Spar 25% på alle partoutarmbånd til
Danmarks Outdoor Festival 2024

Vandring med børn

Hvor børnene går på deres egne ben

Tekst: Trine & Jens, forældre til Viggo på 6 år.
Foto: Trine & Jens

MØD EEN AF FESTIVALENS VIGTIGE AMBASSADØRER

Jens Folman og familien nærmer sig halvvejen på deres sjove mission om at gå 135 vandreture rundt omkring i Danmark. I dag er Viggo 6 år, men missionen startede langt før.

Familien inspirerer til udeliv med familien – og særligt at vandre med børn.
Læs med om missionen herunder.

”Kom så, Viggo! Du kan godt”, sagde den dengang 3-årige dreng til sig selv, på vej op ad én af Nekseløs mange bakker, den 11. januar 2020.

Vi var taget på tur med en klapvogn med sådan et rullehjul foran, som er umulig at køre med i terræn. Så knægten måtte gå selv. Og det var koldt. Og blæsende. Og Viggo var IKKE tilfreds. Til at starte med gakkede han ud, og nægtede at gå. Men det var ligesom ikke en option, al den stund vi skulle opholde os på Nekselø hele dagen, indtil den sene – og eneste – færge skulle fragte os tilbage til Sjælland, og vores ventende bil.

Nå, Viggo begyndte at gå – og så er det på et tidspunkt langt inde i vandringen, at vi hører ham gå og snakke med sig selv oppe foran. Og det var nok dét øjeblik, hvor vi som forældre blev enige om, at vi roligt kunne bygge på, når vi var på vores ture. Samtidig med vi selvfølgelig også blev lidt stolte – sgu meget sejt, med en børneudgave af, at kunne æde sig selv.

Vi startede med at vandre sammen som familie den 18. april 2019. Her gik vi vores første tur fra bogen ”Vandreture i Danmark” af Torben Gang Rasmussen. Det var en 3 kilometers tur i Halskov Vænge på Falster. Den hyggeligste tur, hvor vi havde de små bakker og de løse heste og får helt for os selv. Solen skinnede, og der var vindstille – og vi var helt høje over hvor fedt det var, at udskifte den legendariske lørdag formiddagstur til Nykøbing, med en madpakketur i det grønne. Og i vores eufori – og i sjov – besluttede vi, at vi ville gå alle bogens 135 ture med Viggo. Vi er nu oppe på at have gået 68 af bogens ture, heriblandt adskillige flerdages ture, som hver især kun tæller som én tur. Fx gik vi Fjordstiens 139 km henover vinterhalvåret ’20/’21, hvor Viggo var 4 år. Vi gik turen i 8 etaper, og alle kilometre blev gået på egne ben. Det kom der en fin artikel i Politikens rejsemagasin ud af, søndag den 21. marts 2021. Det glade budskab i artiklen var, at man fint kan gå langt med selv de mindste børn – hvis bare de er glade undervejs (og det har vi professor og sundhedsforsker Bente Klarlunds ord for, som også optrådte i artiklen).
Og dét glade budskab vil også være hovedbudskabet i vores oplæg på festivalen. Krydret med den helt centrale pointe, at din egen hårde solovandring og din hyggevandring med familien IKKE behøver at være to adskilte ting. Hvis du griber det rigtigt an, går langsomt frem, og er villig til at slæbe udstyr for 2-3 personer (her bliver du rigeligt fysisk udfordret allerede!), så kan du uden problemer få selv de vildeste vandredrømme og ambitioner opfyldt, sammen med dine børn. Og måske med den lille ekstra bonus, at du undervejs risikerer at forelske dig i din partner igen. Det skete for os på Nekselø, da vi sad og ventede på færgen i halvanden time, mens Viggo lå og stenede i drømmeland efter 8 kilometers hård bakkevandring. Vi lavede en kop kaffe over gassen, og havde den til dato mest lykkelige lille stund sammen, hvor vi fik snakket om livet, Viggo og fremtiden. Og lykkefølelsen opstod med garanti fordi rammerne var på plads: Vi sad ude i den smukke danske natur, og skulle ikke andet end at lave en kop kaffe og vente på færgen – mens vi kunne sidde og kigge på vores mørbankede dreng, der havde fundet sider frem af sig selv, som ingen af os vidste han havde.

På vores oplæg får du masser af billeder fra nogle af vores ture + indspark til alt det praktiske, hvis du også går med tanker om at få hevet dine børn med dig på dine vandreture:

  • Hvor gamle skal børnene være?
  • Hvor langt kan man gå?
  • Hvad kan man lave undervejs, så det er sjovt at vandre?
  • Hvad med pauser?
  • Og endnu vigtigere: Hvad med belønninger?
  • Dit mindset – du er nødt til at gi’ for at kunne få…
  • Pakkeliste
  • Tips til at holde motivationen henover flere år (sæt dig nogle mål og lav nogle opslag)

Fakta: De 68 ture vi har gået fra bogen udgør tilsammen 885 km vandring, heraf langt de fleste på egne børneben.

Hertil kommer så nok et par hundrede kilometer tilsammen på diget ved Marielyst på Falster og på Skjoldungestierne i storskoven ved Hvalsø. Og så er der 50 km på Westveg i Tyskland og endelig en uges fjeldvandring i Lappland, med 6-7 timers daglig vandring.

Mød familien på Danmarks Outdoor Festival

Mød Jens Folman og familien på Danmarks Outdoor Festival og hør mere om deres mission!

Familien gæster Danmarks Outdoor Festival og vil i den forbindelse også holde foredrag om vandreture med børn.

Du kan tættere på festivalen finde tidspunkter på deres foredrag inde på programsiden.

Mere inspiration

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

På eventyr med autocamperen i naturen inden længeJeg vil begynde med at sige tusind tak for den varme velkomst både her på bloggen og på sociale medier. Jeg ser virkelig frem til at dele mine kommende eventyr med jer.Lidt bagom mig Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43...

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

En outdoor hovedstad i bevægelse  Lokale partnere står sammen om at skabe Danmarks Outdoor Festival Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere. 36.000...

Anja Robanke – livet i en autocamper

VELKOMMEN TIL NY BLOGGER HOS OUTDOOR365, Anja Robanke.Du kan møde Anja til Danmarks Outdoor Festival, den sidste weekend i august i Silkeborg. Frem mod festivalen blogger Anja fra hendes rejse i autocamper igennem Norge, Finland og Sverige.  Anja solgte alt og...

Kom ud i naturen – det er ren magi for både krop og sjæl

Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse, hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik atmosfære.

Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!