Spotlight fra 4. udgave af Outdoor365 magasinet 

Bål Almanak november suppe

Tekst: Isabel Benn Morgenstern
Foto: Sjælsfotograf Marianne Verronica

Læs hele artiklen i Outdoor365 magasinet. Du kan i øvrigt købe magasinet i alle Eventyrsports butikker og på deres webshop.

KØB! DEN MILJØVENLIGE online-version af Magasinet - KUN 29 kr.

Sådan gør du:

  • Overfør 29 kr. til MobilePay nr: 65 80 50
  • HUSK Indtast din email i kommentarfeltet, dette gør at vi kan sende link til online-version til dig.

 

Bålmad er meget mere end snobrød

Bål er mere end røg og sorte snobrød. Bål kan skabes hele året og ved at bruge de ressourcer og råvarer, du har ved hånden, kan du ovenikøbet skabe en bæredygtig oplevelse.

På Bøstrupgård på Langeland er bål-pladsen placeret tæt ved bagindgangen til huset. Bålpladsen er samlingspladsen, når Kristine Karlshøj og Kim Kierkegaard er udenfor – hele året. Hos parret, der er forfattere til bogen ”Bål Almanak”, er det ofte Kim, der tænder et lille bål, bare fordi det er hyggeligt. Lige så ofte steger, bager eller koger han et eller andet på bålet, som kan spises. Parrets råd til dig, der gerne vil have mere bål, er at placere din bålplads tæt på, så du får mest mulig glæde af den.

BÅLET TÆNDES

Der er skrevet mange tykke bøger om alle mulige båltyper. Den båltype, der virker bedst for parret, ligner et “Lais-sez-faire-bål”. Oversat betyder det lade-stå-til-bål. En bedre betegnelse er nok efter-behov-bål. Du behøver ikke en bålplads for at lave bål. Du kan have et bålfad på din terrasse, en båltønde i bag-haven, en bunke store sten med lidt grus i midten eller en udtjent Weber uden ben på en våd græsplæne. 

Vintersuppe med grove grøntsager fra Bål Almanak

2-3 personer

En stor skål forskellige grønsager fx.

  • Et par gulerødder
  • Nogle porrer
  • Hele hvidløg
  • En håndfuld grønkål- eller palmekålsblade
  • En stor sjat olie
  • En liter vand
  • Groft salt og friskkværnet peber
  • Timian eller rosmarin

 

Tænd bålet og fyr godt op. Der er ofte meget vådt på bålpladsen i november, så det våde skal brændes af med et kraftigt bål. Det tager omkring 1/2 time at varme bålpladsen op, så du har god tid til at ordne grøntsager imens.

Vask og skrub alle grøntsagerne i en spand vand. Snit de dårlige dele fra og smid dem i komposten. Snit alle dine grøntsager i mindre bidder. De skal være små, mundrette stykker. Det er svært at spise varm suppe med alt for store stykker i.

Når bålet er klart, sætter du din gryde ind i gløderne.

Hæld en stor sjat olie op i gryden. Når du kan høre, det syder, er det varmt nok. Hæld alle dine fintskårne grøntsager op i gryden og rør rundt med en træske. Hvis du har en med langt skaft, er det perfekt.

Når grøntsagerne er svitsede – men ikke brændte, hælder du vand på, så det dækker grøntsagerne. Cirka en liter.

Læg låg på og lad suppen koge op. Flyt derefter gryden til et sted på bålet, hvor der er færre gløder, så den stå og smisimre i 20-30 minutter. Rør i suppen ind i mellem, så du sikrer dig, at det ikke brænder på.

Kim og Kristine bruger en Dutch oven i smedejern, da den holder godt på varmen og kan rumme mange liter suppe. Du kan ogs bruge en stor støbejernsgryde. Hvis du er på vandretur og blot har det lette aluminiumsgrej med, så fortvivl ikke. Alt udstyr er godt til suppe.

 

Bål Almanak er udgivet på forlaget Karlshøj.

 

Mere inspiration

Tre forslag til julegaver, der inviterer til ude-eventyr

Julen nærmer sig, og måske du mangler lidt inspiration til julegaver. Her får du forslag til produkter, der inviterer på flere ude-eventyr

Cykelpigerne – Styrt i sydamerikansk ørken og usikkerhed om fremtidig færden

Ida og Julie har nu kørt igennem to ørkner i Sydamerika. De har oplevet friheden og stilheden – men på den sidste del styrter Julie og får hjernerystelse, hvilket sætter deres eventyr på pause. Hvad gør man så? Læs om deres seneste oplevelser her i bloggen.

Kom tættere på naturen med vanlife

Når du scroller gennem #vanlife på instagram, ser du masser af billeder med smuk natur og hyggelige vans. Vanlife og natur går nemlig ofte hånd i hånd
Læs Ayo Hansens fortælling om vanlife.

12 overvejelser før du køber camper

Du foretager dig en større investering, når du køber en campervan eller autocamper. Her får du 12 spørgsmål, der hjælper dig med at blive klar til mødet med forhandleren, så I i fællesskab kan finde den helt rigtige camper til dig.

Outdoor365 magasin efterår/vinter 2022

I 4. udgave af Outdoor365 magasinet zoomer vi ind på outdoor-fortællinger rundt i Danmark og i de fjernesteafkroge af verden.

Digitale Outdoor-nomader på hjul

Vanlife har oplevet en kæmpe vækst i popularitet i de seneste år, og det er der god grund til. Det er den ultimative følelse af frihed og det primitive liv, der snævrer hjerneaktiviten ind og folder eventyret ud.

Kan du holde varmen?

Den nye Odin Lifa Pro Belay Jacket er designet til at imødekomme behovene hos eftersøgnings- og redningsarbejder, der ofte arbejder under ekstreme udendørs forhold

Cykelpigerne – Betaget af sydamerikansk charme fra start

Cykelpigerne har nu været på tur i lidt over 5 uger – og de har det fedt! Læs om deres seneste oplevelser i Peru og Bolivia.

Emma’s Everest – del 6: Kvinde på bjerget, tisseflaske og øjebliksbilleder

Er du nysgerrig på, om dét at være kvinde i bjergene skiller sig ud? Hvilke rejseoplevelser og erfaring giver det? Og er der overhovedet forskel på at være kvinde eller mand på et bjerg?

Dun eller fiber?  – Sådan vælger du den rigtige isolering

Er du en af dem, der ikke ved om du skal vælge dun eller fiber i din jakke, sovepose og andet udendørsudstyr? Så læs med her, hvor du vil klogere på fordele og ulemper, så du kan vælge det der passer til dig.