Bliv inspireret til dit næste outdoor-eventyr
på Danmarks Outdoor Festival 2024

Pauseteknik

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.

Der er ganske meget du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det som vi kommet til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

Pausestrategi

At have en fast struktur for pauser over dagen er en nedprioritetet strategi, som primært handler om at bevare overskud og energi til hele dagen.
Hvor ofte vi hver især har brug for en pause er meget individuelt, men går du i en gruppe, kan det være hensigtsmæssigt at have en fast pausestrategi.
En fast pausestrategi betyder, at alle på forhånd er bekendt med, hvornår pauserne ligger og derved undgår I for mange ekstra pauser til regulering af tøj, en tår vand eller pludselig tissetrang.

Går du alene eller to sammen, er det også en rigtig god ide at have faste pauseintervaller – ellers kan man ofte være tilbøjelig til at glemme at holde pausen, da det jo lige går så godt.

Det kan betyde, at du ikke får tanket dine energidepoter op løbende og derfor hurtigere bliver træt.

Husk! Det er langt nemmere at holde energiniveauet ved lige i løbet af dagen end af skulle tanke sig selv op igen, hvis du først har tømt depoterne helt ud.

Fastlæg på forhånd intervallerne til pauser, og hver gang du eller I holder pause, skal I sikre jer at få noget at drikke og lidt energi til kroppen i form af chokolade, nødder, müslibars eller andet.

Længe og hyppighed på pausen

Pauserne skal gerne ligge forholdsvist ofte og blot af kort varighed. En god tommelfingerregel er 50/10-reglen, hvilket betyder 50 minutters gang og 10 minutters pause. Dette sikrer, at du har overskud hele dagen, og at du dermed også måle din succes i, at du ved første pause tænker: ”Jeg er da ikke træt nu, jeg har ikke brug for pause” og at du ved sidste pause på dagen også tænker: ”Jeg er da ikke træt nu, jeg har ikke brug for pause”.

Så ved du at du har gjort det godt og at du har sikret dig at bevare både overskud og energi hele dagen. På den måde har du altid de bedste forudsætninger for at handle rationelt og optimalt i enhver situation. Hvis det er meget koldt kan det være hensigtsmæssigt kun at holde 5 til 7 minutters pause, da du bliver hurtigere afkølet, når du står stille. Frokostpausen er sædvanligvis turens længste pause. Afhængig af vejret og temperaturen er det en god ide at holde en god, lang frokostpause, hvor du både når at få luftet tæerne, spist og måske endda få en lille powernap.

Tips: Tag rygsækken af, når du holder pause og sørg for at din taske er pakket således, at du let og hurtigt kan komme til både mad og drikke uden at hele tasken skal åbnes og endevendes.

Vandre I som gruppe, så husk at pausen altid først starter, når sidste mand er fremme ved pausestedet.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg all-out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

Kom ud i naturen – det er ren magi for både krop og sjæl

Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse, hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik atmosfære.

Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!