Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Få smidige led med squat

Tekst: Trille Skønt-Jensen
Foto: Anders Sune Berg (Boy fra AROS)

Den dybe squat, også kendt som skovskiderstilling, er en stilling, som bruges af mennesker verden over til hvile, arbejde og spise. Men her i vesten er denne stillingen sjældent brugt. Det går ud over vores bevægelighed, så vi får stive og ømme led

”Børn gør det naturligt, men når de kommer i skole og skal sidde i ti år på en stol bliver kroppen for de fleste ude af stand til at indtage den dybe squatposition. At bruge tid i en squat kan give mange gavnlige gevinster og kan blandt andet være med til at genoprette balance i kroppen.”

Sådan siger Thomas Pretsch fra BetterMove. Hans budskab er, at vi selv kan gøre rigtig meget for at bevare vores smidighed. Og helt grundlæggende drejer det sig altså om, at vi skal gå i squat. For vores sundhed. Hvis du har været på Aros i Aarhus og set Boy, så er det lige nøjagtig den position, vi skal være i.

Thomas blev inspireret, da han hørte et foredrag fra en amerikansk fysioterapeut, der fortalte om Asien.

Befolkningen der gør alting på gulvet. De sidder på gulvet, de sidder i squat, når de er på toilet, og når de slapper af. De får ikke udskiftet led og døjer ikke med rygproblemer, som vi gør i vesten, hvor vi sidder på en stol hele dagen. Vi rejser os fra et forhøjet toilet. Vi sidder på en stol, når vi spiser, og når vi arbejder. Vi gør ingenting på gulvet, og det betyder, at vi ikke får bøjet vores knæ og hofter optimalt,” forklarer Thomas Pretsch.

Derfor skal vi gå i squat!

Thomas anbefaler, at man sidder sådan i 10 til 30 minutter om dagen. Men mindre kan også gøre det, og så kan man træne sig op til at sidde i squat. Belønningen er smidigere hofter, knæ og ankler. Balancen får det også bedre. Og det hele gælder. Både turen ned til squat og fra squat og op i stående position

Sådan kan du bruge squat i din hverdag

Stillingen kan du nemt få ind i din hverdag. Sæt dig i squat, når du skal:

  • Ordne vasketøj
  • Lege og bade dit barn og selv tage bad i en squat.
  • Se TV
  • Sende mails og snakke i telefon
  • Lave havearbejde
  • Sæt dig i squat oppe i sofaen
  • Vente på bussen/toget eller generelt når du venter.
  • Bruge en skammel til fødderne på toilettet, så kroppen kommer tættere på squat-positionen, når du er på toilettet.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!