Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Vandring med børn

Hvor børnene går på deres egne ben

Tekst: Trine & Jens, forældre til Viggo på 6 år.
Foto: Trine & Jens

MØD EEN AF FESTIVALENS VIGTIGE AMBASSADØRER

Jens Folman og familien nærmer sig halvvejen på deres sjove mission om at gå 135 vandreture rundt omkring i Danmark. I dag er Viggo 6 år, men missionen startede langt før.

Familien inspirerer til udeliv med familien – og særligt at vandre med børn.
Læs med om missionen herunder.

”Kom så, Viggo! Du kan godt”, sagde den dengang 3-årige dreng til sig selv, på vej op ad én af Nekseløs mange bakker, den 11. januar 2020.

Vi var taget på tur med en klapvogn med sådan et rullehjul foran, som er umulig at køre med i terræn. Så knægten måtte gå selv. Og det var koldt. Og blæsende. Og Viggo var IKKE tilfreds. Til at starte med gakkede han ud, og nægtede at gå. Men det var ligesom ikke en option, al den stund vi skulle opholde os på Nekselø hele dagen, indtil den sene – og eneste – færge skulle fragte os tilbage til Sjælland, og vores ventende bil.

Nå, Viggo begyndte at gå – og så er det på et tidspunkt langt inde i vandringen, at vi hører ham gå og snakke med sig selv oppe foran. Og det var nok dét øjeblik, hvor vi som forældre blev enige om, at vi roligt kunne bygge på, når vi var på vores ture. Samtidig med vi selvfølgelig også blev lidt stolte – sgu meget sejt, med en børneudgave af, at kunne æde sig selv.

Vi startede med at vandre sammen som familie den 18. april 2019. Her gik vi vores første tur fra bogen ”Vandreture i Danmark” af Torben Gang Rasmussen. Det var en 3 kilometers tur i Halskov Vænge på Falster. Den hyggeligste tur, hvor vi havde de små bakker og de løse heste og får helt for os selv. Solen skinnede, og der var vindstille – og vi var helt høje over hvor fedt det var, at udskifte den legendariske lørdag formiddagstur til Nykøbing, med en madpakketur i det grønne. Og i vores eufori – og i sjov – besluttede vi, at vi ville gå alle bogens 135 ture med Viggo. Vi er nu oppe på at have gået 68 af bogens ture, heriblandt adskillige flerdages ture, som hver især kun tæller som én tur. Fx gik vi Fjordstiens 139 km henover vinterhalvåret ’20/’21, hvor Viggo var 4 år. Vi gik turen i 8 etaper, og alle kilometre blev gået på egne ben. Det kom der en fin artikel i Politikens rejsemagasin ud af, søndag den 21. marts 2021. Det glade budskab i artiklen var, at man fint kan gå langt med selv de mindste børn – hvis bare de er glade undervejs (og det har vi professor og sundhedsforsker Bente Klarlunds ord for, som også optrådte i artiklen).
Og dét glade budskab vil også være hovedbudskabet i vores oplæg på festivalen. Krydret med den helt centrale pointe, at din egen hårde solovandring og din hyggevandring med familien IKKE behøver at være to adskilte ting. Hvis du griber det rigtigt an, går langsomt frem, og er villig til at slæbe udstyr for 2-3 personer (her bliver du rigeligt fysisk udfordret allerede!), så kan du uden problemer få selv de vildeste vandredrømme og ambitioner opfyldt, sammen med dine børn. Og måske med den lille ekstra bonus, at du undervejs risikerer at forelske dig i din partner igen. Det skete for os på Nekselø, da vi sad og ventede på færgen i halvanden time, mens Viggo lå og stenede i drømmeland efter 8 kilometers hård bakkevandring. Vi lavede en kop kaffe over gassen, og havde den til dato mest lykkelige lille stund sammen, hvor vi fik snakket om livet, Viggo og fremtiden. Og lykkefølelsen opstod med garanti fordi rammerne var på plads: Vi sad ude i den smukke danske natur, og skulle ikke andet end at lave en kop kaffe og vente på færgen – mens vi kunne sidde og kigge på vores mørbankede dreng, der havde fundet sider frem af sig selv, som ingen af os vidste han havde.

