At gå alene eller i grupper

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem der holder af os.

Der er ganske meget du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det som vi kommet til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

Alene eller sammen?

Der er mange overvejelser, når du skal afsted på tur. En af dem er, om det skal foregå alene eller i en gruppe.

Der er selvfølgelig en stor sikkerhed i at være flere på tur sammen. Dels kan I hjælpe hinanden med at finde en god rute eller hvis I kommer ud for et uheld, og dels er der selvfølgelig også det sociale element i det.

Som udgangspunkt anbefales det, af sikkerhedsmæssige hensyn, ikke at du tager på tur i øde områder alene, men hvis du dog færdes herhjemme, eller i mere befolkede områder, hvor du samtidig ved at der er telefondækning og let mulighed for at søge hjælp, er der dog ikke noget problem i det.

Den store forskel på at vandre alene eller i grupper er at skulle tage hensyn til hinandens forskelligheder. Hvis du er af sted med en gruppe, er I nødt til at tage mere hensyn til hinanden. Især kan der være stor forskel på den enkeltes komforttempo og behov for pauser. Det er selvsagt ganske hårdt at skulle gå hurtigere end ens eget komforttempo over længere tid, men faktisk er det også anstrengende at skulle gå langsommere.
Vi har hver især et tempo, som passer os bedst, og bevæger du dig hurtigere eller langsommere end det tempo, kommer det til at påvirke vores overskud. Den enkeltes foretrukne tempo er en balance mellem energiforbrug, energiindtag og overskud. Går du i en gruppe, bør I finde et tempo, som tilgodeser alle. Hvis der stor spredning i komforttempoerne i gruppen, kan I eventuelt dele jer op i mindre grupper, med fastlagte aftaler omkring at stoppe op og vente på hinanden for igen at samle gruppen. Her er det vigtigt at have fokus på sikkerheden og lave klare aftaler, så ingen bliver væk fra hinanden. Bagtroppen bærer det store ansvar for, at alle er med, og at ingen bliver væk, glemt eller kommer til skade uden at kunne få hurtig hjælp.

Generelt kan det være en fordel at lade de langsomste gå forrest på de længere stræk, da der ellers kan komme stor spredning i gruppen.
Det kan være hensigtsmæssigt løbende at skifte mellem, hvem der danner fortrop, og hvem der danner bagtrop, da det kan være demotiverende altid at være den, der går bagerst og derved trækker tempoet yderligere ned, og det kan ligeledes være udfordrende for de forreste, hele tiden at skulle vente på bagtroppen.

Bagtroppen har altid ansvaret for, at alle er med, og at ingen bliver væk, glemt eller kommer til skade uden at kunne få hurtig hjælp.

En anden god strategi er at stoppe op og samle op på gruppen efter krævende passager.

Skal gruppen passere et svært vad, en kløft eller andre krævende passager, vil der altid opstå en spredning i gruppen. Det er i denne situation hensigtsmæssigt, at fortroppen er opmærksom på også at få bagtroppen med. Bagtroppen har ofte ventet på, at fortroppen kommer sikkert forbi eller over den givne forhindring og kan først derefter selv passere. Det er både god stil og øger sikkerheden at vente på hinanden ved krævende forhindringer.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg all-out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

Emma Østergaard skriver Danmarkshistorie – Yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg

Hun er nemlig den yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg: Mount Everest.

CYKELDRENGENE EVAKUERET FRA INDLANDSISEN

De manglede blot 150 af de 500 kilometer, da Cykeldrengene, Emil og Nicklas måtte evakueres med helikopter.

Heidi vandrer 2.000 kilometer for en god sag

I 2015 ændres Heidi Stephansens liv. Hun får en blodprop i hjernen, og det viser sig, at det er svært at finde hjælp. Det vil hun gøre (gå) noget ved.

Hvorfor en elcykel? Vi afliver myter

Vi afliver de mest almindelige myter. Flere har nemlig den opfattelse, at elcyklen er et mindre udbyttende transportmiddel.

BRIGHT BIRD – RO i SINDET FOR ALLE PÅ EVENTYR

Bright Bird er ny partner hos Outdoor365 og Danmarks Outdoor Festival. I samarbejdet er ønsket, at endnu flere kommer ud og får oplevelser, hvor de er trænet og klædt på med sikkerhed, hvis det går galt.

Hardtail eller Full Suspension? Sådan vælger du den rigtige eMTB

Det at køre på mountainbike er blevet en mere udbredt disciplin. I løbet af de seneste år har flere kommuner prioriteret at etablere dertil indrettede spor for at imødekommende den stigende interesse. Ikke nok med at flere og flere hopper i mountainbike-tøjet, kan flere i højere grad se idéen i en elektrisk model (alment kendt under betegnelsen eMTB).

All-Out – At vandre med eller uden stave

At vandre med stave øger generelt sikkerheden og aflaster dine led en hel del, men det er meget individuelt, hvad folk har af behov og hvordan de vandre bedst muligt.

All-Out – Fornuftigt udstyr på tur

Hvad skal du have med, når du skal ud på tur? Her kommer Mette Mortensen fra All-Out med tips og tricks til alt hvad du skal have med – alt fra kompas til proviant.

All-Out – Læ, ly og sikkerhed

Hvis du er på længere ture og skulle være så uheldig at blive fanget i et uvejr, skal du altid være forberedt på, hvordan du søger læ og ly for vejr og vind.

STORE PERSONLIGHEDER TIL DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

De inspirerer andre med deres personlige veje i udelivet. Flere af dem søger ud for at komme ind. Andre går ud, fordi de elsker livet – derude på kanten. Fællestrækket er, at de i vildskab inspirerer andre til at komme endnu mere ud.