Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Guide: Sådan får du en lettere oppakning

Tekst og foto: Kaare Meldgaard

Vi lever i en tid hvor forbrug, ting og ”udstyr” tit fylder rigtig meget i folks hverdag, det gælder også friluftslivet. Og udstyr er vigtigt, det giver muligheder for at dyrke friluftsliv sikkert, behageligt og understøtter alle de gode ting, vi gerne vil have ud af at være ude i naturen. Samtidig kan udstyr også komme til at fylde næsten mere end selve oplevelsen. 
Jeg kommer her med min guide til lettere oppakning. 

 

 1. Få overblik over, og vej dit udstyr

 • Start med at finde det udstyr du regner med du skal have med på tur – det hele.
 • Vej alt.
 • Noter det hele ned i et pakkeskema (mange bruger hjemmesiden lighterpack.com som giver god oversigt)
 • Husk at inkludere mad, vand og andet, de noteres i en kategori under ting der ændrer vægt undervejs
 • Inddel det hele i kategorier. Eventuelt 1. store ting så som; telt, sovepose, underlag, rygsæk 2. ekstra tøj 3. tøj/ting du har på 4. madlavning 5. elektronik og diverse personlige ting (pung, sæbe, tandbørste osv…)

 

 1. På evaluerings tur

 • Hvad brugte du ikke på turen? ekstra tøj, diverse ting, hvad kan du lade blive hjemme, og hvad skal bare med (førstehjælp, evt. noget som regntøj …) Hvad er godt til hvilke type ture (solo, flere, steder og årstider)
 • Overvej hvor meget du har brugt, mad og vand specielt, men også toiletpapir, sæbe osv.
 • Vær kritisk og benhård i dit valg af medbragt udstyr – var det så nødvendigt?
 • Folk har ofte for meget tøj med: Man behøver ikke mere end: 1 par sokker, 1 par undertøj, 1 ekstra lang trøje/tshirt, og hvis lidt koldere også 1 par lange underbukser og 1 varm jakke
 • Jeg oplever også tit folk har alt for meget vand/mad med – jeg har typisk omkring 500g mad med og 1 liter vand med, som rækker til 3 til 6 timer afhængig af terræn og temperatur – så typisk kan jeg gå fra 10-30 km mellem optankning.

 

 1. Indkøb efter størst mulighed/behov

 • Først nu skal du til at overveje at købe ind – her bruger du den erfaring fra vejning og pakning og evalueringsturen til at afgøre hvad er det første du skal starte med.
 • Start med det, som ikke har fungeret optimalt på tur, det kan være teltet som ikke virker, rygsækken som er ubehagelig, soveposen som er for kold/varm eller træls at sove i, regntøj, varm jakke, underlag osv…
 • Kig på hvor du billigst kan spare mest vægt i forhold til dit brug? Det kan godt blive lidt uoverskueligt, men spørg, hvor du kan. Venner, bekendte, facebook osv.

 

Hjælp til valg af udstyr

Hvis du ikke lige kender nogen, som du kan spørge til råds eller søge inspiration til, så vil jeg godt dele lidt af min egen viden, som jeg har skrabet sammen efter utallige ture og år på bagen i naturen på mine letvægtsture.

Jeg kan huske, da jeg for over 20 år siden begyndte på letvægtsvandring. Haglöfs var lige kommet frem med deres L.I.M-serie til trailløb, og jeg købte min første rygsæk og tøj fra serien. Fokus var fra starten af simpelt, let, men stadig holdbart design. Skær ind til benet og find ud af hvad de essentielle funktioner af en given type grej er, og sådan er det stadig i dag.

Når man skal skære ned i vægt, og når vi generelt snakker om, hvad der er vigtigt på telttur, så snakker vi om ”de store 3,” som er de ting af vores udstyr som vejer mest. Telt, sovegrej og rygsæk. Det er her, man typisk kan spare meget vægt ved at købe noget let. Jeg har nedenfor lavet et skema, der giver et let overblik over, hvor meget vægt der kan spares på at bruge let udstyr.

  Vil du vide mere?

  Facebook-gruppen ”ultra letvægts vandring” har 8500+ medlemmer, unge som gamle, som nyder at nørde grej, teknikker og ikke mindst elsker at dele ud af erfaringer og gode råd.

   Youtube kanalene ”outsidersTV” og ”Thewalkingdane,” som er drevet af Kaare Meldgaard, Rasmus Schmidt Gade og Christoffer Lange, alle erfarne ultra letvægts vandrere, som deler ud af viden om grej, anmelder grej, snakker ture og meget andet.

   Ultralightpedestrian.com: Side fra Niels Blok, en af de tidlige UL vandrere i Danmark, som deler ud af mange års erfaringer.

  Mere inspiration

  Turen op ad i Norge med store kontraster

  Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

  Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

  Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

  Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

  Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

  Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

  Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

  DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

  Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

  Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

  Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

  Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

  Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

  På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

  Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

  LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

  Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

  Anja Robanke – livet i en autocamper

  Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

  Vil du også prøve det hele i 2024?

  Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!