Varm og tør
Tekst: Mette Mortensen
Foto: All-Out
Sikkerhed på tur
Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste, når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.
Der er ganske meget, du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det, som vi kommer til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde, da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.
Holde sig varm og tør
At holde sig god varm og tør på din tur er en vigtig egenskab for dig at mestre og er en kernekompetence som du bør bruge god tid på at træne op. Vi er alle forskellige og for at du kan nyde din tur mest muligt er det vigtigt, at du ikke går og fryser fordi du bliver våd og kold, eller at du omvendt ikke får det for varmt, så du sveder, bliver våd og dehydrerer.
At kunne holde sig varm og tør, er en vigtig egenskab at lære sig gennem egen erfaring.
Der findes utrolig mange gode teknikker og metoder som du kan læse eller lytte dig til fra andre drevne og erfarne folk. Da vores fysiologi er meget forskellig, er det meget individuelt hvordan vi tempererer vores krop. Nogle mennesker kan for eksempel gå i T-shirt på en kold efterårsdag uden at fryse, mens andre har brug for den tykke vinterjakke.
Du bør derfor lytte og tage ved lære at de mange gode tips og tricks du kan læse og lytte dig til, men lige så vigtigt er det, at du kommer ud i naturen og tester det på egen krop.
Temperering i koldt vejr
Når du skal vælge din beklædning i koldt vejr, er det vigtigt, at du søger efter noget der kan holde dig varm, også når du er fugtig af sved. Netop her er det især undertøjslaget der er vigtigt.
Når du dyrker friluftsliv som inkluderer fysisk aktivitet og vandring med rygsæk er det sandsynligt at du vil komme til at svede i større eller mindre grad. Derfor er det vigtigt at vælge beklædning med god isolering under alle forhold. Husk på at tøjet ikke blot skal holde dig varm når du er i bevægelse, men også når du står stille.
Som beskrevet i afsnittet om beklædning vil det være optimalt at benytte tre-lags-metoden.
En almindelig fejl er at man har for meget tøj på når man drager afsted. Resultatet af for meget tøj er, at du skaber en for høj varmeproduktion, sveder ekstra meget og mister væske. Det betyder så at du må bruge ekstra ressourcer på at holde dig varm og derved har et højere energiforbrug.
Det må gerne føles lidt til den kolde side inden du begynder at gå, for efter ca. 5 til 7 minutter vil varmen begynde at komme til dig igen og efter 10 minutter kan du også mærke varmen i fødderne. Sagt med andre ord, så er det vigtigt at det er dig der sætter dagsordenen. At det er dig, der tilpasser antallet af beklædningslag til dit aktivitetsniveau og ikke omvendt, så det er dit aktivitetsniveau der bliver bestemt af hvad du kan holde til i forhold til kulde og varme.
Selvom det er koldt, er det vigtigt at du sørger for god ventilation. Vær derfor ikke nærig med at lukke op for eventuelle ventilations-lynlåse under armene eller andre steder når du er i bevægelse. Sørg blot for at lukke dem til igen når de ikke er nødvendige mere.
Sørg også for at tage et ekstra lag tøj på under pausen, da du bliver hurtig kold når du står stille.
Tips: Normalvis er det hensigtsmæssigt at holde 10 minutters pause for hver 50 minutters gang. Men hvis temperaturen er under minus 10 grader kan det i stedet være en fordel at tage 5 minutters pause for hver 25 minutters gang, for derved ikke at blive for kold under pauserne.
Temperering i varmt vejr
Når solen bager ned fra en skyfri himmel, er der to centrale udfordringer for os. Dels skal vi passe på ikke at blive overophedet og i værste fald få hedeslag og dels skal vi sørge for at holde en god væskebalance i kroppen.
Hav så lidt tøj på som muligt, men sørg samtidig for at beskytte din hud mod solen. En tynd langærmet skjorte eller en løs langærmet T-shirt er gode forslag til overkroppen og zip-off bukser eller shorts i letvægtsmateriale til benene. Glem ikke at beskytte hovedet med en kasket eller lignende. Er du i et område med mange myg kan det dog være en fordel at vælge noget lidt kraftigere materiale så myggene ikke inviteres til et blodsugende festmåltid på alle udsatte steder.
Det kan være en ide, ved alle givne lejligheder, at dyppe kasketten i vand så hovedet kan holdes koldt.
Det er også vigtigt at du for drukket nok væske når det er varmt og sveden springer af kroppen. En af de almindelige måder hvorpå du kan se om du får væske nok, er på mængden af urin som du producerer over dagen. Du bør som hovedregel producere mellem 1 til 1 1/2 liter urin pr. døgn og et sundt og raskt voksent menneske har under normale omstændigheder brug for ca. 30 milliliter vand pr. kilo kropsvægt pr. dag. Udsætter du kroppen for høj fysisk aktivitet eller varmt klima øges behovet for væske betydeligt.
Sveder du meget og derfor drikker øget mængder vand, kan konsekvensen være at din salt- og sukkerbalance bliver uregelmæssig og du vil opleve symptomer som træthed, hovedpine og svimmelhed – i værste tilfælde muskelkramper, synsforstyrrelser og en kritisk helbredssituation. Sørg derfor for altid at drikke nok samt at holde din salt-/sukkerbalance stabil.
Tips: Du kan kompensere for ubalance i dit væskedepot ved at købe salt-/sukkerbalance tabeletter (elektrolytter) på apoteket eller lave din egen blanding af ¾ tsk. salt, 2 til 3 tsk. sukker og 0,5 tsk. natron pr. liter vand.
Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?
Følg med her på bloggen, eller besøg All-Out på:
Hjemmeside