Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Varm og tør

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste, når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.

Der er ganske meget, du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det, som vi kommer til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde, da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

Holde sig varm og tør

At holde sig god varm og tør på din tur er en vigtig egenskab for dig at mestre og er en kernekompetence som du bør bruge god tid på at træne op. Vi er alle forskellige og for at du kan nyde din tur mest muligt er det vigtigt, at du ikke går og fryser fordi du bliver våd og kold, eller at du omvendt ikke får det for varmt, så du sveder, bliver våd og dehydrerer.

At kunne holde sig varm og tør, er en vigtig egenskab at lære sig gennem egen erfaring.

Der findes utrolig mange gode teknikker og metoder som du kan læse eller lytte dig til fra andre drevne og erfarne folk. Da vores fysiologi er meget forskellig, er det meget individuelt hvordan vi tempererer vores krop. Nogle mennesker kan for eksempel gå i T-shirt på en kold efterårsdag uden at fryse, mens andre har brug for den tykke vinterjakke.

Du bør derfor lytte og tage ved lære at de mange gode tips og tricks du kan læse og lytte dig til, men lige så vigtigt er det, at du kommer ud i naturen og tester det på egen krop.

Temperering i koldt vejr

Når du skal vælge din beklædning i koldt vejr, er det vigtigt, at du søger efter noget der kan holde dig varm, også når du er fugtig af sved. Netop her er det især undertøjslaget der er vigtigt.

Når du dyrker friluftsliv som inkluderer fysisk aktivitet og vandring med rygsæk er det sandsynligt at du vil komme til at svede i større eller mindre grad. Derfor er det vigtigt at vælge beklædning med god isolering under alle forhold. Husk på at tøjet ikke blot skal holde dig varm når du er i bevægelse, men også når du står stille.

Som beskrevet i afsnittet om beklædning vil det være optimalt at benytte tre-lags-metoden.
En almindelig fejl er at man har for meget tøj på når man drager afsted. Resultatet af for meget tøj er, at du skaber en for høj varmeproduktion, sveder ekstra meget og mister væske. Det betyder så at du må bruge ekstra ressourcer på at holde dig varm og derved har et højere energiforbrug.
Det må gerne føles lidt til den kolde side inden du begynder at gå, for efter ca. 5 til 7 minutter vil varmen begynde at komme til dig igen og efter 10 minutter kan du også mærke varmen i fødderne. Sagt med andre ord, så er det vigtigt at det er dig der sætter dagsordenen. At det er dig, der tilpasser antallet af beklædningslag til dit aktivitetsniveau og ikke omvendt, så det er dit aktivitetsniveau der bliver bestemt af hvad du kan holde til i forhold til kulde og varme.

Selvom det er koldt, er det vigtigt at du sørger for god ventilation. Vær derfor ikke nærig med at lukke op for eventuelle ventilations-lynlåse under armene eller andre steder når du er i bevægelse. Sørg blot for at lukke dem til igen når de ikke er nødvendige mere.
Sørg også for at tage et ekstra lag tøj på under pausen, da du bliver hurtig kold når du står stille.

Tips: Normalvis er det hensigtsmæssigt at holde 10 minutters pause for hver 50 minutters gang. Men hvis temperaturen er under minus 10 grader kan det i stedet være en fordel at tage 5 minutters pause for hver 25 minutters gang, for derved ikke at blive for kold under pauserne.

Temperering i varmt vejr

Når solen bager ned fra en skyfri himmel, er der to centrale udfordringer for os. Dels skal vi passe på ikke at blive overophedet og i værste fald få hedeslag og dels skal vi sørge for at holde en god væskebalance i kroppen.

Hav så lidt tøj på som muligt, men sørg samtidig for at beskytte din hud mod solen. En tynd langærmet skjorte eller en løs langærmet T-shirt er gode forslag til overkroppen og zip-off bukser eller shorts i letvægtsmateriale til benene. Glem ikke at beskytte hovedet med en kasket eller lignende. Er du i et område med mange myg kan det dog være en fordel at vælge noget lidt kraftigere materiale så myggene ikke inviteres til et blodsugende festmåltid på alle udsatte steder.

Det kan være en ide, ved alle givne lejligheder, at dyppe kasketten i vand så hovedet kan holdes koldt.

Det er også vigtigt at du for drukket nok væske når det er varmt og sveden springer af kroppen. En af de almindelige måder hvorpå du kan se om du får væske nok, er på mængden af urin som du producerer over dagen. Du bør som hovedregel producere mellem 1 til 1 1/2 liter urin pr. døgn og et sundt og raskt voksent menneske har under normale omstændigheder brug for ca. 30 milliliter vand pr. kilo kropsvægt pr. dag. Udsætter du kroppen for høj fysisk aktivitet eller varmt klima øges behovet for væske betydeligt.

Sveder du meget og derfor drikker øget mængder vand, kan konsekvensen være at din salt- og sukkerbalance bliver uregelmæssig og du vil opleve symptomer som træthed, hovedpine og svimmelhed – i værste tilfælde muskelkramper, synsforstyrrelser og en kritisk helbredssituation. Sørg derfor for altid at drikke nok samt at holde din salt-/sukkerbalance stabil.

Tips: Du kan kompensere for ubalance i dit væskedepot ved at købe salt-/sukkerbalance tabeletter (elektrolytter) på apoteket eller lave din egen blanding af ¾ tsk. salt, 2 til 3 tsk. sukker og 0,5 tsk. natron pr. liter vand.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg All-Out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!