Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Tekst og foto: Carsten Lambek

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

Foråret er over os, vi skriver april måned. Det er nu at hele naturen og vi mennesker vågner op efter en vinter i dvale. Det er tid til at gå på eventyr i de vilde spiselige planter i naturen.

Det er nu det er tid til at finde de første spiselige planter i skoven. Det er nu inden træerne lukker af for alt lys til skovbunden, at det er tid til at plukke spiselige urter i skovbunden.

Ramsløg, Skovløg, løgkarse, skovsyre, brændenælde og skovmærke er bare nogle af de dejlige urter som lige nu er i top form. Derfor vil der det næste stykke tid her på bloggen komme små inspirerende opslag om de forskellige urter i skoven.

Ramsløg

De fleste kender måske ramsløg for deres meget kraftige smag af løg og hvidløg. Går man en tur i april måned på en varm dag i Risskoven i Aarhus. Vil man kunne føle den tunge lugt af hvidløg.

Ramsløg findes mange steder i Danmark, dog sjældent i Vestjylland, da den gror bedst i muldjord og ikke i sandjord. Den gror typisk i store kolonier, så når du først har fundet et sted med ramsløg, kan du finde mange.

Det er nu i april måned, at de er allerbedst i køkkenet, hvor de er små og har denne fine delikate og stærke smag og duft af hvidløg. Det er nu de er bedst til fx Pesto og som fyld i kød og fisk. Prøv at lave dig et stykke ristet brød med ramsløg pesto og Vesterhavs ost. Det er den perfekte forårs-morgenmad. Eller en forret, med rejemad på ristet brød med ramsløgs creme.

Der er mange måder at bruge denne fantastiske urt, som har vokset vildt i Danmark siden bondestenalderen. Dog siger historien, at det var spanske soldater i starten af 1800-tallet, der plantede ramsløg i Risskov.

Prøv også at bruge blomster fra ramsløg som stærk pynt på smørrebrød og salat. Frøkapsler senere på året, kan syltes og bruger som fine kapers.

Kendetegn for ramsløg er deres ellipse eller surfboard formede grønne blade, med den meget tydelige duft af hvidløg. Senere når den kommer i blomst, får den små hvide stjerneformede blomster. Når de er afblomstret, får de små runde frøkapsler i små klynger på tre.

Vidste du?

  • At ramsløg har et højt indhold af C vitamin, der kan hjælpe med at styrke immunsystemet.
  • At ramsløg traditionelt har været brugt til at fremme fordøjelsen, og lindre fordøjelsesbesvær.

Forveksling

Ramsløg kan forveksles med Liljekonval og dansk Arum, der er giftige planter. Dog er der ingen af disse der har den kraftige duft af løg og hvidløg. Så husk at du ALDRIG spiser noget du ikke er 100% sikker på hvad er.

Løgkarse

Løgkarse er en spiselig urt med små, hjerteformede blade og en karakteristisk mild løgsmag. Den tilhører korsblomstfamilien og er rig på vitaminer og mineraler, især C-vitamin og jern. Bladene kan bruges friske i salater, som garniture på retter eller til at tilføje smag til sandwiches og wraps. De kan også tilberedes i supper eller sauteres som en del af varme retter. 

Løgkarse har en delikat smag af løg. Løgkarse er let at dyrke og findes ofte voksende vildt ved vandløb eller i fugtige områder. Det er nu den har den bedste milde løgsmag, som kan bruges til at give din salat et stærkt indslag. Må kun spises i små mængder.

Sandløg

De vilde sandløg, står lige nu fint rundt i løvskoven. De smager som purløg. Som de er i familie med. Brug dem som topping på din salat eller omelet. Brug den de steder hvor du også ville bruge purløg.

Den smager fint af løg. 

Marts Viol

Marts viol, er en spiselig urt, der ofte anvendes i kulinariske retter og til medicinske formål. Dens blade og blomster har en mild, sødlig smag, der kan tilføje blomsteragtige noter til salater, desserter og te. Bladene kan bruges friske eller tørrede, og blomsterne kan bruges som pynt eller til at lave sirup eller gele. Prøv også at komme nogle blade i snapsen. Bladene tåler ikke opvarmning, så de skal bruges friske. De kan forveksles med andre violer, som også er spiselige, men ikke har nogen smag.

