5 ting du skal vide om paddleboard
Tekst: Marie Bjerre / Rodfast
Har du endnu ikke prøvet paddleboard, er det bare et spørgsmål om tid før også dine fødder placerer sig på et Stand Up Paddleboard (SUP). Paddleboardets popularitet vokser med samme hast som sommergræs efter regnvåde dage.
Stand Up Paddeling er en af de hurtigst voksende sportsgrene i Danmark. Antallet af danskere på paddleboard er steget kraftigt i 2020. Og det er der god grund til:
Sporten er tilgængelig for næsten alle. Boardet kan bruges til alt fra konkurrence-ræs til meditation. Så har du endnu ikke prøvet denne nye hobby, er det kun et spørgsmål om tid, før også du glider over bølgerne med fødderne placeret på et paddleboard.
Men inden du stævner ud, er der lige fem ting, du skal vide.
Sådan bliver du klar til paddleboardet
1: Tag et intro-kursus
Selvom et paddleboard er optimalt til sjov, balance og ballade, så er der risiko forbundet med at bevæge sig ud på havet. PÅ et introduktionskursus bliver du klædt på så du kender dit board i forskellige situationer. Og sikkerhedsmæssigt bliver du klædt på til at kende vind og vejrtyper, så du ved, hvornår du kan gå sikkert på vandet og vigtigst – hvornår du skal blive på land.
2: Tjek vejret – hver gang
Paddleboards er utrolig vind- og strømfølsomme fartøjer. Derfor er det vigtigt, at du har styr på hvilken retning vinden kommer fra og om det blæser op, mens du er på vandet. Blæser vinden fra land, skal du være meget øvet før du går på vandet. På havet kan leg blive alvor meget hurtigt. Husk derfor at tjekke vejrudsigten inden du går på vandet.
3: Hav tøj på til vejret
En sommerdag er det dejligt at dase på boardet i badetøj. Men vær opmærksom på at vandet kan køle dig ned og på vandet brænder solen ekstra. Så sommerdage skal du have solcreme, kasket og eventuelt en UV-trøje på, så du undgår krebsefarvede skuldre.
I ydersæsonen (helt til maj og allerede fra september) vil jeg anbefale at have et ekstra lag tøj på eller en våddragt. Vinterpaddling kræver selvfølgelig en våddragt.
4: Tjek søfartsreglerne
Der er rent faktisk trafikregler på vandet. Og på et paddlebaord er du en af dem, der kan komme til at spænde rigtig meget ben for de større fartøjer – du er nemlig langsom – også selvom du er hurtig. Tag et kig på trafikreglerne. Som udgangspunkt er det de samme som på land. Tag hensyn og vis respekt. Og kom så af vejen.
5: Vest, vest, vest – og leash
Du ved det måske ikke, men det er et lovkrav at have svømme- eller redningsvest på, når du er på et paddleboard. Så på med den.
For at være sikker på dit board, skal du have din sikkerhedsline på (leash). Falder du i vander sparker du bogstaveligt talt boardet væk fra dig og er der vind eller strøm er boardet (din sikkerhedsflåde) pludseligt langt væk. Og blæser det væk er det svært og hårdt for dig at indhente det. Med sikkerhedslinen har du din redningsplanke lige ved…foden.
Sikkerhed på paddleboard
- Tag vesten på – det er et lovkrav
- Find en makker – gå som udgangspunkt ikke alene på vandet
- Telefonen er din livline – tag den med i et vandtæt etui
- Få et instruktionskursus
- Gå aldrig ud i fralandsvind
- Brug ALTID din sikkerhedssnor (leash)
- If in doubt – don’t paddle out – brug din fornuft og kend dine begrænsninger
- Kontakt til land – fortæl at du padler ud og fortæl, hvornår du regner med at være tilbage.
- Klæd dig på efter årstiden og vindforholdene
Kilde: DSFR – Dansk Surf og Rafting Forbund