Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Denne blog indeholder reklame fra Lundhags

Dine fødders bedste ven

Tekst: Henrik Kastenskov
Foto: Lundhags

Klichéerne står i kø, når vi taler fodtøj og vandreture, men bag klichéerne finder vi videnskab, teknologi, innovation og hele forudsætningen for, at din næste outdoor oplevelse bliver magisk.

Jeg kan ikke huske, hvem der sagde det. Om det var min gamle sergent, der brølede det i kasernegården dengang i 1986, om det var i en gammel sort/hvid film, eller om det var et helt tredje sted: “Soldatens bedste ven, er hans fødder.” Men i så fald har vennerne også venner. Nemlig de støvler, vi sætter fødderne i. Og som med alle venskaber, skal man vælge med omhu. Og deri ligger videnskaben.

Men hvorfor er det så vigtigt med ordentligt fodtøj? Først og fremmest fordi en vandreoplevelse med vabler, ømme fødder og i værste fald mere alvorlige skader, tager fokus fra det vigtige: selve oplevelsen.

Valg af fodtøj

Dit valg af rigtigt fodtøj er ifølge den kendte vandrer, Lene Bach Larsen fra Green Active Tours, helt afgørende, og hjælper dig til at få netop det: en god oplevelse. Alle fødder er unikke, og hvis man skal følge Lene Bach Larsen’s ret logiske råd, så skal du altid teste din nye sko eller støvle i den fysiske butik. Medbring dine foretrukne strømper, og prøv den så af. Men gør det om eftermiddagen, når dine fødder i forvejen er lidt hævede. Så risikerer du ikke at komme hjem med en sko, der er for lille. Og dermed ligger vejen til den gode oplevelse bogstaveligt talt åben for dig.

Antallet af firmaer, der producerer godt fodtøj til vandreturen er enormt, så i sidste ende handler det om smag og behag. Men bag det valg, bør der ligge en række grundige overvejelser, som alle er af objektiv karakter: Hvad er mit behov? hvor ofte går jeg? sko eller støvle? hvor krævende er ruten typisk? Underlaget: klipper og sten eller skovsti og mark? hvor tung er min oppakning, er vejret typisk vådt eller tørt, hvad er budgettet?

Samlet set ender du med en liste, hvor minusser er afvejet med plusser, hvorefter det er på tide at lede efter din nye bedste ven. Et sted at starte kunne være hos det klassiske svenske outdoor mærke Lundhags fra Jämtland.

Det er snart 90 år siden – firmaet blev grundlagt i 1932 – at Jonas Lundhag begynder i et lille skomageri på en ø i Sveriges femtestørste sø, Storsjön.

Her grundlagde han virksomheden med en vision om at skabe gode støvler, som passede til livet i de svenske fjelde, og som kunne holde en livstid. Jonas Lundhag blev særlig kendt for sine skovstøvler, skræddersyede træsko og indlægssåler, som kunne holde til det hårde liv i fjeldene. Produkterne hjalp også brugerne af med forskellige typer af rygsmerter, som var opstået på grund af forkert fodtøj.

Den filosofi har Lundhags beholdt, og således er deres designs stadig opbygget efter et skalsystem, hvor de enkelte dele kan udskiftes, hvis de bliver slidt op. Du behøver derfor ikke skifte hele støvlen, bare fordi sålen er slidt.

Trailsko

Über populære og det nye sort i vandrekredse på grund af deres kompromis mellem komfort og funktionalitet. De er mere robuste end din gennemsnitlige løbesko på grund af deres tykkere såler og læderforstærkede stoffer, samtidig med at de er lettere og mere behagelige end standard vandrestøvler. Et sted at starte kunne være Lundhags Bjerg Low. På deres hjemmeside kalder Lundhag den for en “bekvem sommersko til hverdagsbrug og enkle vandreture”, og det passer jo nok meget godt.

Sørg for at dobbelttjekke syninger, svang-støtte, grad af vandafvisning og snøringen. Og så skal du undgå at købe sko, der måske nok ligner trailsko, men som ender med at give dig en dårlig oplevelse. Der er mange efterligninger derude.

Letvægtsstøvlen

En letvægtstøvle som Bjerg Mid fra OMNI serien er, hvad de fleste mennesker tænker på, når de tænker på vandrestøvler i dag. De har ekstra ankelstøtte, stiv fodstøtte og forstærket læder eller syntetisk ydre lag. De er alsidige og brugbare på spor af moderat vanskelighed. De er selvfølgelig lidt tungere end trailskoen, men medmindre du bruger dem på lange flerdages-ture, lægger du ikke engang mærke til vægtforskellen. Sikre tegn på kvalitet: vandtætte udvendigt som udvendigt.

