Denne blog indeholder reklame fra Helly Hansen

Ud under åben himmel

Tekst: Britta Lindstrøm
Foto: Zenia Maltha

Caminoen. Camønoen. Amarminoen. Vi vandrer og dyrker friluftsfærdigherder som aldrig før. Men hvorfor er naturen blevet så trendy? Og hvad opnår vi ved at være mere ude? Vi er taget på skovtur med Helly Hansen og friluftsekspert Mette Mortensen fra All-Out, og i løbet af få dage, er vi blevet lidt klogere på naturen og har lært et par grundlæggende friluftsfærdigheder, hvis det en dag er os som er alene i vildmarken.

Vi er taget til Nationalpark Skjoldungernes land, og efter en lang dags herlig vandring, slapper vi af i vores hyggelige camp. Dagen har bl.a. budt på læring i navigation med kort og kompas, og det føles trygt og rart, at vi kan finde vej, selvom de fleste vandrestier er fint afmærkede. Ifølge Mette aktiverer det nemlig en positiv mestringsfølelse i os – en følelse af, at vi er stærke og kan klare os derude under åben himmel. Outdoor-livet handler jo også om, at opfylde de basale behov – få noget at spise, finde et sted at sove, holde sig tør og varm. Og når vi mestrer de ting, får vi en grundlæggende følelse af at lykkedes.

Men uden mad og drikke, dur helten som bekendt ikke, så efter en kort pause, skal vi i gang med at lave bål til aftensmaden. Væk med tændstikker og lightere og frem tændstålet. Selv det havde vores forfædre ikke, da de for ca. 1 million år siden tændte det første bål og dermed ændrede verdenshistorien. ”Kunsten at lave ild … er formentlig den største opfindelse, bortset fra sprog, nogensinde lavet af mennesket” (Charles Darwin i Menneskets afstamning fra 1871). Under kyndig vejledning, samler vi små tørre fyrkviste og river papirstynde hvide birkebark af birketræet. Det hele samles i en nydelig lille bunke, og så går vi i gang med at slå gnister ved hjælp af tændstålet. Det lykkedes til sidst, og i en moderne verden, hvor tændstikkerne altid er indenfor rækkevidde, er det en ret fed følelse, at kunne tænde sit eget lille bål. Ilden får fat, det knitrer lystigt og mennesket har atter demonstreret sin uovertrufne intelligens!

Ærefrygt og ro

I løbet af dagene opdager vi også, at naturen kan noget som bylivet ikke kan – nemlig at give ro og balance. Det skaber en ærefrygt, og en følelse af noget større og mere meningsfyldt. Ifølge Mette hænger det sammen med, at mennesket er skabt til at leve under åben himmel, og derfor bliver vores urhjerne aktiveret positivt når vi er i naturen. Når vi fx hører bølger der skvulper, vind som suser i trætoppene og dufter gran og harpiks, sænker det stress niveauet og får os til at falde til ro. Flere videnskabelige undersøgelser påviser også , at naturen har en positiv effekt på os. I et pilotforsøg med 5 stressramte personer, påviste forskerne en reduktion i stressniveauet på næsten 70%. De fem deltagere opholdte sig (individuelt) i 72 timer i en glashytten på en ø i Sverige. De opsigtsvækkende resultater skyldes ikke hytten i sig selv, men glasset som lader naturen komme uhindret ind – dag såvel som nat.

Varm og komfortabel

På anden dag slår vejret om, og vi vandrer afsted i regn og blæst. Heldigvis har vi Helly Hansen med på turen, i form af perfekt beklædning. Forudsætningen for at have overskud og nyde naturen er nemlig også den rette påklædning. Enhver outdoor entusiast kender til 3-lags princippet: et varmt baselayer inderst, et let isolerende midlayer og en vindtæt, vandtæt og åndbar skaljakke.

Så selvom regnen siler, holder Odin jakken os tør og varm, og derfor er humøret højt. Inderst mod huden har vi fået et lunt baselayer. Det består af svedtransporterende LIFA fibre som flytter sved og fugt væk, samt 100% merinould, som giver varme og sikrer en behagelig temperatur. Vi er også blevet udstyret med Veir Vandrebukser i 4-vejs stretch. De er vildt komfortable, fordi stoffet er strækbart både på langs og på tværs. Uanset om vi skal kravle over hegn, hoppe over vandløb eller ligge på knæ for at tænde bål, sidder bukserne perfekt uden at stramme.

Vi når frem til vejs ende og er enige om, at det bestemt tåler en gentagelse. Selvom Odin jakken beskytter os mod vind og vejr, er naturen krøbet ind under huden på os, og vi går straks i gang med at planlægge en ny tur. Måske skal det være Hærvejen næste gang?

Mere inspiration

Tre forslag til julegaver, der inviterer til ude-eventyr

Julen nærmer sig, og måske du mangler lidt inspiration til julegaver. Her får du forslag til produkter, der inviterer på flere ude-eventyr

Cykelpigerne – Styrt i sydamerikansk ørken og usikkerhed om fremtidig færden

Ida og Julie har nu kørt igennem to ørkner i Sydamerika. De har oplevet friheden og stilheden – men på den sidste del styrter Julie og får hjernerystelse, hvilket sætter deres eventyr på pause. Hvad gør man så? Læs om deres seneste oplevelser her i bloggen.

Kom tættere på naturen med vanlife

Når du scroller gennem #vanlife på instagram, ser du masser af billeder med smuk natur og hyggelige vans. Vanlife og natur går nemlig ofte hånd i hånd
Læs Ayo Hansens fortælling om vanlife.

Bål Almanak – opskrift til november suppe

En lækker november suppe med omtale af bogen Bål Almanak, der giver dig inspiration til mad over bål.

12 overvejelser før du køber camper

Du foretager dig en større investering, når du køber en campervan eller autocamper. Her får du 12 spørgsmål, der hjælper dig med at blive klar til mødet med forhandleren, så I i fællesskab kan finde den helt rigtige camper til dig.

Outdoor365 magasin efterår/vinter 2022

I 4. udgave af Outdoor365 magasinet zoomer vi ind på outdoor-fortællinger rundt i Danmark og i de fjernesteafkroge af verden.

Digitale Outdoor-nomader på hjul

Vanlife har oplevet en kæmpe vækst i popularitet i de seneste år, og det er der god grund til. Det er den ultimative følelse af frihed og det primitive liv, der snævrer hjerneaktiviten ind og folder eventyret ud.

Kan du holde varmen?

Den nye Odin Lifa Pro Belay Jacket er designet til at imødekomme behovene hos eftersøgnings- og redningsarbejder, der ofte arbejder under ekstreme udendørs forhold

Cykelpigerne – Betaget af sydamerikansk charme fra start

Cykelpigerne har nu været på tur i lidt over 5 uger – og de har det fedt! Læs om deres seneste oplevelser i Peru og Bolivia.

Emma’s Everest – del 6: Kvinde på bjerget, tisseflaske og øjebliksbilleder

Er du nysgerrig på, om dét at være kvinde i bjergene skiller sig ud? Hvilke rejseoplevelser og erfaring giver det? Og er der overhovedet forskel på at være kvinde eller mand på et bjerg?