DAGENE FØR VERDENSREKORD-FORSØGET BEGYNDER

CYKELDRENGENE TVÆRS OVER GRØNLANDSISEN

Tekst: Isabel Morgenstern

Fotos: Cykeldrengene

Få dage før de lukker ned for at fokusere ind på deres, til dato, største udfordring, når vi at få et telefoninterview. Cykeldrengene, Emil og Nicklas er kendte for deres høje humør og ”holdt-kæft-vi-har-det-godt”-energi. Her møder vi dem i en mere stille og eftertænksom udgave. De skal ud på den tynde is, hvor ingen andre før har cyklet.
De vil være de første nogensinde til at dokumentere en cykelrejse over Indlandsisen, der strækker sig over cirka 700 kilometer. Temperaturen kan snige sig ned på minus 30 grader. Det bliver den hidtil hårdeste udfordring for de hhv. 25- og 26-årige eventyrere.

Hvordan blev ideen født?

Nicklas: Det er opstået fra vores følgeskare på sociale medier. For halvandet år siden befandt vi os i en situation, hvor vi ikke rigtigt havde nye ekspeditioner eller eventyr på tegnebrættet. Så da der blev spurgt: ”Hey, hvad med Grønland? Kunne det ikke være noget? Skal I ikke op og cykle på Grønland?” Jamen, så er det jo ingen hemmelighed, at vores første reaktion var: ”Man kan sgu’ da ikke cykle på Grønland?”. Men vores nysgerrighed var vakt, og da vi tog op og testede Arctic Circle Trail på cykel på Grønland, for præcis et år siden, så fik vi mere blod på tanden.

Er I klar?

Emil: Jeg tror ikke, der er noget, jeg har været mere klar til i hele mit liv. Og nu skal vi bare afsted.
Vi har jo været i gang med forberedelserne i lidt over halvandet år – hvor det jo både har været træning; mentalt og fysisk. Søge tilladelser, undersøge og researche. At finde de rette folk og sparre med de mest erfarne polarfolk i hele verden. Det har været vores hverdag i halvandet, snart to år.
Så vi skulle gerne være udrustet nu.

Nicklas: Det er svært at forberede sig på noget, som ikke er sket før. Nu er der godt nok en spanier, som forsøgte sig i 2013, men det er minimalt, hvad han ligesom opnåede på sin cykel. Det var fire cykeldage ud af 27 dage. Vi er så privilegerede, at det hold, den guide han havde med, det er præcis samme team, som vi i dag har med over indlandsisen.

Hvad er det, du glæder dig allermest til ved eventyret?

Emil: Uha, jeg tror der er to facetter af det, jeg glæder mig allermest til. Især lige nu. At komme op og så slukke for alt. Komme væk fra al civilisation. Komme væk fra alt hvad der hedder stimuli, alt hvad der hedder stress, alt hvad der hedder noget som helst. Nyde stilheden. Nyde selskabet af verdens bedste kammerat. Og så nyde det eneste, jeg skal fokusere på – det er det jeg har drømt om de sidste to år.

Nicklas: Jeg glæder mig til rejsen selv. Jeg glæder mig til at være i kontakt med mig selv. Jeg glæder mig til at lære mig selv endnu bedre at kende. Forhåbentlig lærer jeg nogle nye sider af mig selv. Det er jo ikke ligefrem forberedelserne, der er det mest spændende. Og det er vildt at lige om lidt, så er det 120% fokus på udførelsen af ekspeditionen i Grønland. Det er nok det, jeg glæder mig allermest til. At stå deroppe uden at skulle jonglere med 500 forskellige bolde og udelukkende fokusere på at komme fra A til B.

Emil: At komme fra A til B, og stå med verdensrekord – det glæder jeg mig sindssygt meget til. Og så glæder jeg mig selvfølgelig til at komme ind i mig selv igen. Det her med at komme ud og presse sig selv, og komme ud der, hvor det måske ikke er så sjovt. At komme ud af den røde – og måske endda længere ud -af comfortzonen. Og så igen bekræfte vores egne magiske ord: ”Hold kæft, vi har det godt!”.

Cykeldrengene er vindere af sæson 5 af TV-programmet "Alene i vildmarken".

Cykeldrengene er vindere af sæson 5 af TV-programmet “Alene i vildmarken”.

Hvad er den største udfordring?