Den høje støvle

Hvis du er til lange ture i svært terræn, er det her du sætter ind. En god tung vandrestøvle tager det bedste fra bjergstøvlen og kombinerer det med letvægtsstøvlen. Højt skaft, nobrede såler og en kraftig ankelstøtte, der sikrer din ankel mod vrid, er essentielt. Og så skal de selvfølgelig beskytte dig mod alt fra vand over mudder til sne. Lundhags Jaure II Ms Lt High passer den beskrivelse. Den tunge støvle er selvfølgelig også dyrere, men er du lagt væk fra civilisationens komfort, så er tørre fødder ubetalelige.

Husk at give dig selv tid til at gå nye støvler til. Start med småture, og byg så stille og roligt op. Jo kraftigere støvlen er, jo længere tid tager det den, at forme sig til præcist dit behov.

Mere inspiration

DANMARKS STØRSTE OUTDOOR FESTIVAL ER KLAR TIL UDELIV FOR ALLE

16. juli, 2024 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRDET ER INSPIRATIONEN TIL AT KOMME MERE UD, DER OVER TRE DAGE TRÆKKER 40.000 GENNEM DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL I...

Følelsen af frihed

En søndag uden plan drog jeg på tur på Djursland i en Nissan Qashqai med Groenberg-tagtelt. Jeg nød morgenmad ved Kalø Slotsruin, fandt ro i naturen ved Aarhusbugten og spiste aftensmad med udsigt til Ebeltoft. Turen sluttede med overnatning ved Naturhotellet, hvor solnedgangen fra tagteltet var en perfekt afslutning. Outdoorbilen gav frihed til at udforske Djurslands smukke landskaber og finde ro i naturen.

Abisko vandretur og Icehotel – God start i Sverige

Abisko vandretur og Icehotel – God start i SverigeEfter en smuk køretur over bjørnefjellet og ind i Sverige, tilbragte Núna og jeg en nat lige over grænsen, kort før Abisko. Vi stod tidligt op næste dag for at få mest muligt ud af dagen.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg...

Cykelpigerne indtager Afrika 

Vi er to 22-årige veninder fra Give ved navn Julie Hölck og Ida Engstad, der efter at have afsluttet gymnasiet var fyldt med den vildeste eventyrlyst.

Magiske Runde og livet på vejen mod Narvik

Oplev magien på den charmerende ø Runde, Norges fugleparadis, og følg med på vores rejse op ad E6 med alle dens små eventyr, vejafgifter og vejrmæssige udfordringer

Tag grillen med på farten

Tag grillen med på farten

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Ferien var fantastisk og derefter den våde tid

Jeg tror temaet for denne blog må være regn. Det har regnet ufattelig meget, og når det ikke regner meget, så drypper det konstant.

Sommeren kom bragende her i Norge

Sikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB BILLET

Kom til adrenaline rush på Fort Østerlund!

Fort Østerlund tilbyder i år et hav af oplevelser som ekstern arrangør. Køb en billet og kom ud til Fort Ø for at få opfyldt dit adrenalinbehov! Der vil være kæmpegynge, totorvsbro og vippe.
Så du er garanteret et smil på læben og en masse gode oplevelser - ved Fort Østerlund.

OBS. Gælder kun ved gyldigt festivalarmbånd.

Sikkerhed

Alle aktiviteter med højde eller risiko er sikkerhedsgodkendte af Force og Politiet. ​ Ved alle vores aktiviteter skal man have lukkede sko på. Fx kondisko. Det er ikke tilladt at deltage med sandaler, træsko og klipklappere. Denne regel gælder også ved de udfordringer, hvor man kan falde i vandet. ​ Husk at det altid er muligt at få et bad, når I har været ude og prøve kræfter med vores aktiviteter. Medbring selv håndklæde, sæbe og evt. poser til våde sko og vådt tøj. Der følger en af vores instruktører med jeres gruppe rundt til de forskellige øvelser og udfordringer. Instruktøren vejleder, holder styr på sikkerheden og noterer i pointscorelisten. ​ Det er ikke tilladt for berusede personer at benytte aktiviteterne. Narkotika af en hver form er forbudt. ​ Du deltager på eget ansvar og bør tjekke dine personlige forsikringer.

Minimumsalder

Vi har en generel minimumsalder på vores aktiviteter på 18 år. Dog kan 14-årige også prøve, hvis man er sammen med værge og der underskrives en ansvarserklæring.
KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

  • Der kan parkeres én bil på hver plads.
  • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
  • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

  • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
  • For den luksuriøse campingoplevelse
  • Inklusive indretning med møbler etc.
  • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
  • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16