Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Mobilen er død, du er faret vild – hvad gør du så?

Tekst: Trille Skøt-Jensen

Vi har selv prøvet det. At fare vild i skoven og føle sig både forvirret og bange over situationen. For selvom vi bor i lille Danmark, så kan det jo ske, at selv en voksen med alle sine sanser i behold farer vild. Og hvad gør man så? Hvis mobilen er død, hvis kortet ikke hjælper og man har glemt kompasset?

Det har vi spurgt friluftsentusiast Erik Derdau fra Ry om. Han er selv stort outdoormenneske, og han råder til, at man først og fremmest finder Nord, for så kan man orientere sig.

Men det er jo ikke os allesammen, der instinktivt har styr på de fire verdenshjørner, og hvad gør man så Erik?

”Få ro på. Sæt dig ned og få styr på dig selv. Vær ikke bange men læg en plan. Det bedste er jo, hvis du har et overblik over, hvor du er på et kort. Men hvis ikke du har det, så gå ikke i panik, selvom du føler dig lost.

Du er nødt til at finde et pejlemærke, du kan gå efter. Det vigtigste er sådan set, at du vælger en retning, du vil gå i, og så følger den. Gå eksempelvis efter noget der er højt, så du kan orientere dig. Måske kan du klatre op i et træ. Her i Danmark vil du næsten altid kunne få øje på en vej eller et kirketårn.

Og så må du stikke dig en kurs, så du ikke kommer til at gå i ring. Kan du se et træ, der er knækket længere fremme, eller en gruppe træer du vil gå efter, så ved du, at du er kommet et stykke, når du når dem, og det er vigtigt at føle, man kommer frem.

Er det nat, så kan du bruge stjernehimlen til at orientere dig. Fokuser på Nordstjernen og gå så den vej. Retningen er mindre vigtig. Det vigtigste er, at du holder dig til en retning, så du ikke går i ring.”

Sådan lød rådene fra Erik Derdau. Og de kan bruges både i Danmark og i de lande, som har større og vildere natur end her i Danmark. Skulle du være i tvivl om, hvordan du finder Nordstjernen, så kan en anden klar stjerne også bruges som pejlemærke.

Flere gode råd

Flere steder på nettet kan man finde informationer om, hvad man skal gøre, hvis man farer vild. Og flere råder til, ligesom Erik, at man finder nord. Det kan gøres på flere måder.

  1. Er der mos på træerne, så kan du finde nord, for mos vokser på nordsiden af træer. Denne metode er dog ikke 100 procent sikker.
  2. Kig på fritstående træer. De vil oftest hælde mod øst, fordi vinden ofte kommer fra vest her i Danmark.

Og husk: Mange er faret vild før dig og kommet vel ud af det.

Hos alleud.dk kan du finde råd til, hvordan du træner dig i at finde de fire verdenshjørner uden kompas.
Hos Naturguide.dk kan du læse om, hvis du farer vild eller kommer til skade under mere ekstreme vejrforhold.
Eventyrsport.dk sælger blandt meget andet også kompas i flere prisklasser.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!