Nicklas: Den største udfordring for mig, det vil jeg nok sige er tilstedeværelsen i eget selskab. Jeg er et socialt menneske, og der har vi ingen stimuli udover dit syn. Og det er bare hvidt, hvidt og hvidt. Der skal du virkelig lære at være i selskab med dig selv på en ekstrem måde, hvor du ikke selv er herre over: ”Okay, nu ringer jeg lige til min kammerat og er sammen med ham. Nu vil jeg gerne lige ud og lave noget i aften.” Det kan man ikke derude.

Emil: Det aner jeg faktisk ikke. Det tror jeg ikke jeg har taget stilling til. Nu skal vi bare afsted, og så må vi tage stilling til det til den tid. Altså, vi kender jo de forskellige risikoer og forskellige farer, der er deroppe, og det har vi forberedt os ret godt på. Men omvendt så tror jeg da også klart, at stilheden deroppe, det bliver selvfølgelig også, måske ikke en forhindring, men helt bestemt en udfordring. Det gør det altid, når man er så længe væk fra alting. Og når vi lever så stimuleret i verden, som vi gør. Men altså, den tid den sorg.

Var der noget, der chokerede jer på jeres testtur i Grønland i 2022?

Emil: Ja, jeg tror, det, der chokerede mig, hvor tæt man kommer på sine egne følelser. Hvor sindssygt emotionel, man bliver, når man er i så store landskaber. I noget, der er så smukt og man føler sig så lille. Og så, endnu engang – jeg tror faktisk, det er hver gang vi drager ud, at jeg mærker hvor privilegeret og taknemmelig, jeg føler mig. Tænk dig at stå der med verdens bedste kammerat. Det føler man sig sindssygt taknemmelig for.

Nicklas: Det her med at være i følelsernes dans, det er en stor del af eventyrpakken. Det er grunden til at vi tager afsted. Deroppe er det nødvendigt, at du er i kontakt med dig selv og 120 % tilstedeværende i nuet. Det kan være meget overvældende.
Der er et ordsprog, der er meget nærværende i stilheden: ”Det går først op for dig, hvad du har, når du mister det.”. Det er jo virkelig det, vi mærker, når vi sidder derude. Og det er jo tit og ofte alle de mennesker, som du elsker i hverdagen, dem du har tættest på, der popper op derude. Det ser man også i ”Alene i vildmarken”. Vi elsker udfordringen, og vi bliver udfordret.

I har mange partnere i ryggen, der giver jer det lækreste udstyr fra top til tå og alt er bare top-tjekket og klart. Men dækker det eventyret?

Emil: Uden de her mennesker i ryggen, så kunne vi ikke. Med det sagt, jamen så kommer vi også hjem med et underskud på kontoen. Vi har selv lagt 350.000 kr. Ud på sådan en ekspedition. Men omvendt så må vi også bare bøje os ned og sige ydmygt tak til dem, der tror på os, og siger: ”De cykler over indlandsisen. Det tror vi på, det vil vi da gerne bakke op”. Og det er bare enormt fedt.

Nicklas: Det er helt vildt. Det er et kæmpe privilegie, at vi har folk til at hjælpe med alt udstyr, og uden dem havde vi ikke kunne gøre det. For det første så er det sindssygt omkostningsfuldt at skulle ud at støve alt det rigtige udstyr op. Det er jo en ekspedition i sig selv.

Kan I forestille jer at være afsted så primitivt, som de første, der var ekspedition på Grønland, helt uden komfort?

Emil: Dengang var der på ingen måde så meget stimuli, en forhastet en hverdag med stress og hamsterhjul, som vi har i dag. Så jeg tror, at folk dengang, havde lettere ved at være i sig selv og i eget selskab. Omvendt, jamen så har vi jo flere af de her goder og langt mere komfort.

Vi glæder os at se Cykeldrengene til Danmarks Outdoor Festival, 1.-3. september hvor de giver foredrag alle tre dage. Her får du førstehåndsindtrykket fra deres verdensrekordforsøg.

Køb armbånd til festivalen.

Læs mere her: Cykeldrengene.

Nysgerrig på at følge Cykeldrengene på deres tur?
Faktisk kan du se deres lokation under hele turen og følge med i, hvor de befinder sig.
Følg dem her:
Facebook
Instagram

FAKTA:

Cykeldrengene er vaskeægte eventyrere på cykel. De har blandt andet cyklet jorden rundt (24.391 km) og haft cyklerne med på ‘Nordic Arctic Trail’, en tur som bød på 207 km på cykel i Grønland. Derudover er de vindere af tv-programmet “Alene i Vildmarken”, sæson 5. Når de ikke er på tur, kan du møde dem rundt omkring til inspirerende foredrag. 

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.