Denne blog indeholder reklame fra Jetboil
Forårets urter og planter – perfekte til en lækker suppe
Tekst: Bjørk Arnadottir, Bjørks Kommunikation og Marketing
Foto: Jetboil
Netop nu kan vi nyde naturens rigdom i form af grønne spirer, der pibler frem af jorden. Mange af planterne kan spises. Faktisk er de lige til at smide i suppegryden og tilføre suppen nærende vitaminer og mineraler.
Fra gammel tid var forårets vilde planter et uundværligt powerboost efter en lang vinter, hvor der ikke var meget ernæring tilbage i vinterens hengemte grøntsager. I dag kan vi købe alt det frugt og grønt, vi har behov for. Dog er der noget særlig ved de helt friske skud, vi selv kan sanke i naturen. Det er svært ikke at føle begejstring for de små grønne forårsbebudere.
Tilbered en lækker suppe i naturen
Det er nemt at lave en lækker suppe af de nye friske skud. Du kan både tilberede og spise den i det fri. Du medbringer bare nogle basisingredienser og sanker resten undervejs.
Mangler du en handy løsning til at varme maden med, kan du tjekke Jetboils produkter. Jetboil er højteknologisk kogegrej, der egner sig til vandreture og madlavning i det fri. Små, lette, og effektive produkter designet til udelivet.
Naturens spisekammer lige nu
Lige nu er ramsløgene med deres stærke duft særligt dominerende. Men også andre vilde, spiselige planter melder deres ankomst. Vi kender nok alle brændenælder, mælkebøtter og skvalderkål. I mange år har de været udskældte af haveejere, som har bekæmpet dem med bandeord og sprøjtemidler.
De seneste år har mange dog genopdaget den danske naturs spisekammer og sætter pris på, at der lige uden for vores dør findes mad, der hverken er sprøjtet med skadelige sprøjtemidler eller transporteret fra en del af verden til en anden. Her er en introduktion til nogle af de planter, du finder i naturen netop nu.
![Blog - emily-sierra-2020-jetboil-brand-10](https://www.outdoor365.dk/wp-content/uploads/2021/04/Blog-emily-sierra-2020-jetboil-brand-10-1.jpg)
Brændenælde
Brændenældens friske skud er super lækre – og allerbedst når den er mellem fem og ti centimeter. Men pas på, at du ikke brænder dig på den. Du skal have handsker på, når du plukker den og skylle den med kogende vand, inden du hakker den.
Når det er klaret, vil du opdage, at brændenælden fint kan erstatte spinat i fx supper, pastaretter og omeletter. Brændenælden sammenlignes ofte med spinat, men faktisk indeholder den endnu mere jern og masser af vitamin A og C.
Brændenælder kan plukkes fra det tidlige forår til hen på efteråret.
![braendenaelde-2253-be](https://www.outdoor365.dk/wp-content/uploads/2021/04/braendenaelde-2253-be.jpg)
Mælkebøtte
De fleste kender mælkebøtten som sejlivet ukrudt i haven. Faktisk gror den i de fleste typer jord og findes i utallige varianter. Ønsker du at bruge mælkebøtten i din madlavning, finder du den mest velsmagende mælkebøtte i skyggefulde områder. Mælkebøttens små, friske blade bruges ofte i salater og pesto i stedet for rucola. Smagen er lidt bitter, men frisk. Planten er også velegnet til supper og til at stuve som spinat. Blomsternes kronblade kan drysses oven på stort set alle retter.
Ernæringsmæssigt har mælkebøtten et rigt indhold af bl.a. vitamin A, B og C, folinsyre, kalium og jern. Mælkebøtten har i århundreder været brugt som lægeplante, fx som vanddrivende middel. Planten er bedst i forårsmånederne, men hvis du klipper den ned, kan du plukke dem helt frem til september.
![maelkeboette-2231](https://www.outdoor365.dk/wp-content/uploads/2021/04/maelkeboette-2231-e1617981560192.jpg)
Ramsløg
Ramsløg er et skatkammer fyldt med smag og vitaminer og sammenlignes ofte med hvidløg. Smagen er stærk med en lidt syrlig eftersmag. Ernæringsmæssigt er ramsløg rene C-vitaminbomber – endnu rigere på vitamin C end citroner.
Ramsløgets anvendelsesmuligheder er næsten uendelige, og alle dele af planten kan bruges i madlavningen. Både bladene, blomsterfrøene og de hvide løg under jorden er delikatesser i salater, supper, pesto og sammenkogte retter.
Du kan høste plantens blade frem til juni. Den blomstrer i maj, hvor du i en kort periode kan plukke blomsterfrø. Løgene kan du sanke i efteråret og vinteren.
