Pauseteknik

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.

Der er ganske meget du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det som vi kommet til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

Pausestrategi

At have en fast struktur for pauser over dagen er en nedprioritetet strategi, som primært handler om at bevare overskud og energi til hele dagen.
Hvor ofte vi hver især har brug for en pause er meget individuelt, men går du i en gruppe, kan det være hensigtsmæssigt at have en fast pausestrategi.
En fast pausestrategi betyder, at alle på forhånd er bekendt med, hvornår pauserne ligger og derved undgår I for mange ekstra pauser til regulering af tøj, en tår vand eller pludselig tissetrang.

Går du alene eller to sammen, er det også en rigtig god ide at have faste pauseintervaller – ellers kan man ofte være tilbøjelig til at glemme at holde pausen, da det jo lige går så godt.

Det kan betyde, at du ikke får tanket dine energidepoter op løbende og derfor hurtigere bliver træt.

Husk! Det er langt nemmere at holde energiniveauet ved lige i løbet af dagen end af skulle tanke sig selv op igen, hvis du først har tømt depoterne helt ud.

Fastlæg på forhånd intervallerne til pauser, og hver gang du eller I holder pause, skal I sikre jer at få noget at drikke og lidt energi til kroppen i form af chokolade, nødder, müslibars eller andet.

Længe og hyppighed på pausen

Pauserne skal gerne ligge forholdsvist ofte og blot af kort varighed. En god tommelfingerregel er 50/10-reglen, hvilket betyder 50 minutters gang og 10 minutters pause. Dette sikrer, at du har overskud hele dagen, og at du dermed også måle din succes i, at du ved første pause tænker: ”Jeg er da ikke træt nu, jeg har ikke brug for pause” og at du ved sidste pause på dagen også tænker: ”Jeg er da ikke træt nu, jeg har ikke brug for pause”.

Så ved du at du har gjort det godt og at du har sikret dig at bevare både overskud og energi hele dagen. På den måde har du altid de bedste forudsætninger for at handle rationelt og optimalt i enhver situation. Hvis det er meget koldt kan det være hensigtsmæssigt kun at holde 5 til 7 minutters pause, da du bliver hurtigere afkølet, når du står stille. Frokostpausen er sædvanligvis turens længste pause. Afhængig af vejret og temperaturen er det en god ide at holde en god, lang frokostpause, hvor du både når at få luftet tæerne, spist og måske endda få en lille powernap.

Tips: Tag rygsækken af, når du holder pause og sørg for at din taske er pakket således, at du let og hurtigt kan komme til både mad og drikke uden at hele tasken skal åbnes og endevendes.

Vandre I som gruppe, så husk at pausen altid først starter, når sidste mand er fremme ved pausestedet.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg all-out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

Emma Østergaard skriver Danmarkshistorie – Yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg

Hun er nemlig den yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg: Mount Everest.

CYKELDRENGENE EVAKUERET FRA INDLANDSISEN

De manglede blot 150 af de 500 kilometer, da Cykeldrengene, Emil og Nicklas måtte evakueres med helikopter.

Heidi vandrer 2.000 kilometer for en god sag

I 2015 ændres Heidi Stephansens liv. Hun får en blodprop i hjernen, og det viser sig, at det er svært at finde hjælp. Det vil hun gøre (gå) noget ved.

Hvorfor en elcykel? Vi afliver myter

Vi afliver de mest almindelige myter. Flere har nemlig den opfattelse, at elcyklen er et mindre udbyttende transportmiddel.

BRIGHT BIRD – RO i SINDET FOR ALLE PÅ EVENTYR

Bright Bird er ny partner hos Outdoor365 og Danmarks Outdoor Festival. I samarbejdet er ønsket, at endnu flere kommer ud og får oplevelser, hvor de er trænet og klædt på med sikkerhed, hvis det går galt.

Hardtail eller Full Suspension? Sådan vælger du den rigtige eMTB

Det at køre på mountainbike er blevet en mere udbredt disciplin. I løbet af de seneste år har flere kommuner prioriteret at etablere dertil indrettede spor for at imødekommende den stigende interesse. Ikke nok med at flere og flere hopper i mountainbike-tøjet, kan flere i højere grad se idéen i en elektrisk model (alment kendt under betegnelsen eMTB).

All-Out – At vandre med eller uden stave

At vandre med stave øger generelt sikkerheden og aflaster dine led en hel del, men det er meget individuelt, hvad folk har af behov og hvordan de vandre bedst muligt.

All-Out – Fornuftigt udstyr på tur

Hvad skal du have med, når du skal ud på tur? Her kommer Mette Mortensen fra All-Out med tips og tricks til alt hvad du skal have med – alt fra kompas til proviant.

All-Out – Læ, ly og sikkerhed

Hvis du er på længere ture og skulle være så uheldig at blive fanget i et uvejr, skal du altid være forberedt på, hvordan du søger læ og ly for vejr og vind.

STORE PERSONLIGHEDER TIL DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

De inspirerer andre med deres personlige veje i udelivet. Flere af dem søger ud for at komme ind. Andre går ud, fordi de elsker livet – derude på kanten. Fællestrækket er, at de i vildskab inspirerer andre til at komme endnu mere ud.