Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Spotlight fra 4. udgave af Outdoor365 magasinet 

12 overvejelser før du køber camper

Tekst: Søren Dalsgaard, Autocamp
Foto: Adria, Bürstner og Carado

Du foretager dig en større investering, når du køber en campervan eller autocamper. Her får du 12 spørgsmål, der hjælper dig med at blive klar til mødet med forhandleren, så I i fællesskab kan finde den helt rigtige camper til dig.

Artiklen er fra 4. udgave af Outdoor365 magasinet. Du kan i øvrigt købe magasinet i alle Eventyrsports butikker og på deres webshop.

Køb online-version af Magasinet - KUN 29 kr.

Sådan gør du:

  • Overfør 29 kr. til MobilePay nr: 65 80 50
  • HUSK Indtast din email i kommentarfeltet, dette gør at vi kan sende link til online-version til dig.

 

1. Hvor mange skal I på tur?

Vil I have fat i en camper til 2 voksne – eller skal I have sovepladser til 3 eller 4 personer? Det har betydning for, hvilken vogntype, størrelse og model, I skal gå efter. Her er nogle eksempler:

1-2 voksne, der vil have vognen for sig selv, har frit valg på ’alle hylder’. Hvad vil I bruge camperen til? Hvilket behov for plads har I? Og hvad må den koste?

2 voksne, der vil have plads til 1-2 overnattende gæster, bør kigge på en campervan med dobbeltseng i hævetaget eller en større hel- eller delintegreret autocamper.

Børnefamilier med flere end 2 børn kan ikke være i en campervan. Derimod er en alkovemodel med 6 sovepladser en oplagt løsning. Nogle del- og helintegrerede autocampere kan leveres med 5 sele- og sovepladser.

2. Vil I køre hele året?

Mange autocampere er så godt isoleret og har effektive varmesystemer, at de kan køre året rundt og blive jeres rullende skihytte. Andre vogne er knap så velegnede til vintercamping. Vinterbrug kræver vintertøj og støvler. Det fylder mere, og man tilbringer flere timer inde. Derfor er vognens rummelighed vigtig.

3. Hvor lang tid vil I være afsted?

Tænker I at køre i flere måneder ad gangen og fx overvintre i Spanien eller Portugal, eller vil I primært tage på weekendture og holde 1-2 ugers camperferie i Danmark? Eller måske en kombination? På længere rejser har man mere udstyr med. Se på vognens størrelse i forhold til jeres livsstil.

4. Vil I have meget udstyr med?

Vil I surfe, spille golf, cykle, dyrke vandsport eller stå på ski? Selvfølgelig ikke alt på samme tid, men husk, at I også skal have plads til campingbord, stole, grill og andet, man bruger på rejsen. En udvendig cykelholder frigør meget plads inde i vognen, og det er vigtigt at huske på, at mængden af udstyr også har indvirkning på vognens samlede vægt.

5. Hvad betyder rummelighed for jer?

På en regnvejrsdag tilbringer man mere tid inde end ude. Hvor meget plads har I brug for, når I laver mad, spiser, læser, spiller spil eller ser film? Mærk godt efter om I føler jer hjemme, når I sidder i vognen. Forestil jer at I er på rejse og lad som om, at I laver mad, er på toilettet osv.

6. Hvor stor må vognen være?

Hvis I bor i en by uden egen p-plads, skal I gå efter en City Camper med hævetag fra f.eks. Bürstner eller Laika. De mindste er blot 5 meter eller 5,3 meter i længde, hvis der skal være indbygget wc i. De lidt større campervans er også oplagte. De bygges i kassevogne og fås i 3 længder: 5,4 meter, 6 meter og 6,4 meter. De er smallere og lavere end større autocampere og derfor lettere at parkere i byer.

7. Hvordan vil I sove?

Vil I sove i samme seng, eller foretrækker I enkeltsenge? Hvor lange skal sengene være? Nogle vogne har enkeltsenge på langs og kan ofte omdannes til en stor dobbeltseng. Andre har en dobbeltseng på tværs. Det betyder, at den inderste af jer skal kravle over den anden, hvis man skal op i løbet af natten. Afprøv sengene så I ved, at de er lange nok, og at madrassen føles rigtig. Mange supplerer med en topmadras, der giver en tornerosesøvn på rejserne.

8. Hvor stort skal jeres køkken være?

Elsker I at lave mad med lokale råvarer fra markedet? Eller spiser I helst ude? Hvor stort skal køleskab og fryser være? Er der bordplads nok? Skal der være ventilator i loftet til udluftning?

9. Hvordan er pladsen til wc og brus?

Næsten alt er mindre i en autocamper, fordi vi bestræber os på at få mest mulig komfort presset sammen på få kvadratmeter. Det gælder også bad og toilet. Nogle vogne har lettere adgang til et brusebad end andre. Flere har tilslutning til udebruser.

10. Hvor stor motor har I brug for?

Vil I køre langt? Skal I køre bjergkørsel?
Hvis jeres marchhastighed er over 100 km/t, skal I kunne overhale lastbilerne. 120 eller 140 HK er standard i mange vogne. Er det nok, eller vil I have en større motor?

11. Manuelt gear eller automatgear?

De nye autocampere er udstyret med enten 6 manuelle gear eller automatgear med 9 gear og dobbeltkobling. Automatgear bliver mere og mere populært, fordi camperen både er lettere og mere behagelig at køre, og det tillader føreren at slappe mere af på langture. Man mærker også forskellen ved kørsel i kø og i storbyer.


12. Hvilket udstyr skal camperen have?

En markise giver skygge og hygge, og den forlænger opholdet udenfor. Vil I ofte campere i det fri, vil det være oplagt at få solceller på taget og et ekstra batteri. Et vandfilter sørger for rent drikkevand. Vil I dyrke vintercamping, kan et dieselfyr være en god løsning, så I ikke skal skifte gasflasker ret tit. Hvis I griller meget, er et gasudtag lettere at bruge end en gasflaske. En udvendig bruser er god til at skylle saltvandet væk og til at rense udstyr med. Har I brug for en internetløsning i vognen?

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!