![ramsloeg_2211](https://www.outdoor365.dk/wp-content/uploads/2021/04/ramsloeg_2211.jpg)
Skvalderkål
Skvalderkål er en anden udskældt spiselig plante. Den er velkendt blandt haveejere, men ikke alle har opdaget, at plantens friske blade er delikatesser i salat, pesto og supper. Smagen af skvalderkål er lidt svær at beskrive. Den har en lidt skarp smag af peber blandet med gulerod, persille og bladselleri.
Skvalderkåls grønne blade er fulde af vitamin C og B samt mineraler som jern, kalcium, magnesium og karotin. Den virker efter sigende udrensende, hvorfor den gennem tiderne er blevet anvendt ved ledproblemer. Den sejlivede skvalderkål er aktuel nu og de næste mange måneder.
![skvalderkaal-2206](https://www.outdoor365.dk/wp-content/uploads/2021/04/skvalderkaal-2206.jpg)
Naturens mad smager bedst i naturen
Mange oplever en glæde ved selv at plukke grønt til madlavningen frem for at købe tingene i et supermarked. Det giver en forståelse for værdien af naturens skatkammer – også når det gælder nogle af de mest udskældte ukrudtsplanter.
Som de fleste spiselige planter smager disse bedst, når planten er ung og frisk. Jo friskere planten er, jo mere lækker ser den ud. Og den føles sprød og frisk, når du snitter og klargør den. De fine grønne skud appellerer til alle sanser og krydrer både mad og humør.
Ramsløg vokser i løvskove, lunde og småkrat. Brændenælder, mælkebøtter og skvalderkål findes stort set overalt. De er mange haveejeres mareridt i sommerhalvåret, men derudover er de udbredte i skove, enge, marker og grøftekanter.
Nikålssuppen – med ni forskellige typer grønt
Tidligere var det en tradition at servere “Nikålssuppe” skærtorsdag. Måltidet bestod af en suppe kogt på årstidens grønt, hvor man brugte, hvad man kunne finde, fx skvalderkål, grønkål, brændenælder, ramsløg, bladbeder, mælkebøtte og skovsyre. Resultatet blev en grøn vitaminbombe, der skulle holde sygdommene borte resten af året.
Du skal bruge:
1 liter vilde urter: skvalderkål, mælkebøtteblade, brændenælder, ramsløg, sødskærm, løgkarse etc.
100 g løg
2 fed hvidløg (hvis du ikke bruger ramsløg)
2 spsk kokos- eller rapsolie
100 g kartofler
8 dl grøntsagsbouillon
2 dl soja quisine eller anden fløde
salt, friskkværnet peber
1 ½ spsk citronsaft
![uge-1-skaertorsdagssuppe-670x400](https://www.outdoor365.dk/wp-content/uploads/2021/04/uge-1-skaertorsdagssuppe-670x400-1.jpeg)
Sådan gør du:
Overhæld brændenælderne med kogende vand. Så brænder de ikke mere. Snit alle urterne og fjern evt. grove stængler.
- Hak løg og hvidløg og svits dem i olien et par minutter.
- Tilsæt urterne og bouillonen. Læg låg på gryden og lad suppen simre ca. 8 minutter.
Blend suppen og tilsæt fløden. Smag til med salt, peber og citronsaft. Måske skal der også lidt mere bouillon i.
Servér suppen portionsvis og pynt evt. med grønt og/eller blomster.
Tip: Du kan lave suppen med ramsløg alene – eller en blanding af brændenælder og skvalderkål. Du kan også servere brød til suppen.
Opskrift: Folkekirkens Nødhjælp
Kog suppen i naturen med et gennemtænkt og effektivt udekøkken.
MiniMo fra Jetboil har en særlig regulator, der giver jævn brændstoftilførsel for øget effektivitet og mulighed for at regulere gastilførslen meget præcist, så du kan have ting stående og simre.
Gassen tændes med en lille trykknap, og den effektive Fluxring-gryde med isolering indeholder 1 liter kogende vand efter ca. 4,5 minutter. Du kan drikke af beholderen gennem låget. Låget passer også lige til at gemme den medfølgende stabilisator til gasdåsen i, når der skal pakkes. Omkring bunden sidder der en beskyttelse, der også fungerer som målekop og skål.
MiniMo vejer 415 gram uden gasdåse og tilbehør, måler 127 x 152 mm og passer til diverse tilbehør fra Jetboil, f.eks. Hanging Kit og Pot Support.
![Blog - emily-sierra-2020-jetboil-brand-74](https://www.outdoor365.dk/wp-content/uploads/2021/04/Blog-emily-sierra-2020-jetboil-brand-74.jpg)