Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Spotlight fra 4. udgave af Outdoor365 magasinet 

Bål Almanak november suppe

Tekst: Isabel Benn Morgenstern
Foto: Sjælsfotograf Marianne Verronica

Læs hele artiklen i Outdoor365 magasinet. Du kan i øvrigt købe magasinet i alle Eventyrsports butikker og på deres webshop.

KØB! DEN MILJØVENLIGE online-version af Magasinet - KUN 29 kr.

Sådan gør du:

  • Overfør 29 kr. til MobilePay nr: 65 80 50
  • HUSK Indtast din email i kommentarfeltet, dette gør at vi kan sende link til online-version til dig.

 

Bålmad er meget mere end snobrød

Bål er mere end røg og sorte snobrød. Bål kan skabes hele året og ved at bruge de ressourcer og råvarer, du har ved hånden, kan du ovenikøbet skabe en bæredygtig oplevelse.

På Bøstrupgård på Langeland er bål-pladsen placeret tæt ved bagindgangen til huset. Bålpladsen er samlingspladsen, når Kristine Karlshøj og Kim Kierkegaard er udenfor – hele året. Hos parret, der er forfattere til bogen ”Bål Almanak”, er det ofte Kim, der tænder et lille bål, bare fordi det er hyggeligt. Lige så ofte steger, bager eller koger han et eller andet på bålet, som kan spises. Parrets råd til dig, der gerne vil have mere bål, er at placere din bålplads tæt på, så du får mest mulig glæde af den.

BÅLET TÆNDES

Der er skrevet mange tykke bøger om alle mulige båltyper. Den båltype, der virker bedst for parret, ligner et “Lais-sez-faire-bål”. Oversat betyder det lade-stå-til-bål. En bedre betegnelse er nok efter-behov-bål. Du behøver ikke en bålplads for at lave bål. Du kan have et bålfad på din terrasse, en båltønde i bag-haven, en bunke store sten med lidt grus i midten eller en udtjent Weber uden ben på en våd græsplæne. 

Vintersuppe med grove grøntsager fra Bål Almanak

2-3 personer

En stor skål forskellige grønsager fx.

  • Et par gulerødder
  • Nogle porrer
  • Hele hvidløg
  • En håndfuld grønkål- eller palmekålsblade
  • En stor sjat olie
  • En liter vand
  • Groft salt og friskkværnet peber
  • Timian eller rosmarin

 

Tænd bålet og fyr godt op. Der er ofte meget vådt på bålpladsen i november, så det våde skal brændes af med et kraftigt bål. Det tager omkring 1/2 time at varme bålpladsen op, så du har god tid til at ordne grøntsager imens.

Vask og skrub alle grøntsagerne i en spand vand. Snit de dårlige dele fra og smid dem i komposten. Snit alle dine grøntsager i mindre bidder. De skal være små, mundrette stykker. Det er svært at spise varm suppe med alt for store stykker i.

Når bålet er klart, sætter du din gryde ind i gløderne.

Hæld en stor sjat olie op i gryden. Når du kan høre, det syder, er det varmt nok. Hæld alle dine fintskårne grøntsager op i gryden og rør rundt med en træske. Hvis du har en med langt skaft, er det perfekt.

Når grøntsagerne er svitsede – men ikke brændte, hælder du vand på, så det dækker grøntsagerne. Cirka en liter.

Læg låg på og lad suppen koge op. Flyt derefter gryden til et sted på bålet, hvor der er færre gløder, så den stå og smisimre i 20-30 minutter. Rør i suppen ind i mellem, så du sikrer dig, at det ikke brænder på.

Kim og Kristine bruger en Dutch oven i smedejern, da den holder godt på varmen og kan rumme mange liter suppe. Du kan ogs bruge en stor støbejernsgryde. Hvis du er på vandretur og blot har det lette aluminiumsgrej med, så fortvivl ikke. Alt udstyr er godt til suppe.

 

Bål Almanak er udgivet på forlaget Karlshøj.

 

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!