Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Denne blog indeholder reklame fra Helly Hansen

Ud under åben himmel

Tekst: Britta Lindstrøm
Foto: Zenia Maltha

Caminoen. Camønoen. Amarminoen. Vi vandrer og dyrker friluftsfærdigherder som aldrig før. Men hvorfor er naturen blevet så trendy? Og hvad opnår vi ved at være mere ude? Vi er taget på skovtur med Helly Hansen og friluftsekspert Mette Mortensen fra All-Out, og i løbet af få dage, er vi blevet lidt klogere på naturen og har lært et par grundlæggende friluftsfærdigheder, hvis det en dag er os som er alene i vildmarken.

Vi er taget til Nationalpark Skjoldungernes land, og efter en lang dags herlig vandring, slapper vi af i vores hyggelige camp. Dagen har bl.a. budt på læring i navigation med kort og kompas, og det føles trygt og rart, at vi kan finde vej, selvom de fleste vandrestier er fint afmærkede. Ifølge Mette aktiverer det nemlig en positiv mestringsfølelse i os – en følelse af, at vi er stærke og kan klare os derude under åben himmel. Outdoor-livet handler jo også om, at opfylde de basale behov – få noget at spise, finde et sted at sove, holde sig tør og varm. Og når vi mestrer de ting, får vi en grundlæggende følelse af at lykkedes.

Men uden mad og drikke, dur helten som bekendt ikke, så efter en kort pause, skal vi i gang med at lave bål til aftensmaden. Væk med tændstikker og lightere og frem tændstålet. Selv det havde vores forfædre ikke, da de for ca. 1 million år siden tændte det første bål og dermed ændrede verdenshistorien. ”Kunsten at lave ild … er formentlig den største opfindelse, bortset fra sprog, nogensinde lavet af mennesket” (Charles Darwin i Menneskets afstamning fra 1871). Under kyndig vejledning, samler vi små tørre fyrkviste og river papirstynde hvide birkebark af birketræet. Det hele samles i en nydelig lille bunke, og så går vi i gang med at slå gnister ved hjælp af tændstålet. Det lykkedes til sidst, og i en moderne verden, hvor tændstikkerne altid er indenfor rækkevidde, er det en ret fed følelse, at kunne tænde sit eget lille bål. Ilden får fat, det knitrer lystigt og mennesket har atter demonstreret sin uovertrufne intelligens!

Ærefrygt og ro

I løbet af dagene opdager vi også, at naturen kan noget som bylivet ikke kan – nemlig at give ro og balance. Det skaber en ærefrygt, og en følelse af noget større og mere meningsfyldt. Ifølge Mette hænger det sammen med, at mennesket er skabt til at leve under åben himmel, og derfor bliver vores urhjerne aktiveret positivt når vi er i naturen. Når vi fx hører bølger der skvulper, vind som suser i trætoppene og dufter gran og harpiks, sænker det stress niveauet og får os til at falde til ro. Flere videnskabelige undersøgelser påviser også , at naturen har en positiv effekt på os. I et pilotforsøg med 5 stressramte personer, påviste forskerne en reduktion i stressniveauet på næsten 70%. De fem deltagere opholdte sig (individuelt) i 72 timer i en glashytten på en ø i Sverige. De opsigtsvækkende resultater skyldes ikke hytten i sig selv, men glasset som lader naturen komme uhindret ind – dag såvel som nat.

Varm og komfortabel

På anden dag slår vejret om, og vi vandrer afsted i regn og blæst. Heldigvis har vi Helly Hansen med på turen, i form af perfekt beklædning. Forudsætningen for at have overskud og nyde naturen er nemlig også den rette påklædning. Enhver outdoor entusiast kender til 3-lags princippet: et varmt baselayer inderst, et let isolerende midlayer og en vindtæt, vandtæt og åndbar skaljakke.

