Beretning fra Sunds FDF’s 8. Vesterhavsvandring
Tekst: Søren Juel
Foto: Søren Juel
22 FDF’ere fra Sunds-FDF drog 12/5-2023 afsted mod Vesterhavet, for at få en dukkert i det kølige saltvand. Alle stod vi spændte på parkeringspladsen ved Sunds FDF’s kredshus SPUNK, og var lidt usikre på hvad de næste 3 dage ville bringe. Hvor hårdt bliver det? Var optræningen nu tilstrækkelig? Kan jeg klare det? Får jeg vabler? Ja. Spørgsmålene var mange nu når distancen hedder 75 km. fordelt på weekendens 3 dage, 24 km. fredag aften, 34 km. lørdag og afsluttende 17 km. søndag.
Sunds-FDF er opbygget, så man ugentligt mødes og fortager sig forskellige aktiviteter i fællesskab. Så en del af disse møder blev naturligvis brugt på optræning og forberedelse. Optræningen gik ud på gradvis forøgelse af vandredistance, så fødder og ben kunne hærdes. Forberedelsesmøderne blev brugt på pakkelister og mental klargørelse. Alt i alt viste det sig at alle 22 mand var kampklare, forberedte og spændte til at påbegynde den legendariske vandring.
Den tidligere kredsleder Helge Andersen, som var kredsleder i over 40 år, startede i 1984 Vesterhavsvandringen op. Planken fortæller at det er 8 gang, vandringen skal forsøges gennemført og tidligere har 107 FDF’ere fra Sunds FDF gennemført vandringen. Planken hvorpå ens navn bliver indgraveret, er bevis for gennemførelsen af de hårde strabasser og hænger som et tydeligt mindesmærke, på væggen i SPUNK. Er det udfordringen ved vandringen, navnet på planken eller det helt utrolige ved fællesskab, der gør at man melder sig til? Det vides ikke, men spørger du mig er det helt klart. Alle 3 grunde.
Kl. 15 efter fællesbillede, råbte vores holdleder: ”Afgang”. Alle vinkede farvel til forældre og venner, og vandringen var i gang. Fra Sunds mod Snejbjerg norden om Gødstrup sø, forbi det store sygehus i Gødstrup og i højt humør. Ved Snejbjerg hallen afholdte vi den første lange pause, hvor vores medbragte madpakker blev indtaget. Halbestyreren skulle lige se hvad det var for en masse aktivitet, og kom undersøgende ud til os. Han tog godt imod os og hentede vand og kaffe, til flokken. I solnedgangens timer, vandrede vi videre mod Kredshuset i Fjelstervang-FDF. Her havde vi venligst fået udlånt en pejsestue til overnatning. Da vi kom frem, stod følgebilen og forplejningsholdet klar, med varme fodbad og pizza-snacks. Alle sov vi godt i vores medbragte soveposer. Vi brugte følgebilen til at transportere vores sovegrej i, på nær en enkelt deltager, som bar alt oppakning selv. Vi andre brugte daypacks til diverse fornødenheder, såsom vand, rigelige af snacks og overtøj.
Næste morgen stod følgebilen og dens uundværlige forplejningshold klar, med en tidlig nærringsfuld morgenmad og sendte os mætte afsted, ud på de 34 km. og 10 timers vandring. Igennem hele vandringen gik vi i 50 minutter og derefter 10 minutters pause. Vandringsstruktur var dog ikke nok i sig selv, fællessang og humor var en større drivkraft i de hårde timer, som dukkede op lørdag eftermiddag. Et bevis på at fællesskab, og vabelplaster påsat af vores kyndige holdleder Evan, skaber mirakler. Ved ankomsten til Vestjyllands højskole nær Velling, tænkte vi tilbage på en begivenhedsrig dag, med pauser i grøfter, leg i solgule rapsmarker, uforventede is i skyggen og middagslur ved hestefolden. Under indtagelsen af forplejningsholdets skønne aftensmåltid, tilberedt over åben ild, fik vi mange gode grin og snakke om lån af toiletter. Det var jo en lang dag og besørgelse bliver en nødvendighed, så flere af deltagerne måtte ind på gårde for at låne toiletter. Nogle gange var det en lidt grænseoverskridende handling, men også lærerig når man ser fremmede folks glade ansigter og hjælpsomhed. Inden vi fandt hvile på Vestjyllands højskoles shelterplads, var der stadig kræfter i benene, til at hjælpe et forvirret føl og hygge i den skønne ”Forundringes have”, som er en del af Vestjyllands højskole.
Fjordens brise fulgte os på vej de sidste 17 kilometer, som foregik på stier langs Ringkjøbing fjord, ud mod Søndervig. Efter den klassiske middagspause, bestående af velsmurte ”madder”, med tilhørende middagslur, gik vi i samlet trop mod slutdestinationen. De første forældre mødte os i Søndervig og gik med os den sidste kilometer ind igennem Søndervigs travle hovedgade. Det er et fakta, at når 22 FDF’ere kommer vandrende med højt humør i blå FDF-skjorter, skaber det opmærksomhed. Opmærksomheden så alle de fremmødte og spændte forældre, som var samlet i en flagfejrende velkomstkomite. Efter et hurtigt kram, var det dog lyden og duften af Vesterhavet der trak i os, og den kølende og velfortjente dukkert. Alle løb vi ned til stranden og kastede os i det næsten blikstille Vesterhav, med tanker og eufori over en veloverstået Vesterhavsvandring.
Tak til alle deltagere og arrangører.
Tak til Holdleder og stifinder: Evan Bek Jensen
Tak til forplejningsholdet: Pernille Møller Kristensen, Jacob Bendz og Lars Skovhus