Fornuftigt udstyr på tur

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste, når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.

Der er ganske meget, du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det, som vi kommer til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde, da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

Kort og kompas

Hvis du vandrer længere ture, bør du altid medbringe kort og kompas.
Kortet du medbringer skal være så detaljeret som muligt over det område, du befinder dig i. Medbring også et kompas, så du uanset vejrforhold kan orientere dig. Husk at man i dag bruger et 360 graders kompas som standart.

Før du tager afsted med et kompas, er det også vigtigt, at du har lært at bruge det rigtigt og har styr på, hvordan du orienterer dig med et kompas. Både i teorien, men bestemt også i praksis.

En GPS kan i denne forbindelse også være et meget nyttigt værktøj at medbringe, men husk at den kan gå tør for strøm, så det bør derfor ikke være dit primære redskab, hvis du er faret vild.

Når du er på tur, er det er vigtigt, at du undervejs altid ved, hvor du befinder dig på kortet, og du bør derfor løbende orientere dig og kontrollere din position.
En tommelfingerregel siger, at du skal kontrollere, at din position på kortet stemmer overens med virkeligheden cirka hver tiende minut.
Hvis du husker det, så kan du aldrig blive mere end ti minutter væk. Det vil derfor være let for dig at finde tilbage til sidste sikre position. Dette er selvfølgelig noget der, over tid, kommer til at ligge på rygraden, så du hele tiden har styr på; at det er netop den å du skal have på din venstre side, at der skal komme et åbent stykke i terrænet inden for kort tid, på højre side skal ligge en skråning og så videre.

Dette kalder vi ledelinjer og opfang i fagsproget. Ledelinjer er noget du bliver ”ledt i rigtig retning af”, som for eksempel et skovbryn, en å, en markeret sti og så videre. Opfang er noget, du bliver ”fanget op af”, for eksempel en kyst, en vej, en kløft, en sø og lignende. Mere om det i afsnittet om kort og kompas.

Beklædning

At have ”det rigtige” tøj på har en afgørende indflydelse på din sikkerhed generelt. Afhængig af årstiden og længden af din tur, er det derfor vigtigt, at du er godt forberedt på dårligt vejr og kulde.

Det er en væsentlig faktor for din sikkerhed på turen at du beskytter kroppen mod vejr og vind. Sørg derfor altid for at klæde dig fornuftigt på efter tre-lags-princippet med et svedtransporterende inderlag, et eller flere isolerende mellemlag og et yderlag, der kan beskytte dig mod vind og vand.

Tip
Når du starter med at gå om morgenen eller efter en pause, er et godt fif, at du skal fryse en lille smule lige inden du går. Du vil i løbet at syv til ti minutter helt sikkert have fået varmen, og på den måde undgår du at få det alt for varmt og blive våd og svedig på kroppen.

Førstehjælpsgrej

Almindeligt førstehjælpsudstyr bør du altid medbringe, uanset turens længde. Du skal have med, så du kan afhjælpe vabler, forvridninger, mindre sårskader og faldskader, samt lignende mindre livstruende og akutte skader.
Hvis du har forskellige behov for medicin bør du desuden også medbringe din egen medicinpakke. Den kan f.eks. indeholde smertestillende piller, antihistamin, diarré-piller og personlig medicin alt efter behov.
Husk altid indlægssedler og doseringsbeskrivelser, da det kan være andre end dig selv, der skal hjælpe dig med at tage det. Spørg eventuelt på apoteket om, hvilke håndkøbsprodukter de kan anbefale, du medbringer til din aktuelle tur. Husk desuden altid det blå sygesikringsbevis, når du er uden for Danmark.

Proviant og væske

Medbring altid proviant til en eventuel nødsituation. Det kan være en situation, hvor du har brug for at opholde dig på et givent sted længere end forventet, eller hvis turen bare kræver mere energi, end du havde regnet med.
Det er også væsentligt at undersøge hjemmefra, om det er muligt at få vand undervejs, eller om du skal medbringe dette fra start.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg all-out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

Emma Østergaard skriver Danmarkshistorie – Yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg

Hun er nemlig den yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg: Mount Everest.

CYKELDRENGENE EVAKUERET FRA INDLANDSISEN

De manglede blot 150 af de 500 kilometer, da Cykeldrengene, Emil og Nicklas måtte evakueres med helikopter.

Heidi vandrer 2.000 kilometer for en god sag

I 2015 ændres Heidi Stephansens liv. Hun får en blodprop i hjernen, og det viser sig, at det er svært at finde hjælp. Det vil hun gøre (gå) noget ved.

Hvorfor en elcykel? Vi afliver myter

Vi afliver de mest almindelige myter. Flere har nemlig den opfattelse, at elcyklen er et mindre udbyttende transportmiddel.

BRIGHT BIRD – RO i SINDET FOR ALLE PÅ EVENTYR

Bright Bird er ny partner hos Outdoor365 og Danmarks Outdoor Festival. I samarbejdet er ønsket, at endnu flere kommer ud og får oplevelser, hvor de er trænet og klædt på med sikkerhed, hvis det går galt.

Hardtail eller Full Suspension? Sådan vælger du den rigtige eMTB

Det at køre på mountainbike er blevet en mere udbredt disciplin. I løbet af de seneste år har flere kommuner prioriteret at etablere dertil indrettede spor for at imødekommende den stigende interesse. Ikke nok med at flere og flere hopper i mountainbike-tøjet, kan flere i højere grad se idéen i en elektrisk model (alment kendt under betegnelsen eMTB).

All-Out – At vandre med eller uden stave

At vandre med stave øger generelt sikkerheden og aflaster dine led en hel del, men det er meget individuelt, hvad folk har af behov og hvordan de vandre bedst muligt.

All-Out – Læ, ly og sikkerhed

Hvis du er på længere ture og skulle være så uheldig at blive fanget i et uvejr, skal du altid være forberedt på, hvordan du søger læ og ly for vejr og vind.

STORE PERSONLIGHEDER TIL DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

De inspirerer andre med deres personlige veje i udelivet. Flere af dem søger ud for at komme ind. Andre går ud, fordi de elsker livet – derude på kanten. Fællestrækket er, at de i vildskab inspirerer andre til at komme endnu mere ud.

KUNSTEN AT FINDE TROLDE

Rundt omkring i landet – på hemmelige, smukke steder – kan du tage på troldejagt og finde imponerende og søde troldeskulpturer i genbrugstræ. Troldejagt er en sjov og anderledes måde at udforske den danske natur på.