Så selvom regnen siler, holder Odin jakken os tør og varm, og derfor er humøret højt. Inderst mod huden har vi fået et lunt baselayer. Det består af svedtransporterende LIFA fibre som flytter sved og fugt væk, samt 100% merinould, som giver varme og sikrer en behagelig temperatur. Vi er også blevet udstyret med Veir Vandrebukser i 4-vejs stretch. De er vildt komfortable, fordi stoffet er strækbart både på langs og på tværs. Uanset om vi skal kravle over hegn, hoppe over vandløb eller ligge på knæ for at tænde bål, sidder bukserne perfekt uden at stramme.

Vi når frem til vejs ende og er enige om, at det bestemt tåler en gentagelse. Selvom Odin jakken beskytter os mod vind og vejr, er naturen krøbet ind under huden på os, og vi går straks i gang med at planlægge en ny tur. Måske skal det være Hærvejen næste gang?

Mere inspiration

Følelsen af frihed

En søndag uden plan drog jeg på tur på Djursland i en Nissan Qashqai med Groenberg-tagtelt. Jeg nød morgenmad ved Kalø Slotsruin, fandt ro i naturen ved Aarhusbugten og spiste aftensmad med udsigt til Ebeltoft. Turen sluttede med overnatning ved Naturhotellet, hvor solnedgangen fra tagteltet var en perfekt afslutning. Outdoorbilen gav frihed til at udforske Djurslands smukke landskaber og finde ro i naturen.

Abisko vandretur og Icehotel – God start i Sverige

Abisko vandretur og Icehotel – God start i SverigeEfter en smuk køretur over bjørnefjellet og ind i Sverige, tilbragte Núna og jeg en nat lige over grænsen, kort før Abisko. Vi stod tidligt op næste dag for at få mest muligt ud af dagen.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg...

Cykelpigerne indtager Afrika 

Vi er to 22-årige veninder fra Give ved navn Julie Hölck og Ida Engstad, der efter at have afsluttet gymnasiet var fyldt med den vildeste eventyrlyst.

Magiske Runde og livet på vejen mod Narvik

Oplev magien på den charmerende ø Runde, Norges fugleparadis, og følg med på vores rejse op ad E6 med alle dens små eventyr, vejafgifter og vejrmæssige udfordringer

Tag grillen med på farten

Tag grillen med på farten

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Ferien var fantastisk og derefter den våde tid

Jeg tror temaet for denne blog må være regn. Det har regnet ufattelig meget, og når det ikke regner meget, så drypper det konstant.

Sommeren kom bragende her i Norge

Sikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB BILLET

Kom til adrenaline rush på Fort Østerlund!

Fort Østerlund tilbyder i år et hav af oplevelser som ekstern arrangør. Køb en billet og kom ud til Fort Ø for at få opfyldt dit adrenalinbehov! Der vil være kæmpegynge, totorvsbro og vippe.
Så du er garanteret et smil på læben og en masse gode oplevelser - ved Fort Østerlund.

OBS. Gælder kun ved gyldigt festivalarmbånd.

Sikkerhed

Alle aktiviteter med højde eller risiko er sikkerhedsgodkendte af Force og Politiet. ​ Ved alle vores aktiviteter skal man have lukkede sko på. Fx kondisko. Det er ikke tilladt at deltage med sandaler, træsko og klipklappere. Denne regel gælder også ved de udfordringer, hvor man kan falde i vandet. ​ Husk at det altid er muligt at få et bad, når I har været ude og prøve kræfter med vores aktiviteter. Medbring selv håndklæde, sæbe og evt. poser til våde sko og vådt tøj. Der følger en af vores instruktører med jeres gruppe rundt til de forskellige øvelser og udfordringer. Instruktøren vejleder, holder styr på sikkerheden og noterer i pointscorelisten. ​ Det er ikke tilladt for berusede personer at benytte aktiviteterne. Narkotika af en hver form er forbudt. ​ Du deltager på eget ansvar og bør tjekke dine personlige forsikringer.

Minimumsalder

Vi har en generel minimumsalder på vores aktiviteter på 18 år. Dog kan 14-årige også prøve, hvis man er sammen med værge og der underskrives en ansvarserklæring.
KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

  • Der kan parkeres én bil på hver plads.
  • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
  • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

  • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
  • For den luksuriøse campingoplevelse
  • Inklusive indretning med møbler etc.
  • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
  • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16