Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

5 ting du skal vide om paddleboard

Tekst: Marie Bjerre / Rodfast

Har du endnu ikke prøvet paddleboard, er det bare et spørgsmål om tid før også dine fødder placerer sig på et Stand Up Paddleboard (SUP). Paddleboardets popularitet vokser med samme hast som sommergræs efter regnvåde dage. 

stand-up-paddle

Stand Up Paddeling er en af de hurtigst voksende sportsgrene i Danmark. Antallet af danskere på paddleboard er steget kraftigt i 2020. Og det er der god grund til: 

Sporten er tilgængelig for næsten alle. Boardet kan bruges til alt fra konkurrence-ræs til meditation. Så har du endnu ikke prøvet denne nye hobby, er det kun et spørgsmål om tid, før også du glider over bølgerne med fødderne placeret på et paddleboard.
Men inden du stævner ud, er der lige fem ting, du skal vide.

Sådan bliver du klar til paddleboardet

1: Tag et intro-kursus
 Selvom et paddleboard er optimalt til sjov, balance og ballade, så er der risiko forbundet med at bevæge sig ud på havet. PÅ et introduktionskursus bliver du klædt på så du kender dit board i forskellige situationer. Og sikkerhedsmæssigt bliver du klædt på til at kende vind og vejrtyper, så du ved, hvornår du kan gå sikkert på vandet og vigtigst – hvornår du skal blive på land.

2: Tjek vejret – hver gang
Paddleboards er utrolig vind- og strømfølsomme fartøjer. Derfor er det vigtigt, at du har styr på hvilken retning vinden kommer fra og om det blæser op, mens du er på vandet. Blæser vinden fra land, skal du være meget øvet før du går på vandet. På havet kan leg blive alvor meget hurtigt. Husk derfor at tjekke vejrudsigten inden du går på vandet.

3: Hav tøj på til vejret
En sommerdag er det dejligt at dase på boardet i badetøj. Men vær opmærksom på at vandet kan køle dig ned og på vandet brænder solen ekstra. Så sommerdage skal du have solcreme, kasket og eventuelt en UV-trøje på, så du undgår krebsefarvede skuldre.

I ydersæsonen (helt til maj og allerede fra september) vil jeg anbefale at have et ekstra lag tøj på eller en våddragt. Vinterpaddling kræver selvfølgelig en våddragt.  

4: Tjek søfartsreglerne
Der er rent faktisk trafikregler på vandet. Og på et paddlebaord er du en af dem, der kan komme til at spænde rigtig meget ben for de større fartøjer – du er nemlig langsom – også selvom du er hurtig. Tag et kig på trafikreglerne. Som udgangspunkt er det de samme som på land. Tag hensyn og vis respekt. Og kom så af vejen.

5: Vest, vest, vest – og leash
Du ved det måske ikke, men det er et lovkrav at have svømme- eller redningsvest på, når du er på et paddleboard. Så på med den.

For at være sikker på dit board, skal du have din sikkerhedsline på (leash). Falder du i vander sparker du bogstaveligt talt boardet væk fra dig og er der vind eller strøm er boardet (din sikkerhedsflåde) pludseligt langt væk. Og blæser det væk er det svært og hårdt for dig at indhente det. Med sikkerhedslinen har du din redningsplanke lige ved…foden.

Sikkerhed på paddleboard

  1. Tag vesten på – det er et lovkrav
  2. Find en makker – gå som udgangspunkt ikke alene på vandet
  3. Telefonen er din livline – tag den med i et vandtæt etui
  4. Få et instruktionskursus
  5. Gå aldrig ud i fralandsvind
  6. Brug ALTID din sikkerhedssnor (leash)
  7. If in doubt – don’t paddle out – brug din fornuft og kend dine begrænsninger
  8. Kontakt til land – fortæl at du padler ud og fortæl, hvornår du regner med at være tilbage.
  9. Klæd dig på efter årstiden og vindforholdene

Kilde: DSFR – Dansk Surf og Rafting Forbund

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!