Personlig hygiejne og toiletbesøg
Tekst: Mette Mortensen
Foto: All-Out
Sikkerhed på tur
Sikkerhed og tryghed er noget af det vigtigste, når vi skal på tur i det fri, både for os selv og for dem, der holder af os.
Der er ganske meget, du selv kan gøre, for at din tur bliver så sikker og god som muligt og herunder er planlægningen noget af det allervigtigste.
Til tider er planlægningen dog netop noget af det, som vi kommer til at nedprioritere – der er jo noget fedt og udfordrende i bare at pakke rygsækken og drage af sted uden planer og mål, men rent faktisk er det yderst uklogt at gøre på denne måde, da det ofte på grund af dårlig planlægning at ulykkerne sker.
At holde sig så ren som muligt på tur er altid en udfordring, men god turhygiejne er godt for både dig selv og dine turkammerater. Vi kan undertiden blive nødt til at gå lidt på kompromis med den personlige hygiejne, men med nogle forholdsvis enkle råd, kan du sagtens holde dig ren og frisk derude.
Toiletbesøget
Bliver du tissetrængende undervejs, så er det jo bare at smutte om bag en sten eller et træ, hvor du ikke er til gene for andre. Mere udfordret kan vi blive hvis vi skal lave stort.
I Danmark er der ingen bestemmelser i naturbeskyttelsesloven der beskriver om du må forrette din nødtørft i naturen, men det betyder ikke, at det er tilladt at gøre det på anden mands ejendom.
Ordensbekendtgørelsen regulerer den offentlige ro og orden, og § 3 fastlægger at: ” Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse“. Og hvis det sker “på steder, hvortil der ikke er almindelig adgang, og medfører det forstyrrelser af den offentlige orden, kan politiet påbyde, at det bringes til ophør“
Det er dog ikke mere firkantet end at der i Naturstyrelsen gælder en uskreven regel som siger: ”Skal man, så skal man”. Så med andre ord må du gerne forrette din nødtørft i naturen, du må bare ikke sidde til skue, med din bare rumpe, ud mod en offentlig sti, vej, beboelse eller lignende – hvilket de færreste nok heller ikke har intentioner om.
Hvordan gør du?
Der er stor forskel på hvor godt vores krop er egnet til at sidde på hug, da det kan være hårdt for både knæ og lår. Hvis du kan nå det, er det derfor en god ide at finde et godt og egnet sted, hvor det er lidt mere komfortabelt for dig at sidde.
Grav en fordybning i jorden med en lille medbragt skovl eller brug støvlehælen til formålet.
Hvis jorden ikke er til at grave i, så løft noget mos, en sten eller et stykke træ væk fra jorden. Efter du er færdig med at besørge, bruger du igen den jord eller andet som du har fjernet, til at dække efterladenskaberne med.
Dels er det ikke rart for andre at træde i og dels kan hundeejere blive ganske træt af at deres hund har ”parfumeret” sig ved at rulle sig i dine efterladenskaber.
Den foretrukne stilling når du skal besørge i naturen er for de fleste en stilling på hug. Sørg for at bukserne ikke er trukket så langt ned om anklerne, så der lander noget i bukserne. Det er en rigtig dårlig oplevelse at trække bukser med fyld op omkring måsen, og det giver en del rengøringsarbejde bagefter. Sørg med andre ord for, at der er fri passage fra de ædlere dele til jorden.
Andre foretrukne stillinger kan være at læne ryggen op mod et træ eller en klippe, mens du sidder i samme stilling som du ville gøre på et rigtigt toilet. Du kan også holde balancen ved at tage fat i en god og kraftig gren eller andet mens du sidder på hug – en vigtig huskeregel er i dette tilfælde; ”giv aldrig slip før du er helt færdig”.
Toiletpapir
Sørg for du ikke smider dit brugte toiletpapir frit i naturen. Det er både ulækkert, uhygiejnisk og upassende på alle måder. Du har i stedet følgende muligheder:
- Til den korte tur: Tag dit brugte papir med dig i en lille pose – det anbefales at bruge en hundepose eller lignende der ikke er gennemsigtig. Så snart du har mulighed for at komme af med dit affald, smider du det ud som almindeligt affald.
- Til den lange tur: Brug en almindelig plastpose fra køkkenskuffen med zip-lock. Tape ydersiden med gaffatape. Dels for at den ikke er gennemsigtig og dels for at forstærke posen, da den helst ikke skal blive utæt. Derefter kommer du en lille skefuld bagepulver i posen. Det virker bakteriedræbende og fjerner det værste af den grimme lugt.
- Stort set alt almindeligt toiletpapir er biologisk nedbrydeligt. Hvis du lader det brugte WC-papir ligge, så sørg for at det bliver dækket helt til under jorden. Da det er nedbrydeligt, vil det relativt hurtigt blive omsat af mikro-organismer i jorden. Vandre du et sted, hvor rigtig mange andre også vandre, vil det være en overvejelse værd om ikke du bør tage dit brugte papir med dig og smide det ud.
- For kvinder vil det være en ide at have en tisseklud med. Denne kan købes på nettet, eller laves selv af et stykke stof. Den bruges selvfølgelig kun når du har tisset, og skylles op en gang dagligt, eller når det er muligt. I løbet af dagen hænger den blot uden på tasken og lufter. På denne måde undgår du at smide en masse toiletpapir i naturen og dryppe-af situationen giver ikke den trælse lugt fra dine trusser.
Har du ikke fået toiletpapiret med, så find noget mos (det er ikke så hårdt mod rumpen), eller et stort blad eller to (her kan det være en god ide at teste hvor stærkt bladet er inden du bruger det, så fingrene ikke lige smutter igennem når du tørrer dig).
Hygiejne
Efter hvert toiletbesøg er det en god huskeregel altid at bruge håndsprit eller lidt biologisk nedbrydeligt håndsæbe for at undgå bakterier på hænderne.
Menstruation
For kvinderne er det sjældent belejligt at få sin menstruation på vandretur, men ikke desto mindre er det en naturlig proces. Man kan som kvinde godt komme til at føle sig lidt mere uren og det er derfor en god ide at medbringe nogle ekstra intim-vådservietter eller vatrondeller til soignering efter toiletbesøgene.
Sørg for at bind, tamponer, vådservietter eller vatrondeller ikke bliver liggende i naturen. De skal samles i en lille affaldspose, som du kan smide ud ved førstkommende lejlighed.
Til inspiration er der flere produkter du kan bruge, når du har menstruation på tur:
- Bind: Giver meget affald der skal transporteres med retur og kan give udfordringer med slidsår.
- Tamponer: Brug varianter uden indføringshylster, da de giver ekstra affald og er sårbare for fugt. Det kræver dog god hygiejne både før og efter toiletbesøget.
- Menstruationskop: Det kan være en udfordring at gøre den og dig selv ren når den skal tømmes og genindføres, til gengæld er der ikke affald der skal slæbes med hjem.
- Menstruationstrusser: Bedst til korte ture, da de er svære at vaske undervejs. Du kan selvfølgelig medbringe flere par ved behov. Også her undgår du affald på turen.
Lyst til mere inspiration og rådgivning indenfor vandreteknikker og sikkerhed?
Følg med her på bloggen, eller besøg All-Out på:
Hjemmeside