Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Foråret er på vej og skoven kalder på telttur

Tekst: Zenia Maltha / zeniaogbettina.dk

Kan du mærke det?

Solen begynder lige så stille at få mere og mere magt og de lyse timer bliver flere og flere. Fuglene pipper og alle de små knopper på træer og buske begynder at springe ud. Hvis du spørger os, er det her den bedste tid på året. 

Det er også nu, den helt store teltsæson begynder. Lige om lidt banker påsken på døren, og vi har en del sammenhængene dage fri, som vi kan nyde med vores kære ude i naturen. Det kunne eksempelvis være en tur med et telt i en nærliggende skov – hvor det er lovligt at slå det op. 

Men har du ligesom så mange andre svært ved at regne ud, hvor du må slå telt op, og hvilke regler der egentlig er for fri teltning i Danmark, får du her 11 gode råd, som er lette at følge.

Foto: Zenia Maltha

De 11 gode tips

 1. Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted.
 2. Man må højst slå to telte op det samme sted.
 3. Teltene må maksimalt være tre-personers telte.
 4. Teltene skal være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder eksempelvis naboer, campingplads eller bilveje.
 5. Det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrette bålpladser.
 6. Man må kun bruge feltkøkken, hvis man bruger et stormkøkken, hvor brænderen er indelukket som eksempelvis Trangia. Af hensyn til brandfare må man ikke sætte stormkøkkenet oven på blade, nåle eller andet brændbart materiale – sæt gerne stormkøkkenet på en sten eller lignende.
 7. Vær opmærksom på, at en skov kan være lukket for brug af åben ild, brug af bålpladser mv. grundet tørke, og så er brug af stormkøkken heller ikke tilladt.
 8. Du kan via Naturstyrelsen hjemmeside se, om skove, hvor der normalt er ”fri teltning” kan være lukket.
 9. Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport på skovens veje.
 10. Teltning er ikke tilladt på strandbredder, klitter, enge, moser, heder, marker med flere.
 11. Efter endt brug er det selvfølgelig vigtigt, at man rydder op efter sig selv!

Du kan via dette link finde de 278 skovområder som du må slå et telt op i, og der er garanteret en skov i nærheden af dig.

Teltturens fantastiske egenskaber

Det er en helt speciel oplevelse at sove i telt. Man er tæt på naturen og i ét med den. Vi foretrækker personligt selv at sove i telt, når vi overnatter i skoven. Det giver os en anden form for tryghed, end når man ligger i en shelter, da man kan lukke teltet og derfor er helt alene.

Hvis man på den anden side ikke er vant til at sove ude og ikke har det fulde grej til at overnatte i telt, er en shelter et godt bud, da man billigt kan komme ud og prøve en overnatning af ude i skoven. Hvis man er på en længere vandretur, som det jo indbyder til i påsken grundet de sammenhængene fridage, er en shelter også et godt bud. Her skal man ikke tænke over den ekstra vægtfordeling, der er i rygsækken når man vandrer. På langt de fleste vandreture rundt i Danmark findes der shelters rundt på alle ruterne, og det er derfor ofte muligt at sove langs ruten.

 

Udfordre børnene!

Hvis du har børn i alderen 3-10 år kan du med fordel kombinere jeres telt eller shelter-tur med en hjemmelavede ”turbingo”. Her bliver børnene udfordret i at undersøge naturen, og hvad der findes i den. Turbingo kan være så lavpraktisk som ønskes, da det egentlig bare kræver et stykke papir og lidt tegninger. Print eller tegn selv. Download et eksempel på turbingo her!

I bund og grund er det et eller flere stykker papir med ting fra naturen. Det kunne være en edderkop, et blad, en sky, en sommerfugl, en mariehøne, en fugl og/eller en grankogle. På denne måde får du børnene til at interagere med naturen. Herefter sendes børnene på eventyr i skoven for at finde alle de ting, som du nu har fantasi til at sende dem på jagt efter.

Det er en billig og nem måde at lokke de små med ud.

Det er (desværre) sjældent børn synes, at det er sjovt at man ”bare” skal ud i naturen. Der skal gerne være et formål med turen.

Når vi herhjemme er på telt eller shelter-tur, sørger vi for at gøre det rigtig hyggeligt. Tænk over, inden i tager afsted, hvad der er hygge for jer og tag det med ud. Det plejer at være en god hovedregel for at det bliver en god oplevelse både for store og små. Det handler om ikke at være urealistiske med, hvad der skal laves og ordnes. Det må gerne være simpelt. Og især når der er børn inddraget.

Hjemme hos Zenia Maltha

Vi herhjemme nyder at lave mad over bål på de teltpladser, hvor der er bålplads. Men det kan godt mærkes, at efter der er kommet en lille ny outdoor-makker med på tur, at vi skal være mere realistiske om, hvad vi kan og ikke kan. Derfor har jeg f.eks. lavet lidt om på vores sædvanlige opskrifter.

Vi plejer næsten altid at lave kanelsnegle eller pizzasnegle over bål. Før i tiden stod jeg selv derhjemme og baksede en dej sammen. Nogle gange havde jeg endda ingredienserne med på tur og lavede dejen derude. Det gør jeg bestemt ikke mere. Nu SKAL det være nemt.
Jeg er derfor gået over til at købe færdig dej i ruller. Dejen hedder pizzadej, men passer også perfekt til kanelsnegle og pizzasnegle. Jeg linker her til opskriften på kanelsnegle:

Tryk her, hvis du vil se opskriften på pizzasneglene.

Vi håber, at du har fået nogle gode idéer til hvad du skal bruge din påske på, og så er der vidst ikke andet at sige end god tur.

Mød Zenia Maltha til Danmarks Outdoor Festival

Som jægerinde og nybagt mor har Zenia Maltha oplevet lidt af hvert som naturelsker. Specielt bliver hun mødt af et utal af fordomme, når hun fortæller, at hun går på jagt. Og som nybagt mor bliver man nødt til at prioritere andet end sig selv. Til Danmarks Outdoor Festival i starten af september vil Zenia Maltha igennem to foredrag gøre dig klogere på begge problemstillinger – kom og bliv inspireret. Også selvom du hverken går på jagt eller har en nyfødt baby. Risikoen er, at du kunne gå hen og blive klogere alligevel!

Mere inspiration

Sommeren kom bragende her i Norge

Eventyr med Autocamperen: Sommeren kom bragende heroppe i NorgeSikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg blogger her på siden hver 14. dag indtil jeg kommer til festivalen sidst i august.Lad os...

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

 • Der kan parkeres én bil på hver plads.
 • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
 • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

 • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
 • For den luksuriøse campingoplevelse
 • Inklusive indretning med møbler etc.
 • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
 • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16