Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

KUNSTEN AT FINDE TROLDE

Tekst: Isabel Morgenstern

Foto: https://www.michael-krogh.com

KOM MED I JAGTEN PÅ LOKALE OPLEVELSER TIL DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL
Troldekunst af Thomas Dambo

Vi er gået fra festivalpladsen, Lunden i Silkeborg, en tidlig morgen kl. 7. I jagten på at finde een af de unikke oplevelser i Silkeborg og Søhøjlandet. Få minutter fra festivalpladsen når vi ud på Silkeruten. Anemonerne er sprunget ud i skovbunden og solen glitrer i søen. Efter en time i den skønneste natur står vi med udsigt over Ørnsø.
Syd for Silkeborg Bad, sidder Stærke Storm, og han er ikke hvilken som helst skulptur. Han er nemlig en del af Thomas Dambos større projekt kaldet ’Rejsen til den store troldefolkefest’. Hen over sommeren 2020 gemte Thomas Dambo ti skulpturer på hemmelige lokationer i Danmark, som dermed udgør én stor skattejagt.

Stærke Storm sidder, hvor han gør, fordi han er utilfreds med at dalens træer er blevet fældet, for det medførte at mange af de andre træer væltede i vinden. Nu sidder Stærke Storm solidt placeret foran de resterende træer og passer godt på dem.

Denne oplevelse får du i Silkeborg og til Danmarks Outdoor Festival, den 1.-3. september, Lunden i Silkeborg.

FIND FLERE TROLDE I DANMARK

Rundt omkring i landet – på hemmelige, smukke steder – kan du tage på troldejagt og finde imponerende og søde troldeskulpturer i genbrugstræ. Troldejagt er en sjov og anderledes måde at udforske den danske natur på.

Thomas Dambo lavede i 2016 de populære 6 kæmpetrolde “Glemte Kæmper” af genbrugstræ, som står i naturen på Københavns Vestegn. Hans trolde har også fundet vej til en lang række lande udenfor Danmarks grænser, og hen over sommeren 2020 er der blevet opført en masse nye trolde på smukke steder i Danmark under overskriften “Rejsen til den store Troldefolkefest”. Troldene kan kun findes via en digital “skattejagt” på Trollmap.com.

Troldene bliver skabt med hjælp fra en masse frivillige. De hjælper med at bygge, finde sponsorer, donere penge og genbrugsmaterialer, skaffe hjem til troldende eller bare at lave lasagne til de hjælpsomme troldebyggere.

Man skal lede grundigt og være parat til at tage på opdagelse i naturen under sin troldejagt i Danmark for at finde troldene. Ud over at benytte sig af troldekortet på TrollMap.com kan det også være nødvendigt at snakke med venner, bekendte og folk, du møder på din vej for at finde frem til, præcis hvor de gemmer sig.

Troldejagt i Danmark: Hvor er troldene?

Man kan være heldig at google sig frem til nogle præcise placeringer på flere af troldene. Men for de fleste af dem gælder det, at man ikke kan få et præcist GPS-koordinat for deres placering. Dét er en del af charmen ved troldejagten – at man skal lede lidt efter dem.

De 6 Glemte Kæmper finder du her:

 • Høje Taastrup (Han hedder Teddy Venlig og står ud til en sø ved Hakkemosevej 6, 2630 Taastrup)
 • Vallensbæk Mose (Hun hedder Lille Tilde og står og lurer ud mellem træerne på den smukke natur ved Tueholmsøen. Inden i Lille Tilde gemmer der sig 28 fuglehuse, som områdets fugle kan benytte i kolde perioder)
 • Albertslund (Han hedder Thomas På Bjerget. Han ligger i en lysning på toppen af bjerget i Albertslund og kigger ud over Kongsholmparken)
 • Ishøj (Han hedder Oscar Under Broen og befinder sig ved Ishøj Strandpark under en bro. Parkér på Arkens parkeringsplads)
 • Rødovre (Han hedder Sovende Louis og ligger i en lysning på toppen af en lille bakke i Rødovre)
 • Hvidovre (Hun hedder Bakke Top Trine, og hun ligger på en lille bakke i Hvidovre og kigger ud over Avedøresletten)

De glemte kæmper – Her finder du flere af Thomas Dambos trolde:

 • Nordhavn (Kaptajn Nalle, Kattegatvej 6, 2150 Nordhavn)
 • Mariager (Ivan Evigvår er flyttet fra København til Munkholmanlægget på Skovvej 4, 9550 Mariager)
 • Amager – Remiseparken i Sundbyvester (Sanka Suttetrold)
 • Amager – Kongelunden (Bjarke Cirkelsten, Skolevej, 2791 Dragør)
 • Egholm/Aalborg (Pil Tusindtunge)
 • Christiania (Green George finder du ved Sydområdet 30, 1440 København K)
 • Horsens (Laura & Julian sidder ud til vejen Langelinie tæt ved vandet)
 • Aarhus, Tilst (Simon & Anine finder du på Viborgvej 350, 8210 Aarhus V)
 • Mørke på Djursland (Her finder du 2 trolde med 1,5 kilometers mellemrum, nemlig trolden Sigurd, The Bird & The Red Thing på Vesterskovgårdsvej, 8544 Mørke og trolden Mørkemanden Ben Chiller på Thorsagervej 21C, 8544 Mørke)
 • Silkeborg (Stærke Storm sidder i skovene omkring Ørnsø. Start ved Kunstcentret Silkeborg Bad og gå op i skoven mod syd)
 • Fanø (Anker Drømmefanger)
 • Skrædderholmen (Lange Liv)
 • Roskilde (Runde Rie sidder i vandkanten ved én af Lynghøjsøerne ved Svogerslev)
 • Hurup Thy (Trolden Ask sidder på højen Ashøj i en lysning)
 • Odense (Hans Hulehånd befinder sig et sted mellem Skibhus og Stige Ø)
 • Maribo på Lolland (Trolden, Frie Vilje, befinder sig i nærheden af campingpladsen og frilandsmuseet)
 • Allerød (Hanna Halerød finder du på Bregnerød Skovvej, 3450 Lillerød)
 • Børkop (Ene Øjesten finder du på Vandmøllevej 4, 7080 Børkop)
 • Holstebro (Vild Emil ligger og sover i Tinkerdal Skov)

Kæmperne er altså godt spredt over hele landet, så lige meget hvor du bor, kan du rive en dag ud af kalenderen for at tage på troldejagt. Og der kommer stadig flere til.

Læs mere om Thomas Dambo og hans kunst her.

God fornøjelse med troldejagten!

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!