KUNSTEN AT FINDE TROLDE

Tekst: Isabel Morgenstern

Foto: https://www.michael-krogh.com

KOM MED I JAGTEN PÅ LOKALE OPLEVELSER TIL DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL
Troldekunst af Thomas Dambo

Vi er gået fra festivalpladsen, Lunden i Silkeborg, en tidlig morgen kl. 7. I jagten på at finde een af de unikke oplevelser i Silkeborg og Søhøjlandet. Få minutter fra festivalpladsen når vi ud på Silkeruten. Anemonerne er sprunget ud i skovbunden og solen glitrer i søen. Efter en time i den skønneste natur står vi med udsigt over Ørnsø.
Syd for Silkeborg Bad, sidder Stærke Storm, og han er ikke hvilken som helst skulptur. Han er nemlig en del af Thomas Dambos større projekt kaldet ’Rejsen til den store troldefolkefest’. Hen over sommeren 2020 gemte Thomas Dambo ti skulpturer på hemmelige lokationer i Danmark, som dermed udgør én stor skattejagt.

Stærke Storm sidder, hvor han gør, fordi han er utilfreds med at dalens træer er blevet fældet, for det medførte at mange af de andre træer væltede i vinden. Nu sidder Stærke Storm solidt placeret foran de resterende træer og passer godt på dem.

Denne oplevelse får du i Silkeborg og til Danmarks Outdoor Festival, den 1.-3. september, Lunden i Silkeborg.

FIND FLERE TROLDE I DANMARK

Rundt omkring i landet – på hemmelige, smukke steder – kan du tage på troldejagt og finde imponerende og søde troldeskulpturer i genbrugstræ. Troldejagt er en sjov og anderledes måde at udforske den danske natur på.

Thomas Dambo lavede i 2016 de populære 6 kæmpetrolde “Glemte Kæmper” af genbrugstræ, som står i naturen på Københavns Vestegn. Hans trolde har også fundet vej til en lang række lande udenfor Danmarks grænser, og hen over sommeren 2020 er der blevet opført en masse nye trolde på smukke steder i Danmark under overskriften “Rejsen til den store Troldefolkefest”. Troldene kan kun findes via en digital “skattejagt” på Trollmap.com.

Troldene bliver skabt med hjælp fra en masse frivillige. De hjælper med at bygge, finde sponsorer, donere penge og genbrugsmaterialer, skaffe hjem til troldende eller bare at lave lasagne til de hjælpsomme troldebyggere.

Man skal lede grundigt og være parat til at tage på opdagelse i naturen under sin troldejagt i Danmark for at finde troldene. Ud over at benytte sig af troldekortet på TrollMap.com kan det også være nødvendigt at snakke med venner, bekendte og folk, du møder på din vej for at finde frem til, præcis hvor de gemmer sig.

Troldejagt i Danmark: Hvor er troldene?

Man kan være heldig at google sig frem til nogle præcise placeringer på flere af troldene. Men for de fleste af dem gælder det, at man ikke kan få et præcist GPS-koordinat for deres placering. Dét er en del af charmen ved troldejagten – at man skal lede lidt efter dem.

De 6 Glemte Kæmper finder du her:

 • Høje Taastrup (Han hedder Teddy Venlig og står ud til en sø ved Hakkemosevej 6, 2630 Taastrup)
 • Vallensbæk Mose (Hun hedder Lille Tilde og står og lurer ud mellem træerne på den smukke natur ved Tueholmsøen. Inden i Lille Tilde gemmer der sig 28 fuglehuse, som områdets fugle kan benytte i kolde perioder)
 • Albertslund (Han hedder Thomas På Bjerget. Han ligger i en lysning på toppen af bjerget i Albertslund og kigger ud over Kongsholmparken)
 • Ishøj (Han hedder Oscar Under Broen og befinder sig ved Ishøj Strandpark under en bro. Parkér på Arkens parkeringsplads)
 • Rødovre (Han hedder Sovende Louis og ligger i en lysning på toppen af en lille bakke i Rødovre)
 • Hvidovre (Hun hedder Bakke Top Trine, og hun ligger på en lille bakke i Hvidovre og kigger ud over Avedøresletten)

De glemte kæmper – Her finder du flere af Thomas Dambos trolde:

