Spotlight fra 4. udgave af Outdoor365 magasinet 

Bål Almanak november suppe

Tekst: Isabel Benn Morgenstern
Foto: Sjælsfotograf Marianne Verronica

Læs hele artiklen i Outdoor365 magasinet. Du kan i øvrigt købe magasinet i alle Eventyrsports butikker og på deres webshop.

KØB! DEN MILJØVENLIGE online-version af Magasinet - KUN 29 kr.

Sådan gør du:

  • Overfør 29 kr. til MobilePay nr: 65 80 50
  • HUSK Indtast din email i kommentarfeltet, dette gør at vi kan sende link til online-version til dig.

 

Bålmad er meget mere end snobrød

Bål er mere end røg og sorte snobrød. Bål kan skabes hele året og ved at bruge de ressourcer og råvarer, du har ved hånden, kan du ovenikøbet skabe en bæredygtig oplevelse.

På Bøstrupgård på Langeland er bål-pladsen placeret tæt ved bagindgangen til huset. Bålpladsen er samlingspladsen, når Kristine Karlshøj og Kim Kierkegaard er udenfor – hele året. Hos parret, der er forfattere til bogen ”Bål Almanak”, er det ofte Kim, der tænder et lille bål, bare fordi det er hyggeligt. Lige så ofte steger, bager eller koger han et eller andet på bålet, som kan spises. Parrets råd til dig, der gerne vil have mere bål, er at placere din bålplads tæt på, så du får mest mulig glæde af den.

BÅLET TÆNDES

Der er skrevet mange tykke bøger om alle mulige båltyper. Den båltype, der virker bedst for parret, ligner et “Lais-sez-faire-bål”. Oversat betyder det lade-stå-til-bål. En bedre betegnelse er nok efter-behov-bål. Du behøver ikke en bålplads for at lave bål. Du kan have et bålfad på din terrasse, en båltønde i bag-haven, en bunke store sten med lidt grus i midten eller en udtjent Weber uden ben på en våd græsplæne. 

Vintersuppe med grove grøntsager fra Bål Almanak

2-3 personer

En stor skål forskellige grønsager fx.

  • Et par gulerødder
  • Nogle porrer
  • Hele hvidløg
  • En håndfuld grønkål- eller palmekålsblade
  • En stor sjat olie
  • En liter vand
  • Groft salt og friskkværnet peber
  • Timian eller rosmarin

 

Tænd bålet og fyr godt op. Der er ofte meget vådt på bålpladsen i november, så det våde skal brændes af med et kraftigt bål. Det tager omkring 1/2 time at varme bålpladsen op, så du har god tid til at ordne grøntsager imens.

Vask og skrub alle grøntsagerne i en spand vand. Snit de dårlige dele fra og smid dem i komposten. Snit alle dine grøntsager i mindre bidder. De skal være små, mundrette stykker. Det er svært at spise varm suppe med alt for store stykker i.

Når bålet er klart, sætter du din gryde ind i gløderne.

Hæld en stor sjat olie op i gryden. Når du kan høre, det syder, er det varmt nok. Hæld alle dine fintskårne grøntsager op i gryden og rør rundt med en træske. Hvis du har en med langt skaft, er det perfekt.

Når grøntsagerne er svitsede – men ikke brændte, hælder du vand på, så det dækker grøntsagerne. Cirka en liter.

Læg låg på og lad suppen koge op. Flyt derefter gryden til et sted på bålet, hvor der er færre gløder, så den stå og smisimre i 20-30 minutter. Rør i suppen ind i mellem, så du sikrer dig, at det ikke brænder på.

Kim og Kristine bruger en Dutch oven i smedejern, da den holder godt på varmen og kan rumme mange liter suppe. Du kan ogs bruge en stor støbejernsgryde. Hvis du er på vandretur og blot har det lette aluminiumsgrej med, så fortvivl ikke. Alt udstyr er godt til suppe.

 

Bål Almanak er udgivet på forlaget Karlshøj.

 

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.