Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Friluftsrollinger – Sådan kommer du ud i naturen med dine små børn

Tekst: Zenia Maltha
Foto: Julie Pio

Julie Pio Kragelund er forfatter til bogen “Friluftsrollinger – sådan kommer du ud i naturen med dine små børn” som udkom i juni 2020. Her får du lidt af hendes filosofi og gode konkrete råd om hvordan du kan dyrke familiefriluftsliv.

Naturen kan noget særligt

Det er videnskabeligt bevist at friluftsliv og natur kan noget særligt. Ved at færdes i naturen og dyrke friluftsliv, bliver børn mere psykisk robuste, får bedre selvværd, et sundere, stærkere immunforsvar, bedre motorik og kropsbevidsthed samt viden om naturen. Og så kommer der alle de mere bløde værdier: Muligheden for som familie at træde lidt ud af hverdagens trummerum og en modvægt til alt det der foregår online. 

Friluftsliv behøver slet ikke at være et stort, langvarigt eller uoverskueligt projekt. Friluftsliv alt det der foregår udenfor. Det kan være alt fra en cykeltur i skoven, hindbærsnitter i baghaven, en gåtur på stranden eller en kanotur på en svensk skovsø.

Øvelse gør mester

Al begyndelse er svær. Sådan var det også da du selv skulle lære at cykle, startede på et nyt arbejde eller skulle samle det første IKEAskab. Og sådan er det også med friluftsliv. Fortvivl ikke hvis de første par gange er svære eller der er gråd, stress og konflikter. Sæt ambitionerne helt ned og prøv igen. Det sværeste er at komme ud over dørtærsklen. Men når først I er kommet ud, venter fornøjelsen – samværet, nærværet, dine børns refleksioner og glæde ved naturen. Din egen overraskende glæde ved kaffens mere intense smag, snobrødets knasende krumme og lyden af sprød skovbund under dine fødder.

Børnemindset

Børn oplever natur på en helt anden måde end voksne. Børn er grundlæggende uinteresserede i emner som mål, tid og distance, de vil meget hellere lege, samle, synge eller slås i naturen. De er vanvittigt gode til at være tilstede i nuet og ikke tænke fremad. Noget vi voksne kan lære lidt af.
Børn gider ikke gå på store lige grusveje, de vil hellere ned ad den lille snoede skovsti, hvor eventyret venter om hjørnet, balancere på den væltede træstamme eller hoppe på mosdyngerne. Vil du have succes med at komme ud med dine børn, skal du finde en mellemting der fungerer. Sæt dine egne klassiske ambitioner om tid, distance og mål ned – som i helt ned. Nogle gange er turen 1 km andre gange 200 meter. Find et område hvor du kan tilpasse turen og afkorte hvis der er behov.

Du kan også motivere med is og kage eller andre lækkerier ved mål, men hold stadig fast i at vejen derhen skal være sjov, indbydende og relativ kort for børn. Og prøv at vær med på og i deres fantasihistorier om enhjørninger, trolde, zombier eller hvad der ellers gemmer sig på turen.

 

En del af ansvaret

Lad børn over 3 år bære en lille rygsæk selv. Der behøver ikke være andet end en lille vanddunk, guf og en regnjakke i, men følelsen af at være en del ansvaret og hjælpe til betyder meget.

Børnene kan også hjemmefra være med til at vælge hvilke snacks og guf der skal med. Det kan være særdeles motiverende for ungerene at vide hvad der venter i rygsækken af lækkerier. Og husk som voksen at dele rundhåndet ud af lækkerierne undervejs på turen.

På tur med andre

Det er som oftest en kæmpe motivationsfaktor for børn, hvis der er andre børn med på tur. De inspirerer hinanden, leger, løber og springer omkring uden at opdage de er på tur og i bevægelse. Det kan også være en aflastning for som dig som voksen, at I både er flere til at dele ansvaret og det der skal bæres.

De gode råd

  • Sæt x ved varm, tør og mæt – det er en forudsætning for at både børn og voksne kan nyde det. Og husk, at tit er det de voksne der står og fryser
  • Start med korte ture, fx hvor I bare spiser madpakker lidt inde i skoven
  • 1-3 timer er tit rigeligt tur-tid til at begynde med
  • Husk snacks og lidt forkælelse
  • Forbered børnene ved at tale om hvad I skal, og fortæl dem at du er glad for at være på tur med dem
  • Hav altid at en mobiltelefon med hvis I har brug for hjælp, og en lille førstehjælpstaske med et par plastre, sårrens, sikkerhedsnål mm. (Det kan du også læse meget mere om i bogen)

BAGOM BOGEN OG FORFATTEREN

Julie Pio Kragelund er en outdoorglad mor til 3 drenge: Svend (2017), Mads (2015) og Konrad (2012).
Sammen med sin mand, Peter, har hun praktiseret friluftsliv med børnene, siden de var helt små.
Bogen Friluftsrollinger er en inspiration til forældre, der gerne vil dyrke familiefriluftsliv. Måske har du taget tilløb flere gange, men synes det er svært og uoverskueligt med små unger, måske mangler du bare et lille kærligt skub og nogle konkrete råd.

Friluftsrollinger inspirerer til forskellige former for friluftsliv, som fungerer godt med ‘smållinger’. Alle kapitlerne er krydret med historier og familiefriluftsliv på godt og ondt, uden filter og glimmer. Det er både for at tilføre lidt underholdning og samtidig vise dig, at familiefriluftsliv indeholder alle de ubekendte faktorer, der popper op uden varsel, helt ligesom i det almindelige familieliv. Trods-, tisse- og tøjseancer – for blot at nævne nogle.

Køb bogen hos Eventyrsport 

Til oktober 2021 udkommer næste bog med titlen “Friluftsrollingers favoritter i de danske nationalparker”. Det er en guidebog med et væld af konkrete anbefalinger til vandreture, cykelture, orienteringsløb, overnatning i det fri, vandhulseventyr og andre skønne børnevenlige udflugter og aktiviteter i Danmarks 5 skønne Nationalparker: Thy, Mols Bjerge, Vadehavet, Skjoldungernes Land og Kongernes Nordsjælland.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!