 • Nordhavn (Kaptajn Nalle, Kattegatvej 6, 2150 Nordhavn)
 • Mariager (Ivan Evigvår er flyttet fra København til Munkholmanlægget på Skovvej 4, 9550 Mariager)
 • Amager – Remiseparken i Sundbyvester (Sanka Suttetrold)
 • Amager – Kongelunden (Bjarke Cirkelsten, Skolevej, 2791 Dragør)
 • Egholm/Aalborg (Pil Tusindtunge)
 • Christiania (Green George finder du ved Sydområdet 30, 1440 København K)
 • Horsens (Laura & Julian sidder ud til vejen Langelinie tæt ved vandet)
 • Aarhus, Tilst (Simon & Anine finder du på Viborgvej 350, 8210 Aarhus V)
 • Mørke på Djursland (Her finder du 2 trolde med 1,5 kilometers mellemrum, nemlig trolden Sigurd, The Bird & The Red Thing på Bakkedraget 6B, 8544 Mørke og trolden Mørkemanden Ben Chiller på Thorsagervej 21C, 8544 Mørke)
 • Silkeborg (Stærke Storm sidder i skovene omkring Ørnsø. Start ved Kunstcentret Silkeborg Bad og gå op i skoven mod syd)
 • Fanø (Anker Drømmefanger)
 • Skrædderholmen (Lange Liv)
 • Roskilde (Runde Rie sidder i vandkanten ved én af Lynghøjsøerne ved Svogerslev)
 • Hurup Thy (Trolden Ask sidder på højen Ashøj i en lysning)
 • Odense (Hans Hulehånd befinder sig et sted mellem Skibhus og Stige Ø)
 • Maribo på Lolland (Trolden, Frie Vilje, befinder sig i nærheden af campingpladsen og frilandsmuseet)
 • Allerød (Hanna Halerød finder du på Bregnerød Skovvej, 3450 Lillerød)
 • Børkop (Ene Øjesten finder du på Vandmøllevej 4, 7080 Børkop)
 • Holstebro (Vild Emil ligger og sover i Tinkerdal Skov)

Kæmperne er altså godt spredt over hele landet, så lige meget hvor du bor, kan du rive en dag ud af kalenderen for at tage på troldejagt. Og der kommer stadig flere til.

Læs mere om Thomas Dambo og hans kunst her.

God fornøjelse med troldejagten!

Mere inspiration

Emma Østergaard skriver Danmarkshistorie – Yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg

Hun er nemlig den yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg: Mount Everest.

CYKELDRENGENE EVAKUERET FRA INDLANDSISEN

De manglede blot 150 af de 500 kilometer, da Cykeldrengene, Emil og Nicklas måtte evakueres med helikopter.

Heidi vandrer 2.000 kilometer for en god sag

I 2015 ændres Heidi Stephansens liv. Hun får en blodprop i hjernen, og det viser sig, at det er svært at finde hjælp. Det vil hun gøre (gå) noget ved.

Hvorfor en elcykel? Vi afliver myter

Vi afliver de mest almindelige myter. Flere har nemlig den opfattelse, at elcyklen er et mindre udbyttende transportmiddel.

BRIGHT BIRD – RO i SINDET FOR ALLE PÅ EVENTYR

Bright Bird er ny partner hos Outdoor365 og Danmarks Outdoor Festival. I samarbejdet er ønsket, at endnu flere kommer ud og får oplevelser, hvor de er trænet og klædt på med sikkerhed, hvis det går galt.

Hardtail eller Full Suspension? Sådan vælger du den rigtige eMTB

Det at køre på mountainbike er blevet en mere udbredt disciplin. I løbet af de seneste år har flere kommuner prioriteret at etablere dertil indrettede spor for at imødekommende den stigende interesse. Ikke nok med at flere og flere hopper i mountainbike-tøjet, kan flere i højere grad se idéen i en elektrisk model (alment kendt under betegnelsen eMTB).

All-Out – At vandre med eller uden stave

At vandre med stave øger generelt sikkerheden og aflaster dine led en hel del, men det er meget individuelt, hvad folk har af behov og hvordan de vandre bedst muligt.

All-Out – Fornuftigt udstyr på tur

Hvad skal du have med, når du skal ud på tur? Her kommer Mette Mortensen fra All-Out med tips og tricks til alt hvad du skal have med – alt fra kompas til proviant.

All-Out – Læ, ly og sikkerhed

Hvis du er på længere ture og skulle være så uheldig at blive fanget i et uvejr, skal du altid være forberedt på, hvordan du søger læ og ly for vejr og vind.

STORE PERSONLIGHEDER TIL DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

De inspirerer andre med deres personlige veje i udelivet. Flere af dem søger ud for at komme ind. Andre går ud, fordi de elsker livet – derude på kanten. Fællestrækket er, at de i vildskab inspirerer andre til at komme endnu mere ud.