Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Spotlight fra 2. udgave af Outdoor365 magasinet 

Friheden i baghaven

Tekst: Henrik Kastenskov
Foto: Henrik Kastenskov

Danskerne søger mikroeventyret og oplevelserne hjemme i baghaven. Mange indretter deres uderum med eget bålsted. Flere har også indrettet sig med vildmarksbad og sauna. For slet ikke at nævne én af de helt store trends i baghaven, shelteret, der kan bruges til overnatning i det fri året rundt.

De har travlt i Kjellerup. Rigtig travlt. “Vi bliver blæst omkuld”, som Jes Kristensen, den ene halvdel af makkerparret bag Shelterbyg, siger det. Og for ligesom at sætte en streg under tilføjer han. “Det er stukket helt af”.

 

Spæd opstart

De to tømrere, Jes Kristensen og Christian Svendsen, spottede en begyndende interesse for at overnatte udendørs i shelters så langt tilbage som sidst i 90’erne. Shelters var noget danskerne Kristensen. Ukendte fra ferieture til Sverige og Norge, og nu var der en stille, men støt stigende, efterspørgsel fra institutioner og udelivsentusiaster, der begyndte at vise sig.

“På det tidspunkt var der ikke ret I virkeligheden er det, der mange, der tilbød at bygge shelters. Og de løsninger, der fandtes på markedet, var ret dyre standard-shelters opført i rundtømmer. Vi satte os ned og tænkte, at det måtte kunne gøres bedre og billigere”, husker Jes Kristensen. Herfra var der ikke langt til at realisere ideerne om at lave flere designs i forskellige størrelser og lave dem som gør-det-selv byggesæt med grundige vejledninger, skruer og bolte.

Byggeriet tager fart

Vi spoler hurtigt frem til 2016, hvor shelterbyggeriet tager fart i takt med, at danskerne for alvor får øjnene op for glæden ved det udeliv, der ligger og venter lige uden for døren. Byggesættene ryger over disken fra værkstedet i Kjellerup, som var det varme hveder dagen før Store bededag, og kommuner og institutioner bygger bålhytter og shelters for at imødekomme efterspørgslen.

Udeliv går amok

Corona-pandemien sendte os hjem til tælling og ud i vores egne uderum. “Derfra begyndte det at gå amok”, husker Jes Kristensen. Udsigten til at holde sommerferie hjemme i Danmark fik mange til spendere en del af feriebudgettet på et shelter til baghaven. “For mange har corona-krisen udløst en latent idé, som de nu giver sig i kast med at føre ud i livet. Vi ser unge som gamle, erfarne som helt uerfarne brugere bygge et shelter. Folk, der aldrig har haft en skruemaskine i hånden, og som sandsynligvis lever størsteparten af deres liv foran en skærm, vil bare gerne ud og overnatte i fri luft. I virkeligheden er det, der imponerer mig mest, at overnatning i shelters appellerer til alle”. Selvom Shelterbyg også gerne monterer shelters for kunderne, så opmuntrer Jes Kristensen og Kristian Svendsen til, at man gør det selv. Og mange tager gerne udfordringen op, og gør bygningen af familiens nye uderum til et projekt med børnene eller gode venner henover en weekend.

Nye tendenser

I sommeren 2021 ændrer tendensen sig lidt igen. Skoler og institutioner har i forbindelse med nedlukningen allerede investeret i bålhytter og shelters til brug i undervisningen.

Mange har, i det forgangne år, haft mulighed for at prøve at overnatte i shelter på en af de mange offentlige shelterpladser i Danmark. Nu er folk klar til at bruge flere penge på shelters til deres egne haver. “Vi laver stadig mange af de klassiske byggesæt, men vi ser en stigende ten- dens, hvor folk gerne vil bruge 40.000- 50.000 kroner på at bygge fuldtømrede shelters.

Danskerne har for alvor fået øjnene op for udelivet og er nu klar til at investere langsigtet i kvalitetsshelters. Og hvis bare fem-ti procent af alle parcel- og sommerhusejere ønsker et shelter, som et ekstra uderum til boligen, så er vi meget, meget langt fra at have dækket behovet”, slutter Jes Kristensen.

Vidste du at…

  1. Shelterbyg leverer komplette gør- det-selv byggesæt til dit eget shelter for mellem 14.000-65.000 kroner afhængigt af dine behov.
  2. Et shelter kan typisk bygges i løbet af en weekend.
  3. Der findes i øjeblikket omkring 2000 registrerede shelterpladser i Danmark.
  4. Du kan booke overnatning i udvalgte offentlige shelters. Læs mere på Naturstyrelsens hjemmeside.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!