Spotlight fra 2. udgave af Outdoor365 magasinet
Bålmad: En oplevelse du bør tage dig tid til
Tekst: Mathilde Baade Høberg
Foto: Jesper Rais
Vi laver ikke bare mad for at blive mætte. Der er selvfølgelig ikke altid tid til de store kulinariske udfoldelser på en helt almindelig tirsdag, men når vi har tid, kan mad ikke bare gøres spændende og lækkert, men madlavning kan gøres til en oplevelse i sig selv.
Skal man virkelig udfordre sig selv, familien eller vennerne er bålmad en både hyggelig og anderledes aktivitet. Bålmad kræver nærvær, og man får chancen for at trykke pauseknappen helt i bund. Her er det nemlig nødvendigt, at man tager sig tid; Tid til at lave et godt bål, opstille grejet til madlavningen og måske oven i købet gå ud i naturen for at finde nogle af råvarerne selv. En del bålmad kræver også god til over flammerne, så der er også rig mulighed for at samles omkring bålet, mens man fortæller et par gode historier og duften af lækker mad spreder sig ud over lejrpladsen.
Hvis du har brug for inspiration til dit næste madeventyr under åben himmel, får du herunder en nem opskrift på kylling i karry, fra bålkogebogen “Brændende kærlighed” som er lavet af Jakob Nusbaum.
God fornøjelse og velbekomme.
Opskrift:
KYLLING I KARRY MED
KOKOSMÆLK, FRISK KORIANDER & PEANUTS
Elsker denne flotte, gule og velsmagende karrysuppe. Jeg kan godt lide, at der noget bid fra karryen, men prøv dig frem og find din egen dosering. Suppen skal jævnes, så den får en dejlig cremet konsistens.
Ingredienser:
500 g kyllingebryst i tern
4 spsk. olivenolie
4 forårsløg
2 løg i tern
1-3 tsk. karry efter behag
0,5 l kyllingebouillon
1 tsk. sukker
1 dåse fed kokosmælk
1 dl piskefløde
3 spsk. fiskesauce (kan udelades)
Salt og peber
Evt. 2 spsk. mel og 1 dl vand til jævning
Tilbehør: Ris, frisk koriander, peanuts og 2 lime i kvarte
Sådan gør du:
Varm en gryde op med olivenolie og brun kyllingestykkerne godt af. Alternativt kan de grilles hele på en rist over bålet, så de får røgsmag, inden de skæres ud.
Skyl forårsløgene og skær bunden af. Grill dem så de bliver godt brankede. Lad dem køle lidt af og skær dem i tykke skiver. Svits løg og karry i lidt olivenolie i et par minutter.
Kom kød, forårsløg, kyllingebouillon, sukker og kokosmælk i og lad retten koge i 10 minutter.
Kom piskefløden i og lad gryden simre i yderligere 15 minutter.
Smag retten til med karry, fiskesauce, salt og peber. Hvis retten er for tynd, kan du jævne den lidt med en melblanding. Servér med ris, frisk koriander, peanuts og lime.
Opskriften er bare en af de mange lækre opskrifter på bålmad, som du finder i bogen “Brændende kærlighed” af Jakob Nusbaum. Bogen kan købes hos Eventyrsport.
Jakob Nusbaum er også manden bag firmaet Gourmensch, der bl.a. tilbyder teamcooking.
Book dit næste firmaarrangement hos GORMENSCH og få en fantastisk natur og outdoor teamcooking oplevelse.