Skvalderkål

Skvalderkål er en spiselig urt, der er kendt for sine lysegrønne blade og sit hurtige vækstmønster. Den tilhører pilefamilien og har en let citrussmag. Skvalderkål er rig på

vitaminer og mineraler som A-vitamin, C-vitamin og jern. Bladene kan bruges rå i salater, dampes som en grøntsag, eller tilberedes i supper og gryderetter. Dog skal det bemærkes, at skvalderkål kan være aggressiv i haven og sprede sig hurtigt, så det er vigtigt at kontrollere dens vækst, hvis den dyrkes.

Spis dem nu, men de er små og fine. De store bliver meget bitre.

Husk der er ikke noget der hedder ukrudt.

Det er bare naturen der vokser et sted vi mennesker ikke vil have det 💚

Mere inspiration

DANMARKS STØRSTE OUTDOOR FESTIVAL ER KLAR TIL UDELIV FOR ALLE

16. juli, 2024 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRDET ER INSPIRATIONEN TIL AT KOMME MERE UD, DER OVER TRE DAGE TRÆKKER 40.000 GENNEM DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL I...

Følelsen af frihed

En søndag uden plan drog jeg på tur på Djursland i en Nissan Qashqai med Groenberg-tagtelt. Jeg nød morgenmad ved Kalø Slotsruin, fandt ro i naturen ved Aarhusbugten og spiste aftensmad med udsigt til Ebeltoft. Turen sluttede med overnatning ved Naturhotellet, hvor solnedgangen fra tagteltet var en perfekt afslutning. Outdoorbilen gav frihed til at udforske Djurslands smukke landskaber og finde ro i naturen.

Abisko vandretur og Icehotel – God start i Sverige

Abisko vandretur og Icehotel – God start i SverigeEfter en smuk køretur over bjørnefjellet og ind i Sverige, tilbragte Núna og jeg en nat lige over grænsen, kort før Abisko. Vi stod tidligt op næste dag for at få mest muligt ud af dagen.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg...

Cykelpigerne indtager Afrika 

Vi er to 22-årige veninder fra Give ved navn Julie Hölck og Ida Engstad, der efter at have afsluttet gymnasiet var fyldt med den vildeste eventyrlyst.

Magiske Runde og livet på vejen mod Narvik

Oplev magien på den charmerende ø Runde, Norges fugleparadis, og følg med på vores rejse op ad E6 med alle dens små eventyr, vejafgifter og vejrmæssige udfordringer

Tag grillen med på farten

Tag grillen med på farten

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Ferien var fantastisk og derefter den våde tid

Jeg tror temaet for denne blog må være regn. Det har regnet ufattelig meget, og når det ikke regner meget, så drypper det konstant.

Sommeren kom bragende her i Norge

Sikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB BILLET

Kom til adrenaline rush på Fort Østerlund!

Fort Østerlund tilbyder i år et hav af oplevelser som ekstern arrangør. Køb en billet og kom ud til Fort Ø for at få opfyldt dit adrenalinbehov! Der vil være kæmpegynge, totorvsbro og vippe.
Så du er garanteret et smil på læben og en masse gode oplevelser - ved Fort Østerlund.

OBS. Gælder kun ved gyldigt festivalarmbånd.

Sikkerhed

Alle aktiviteter med højde eller risiko er sikkerhedsgodkendte af Force og Politiet. ​ Ved alle vores aktiviteter skal man have lukkede sko på. Fx kondisko. Det er ikke tilladt at deltage med sandaler, træsko og klipklappere. Denne regel gælder også ved de udfordringer, hvor man kan falde i vandet. ​ Husk at det altid er muligt at få et bad, når I har været ude og prøve kræfter med vores aktiviteter. Medbring selv håndklæde, sæbe og evt. poser til våde sko og vådt tøj. Der følger en af vores instruktører med jeres gruppe rundt til de forskellige øvelser og udfordringer. Instruktøren vejleder, holder styr på sikkerheden og noterer i pointscorelisten. ​ Det er ikke tilladt for berusede personer at benytte aktiviteterne. Narkotika af en hver form er forbudt. ​ Du deltager på eget ansvar og bør tjekke dine personlige forsikringer.

Minimumsalder

Vi har en generel minimumsalder på vores aktiviteter på 18 år. Dog kan 14-årige også prøve, hvis man er sammen med værge og der underskrives en ansvarserklæring.
KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

  • Der kan parkeres én bil på hver plads.
  • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
  • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

  • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
  • For den luksuriøse campingoplevelse
  • Inklusive indretning med møbler etc.
  • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
  • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16