Denne blog indeholder reklame fra CamelBak
Camelbak – en test af pulken på din ryg
Tekst: Henrik Kastenskov
Foto: Henrik Kastenskov
Den oprindelige CamelBak var blot en IV-drop pose, som vi kender dem fra hospitalerne. Ambulance medic, Michael Eidson, stoppede den i en sok, og satte den fast på ryggen forud for cykelløbet Hotter’N Hell 100 i Texas tilbage i 1989, og CamelBak’en var en realitet. I dag er den lille pukkel på din ryg en trofast hjælper på vandreturen, løbeturen og cykelturen.
Det kan vel knap nok kaldes for en skov, det lille stykke beplantning udenfor Ry, hvor cykelentusiast 51-årige Flemming Dybbøl i dag kører mountainbike. Men der er masser af stigninger, smalle spor og nedkørsler at forskellige sværhedsgrader at træne på, så dagens tur giver stadig mening for fundraiseren fra Skanderborg.
“Som så mange andre unger af min generation havde vi ikke råd til flere cykler, så hvis vi ville køre cross, så måtte vi selv ombygge vores minicykel. Senere hen, da jeg fik mit første job, cyklede jeg de 25 kilometer til og fra Aarhus på en billig racer. Den tur frem og tilbage var et fantastisk rum for at lade tankerne flyve”.
Landevejscykling kom først
Egentlig var Flemming Dybbøl’s passion landevejscykling, men i 2015 introducerer en ven i erhvervsnetværket ham til mountainbiking på en tur til Utah, hvor vennerne kører det kendte udholdenhedsløb 25 Hours of Frog Hollow, og for Flemming bliver det en øjenåbner til den del af cykelsporten. Derfor træner han også stadig mountainbike. Som han siger: “Så snart der begynder at komme frost på vejene, er smalle racerdæk bare for glatte, til at det er rigtigt sjovt”.
Går man tættere på Flemming Dybbøl, så er det stadig de lange ture han brænder for. Og der kommer CamelBak’en fra dagens test ind i billedet. Tre liter vand på ryggen og dertil yderligere ni liters rum til overtrækstøj, slange og lignende er ret ideelt. “Håndteringen af flasker er ofte anledning til uheld, så derfor giver det mening at have vandet på ryggen fremfor på rammen eller i lommer bagpå. Og så sidder den nye CamelBak bare supergodt – og det er ikke noget jeg siger, bare fordi jeg tester den”, understreger Flemming Dybbøl.
CamelBak’s drikkedunk, Podium, er gentænkt på flere områder, og ikke mindst hætten over drikketuden får ros med på vejen: “Så er det slut med at bruge den første del af vandet på bare at skylle dunken ren”, som Flemming Dybbøl siger det.
Vand skal der til
Michael Smith fra Smith MTB deler holdningen om, at det at have flaskerne på cyklens ramme ikke er en god ide. Men de mere krævende ruter han kører, gør at et lavere tyngdepunkt nede omkring hoften er at foretrække: “I de fleste tilfælde ville jeg bruge vandflasker, men moderne cykler har bare ikke særligt meget plads på rammen til flaskerne. Så det at bære vandet på hoften eller på ryggen giver rigtigt god mening især på de lange ture”, siger Michael Smith, og fortsætter: “Efter bare en times træning, er væsketabet så stort, at det påvirker din præstation, og din koncentrationsevne, så der skal altså vand til. På den ene eller den anden måde”
Nytænkning på ryggen
CamelBak har udviklet Impact Protector systemet, en konstruktion hvor fem lag af perforeret skum, der ligger i en lomme imellem din ryg og vandblæren, absorberer op mod 90% af stødet, hvis du skulle falde. Beskyttelse, der overstiger de krav, der stilles til for eksempel motorcyklisters beskyttelsesudstyr, og en feature, som Michael Smith er begejstret for: “Sporene herhjemme bliver mere og mere udfordrende, så hvorfor ikke passe på dig selv? Et rygskjold er bestemt ikke overkill – du ser også flere og flere mountainbikere køre med full face hjelme – så det, at du kan have en Impact Protector i din CamelBak giver god mening”.
Lige dér er de to cykelentusiaster enige. Flemming Dybbøl planlægger i øjeblikket at gå i sin farfar’s cykelspor og henover knap to måneder gentage farfarens tur fra Aarhus over Berlin til Moskva, Skt Petersborg, Helsinki, Stockholm førend turen går hjem over København og tilbage til Aarhus. “Og så er vi tilbage ved det med at have tingene på ryggen, og hænderne på styret. Færre uheld og mere komfort”, slutter Flemming Dybbøl.
Specifikationer
- Model: Camelbak M.U.L.E.
- Farve: Sort
- Kapacitet: 9 liter + 3 liter vandreservior.
- 5 udvendige lommer
- Crux-reservoir: giver 20% mere vand per slurk – med et ergonomisk håndtag for en lettere genopfyldning
- Magnetic Tube Trap™
- Magnetic click lock på bryst strap
- Luftkanaler til ventilation til ryggen.
- Udvendige hjelmkroge
- Vægt: 620 gram