Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Personlig hygiejne og toiletbesøg

Tekst: Mette Mortensen

Foto: All-Out

Sikkerhed på tur

Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste, når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.

Der er ganske meget, du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det, som vi kommer til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde, da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.

At holde sig så ren som muligt på tur er altid en udfordring, men god turhygiejne er godt for både dig selv og dine turkammerater. Vi kan undertiden blive nødt til at gå lidt på kompromis med den personlige hygiejne, men med nogle forholdsvis enkle råd, kan du sagtens holde dig ren og frisk derude. 

 

Toiletbesøget

Bliver du tissetrængende undervejs, så er det jo bare at smutte om bag en sten eller et træ, hvor du ikke er til gene for andre. Mere udfordret kan vi blive hvis vi skal lave stort.  

I Danmark er der ingen bestemmelser i naturbeskyttelsesloven der beskriver om du må forrette din nødtørft i naturen, men det betyder ikke, at det er tilladt at gøre det på anden mands ejendom.  

Ordensbekendtgørelsen regulerer den offentlige ro og orden, og § 3 fastlægger at: ” Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse“. Og hvis det sker “på steder, hvortil der ikke er almindelig adgang, og medfører det forstyrrelser af den offentlige orden, kan politiet påbyde, at det bringes til ophør 

Det er dog ikke mere firkantet end at der i Naturstyrelsen gælder en uskreven regel som siger: ”Skal man, så skal man”. Så med andre ord må du gerne forrette din nødtørft i naturen, du må bare ikke sidde til skue, med din bare rumpe, ud mod en offentlig sti, vej, beboelse eller lignende – hvilket de færreste nok heller ikke har intentioner om.  

Hvordan gør du?

Der er stor forskel på hvor godt vores krop er egnet til at sidde på hug, da det kan være hårdt for både knæ og lår. Hvis du kan nå det, er det derfor en god ide at finde et godt og egnet sted, hvor det er lidt mere komfortabelt for dig at sidde. 

Grav en fordybning i jorden med en lille medbragt skovl eller brug støvlehælen til formålet.  
Hvis jorden ikke er til at grave i, så løft noget mos, en sten eller et stykke træ væk fra jorden. Efter du er færdig med at besørge, bruger du igen den jord eller andet som du har fjernet, til at dække efterladenskaberne med.  
 
Dels er det ikke rart for andre at træde i og dels kan hundeejere blive ganske træt af at deres hund har ”parfumeret” sig ved at rulle sig i dine efterladenskaber.

 

Den foretrukne stilling når du skal besørge i naturen er for de fleste en stilling på hug. Sørg for at bukserne ikke er trukket så langt ned om anklerne, så der lander noget i bukserne. Det er en rigtig dårlig oplevelse at trække bukser med fyld op omkring måsen, og det giver en del rengøringsarbejde bagefter. Sørg med andre ord for, at der er fri passage fra de ædlere dele til jorden. 

Andre foretrukne stillinger kan være at læne ryggen op mod et træ eller en klippe, mens du sidder i samme stilling som du ville gøre på et rigtigt toilet. Du kan også holde balancen ved at tage fat i en god og kraftig gren eller andet mens du sidder på hug – en vigtig huskeregel er i dette tilfælde; ”giv aldrig slip før du er helt færdig”.

Toiletpapir

Sørg for du ikke smider dit brugte toiletpapir frit i naturen. Det er både ulækkert, uhygiejnisk og upassende på alle måder. Du har i stedet følgende muligheder: 

 • Til den korte tur: Tag dit brugte papir med dig i en lille pose – det anbefales at bruge en hundepose eller lignende der ikke er gennemsigtig. Så snart du har mulighed for at komme af med dit affald, smider du det ud som almindeligt affald.

 • Til den lange tur: Brug en almindelig plastpose fra køkkenskuffen med zip-lock. Tape ydersiden med gaffatape. Dels for at den ikke er gennemsigtig og dels for at forstærke posen, da den helst ikke skal blive utæt. Derefter kommer du en lille skefuld bagepulver i posen. Det virker bakteriedræbende og fjerner det værste af den grimme lugt.

 • Stort set alt almindeligt toiletpapir er biologisk nedbrydeligt. Hvis du lader det brugte WC-papir ligge, så sørg for at det bliver dækket helt til under jorden. Da det er nedbrydeligt, vil det relativt hurtigt blive omsat af mikro-organismer i jorden. Vandre du et sted, hvor rigtig mange andre også vandre, vil det være en overvejelse værd om ikke du bør tage dit brugte papir med dig og smide det ud.

 • For kvinder vil det være en ide at have en tisseklud med. Denne kan købes på nettet, eller laves selv af et stykke stof. Den bruges selvfølgelig kun når du har tisset, og skylles op en gang dagligt, eller når det er muligt. I løbet af dagen hænger den blot uden på tasken og lufter. På denne måde undgår du at smide en masse toiletpapir i naturen og dryppe-af situationen giver ikke den trælse lugt fra dine trusser.

Har du ikke fået toiletpapiret med, så find noget mos (det er ikke så hårdt mod rumpen), eller et stort blad eller to (her kan det være en god ide at teste hvor stærkt bladet er inden du bruger det, så fingrene ikke lige smutter igennem når du tørrer dig). 

Hygiejne

Efter hvert toiletbesøg er det en god huskeregel altid at bruge håndsprit eller lidt biologisk nedbrydeligt håndsæbe for at undgå bakterier på hænderne.  

Menstruation

For kvinderne er det sjældent belejligt at få sin menstruation på vandretur, men ikke desto mindre er det en naturlig proces. Man kan som kvinde godt komme til at føle sig lidt mere uren og det er derfor en god ide at medbringe nogle ekstra intim-vådservietter eller vatrondeller til soignering efter toiletbesøgene. 
 
Sørg for at bind, tamponer, vådservietter eller vatrondeller ikke bliver liggende i naturen. De skal samles i en lille affaldspose, som du kan smide ud ved førstkommende lejlighed. 

Til inspiration er der flere produkter du kan bruge, når du har menstruation på tur: 

 • Bind: Giver meget affald der skal transporteres med retur og kan give udfordringer med slidsår.

 • Tamponer: Brug varianter uden indføringshylster, da de giver ekstra affald og er sårbare for fugt. Det kræver dog god hygiejne både før og efter toiletbesøget.

 • Menstruationskop: Det kan være en udfordring at gøre den og dig selv ren når den skal tømmes og genindføres, til gengæld er der ikke affald der skal slæbes med hjem.

 • Menstruationstrusser: Bedst til korte ture, da de er svære at vaske undervejs. Du kan selvfølgelig medbringe flere par ved behov. Også her undgår du affald på turen.

Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?

Følg med her på bloggen, eller besøg All-Out på:
Hjemmeside

Facebook

Instagram

Mere inspiration

Sommeren kom bragende her i Norge

Eventyr med Autocamperen: Sommeren kom bragende heroppe i NorgeSikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg blogger her på siden hver 14. dag indtil jeg kommer til festivalen sidst i august.Lad os...

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

 • Der kan parkeres én bil på hver plads.
 • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
 • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

 • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
 • For den luksuriøse campingoplevelse
 • Inklusive indretning med møbler etc.
 • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
 • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16