Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Tekst og foto: Carsten Lambek

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

Foråret er over os, vi skriver april måned. Det er nu at hele naturen og vi mennesker vågner op efter en vinter i dvale. Det er tid til at gå på eventyr i de vilde spiselige planter i naturen.

Det er nu det er tid til at finde de første spiselige planter i skoven. Det er nu inden træerne lukker af for alt lys til skovbunden, at det er tid til at plukke spiselige urter i skovbunden.

Ramsløg, Skovløg, løgkarse, skovsyre, brændenælde og skovmærke er bare nogle af de dejlige urter som lige nu er i top form. Derfor vil der det næste stykke tid her på bloggen komme små inspirerende opslag om de forskellige urter i skoven.

Ramsløg

De fleste kender måske ramsløg for deres meget kraftige smag af løg og hvidløg. Går man en tur i april måned på en varm dag i Risskoven i Aarhus. Vil man kunne føle den tunge lugt af hvidløg.

Ramsløg findes mange steder i Danmark, dog sjældent i Vestjylland, da den gror bedst i muldjord og ikke i sandjord. Den gror typisk i store kolonier, så når du først har fundet et sted med ramsløg, kan du finde mange.

Det er nu i april måned, at de er allerbedst i køkkenet, hvor de er små og har denne fine delikate og stærke smag og duft af hvidløg. Det er nu de er bedst til fx Pesto og som fyld i kød og fisk. Prøv at lave dig et stykke ristet brød med ramsløg pesto og Vesterhavs ost. Det er den perfekte forårs-morgenmad. Eller en forret, med rejemad på ristet brød med ramsløgs creme.

Der er mange måder at bruge denne fantastiske urt, som har vokset vildt i Danmark siden bondestenalderen. Dog siger historien, at det var spanske soldater i starten af 1800-tallet, der plantede ramsløg i Risskov.

Prøv også at bruge blomster fra ramsløg som stærk pynt på smørrebrød og salat. Frøkapsler senere på året, kan syltes og bruger som fine kapers.

Kendetegn for ramsløg er deres ellipse eller surfboard formede grønne blade, med den meget tydelige duft af hvidløg. Senere når den kommer i blomst, får den små hvide stjerneformede blomster. Når de er afblomstret, får de små runde frøkapsler i små klynger på tre.

Vidste du?

  • At ramsløg har et højt indhold af C vitamin, der kan hjælpe med at styrke immunsystemet.
  • At ramsløg traditionelt har været brugt til at fremme fordøjelsen, og lindre fordøjelsesbesvær.

Forveksling

Ramsløg kan forveksles med Liljekonval og dansk Arum, der er giftige planter. Dog er der ingen af disse der har den kraftige duft af løg og hvidløg. Så husk at du ALDRIG spiser noget du ikke er 100% sikker på hvad er.

Løgkarse

Løgkarse er en spiselig urt med små, hjerteformede blade og en karakteristisk mild løgsmag. Den tilhører korsblomstfamilien og er rig på vitaminer og mineraler, især C-vitamin og jern. Bladene kan bruges friske i salater, som garniture på retter eller til at tilføje smag til sandwiches og wraps. De kan også tilberedes i supper eller sauteres som en del af varme retter. 

Løgkarse har en delikat smag af løg. Løgkarse er let at dyrke og findes ofte voksende vildt ved vandløb eller i fugtige områder. Det er nu den har den bedste milde løgsmag, som kan bruges til at give din salat et stærkt indslag. Må kun spises i små mængder.

Sandløg

De vilde sandløg, står lige nu fint rundt i løvskoven. De smager som purløg. Som de er i familie med. Brug dem som topping på din salat eller omelet. Brug den de steder hvor du også ville bruge purløg.

Den smager fint af løg. 

Marts Viol

Marts viol, er en spiselig urt, der ofte anvendes i kulinariske retter og til medicinske formål. Dens blade og blomster har en mild, sødlig smag, der kan tilføje blomsteragtige noter til salater, desserter og te. Bladene kan bruges friske eller tørrede, og blomsterne kan bruges som pynt eller til at lave sirup eller gele. Prøv også at komme nogle blade i snapsen. Bladene tåler ikke opvarmning, så de skal bruges friske. De kan forveksles med andre violer, som også er spiselige, men ikke har nogen smag.

Skvalderkål

Skvalderkål er en spiselig urt, der er kendt for sine lysegrønne blade og sit hurtige vækstmønster. Den tilhører pilefamilien og har en let citrussmag. Skvalderkål er rig på

vitaminer og mineraler som A-vitamin, C-vitamin og jern. Bladene kan bruges rå i salater, dampes som en grøntsag, eller tilberedes i supper og gryderetter. Dog skal det bemærkes, at skvalderkål kan være aggressiv i haven og sprede sig hurtigt, så det er vigtigt at kontrollere dens vækst, hvis den dyrkes.

Spis dem nu, men de er små og fine. De store bliver meget bitre.

Husk der er ikke noget der hedder ukrudt.

Det er bare naturen der vokser et sted vi mennesker ikke vil have det 💚

Mere inspiration

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes HusDer er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17. Der er lagt op til hygge og inspiration til at få hele...

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARESiden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige. ...

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyr med Autocamperen: To Uger på FartenEventyret begyndelse... To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr...

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

På eventyr med autocamperen i naturen inden længeJeg vil begynde med at sige tusind tak for den varme velkomst både her på bloggen og på sociale medier. Jeg ser virkelig frem til at dele mine kommende eventyr med jer.Lidt bagom mig Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43...

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

En outdoor hovedstad i bevægelse  Lokale partnere står sammen om at skabe Danmarks Outdoor Festival Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere. 36.000...

Anja Robanke – livet i en autocamper

VELKOMMEN TIL NY BLOGGER HOS OUTDOOR365, Anja Robanke.Du kan møde Anja til Danmarks Outdoor Festival, den sidste weekend i august i Silkeborg. Frem mod festivalen blogger Anja fra hendes rejse i autocamper igennem Norge, Finland og Sverige.  Anja solgte alt og...

Kom ud i naturen – det er ren magi for både krop og sjæl

Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse,
hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik
atmosfære.

Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!