På vores oplæg får du masser af billeder fra nogle af vores ture + indspark til alt det praktiske, hvis du også går med tanker om at få hevet dine børn med dig på dine vandreture:

 • Hvor gamle skal børnene være?
 • Hvor langt kan man gå?
 • Hvad kan man lave undervejs, så det er sjovt at vandre?
 • Hvad med pauser?
 • Og endnu vigtigere: Hvad med belønninger?
 • Dit mindset – du er nødt til at gi’ for at kunne få…
 • Pakkeliste
 • Tips til at holde motivationen henover flere år (sæt dig nogle mål og lav nogle opslag)

Fakta: De 68 ture vi har gået fra bogen udgør tilsammen 885 km vandring, heraf langt de fleste på egne børneben.

Hertil kommer så nok et par hundrede kilometer tilsammen på diget ved Marielyst på Falster og på Skjoldungestierne i storskoven ved Hvalsø. Og så er der 50 km på Westveg i Tyskland og endelig en uges fjeldvandring i Lappland, med 6-7 timers daglig vandring.

Mød familien på Danmarks Outdoor Festival

Mød Jens Folman og familien på Danmarks Outdoor Festival og hør mere om deres mission!

Familien gæster Danmarks Outdoor Festival og vil i den forbindelse også holde foredrag om vandreture med børn.

Du kan tættere på festivalen finde tidspunkter på deres foredrag inde på programsiden.

Mere inspiration

Følelsen af frihed

En søndag uden plan drog jeg på tur på Djursland i en Nissan Qashqai med Groenberg-tagtelt. Jeg nød morgenmad ved Kalø Slotsruin, fandt ro i naturen ved Aarhusbugten og spiste aftensmad med udsigt til Ebeltoft. Turen sluttede med overnatning ved Naturhotellet, hvor solnedgangen fra tagteltet var en perfekt afslutning. Outdoorbilen gav frihed til at udforske Djurslands smukke landskaber og finde ro i naturen.

Abisko vandretur og Icehotel – God start i Sverige

Abisko vandretur og Icehotel – God start i SverigeEfter en smuk køretur over bjørnefjellet og ind i Sverige, tilbragte Núna og jeg en nat lige over grænsen, kort før Abisko. Vi stod tidligt op næste dag for at få mest muligt ud af dagen.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg...

Cykelpigerne indtager Afrika 

Vi er to 22-årige veninder fra Give ved navn Julie Hölck og Ida Engstad, der efter at have afsluttet gymnasiet var fyldt med den vildeste eventyrlyst.

Magiske Runde og livet på vejen mod Narvik

Oplev magien på den charmerende ø Runde, Norges fugleparadis, og følg med på vores rejse op ad E6 med alle dens små eventyr, vejafgifter og vejrmæssige udfordringer

Tag grillen med på farten

Tag grillen med på farten

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Ferien var fantastisk og derefter den våde tid

Jeg tror temaet for denne blog må være regn. Det har regnet ufattelig meget, og når det ikke regner meget, så drypper det konstant.

Sommeren kom bragende her i Norge

Sikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB BILLET

Kom til adrenaline rush på Fort Østerlund!

Fort Østerlund tilbyder i år et hav af oplevelser som ekstern arrangør. Køb en billet og kom ud til Fort Ø for at få opfyldt dit adrenalinbehov! Der vil være kæmpegynge, totorvsbro og vippe.
Så du er garanteret et smil på læben og en masse gode oplevelser - ved Fort Østerlund.

OBS. Gælder kun ved gyldigt festivalarmbånd.

Sikkerhed

Alle aktiviteter med højde eller risiko er sikkerhedsgodkendte af Force og Politiet. ​ Ved alle vores aktiviteter skal man have lukkede sko på. Fx kondisko. Det er ikke tilladt at deltage med sandaler, træsko og klipklappere. Denne regel gælder også ved de udfordringer, hvor man kan falde i vandet. ​ Husk at det altid er muligt at få et bad, når I har været ude og prøve kræfter med vores aktiviteter. Medbring selv håndklæde, sæbe og evt. poser til våde sko og vådt tøj. Der følger en af vores instruktører med jeres gruppe rundt til de forskellige øvelser og udfordringer. Instruktøren vejleder, holder styr på sikkerheden og noterer i pointscorelisten. ​ Det er ikke tilladt for berusede personer at benytte aktiviteterne. Narkotika af en hver form er forbudt. ​ Du deltager på eget ansvar og bør tjekke dine personlige forsikringer.

Minimumsalder

Vi har en generel minimumsalder på vores aktiviteter på 18 år. Dog kan 14-årige også prøve, hvis man er sammen med værge og der underskrives en ansvarserklæring.
KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

 • Der kan parkeres én bil på hver plads.
 • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
 • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

 • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
 • For den luksuriøse campingoplevelse
 • Inklusive indretning med møbler etc.
 • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
 • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16