen, lige udenfor vores døre. Da året gik i gang, lavede vi en liste over ting vi gerne ville opleve eller lave udenfor. Det behøver ikke være nogle vildt avancerede ting, men nærmere små hyggelige oplevelser som at lave et bål eller sove i shelter. Vi har lavet en lille plan for vores vinterferie, hvor vi kommer til at krydse nogle af de ting af fra listen og den kommer her
Vi starter ugen ud med at gå en tur i vores egen lille skov og lave en kop kaffe eller varm kakao på trangia. Vi nyder at sidde i roen og nyde en kop kaffe. Også selvom at den ro og stilhed ikke rigtig er eksisterende mere, nu hvor Ellen-Sofie er begyndt at gå rundt. Men vi prøver at holde fast i vores små traditioner. Senere på ugen vil vi lave bål. Over bål vil vi lave en dessert! Det er perfekt til små børn i naturen. Hvis der er noget børn elsker, er det at have et formål med det man gør. Og hvad er bedre end at kunne se frem til at få en lille lækker dessert lavet over bål? En favorit her er chokoladekage bagt i en udhulet appelsin, eller pandekager. Strandture hører ikke kun sommeren til, og det kan være rigtig sjovt at tage til stranden på denne årstid. Bølgerne kan være store, der kan være kraftig vind, og det kan være spændende at opleve det lidt voldsommere vejr ved vandet. Når det stormer skyller der ofte også ting op på stranden, og det giver mulighed for at finde nogle ting, som du måske ellers ikke ser så mange af. Søg mellem tang og skaller, træstumper og lignende, hvis du f.eks. vil finde rav. Det findes især på vestvendte kyster. Der er ofte også smådyr, krabber, tanglopper og lignende, som I kan kigge på. Måske finder I en særligt fin sten eller nogle flotte muslingeskaller. Det sidste vi elsker at lave når vi er på tur, og som er noget vi glæder os helt vildt til at kunne gøre sammen med Ellen-Sofie er at gå på jagt efter dyrespor i skoven. Det kan være rigtig svært at se dyrene i skoven, for dyrene bliver ofte bange, og mange af de store dyr er også kun aktive om natten. Men I kan finde spor efter dyr, både fodspor og efterladenskaber, måske en sti, hvor I kan se at dyrene går, eller gnidespor på træstammer. På nettet kan du finde billeder af forskellige dyrespor f.eks. hjort, ræv, hund, egern, pindsvin som i kan sammenligne med. Finder I dyrespor kan I evt. lave gips-afstøbning af disse og tage dem med hjem, og hænge dem om på væggen. Jeg håber at jeg har fået sat gang i tankerne og at jeg har givet jer nogle gode ideer til hvad i kan lave i jeres vinterferie. Vi glæder os i hvert fald til at komme ud på små micro eventyr i vores dejlige Danmark.

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.