Smugkig i 4. udgave af Outdoor365 magasinet 

Æbleø

Tekst: Anne Smedegaard Thomsen
Foto: Jørne Skoven

Hiver man Danmarkskortet frem og zoomer ind på Nordfyn, titter en lille, spektakulær ø frem. Det er den ubeboede ø Æbleø – et naturreservat på toppen af Fyn. Det særlige ved netop Æbleø er, at der hverken er færgeovergange eller broer beregnet til køretøjer. Man spænder slet og ret vandrestøvlerne på rygsækken og vandrer barfodet tværs over havet, når tidevandet står lavest. 

Artiklen er fra 4. udgave af Outdoor365 magasinet. Du kan i øvrigt købe magasinet i alle Eventyrsports butikker og på deres webshop.

DEN MILJØVENLIGE: Køb online-version af Magasinet - KUN 29 kr.

Sådan gør du:

  • Overfør 29 kr. til MobilePay nr: 65 80 50
  • HUSK Indtast din email i kommentarfeltet, dette gør at vi kan sende link til online-version til dig.
  • Vi sender linket til dig indenfor 1-2 hverdage. 

 

”Hvis parkeringspladsen ved Lindøhoved er fyldt med biler, siger den uskrevne regel, at man skal besøge øen en anden dag.”

 

Friluftsentusiasterne Jørne Skoven og Kristine Gry Noora Olsen deler tips, tricks og naturskønne fotos fra deres seneste tur til denne nordfynske perle.

”Sidste sommer rejste vi rundt i Danmark, hvor vi tilfældigvis talte med en lokal fynbo, der berettede om Æbleø, som ingen af os havde hørt om tidligere. Da vi fandt ud af, at man kun kommer dertil på gåben, fik vi blod på tanden”, fortæller Jørne fra EtNytKapitel.

Før man begiver sig afsted på tur, bør man dog tjekke tidevandstabellen og den aktuelle vandstand, for det kan ende i en svømmetur på tilbagevejen, hvis man ikke er forberedt. Turen begynder fra parkeringspladsen ved Lindøhoved, hvorfra vandringen tværs over havet varer halvanden time. Ruten er afmærket med pæle, så selv hvis tågen kommer snigende, eller man mister orienteringen, er det let at finde vej.

”Øen er ubeboet, men der findes en gammel herregård, hvor der boede folk før i tiden. Tag kikkerten med for dyrelivet er rigt. Vi så både dådyr, muflonger og havørne”, fortæller Kristine Gry.

Særligt fremhæver parret fyrtårnet, der rager lodret op i luften på den ellers flade ø. Det er et fint pejlemærke, for sigter man efter fyrtårnet, bevæger man sig automatisk tværs over Æbleø.

Vandrer man ad kystvejen, venter storslåede oplevelser, når man nedenfor de stejle skrænter kan spotte flere kæntrede vrag, der påminder om naturens uanede kræfter.

Mere inspiration

Påskekursus ved GOURMENSCH

GOURMENSCH leverer total-oplevelser, hvor deltagerne bliver involveret i madlavning over bål. Det skaber sammenhold, relationer. og ikke mindst, ro.

Cykelpigerne – Vind i håret i Patagonien

Vind i håret i PatagonienTekst og foto: Julie og IdaDe seneste uger er vi nået et godt stykke mod syd i det patagonske. Vi har sejlet rundt ved Marble Caves, inden vi er smuttet væk fra Carretera Austral med kurs mod Argentina og den patagonske slette. Turen har budt...

Naturens rum er uden kassetænkning

På trods af at mennesker ikke er vinkelformede, har vi i den vestlige verden organiseret os på en måde, hvor langt størstedelen af os bor og opholder os i ”kasser”. Men hvem siger egentlig, at vi skal være i firkantede bygninger? At vi kan fungere og trives i de kantede omgivelser?

Jagtberetninger – Af Zenia Maltha

Zenia Maltha tager dig med igennem 30 forskellige jægeres fortællinger, tanker og holdninger inden for jagten.

Cykelpigerne – Bakker, bakker og atter bakker…

Sidst vi opdaterede tilbragte vi dagene i Chiles hovedstad, Santiago de Chile. Her på cykelsadlen er der sket en hel del siden. Vi ændrer i første omgang lidt i planerne og sætter kursen mod den chilenske vestkyst frem for den først tænkte vej stik syd. Folk har nemlig gang på gang anbefalet os at opleve den storslåede kyst, så det er jo det vi skal!

Ud i naturen med Tordenskjold

Er du én af de mange danskere, der har fået øjnene op for den danske natur? Der ligger masser af skønne oplevelser og venter – og tager du hele familien med, så vil det være oplagt at finde et af de mange bålsteder, der ligger klar til brug derude. I kan hygge med snobrød, lave kaffe eller pandekager over bål, eller bare nyde varmen.
Sådan tænder du op med respekt for naturen.

Nybegyndere som digitale nomader

Cyklerne er monteret på campervanen, Fiat, Hymer Free600. Udstyr til ski, vandring og cykling er pakket ud af syv fyldte plastikkasser. Foto-, video og computere lagt i aflåst sikkerhedsboks. Køleskabet fyldt op med råvarer. Isfuglen er klar til det først lange eventyr ned gennem Europa.

Et skimekka åbner sig i Østrig

Bad Gastein, Saalbach/Hinterglemm eller Kaprun/Kitzsteinhorn? Øvet eller nybegynder? Mulighederne er mange, når du bevæger dig mod skiområderne i det østrigske alpeland. Om du er til kør-selv, campervan eller flyrejse, er der skønne ski-områder. Research er kodeordet og Google en god ven.

Frivillighed ved Danmarks Outdoor Festival

Vil du være frivillig ved Danmarks Outdoor Festival?
Læge og forfatter, Bente Klarlund, der er kendt for bogen: “Yngre med årene”, skriver at personer, der yder en frivillig indsats, er mere tilfredse med livet, føler sig lykkeligere og har større selvtillid end personer, der ikke yder en frivillig indsats.
Hos Danmarks Outdoor Festival fortæller de frivillige, at de er med for fællesskabet, for at gøre noget “andet” end det, de plejer og for at være en del af oplevelsen.

Cykelpigerne – Imødekommende Argentina 

Argentina, dig kan vi lide!! Sommer og sol, flade veje, kulturmøde med alt det indebærer, møder med hjælpsomme og imødekommende sjæle samt ikke mindst at engelsk begynder at være et sprog, folk kan snakke bare en smule af (Hvilket vores ikke-eksisterende spanskevner er lykkelige over).