Spar 25% på alle partoutarmbånd til
Danmarks Outdoor Festival 2024

Denne blog indeholder reklame fra Helly Hansen

Ud under åben himmel

Tekst: Britta Lindstrøm
Foto: Zenia Maltha

Caminoen. Camønoen. Amarminoen. Vi vandrer og dyrker friluftsfærdigherder som aldrig før. Men hvorfor er naturen blevet så trendy? Og hvad opnår vi ved at være mere ude? Vi er taget på skovtur med Helly Hansen og friluftsekspert Mette Mortensen fra All-Out, og i løbet af få dage, er vi blevet lidt klogere på naturen og har lært et par grundlæggende friluftsfærdigheder, hvis det en dag er os som er alene i vildmarken.

Vi er taget til Nationalpark Skjoldungernes land, og efter en lang dags herlig vandring, slapper vi af i vores hyggelige camp. Dagen har bl.a. budt på læring i navigation med kort og kompas, og det føles trygt og rart, at vi kan finde vej, selvom de fleste vandrestier er fint afmærkede. Ifølge Mette aktiverer det nemlig en positiv mestringsfølelse i os – en følelse af, at vi er stærke og kan klare os derude under åben himmel. Outdoor-livet handler jo også om, at opfylde de basale behov – få noget at spise, finde et sted at sove, holde sig tør og varm. Og når vi mestrer de ting, får vi en grundlæggende følelse af at lykkedes.

Men uden mad og drikke, dur helten som bekendt ikke, så efter en kort pause, skal vi i gang med at lave bål til aftensmaden. Væk med tændstikker og lightere og frem tændstålet. Selv det havde vores forfædre ikke, da de for ca. 1 million år siden tændte det første bål og dermed ændrede verdenshistorien. ”Kunsten at lave ild … er formentlig den største opfindelse, bortset fra sprog, nogensinde lavet af mennesket” (Charles Darwin i Menneskets afstamning fra 1871). Under kyndig vejledning, samler vi små tørre fyrkviste og river papirstynde hvide birkebark af birketræet. Det hele samles i en nydelig lille bunke, og så går vi i gang med at slå gnister ved hjælp af tændstålet. Det lykkedes til sidst, og i en moderne verden, hvor tændstikkerne altid er indenfor rækkevidde, er det en ret fed følelse, at kunne tænde sit eget lille bål. Ilden får fat, det knitrer lystigt og mennesket har atter demonstreret sin uovertrufne intelligens!

Ærefrygt og ro

I løbet af dagene opdager vi også, at naturen kan noget som bylivet ikke kan – nemlig at give ro og balance. Det skaber en ærefrygt, og en følelse af noget større og mere meningsfyldt. Ifølge Mette hænger det sammen med, at mennesket er skabt til at leve under åben himmel, og derfor bliver vores urhjerne aktiveret positivt når vi er i naturen. Når vi fx hører bølger der skvulper, vind som suser i trætoppene og dufter gran og harpiks, sænker det stress niveauet og får os til at falde til ro. Flere videnskabelige undersøgelser påviser også , at naturen har en positiv effekt på os. I et pilotforsøg med 5 stressramte personer, påviste forskerne en reduktion i stressniveauet på næsten 70%. De fem deltagere opholdte sig (individuelt) i 72 timer i en glashytten på en ø i Sverige. De opsigtsvækkende resultater skyldes ikke hytten i sig selv, men glasset som lader naturen komme uhindret ind – dag såvel som nat.

Varm og komfortabel

På anden dag slår vejret om, og vi vandrer afsted i regn og blæst. Heldigvis har vi Helly Hansen med på turen, i form af perfekt beklædning. Forudsætningen for at have overskud og nyde naturen er nemlig også den rette påklædning. Enhver outdoor entusiast kender til 3-lags princippet: et varmt baselayer inderst, et let isolerende midlayer og en vindtæt, vandtæt og åndbar skaljakke.

Så selvom regnen siler, holder Odin jakken os tør og varm, og derfor er humøret højt. Inderst mod huden har vi fået et lunt baselayer. Det består af svedtransporterende LIFA fibre som flytter sved og fugt væk, samt 100% merinould, som giver varme og sikrer en behagelig temperatur. Vi er også blevet udstyret med Veir Vandrebukser i 4-vejs stretch. De er vildt komfortable, fordi stoffet er strækbart både på langs og på tværs. Uanset om vi skal kravle over hegn, hoppe over vandløb eller ligge på knæ for at tænde bål, sidder bukserne perfekt uden at stramme.

Vi når frem til vejs ende og er enige om, at det bestemt tåler en gentagelse. Selvom Odin jakken beskytter os mod vind og vejr, er naturen krøbet ind under huden på os, og vi går straks i gang med at planlægge en ny tur. Måske skal det være Hærvejen næste gang?

Mere inspiration

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

På eventyr med autocamperen i naturen inden længeJeg vil begynde med at sige tusind tak for den varme velkomst både her på bloggen og på sociale medier. Jeg ser virkelig frem til at dele mine kommende eventyr med jer.Lidt bagom mig Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43...

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

En outdoor hovedstad i bevægelse  Lokale partnere står sammen om at skabe Danmarks Outdoor Festival Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere. 36.000...

Anja Robanke – livet i en autocamper

VELKOMMEN TIL NY BLOGGER HOS OUTDOOR365, Anja Robanke.Du kan møde Anja til Danmarks Outdoor Festival, den sidste weekend i august i Silkeborg. Frem mod festivalen blogger Anja fra hendes rejse i autocamper igennem Norge, Finland og Sverige.  Anja solgte alt og...

Kom ud i naturen – det er ren magi for både krop og sjæl

Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse, hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik atmosfære.

Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!