At gå alene eller i grupper

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem der holder af os.

Der er ganske meget du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det som vi kommet til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

Alene eller sammen?

Der er mange overvejelser, når du skal afsted på tur. En af dem er, om det skal foregå alene eller i en gruppe.

Der er selvfølgelig en stor sikkerhed i at være flere på tur sammen. Dels kan I hjælpe hinanden med at finde en god rute eller hvis I kommer ud for et uheld, og dels er der selvfølgelig også det sociale element i det.

Som udgangspunkt anbefales det, af sikkerhedsmæssige hensyn, ikke at du tager på tur i øde områder alene, men hvis du dog færdes herhjemme, eller i mere befolkede områder, hvor du samtidig ved at der er telefondækning og let mulighed for at søge hjælp, er der dog ikke noget problem i det.

Den store forskel på at vandre alene eller i grupper er at skulle tage hensyn til hinandens forskelligheder. Hvis du er af sted med en gruppe, er I nødt til at tage mere hensyn til hinanden. Især kan der være stor forskel på den enkeltes komforttempo og behov for pauser. Det er selvsagt ganske hårdt at skulle gå hurtigere end ens eget komforttempo over længere tid, men faktisk er det også anstrengende at skulle gå langsommere.
Vi har hver især et tempo, som passer os bedst, og bevæger du dig hurtigere eller langsommere end det tempo, kommer det til at påvirke vores overskud. Den enkeltes foretrukne tempo er en balance mellem energiforbrug, energiindtag og overskud. Går du i en gruppe, bør I finde et tempo, som tilgodeser alle. Hvis der stor spredning i komforttempoerne i gruppen, kan I eventuelt dele jer op i mindre grupper, med fastlagte aftaler omkring at stoppe op og vente på hinanden for igen at samle gruppen. Her er det vigtigt at have fokus på sikkerheden og lave klare aftaler, så ingen bliver væk fra hinanden. Bagtroppen bærer det store ansvar for, at alle er med, og at ingen bliver væk, glemt eller kommer til skade uden at kunne få hurtig hjælp.

Generelt kan det være en fordel at lade de langsomste gå forrest på de længere stræk, da der ellers kan komme stor spredning i gruppen.
Det kan være hensigtsmæssigt løbende at skifte mellem, hvem der danner fortrop, og hvem der danner bagtrop, da det kan være demotiverende altid at være den, der går bagerst og derved trækker tempoet yderligere ned, og det kan ligeledes være udfordrende for de forreste, hele tiden at skulle vente på bagtroppen.

Bagtroppen har altid ansvaret for, at alle er med, og at ingen bliver væk, glemt eller kommer til skade uden at kunne få hurtig hjælp.

En anden god strategi er at stoppe op og samle op på gruppen efter krævende passager.

Skal gruppen passere et svært vad, en kløft eller andre krævende passager, vil der altid opstå en spredning i gruppen. Det er i denne situation hensigtsmæssigt, at fortroppen er opmærksom på også at få bagtroppen med. Bagtroppen har ofte ventet på, at fortroppen kommer sikkert forbi eller over den givne forhindring og kan først derefter selv passere. Det er både god stil og øger sikkerheden at vente på hinanden ved krævende forhindringer.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg all-out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.