Guide: Sådan får du en lettere oppakning

Tekst og foto: Kaare Meldgaard

Vi lever i en tid hvor forbrug, ting og ”udstyr” tit fylder rigtig meget i folks hverdag, det gælder også friluftslivet. Og udstyr er vigtigt, det giver muligheder for at dyrke friluftsliv sikkert, behageligt og understøtter alle de gode ting, vi gerne vil have ud af at være ude i naturen. Samtidig kan udstyr også komme til at fylde næsten mere end selve oplevelsen. 
Jeg kommer her med min guide til lettere oppakning. 

 

  1. Få overblik over, og vej dit udstyr

  • Start med at finde det udstyr du regner med du skal have med på tur – det hele.
  • Vej alt.
  • Noter det hele ned i et pakkeskema (mange bruger hjemmesiden lighterpack.com som giver god oversigt)
  • Husk at inkludere mad, vand og andet, de noteres i en kategori under ting der ændrer vægt undervejs
  • Inddel det hele i kategorier. Eventuelt 1. store ting så som; telt, sovepose, underlag, rygsæk 2. ekstra tøj 3. tøj/ting du har på 4. madlavning 5. elektronik og diverse personlige ting (pung, sæbe, tandbørste osv…)

 

  1. På evaluerings tur

  • Hvad brugte du ikke på turen? ekstra tøj, diverse ting, hvad kan du lade blive hjemme, og hvad skal bare med (førstehjælp, evt. noget som regntøj …) Hvad er godt til hvilke type ture (solo, flere, steder og årstider)
  • Overvej hvor meget du har brugt, mad og vand specielt, men også toiletpapir, sæbe osv.
  • Vær kritisk og benhård i dit valg af medbragt udstyr – var det så nødvendigt?
  • Folk har ofte for meget tøj med: Man behøver ikke mere end: 1 par sokker, 1 par undertøj, 1 ekstra lang trøje/tshirt, og hvis lidt koldere også 1 par lange underbukser og 1 varm jakke
  • Jeg oplever også tit folk har alt for meget vand/mad med – jeg har typisk omkring 500g mad med og 1 liter vand med, som rækker til 3 til 6 timer afhængig af terræn og temperatur – så typisk kan jeg gå fra 10-30 km mellem optankning.

 

  1. Indkøb efter størst mulighed/behov

  • Først nu skal du til at overveje at købe ind – her bruger du den erfaring fra vejning og pakning og evalueringsturen til at afgøre hvad er det første du skal starte med.
  • Start med det, som ikke har fungeret optimalt på tur, det kan være teltet som ikke virker, rygsækken som er ubehagelig, soveposen som er for kold/varm eller træls at sove i, regntøj, varm jakke, underlag osv…
  • Kig på hvor du billigst kan spare mest vægt i forhold til dit brug? Det kan godt blive lidt uoverskueligt, men spørg, hvor du kan. Venner, bekendte, facebook osv.

 

Hjælp til valg af udstyr

Hvis du ikke lige kender nogen, som du kan spørge til råds eller søge inspiration til, så vil jeg godt dele lidt af min egen viden, som jeg har skrabet sammen efter utallige ture og år på bagen i naturen på mine letvægtsture.

Jeg kan huske, da jeg for over 20 år siden begyndte på letvægtsvandring. Haglöfs var lige kommet frem med deres L.I.M-serie til trailløb, og jeg købte min første rygsæk og tøj fra serien. Fokus var fra starten af simpelt, let, men stadig holdbart design. Skær ind til benet og find ud af hvad de essentielle funktioner af en given type grej er, og sådan er det stadig i dag.

Når man skal skære ned i vægt, og når vi generelt snakker om, hvad der er vigtigt på telttur, så snakker vi om ”de store 3,” som er de ting af vores udstyr som vejer mest. Telt, sovegrej og rygsæk. Det er her, man typisk kan spare meget vægt ved at købe noget let. Jeg har nedenfor lavet et skema, der giver et let overblik over, hvor meget vægt der kan spares på at bruge let udstyr.

    Vil du vide mere?

    Facebook-gruppen ”ultra letvægts vandring” har 8500+ medlemmer, unge som gamle, som nyder at nørde grej, teknikker og ikke mindst elsker at dele ud af erfaringer og gode råd.

     Youtube kanalene ”outsidersTV” og ”Thewalkingdane,” som er drevet af Kaare Meldgaard, Rasmus Schmidt Gade og Christoffer Lange, alle erfarne ultra letvægts vandrere, som deler ud af viden om grej, anmelder grej, snakker ture og meget andet.

     Ultralightpedestrian.com: Side fra Niels Blok, en af de tidlige UL vandrere i Danmark, som deler ud af mange års erfaringer.

    Mere inspiration

    Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

    Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

    Chok for kroppen giver ro i sindet

    Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

    1o tips til en efterårsferie i naturen

    Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

    Nyd naturen langsomt og genvind balancen

    Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
    Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

    Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

    Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

    Haglöfs – Fit for the Outside

    Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

    Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

    Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

    Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

    Naturen kommunikerer både i og omkring dig

    Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

    Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

    16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

    Sådan pakker du til dit eventyr

    Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.